Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

O «Ρομπέν του Ιντερνετ»

Πηγή: Deutsche Welle

Στην εποχή του Iντερνετ είναι δύσκολο να κρατηθούν μυστικά. Ενδιαφερόμενοι, καλωδιωμένοι και εξοπλισμένοι με μικρά USB στικάκια, μπορούν να μεταφέρουν απαρατήρητοι μεγάλες ποσότητες εγγράφων που προέρχονται είτε από επιχειρήσεις, είτε από δημόσιες υπηρεσίες.

Ο ιστότοπος WikiLeaks βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό το υλικό, το οποίο φροντίζει να δημοσιοποιεί, βασιζόμενος όμως πάντα στην απόλυτη ανωνυμία των πηγών του θέλοντας να τις προστατεύσει.

Οι 92.000 σελίδες του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν από έγκυρα έντυπα, όπως το Spiegel, τη Guardian και τους New York Times, προέρχονταν από τον WikiLeaks.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Γιατί οι πιο σκληροί και φανατικοί αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης βρίσκονται στις πλούσιες δυτικές χώρες και όχι στις αναπτυσσόμενες και φτωχές; Η απάντηση είναι απλή. Διότι οι αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης, αφ’ ενός, δεν θέλουν οι φτωχές χώρες να ξεφύγουν από την φτώχεια και, αφ’ ετέρου, όσο παραμένουν φτωχές υπονομεύεται η ανάπτυξη στις πλούσιες χώρες, που έτσι και αυτές οδηγούνται σε κρίση. Και όλες αυτές οι εξελίξεις είναι θετικές για τους «σωτήρες» του λαού, που πιστεύουν ότι θα κληθούν να «σώσουν» τον κόσμο από τον επάρατο καπιταλισμό.

Ο τουρισμός και το δημόσιο αίσθημα

Tης Ελλης Τριανταφυλλου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28/7/2010)

«Οικονομικά θα το αντέξω, αλλά με συνθλίβει ψυχολογικά», προσπαθούσε να μου εξηγήσει η φίλη μου φανερά εκνευρισμένη γι’ αυτό που της συνέβη στις καλοκαιρινές της διακοπές. Επέλεξε να πάει στο ίδιο μέρος όπου πήγε και πέρυσι και να μείνει στην ίδια πανσιόν όπου μένει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν επέμεινε στο τηλέφωνο όταν στην ερώτηση πόσο κοστίζει, ο ιδιοκτήτης της απάντησε: «Mα, προς Θεού, εσείς είστε πια δικός μας άνθρωπος», διότι ακόμη και να μην ήταν δικός τους άνθρωπος, ήξερε πόσο πλήρωνε όλες τις προηγούμενες φορές. Τα ίδια! Αλλωστε, δεν μιλάμε καν για μέρος τουριστικό, από εκείνα τουλάχιστον που βρίσκονται στις πρώτες δέκα, είκοσι θέσεις πιθανών προορισμών.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ο πληθυσμός της Ε.Ε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Ξεπέρασε το όριο των 500 εκατομμυρίων κατοίκων ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, την 1η Ιανουαρίου 2010 ο πληθυσμός στις 27 χώρες μέλη ανήλθε σε 501,1 εκατομμύρια κατοίκους, έναντι 499,7 εκατομμυρίων την 1η Ιανουαρίου 2009.

Στην ανακοίνωσή της η Eurostat υπογραμμίζει τη σημασία της μετανάστευσης στην αύξηση αυτή του πληθυσμού. «Το 2009, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 60% της αύξησης του πληθυσμού στην ΕΕ προερχόταν από τη μετανάστευση», αναφέρει.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΡΚΩΝ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μάρκες –ή τα επώνυμα προϊόντα, επί το επιστημονικότερον– βρίσκονται σε πολύπλευρο σκληρό πόλεμο. Από την μια πλευρά, σε ιδεολογικό επίπεδο, βάλλονται από τους εχθρούς της οικονομίας της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης.

Δεξιοί και αριστεροί φιλοσοφούντες, κατηγορούν τις μάρκες για την σημερινή κρίση –χωρίς να μάς λένε τί θα είχε συμβεί αν η βιομηχανία δεν παρήγαγε επώνυμα προϊόντα. Στο λιανεμπόριο, πόλεμο κατά των μαρκών έοχυν κηρύξει οι hard discounters και μεγάλες αλυσίδες που θέλουν να επιβάλλουν τις δικές τους επωνυμίες. Παράλληλα, έξαρση γνωρίζει και η πειρατεία των επωνύμων προϊόντων, με επίκεντρό της την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και οι marketeers στις εταιρείες ειδών ευρείας κατανάλωσης έχουν δύσκολες ώρες μπροστά τους.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 26/7/2010

Όχι σε εκλογές


Κάθετα αντίθετοι για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι οι υπεύθυνοι της τρόϊκας και την άποψή τους αυτή έχουν κατ’ επανάληψη διατυπώσει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από την άλλη πλευρά, ο τελευταίος ενημερώθηκε από διπλωματικές πηγές ότι Γαλλία και Γερμανία εκπονούν σχέδιο για τον αποκλεισμό από τις κοινοτικές λήψεις αποφάσεων χωρών που δεν τηρούν τους όρους της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης –θέμα που θα βρεθεί στην επικαιρότητα μετά τις θερινές διακοπές.

Τουρκία, Ρωσία, συμμαχία

Προχωρημένες είναι σε παρασκηνιακό επίπεδο οι ρωσο-τουρκικές συνομιλίες για στενότερη οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο ρωσικός προβληματισμός, πάντως, έγκειται στο κατά πόσον η Τουρκία θα προχωρήσει στην ενίσχυση της περιφερειακής της θέσης και σε ποιον βαθμό είναι αποφασισμένη να επαναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Δύση και ειδικότερα με τις ΗΠΑ. Εξετάζουν επίσης οι Ρώσοι ειδικοί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των τουρκικών νέων προσανατολισμών στους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Οι κινήσεις Ντόρας Μπακογιάννη

Προβληματισμένη είναι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για το αν θα πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος και ποια θα είναι τελικά η ιδεολογική του ταυτότητα. Στο επίπεδο αυτό, η πρώην ΥΠΕΞ συγκεντρώνει πολλές απόψεις και πληροφορίες, συζητά με τους Γερμανούς Φιλελεύθερους και οι συνεργάτες της μελετούν τις πιθανές επιπτώσεις του νέου εκλογικού συστήματος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ακόμα, συνεργάτες της κ. Ντ. Μπακογιάννη δεν αποκλείουν την εν ευθέτω χρόνω συνεργασία της πρώην υπουργού με το ΠΑΣΟΚ –αν, βέβαια, το τελευταίο, μετά τον φθινοπωρινό μετασχηματισμό, μετασχηματίσει και το πολιτικο-ιδεολογικό του προφίλ.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Υπάρχει το άβατον του ποδοσφαίρου; Ασφαλώς. Ενώ η κρίση μαίνεται, στον χώρο του ποδοσφαίρου λαμβάνει χώρα ένα απίστευτο πάρτυ εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία ουδείς ασχολείται. Μόνον πέντε μετεγγραφές ποδοσφαιριστών ανέρχονται αισίως στα 50 εκατ. ευρώ (17 δισεκατ. δραχμές), τα οποία, όπως προκύπτει από την ειδησεογραφία, καταβάλλουν τέσσερις επικεφαλής ποδοσφαιρικών συλλόγων, με πρώτον τον κ. Μαρινάκη της ΠΑΕ Ολυμπιακός (20 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του Α. Ριέρα).

Βέβαια κάποιοι «ειδήμονες» θα μάς πουν ότι τα ποσά αυτά είναι μία καλή επένδυση. Διότι, αν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ προχωρήσουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σε δύο-τρία χρόνια στα ταμεία τους θα εισρεύσουν συνολικά περί τα 60-70 εκατ. ευρώ.

ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται με το Βατοπαίδι, τις διακοπές της κυρίας Μανωλίδου και τις δεξιώσεις κάποιων νεόπλουτων στην Μύκονο, εκτός Ελλάδος συμβαίνουν γεγονότα και εξελίξεις που σίγουρα οδηγούν σε πολύ σοβαρές γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Οι τελευταίες, όμως, δεν είναι του επιπέδου της πλέμπας, που πρέπει να ταΐζεται με άρτον και να δονείται από κακόγουστα θεάματα.

Την εβδομάδα που πέρασε, μία σημαντική είδηση ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ, την οποία τα εγχώρια ΜΜΕ συσκότισαν πλήρως –επειδή ακριβώς ήταν σημαντική, αλλά όχι πολύ αρεστή στο τριτοκοσμικό ΠΑΣΟΚ, που δεν καταλαβαίνει βέβαια και πολλά πράγματα από την ιστορία.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Με αφορμή τα τελευταία δραματικά γεγονότα στον δημοσιογραφικό χώρο, κρίνουμε σκόπιμο να αναπαράγουμε και να αναρτήσουμε το κείμενο της ομιλίας του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρου Δανέλλη που έγινε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ημερίδας την οποία διοργάνωσαν προσφάτως στο Ηράκλειο Κρήτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Σπ. Δανέλλης είπε τα εξής σημαντικά, κατά την γνώμη μας, τα οποία σε μεγάλο βαθμό υιοθετούμε.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ο ΟΜΙΛΟΣ «ΤΙΤΑΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία μία εσπερίδα, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΜΑΔ) που λειτουργεί στους κόλπους της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, με θέμα τις «Επιτυχημένες Πρακτικές Ανάπτυξης Ηγεσίας». Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής κ. Δημ. Μπουραντάς, η σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Αλεξάνδρα Ελευθερίου και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «Τιτάν» κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.


Η ΚΟΛΤΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στο Φαρ-Ουέστ, οι «fast gun» αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον κοιτώντας τον στα μάτια και όποιος τραβούσε πιο γρήγορα το κολτ κέρδιζε να μείνει ζωντανός. Αυτός ήταν ένας άγραφος κανόνας. Τον παρέβη αυτός που σκότωσε πισώπλατα τον Τζέσε Τζέημς, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί για πολύ τα τριάκοντα αργύριά του. Είχε οικτρό τέλος, αυτό των δειλών υπανθρώπων.

Η μάχη της Αμερικής για την οικονομική της ανεξαρτησία

Του Chris Farrell*

Η Αμερική γιορτάζει την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία στις 4 Ιουλίου. Αυτές οι προτάσεις από το έγγραφο που συντάχθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1776 εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον σημαντικών λόγων που έχουν γραφτεί ποτέ σε ένα πολιτικό κείμενο:

«Θεωρούμε πως αυτές οι αλήθειες είναι αυτονόητες, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ότι είναι προικισμένοι από τον Δημιουργό τους με συγκεκριμένα αναφαίρετα δικαιώματα, ότι μεταξύ αυτών είναι ζωή, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευτυχίας. Ότι, για την εξασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων, δημιουργούνται κυβερνήσεις, οι οποίες παίρνουν τις αρμοδιότητές τους από τη συγκατάθεση αυτών που κυβερνώνται».

Φυσικά, το έθνος συχνά απείχε κατά πολύ από την κοινωνική και πολιτική επανάσταση που διακηρύχτηκε από τους ιδρυτές. Χρειάστηκε ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος για τον τερματισμό της δουλείας και ομοσπονδιακά στρατεύματα για την ανατροπή του Jim Crow. Οι μάχες μεταξύ αγροτών και των πλουσίων συμφερόντων, μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, ήταν μακρές και συχνά βίαιες. Παρ΄ όλα αυτά, μετά από 56 προεδρικές εκλογές με δημοκρατικές διαδικασίες, είναι δίκαιο να πούμε ότι η πολιτική επανάσταση της Αμερικής είναι αξιοσημείωτα σταθερή και επιτυχημένη.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Η συνταγή επιτυχίας της Ε.Ε. για το κλίμα

Της Connie Hedegaard*


Η επίτευξη μιας ισχυρής διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την Ε.Ε., κάτι που επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Περιβάλλοντος στη Γάνδη. Συνολικά, η προηγούμενη δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί, πρόσφατα δε στοιχεία δείχνουν ότι, σε ολόκληρο τον πλανήτη, το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 ήταν το θερμότερο πρώτο πεντάμηνο από το 1880 που υπάρχουν στοιχεία. Η αλλαγή του κλίματος δεν θα υποχωρήσει παρά τα όσα διατείνεται μια μικρή μειονότητα σκεπτικιστών.

FT: Δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν το 2012

«Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πεπεισμένοι πως το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

«Η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανο να εξεταστεί πριν από τα τέλη του 2011, δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να αποδείξει ότι αξίζει τη διεθνή στήριξη», γράφει στην εφημερίδα Financial Times ο Άνκε Ρίχτερ, διευθυντής πιστωτικών μελετών της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας Conduit Capital Markets.

Νέα πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

του Τάσου Ι. Αβραντίνη

Μόλις προχθές πληροφορηθήκαμε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα χρωστούν στις τράπεζες πενταπλάσια χρήματα από τα δεκάδες εκατομμύρια που κάθε χρόνο λαμβάνουν ως κρατική επιχορήγηση. Μπορούμε να τους εμπιστευτούμε για το παραμικρό; Μήπως αυτοί δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι της θεσμικής, ηθικής και οικονομικής χρεωκοπίας της χώρας; Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση που την έχει πλήξει, γιατί τα ίδια συνιστούν το κύριο μέρος του προβλήματος. Καταφεύγουν στην πρώτη ευκαιρία κι ανάλογα με το ρόλο που κάθε φορά έχουν σε όσα μας έφεραν στο σημερινό χάλι: καταφεύγουν στο λαϊκισμό, στη δημαγωγίας, στην παροχολογία, στην εκλογολογία. Αγωνιούν, όχι για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση, όχι για το πώς θα αναβαθμιστούν οι θεσμοί, αγωνιούν για τη διαιώνισή τους στην καρέκλα της εξουσίας.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΠΟΙΟΙ ΕΞΕΘΡΕΨΑΝ ΤΗΝ «ΣΕΧΤΑ»

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα κατά μέρος. Ας πάψουν να μάς ζαλίζουν με κενολογίες και λοιπές μπουρδολογίες. Η τρομοκρατία στην Ελλάδα, στα πρώτα της δολοφονικά βήματα, έγινε όχι μόνον αποδεκτή, αλλά εμμέσως πλην σαφώς βρήκε και πλήρη ιδεολογική κάλυψη. Αρκεί οι δολοφονημένοι από τους τρομοκρατικούς αλήτες της 17 Νοέμβρη να ήσαν Αμερικανοί ή επιχειρηματίες, και τα «προοδευτικά» φύλλα μόνον που δεν έγραφαν «καλά να πάθουν».

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΤΤΙΚΗΣ: "Η Αθήνα - Αττική βάλλεται ως προορισμός επί 18 μήνες"

Η Αθήνα- Αττική βάλλεται ως προορισμός επί 18 μήνες (!) και στην καρδιά της τουριστικής σαιζόν έχει να αντιμετωπίσει ένα πρωτοφανές «μέτωπο» καταστάσεων που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης και ουσιαστικών παρεμβάσεων από την κυβέρνηση:


Είτε πρόκειται (a) για χρόνια και άλυτα προβλήματα που ξέφυγαν πλέον του ελέγχου της πολιτείας, όπως η «γκετοποίηση» του ιστορικού κέντρου, είτε β) για νέα, όπως ο τακτικός αποκλεισμός χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος πχ. αρχαιολογικών χώρων, λιμανιών και ξενοδοχείων, είτε (γ) για «πάγωμα» δράσεων όπως η διαδικασία μετασκευής του «ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ» σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο και (δ) για υποτιθέμενες ρυθμίσεις πχ. «άρση του καμποτάζ» είτε (ε) για φαινόμενα… ετήσιας περιοδικότητας, π.χ. πυρκαγιές και εμπρησμοί κάθε καλοκαίρι κ.λπ., η κατάσταση είναι πλέον από ιδιαίτερα δυσάρεστη έως και επικίνδυνη για την πορεία του προορισμού, αν εγκαίρως η κυβέρνηση δε σκύψει πάνω στα θέματα της πρωτεύουσας και αν δε λάβει άμεσα τα μέτρα της.

Η Ε.Ε. πρέπει να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για το περιβάλλον

Των Chris Huhne, Norbert Rottgen, Jean-Louis Borloo*

Το σημερινό ενδιαφέρον της Ευρώπης για ανάκαμψη από την ύφεση, δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή μας από το φλέγον ερώτημα του τι είδους οικονομία θέλουμε να οικοδομήσουμε. Σήμερα, μας παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία: να ενισχύσουμε την οικονομική ανάκαμψή μας, να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή του κλίματος, μέσω της ανάπτυξης ενεργειακών τομέων απαλλαγμένων από άνθρακα, ανοίγοντας νέες πηγές απασχόλησης και εξαγωγών.

«Τώρα είναι η στιγμή της αρωγής και της αλληλεγγύης» τονίζει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης

Με το «φέτος όλοι πάμε Ελλάδα» ενώπιον σειράς Ελλήνων και ξένων Ευρωβουλευτών , δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, διπλωματών και στελεχών του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν ο ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων και Πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) Γιώργος Χατζημαρκάκης κάλεσε όλους να στηρίξουν την Ελλάδα με κάθε μέσο και προ πάντων να διαλέξουν την Ελλάδα για τις φετινές τους διακοπές. Στον χαιρετισμό στην αρχή της ημερίδας «Η ελληνική διασπορά και πως μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» που διοργανώθηκες υπό την αιγίδα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γιώργος Χατζημαρκάκης ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ένα «one stop shop» αποκλειστικά για επενδυτές της διασποράς και ένα υπουργείο ανοικοδόμησης για την καλλίτερη εκμετάλλευση του τεράστιου επιχειρηματικού και επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού των 7 εκατομμυρίων Ελλήνων ανά τον κόσμο.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ 20/7/2010

*Αυστηρή κριτική στην επικοινωνιακή στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας ασκεί ο επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής κ. Σωτήρης Τζούμας, που χρημάτισε υπεύθυνος επικοινωνίας του κ. Δημ. Κοντομηνά επί Interamerican και του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Κατά τον κ. Σ.Τζούμα, «η ΝΔ και οι άνθρωποι που ανέλαβαν την ευθύνη της επικοινωνίας και της εξωστρέφειας του κόμματος προσπάθησαν να βοηθήσουν το κόμμα με παλιομοδίτικες συνταγές. Ενώ όλοι συζητούν ότι το μοντέλο του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, του καθόλα ικανού και άξιου Πάνου Παναγιωτόπουλου, είναι παλαιάς κοπής, όμως κανείς δεν τολμά να το πεί. Επίσης, το γραφείο τύπου του κόμματος λειτουργεί με κανόνες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Είναι δυνατόν οι υπεύθυνοι να συνομιλούν ευκολότερα με δημοσιογράφους εφημερίδων που αντιπολιτεύονται σκληρά τη ΝΔ … και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, και να αγνοούν συστηματικά όλους εκείνους που έβαλαν πλάτη για να είναι σήμερα στην ηγεσία του κόμματος ο Αντώνης και να κάθονται στους κομματικούς θώκους, όλοι αυτοί οι τυχάρπαστοι που το μόνο τους επίτευγμα είναι η μόνιμη σχέση τους με την αποτυχία; Αλλιώς, πάντως, μάς τα έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς πριν εκλεγεί και αλλιώς εξελίχθηκαν τα πράγματα … Γιατί άραγε; … Ποιοι θέλουν τον πρόεδρο κλεισμένο μέσα στα τείχη του κόμματος; Το φιάσκο Καραμανλή και τα όσα ακολούθησαν δεν ήταν αρκετά για να πάρουμε τα μαθήματά μας; Κανένας δεν διδάχθηκε από αυτά;».

*Μετά την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, σιγά-σιγά πολλά πράγματα θα έλθουν στην επιφάνεια σχετικά με τις διασυνδέσεις κοινού εγκλήματος και τρομοκρατίας, αλλά και μιας δημοσιογραφίας οχετού με μαφιόζικου τύπου επιχειρηματικά συμφέροντα. Δυστυχώς δε, με αυτή την δυσώδη κατάσταση οι επίσημες Ενώσεις Συντακτών απαξιούν να ασχοληθούν, γιατί προέχει γι αυτές να απεργούν για λόγους συμπαράστασης προς τους δημόσιους υπαλλήλους της ΑΔΕΔΥ. Βαθμιαία έτσι η δημοσιογραφία απαξιώνεται και αντικαθίσταται από μία παρεοκρατία που προσπαθεί να επιβάλλει την προς τα κάτω ισοπεδωτική της λογική.

*Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ένας εκ των μετόχων του blog «Troktiko» φέρεται να είναι και ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Δημ. Κοντομηνάς.

*Για μιαν ακόμη φορά, αδιόρθωτοι «αναλυτές» προσπαθούν να πείσουν ότι το παρακράτος (ποιου χρώματος, άραγε;) είναι αυτό που δολοφόνησε τον άτυχο Σωκράτη Γκιόλια. Και αν είναι έτσι, γιατί οι «αναλυτές» δεν μάς λένε για ποιον λόγο; Μήπως αυτή η φιλολογία θέλει άλλα πράγματα να καλύψει; Πράγματα σχετικά με την δολοφονική ιδεολογία που καλλιεργούν στην χώρα μας κάποιες γνωστές και μη εξαιρετέες «προοδευτικές» παρατάξεις;

Και δύο ερωτήματα: Αν κάποιος χτυπήσει το κουδούνι σας στις 5.30 το πρωί για να σάς πει ότι κλέβουν το αυτοκίνητό σας, θα τον ακολουθήσετε χωρίς να ρωτήσετε ποιος είναι και από πού ξέρει ότι το αυτοκίνητο είναι δικό σας; Και αν σάς είπε ότι είναι αστυνομικός, γιατί σάς ειδοποιεί ότι κλέβουν το αυτοκίνητό σας και δεν συλλαμβάνει πρώτα τον κλέφτη;

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

H ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ

Το διεθνές και το ελληνικό τμήμα της ΕΕΔ καταδικάζουν την άνανδρη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια η οποία έρχεται να προστεθεί στους 72 μέχρι σήμερα δολοφονηθέντες δημοσιογράφους για το 2009 και το 2010.

Το ελληνικό τμήμα της Ένωσης καλεί τις ενώσεις συντακτών της χώρας να ασχοληθούν σοβαρά με την αυξανόμενη διαφθορά στη δημόσια ζωή αλλά και με την αυξανόμενη αμφιβόλου ποιότητος δημοσιογραφία.

Επισημαίνει επίσης, το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, ότι η κατάσταση μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τη στιγμή που διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα εμπλέκονται στα ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ 19/07/2010

*Στις 28 Ιουνίου, στη ρουμπρίκα Πρόσωπα και Πράγματα, δημοσιεύαμε την είδηση του πιθανού γάμου Πειραιώς και ΑΤΕ, σενάριο που ισχύει παρά τις τελευταίες πρωτοβουλίες του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλα. Υπογραμμίζουμε επίσης ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος ήταν απολύτως ενήμερος της πρωτοβουλίας Μ.Σάλλα. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Θ.Πανταλάκη, πρώην αντιπρόεδρο της Πειραιώς και νυν επικεφαλής της ΑΤΕ.

*Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία και Σλοβακία κατέχουν τα σκήπτρα σε απάτες στην ΕΕ, με συνολικά ποσά της τάξεως των 76 εκατ. ευρώ.

*Πάνω από 200 εκατ. ευρώ δάνεια έχουν πάρει τα πολιτικά κόμματα από την κρατική ΑΤΕ, καθ’ υπέρβασιν του Συντάγματος. Αυτός είναι και ο λόγος που –εκτός του ΛΑΟΣ– τα άλλα πολιτικά κόμματα θέλουν η τράπεζα αυτή να παραμείνει κομματικό φέουδο. Σημειώνουμε επίσης ότι η ΑΤΕ τα τελευταία 25 χρόνια έχει χαρίσει κυριολεκτικά στους αγρότες άλλα 240 εκατ. ευρώ δάνεια, χωριστά τις εκπτώσεις επί δανείων που έχει κάνει σε συνεταιρισμούς και δήθεν αγροτικές επιχειρήσεις.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Καλοπληρωμένα τραπεζικά στελέχη που δεν θέλουν να χάσουν και στις σχετικές τραπεζικές εξουσίες που διαθέτουν, φυσικόν είναι να αντιδρούν σε πιθανές τραπεζικές συγχωνεύσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με υπερχρεωμένους σε μικρομεσαίες τράπεζες επιχειρηματίες, κυρίως στον αγροτικό χώρο, όπου συνήθως, μέχρι προσφάτως, τα δάνεια χαρίζονταν ύστερα από εκβιαστικές πολιτικές πιέσεις.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Όπως κατά κανόνα πολλά πράγματα στην Ελλάδα, έτσι και η περίφημη υπόθεση των δομημένων ομολόγων δεν μπορεί και αυτή να αποφύγει τον πειρασμό του μετά κραυγών συνοδευόμενου λαϊκισμού. Ακόμα χειρότερα, ο λαϊκισμός αυτός, ερήμην της πραγματικότητας, ισχύει και σήμερα, καθιστώντας πιο επικίνδυνες τις συνθήκες κρίσεως που πλήττουν την χώρα. Και από την άποψη αυτή, αποκαλυπτική είναι η ιστορία ενός δομημένου ομολόγου που εκδόθηκε από το ελληνικό δημόσιο για ποσό 280.000.000 ευρώ και αγοράστηκε από τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ερχεται το κίνημα της «αργής ανάγνωσης»

Είναι το αντίδοτο στην εποχή του Τwitter, όπου όλα λέγονται και γράφονται με λίγα λόγια και αστραπιαία ταχύτητα

Αν διαβάζετε αυτές τις λέξεις σε έντυπη μορφή το πιθανότερο είναι ότι θα φθάσετε μόνο στη μέση. Αν τις διαβάζετε ηλεκτρονικά, μάλλον θα σταματήσετε στο ένα πέμπτο. Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι περισσότερος κόσμος δεν διαθέτει πια την απαραίτητη συγκέντρωση για να διαβάζει ολόκληρα τα άρθρα των εφημερίδων.

Το πρόβλημα δεν σταματά εδώ: οι ερευνητές λένε ότι στην εποχή του Τwitter, όπου όλα λέγονται και γράφονται με λίγους χαρακτήρες, έχουμε χάσει την υπομονή μας αλλά και τη χαρά της ανάγνωσης.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 16/07/2010

*Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς το ακόλουθο άρθρο του κ. Λάρκου, προέδρου του Κυπριακού Ομίλου Πολιτικού Προβληματισμού, που αναρτήθηκε στην πολύ έγκυρη ιστοσελίδα ppol.gr:

«Η τουρκική διπλωματία αξιοποίησε τα λάθη της κυβέρνησης Νετανιάχου και επεχείρησε σημαντικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο. Στην προσπάθειά της αυτή, φαίνεται ότι ξεπέρασε την λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην επίθεση ειρήνης στους Άραβες και την στρατηγική συνεργασία της με το Ισραήλ –και αυτό αποτελεί πλέον ένα σοβαρό ζήτημα για τις σχέσεις της ίδιας με την δύση. Με την στάση της κέρδισε πόντους στον παλαιστινιακό κόσμο, αλλά οι χειρισμοί Νταβούτογλου και Ερντογάν ξεπέρασαν την ισορροπία ισχύος έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε για πολλά χρόνια στο τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΣΧΥΣ

Οι οικονομικοί κύκλοι σε Ευρώπη και Αμερική παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την άνοδο της τουρκικής οικονομίας και την είσοδό της σε ένα νέο γκρουπ αναπτυσσόμενων χωρών.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Βιετνάμ, Ινδονησία, Τουρκία, Κολομβία, Νότιος Αφρική και Αίγυπτος είναι, κατά τους διεθνείς χρηματιστηριακούς κύκλους, οι χώρες που την προσεχή δεκαετία θα παρουσιάσουν οικονομική ανάπτυξη αντίστοιχη με αυτήν της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας σήμερα. Έτσι, δίπλα στις χώρες BRIC αγγλιστί, θα προστεθούν και οι χώρες CIVETS –και οι τελευταίες εκτιμάται ότι θα προσφέρουν στους επενδυτές μεγάλες ευκαιρίες, αρκεί να πάρουν θέσεις από τώρα. Αυτή την εκτίμηση κάνουν και οι αγορές, που βλέπουν την τουρκική οικονομία ως ένα καλό στοίχημα για όσους μπορούν να αναλάβουν μικρούς κινδύνους.

Γιατί το εθνικό σχέδιο δράσης για τις ΑΠΕ "αδικεί" τα φωτοβολταϊκά

Του Δρ.Σωτήρη Καπέλλου

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών και στο σύνολό της η αγορά που εκπροσωπείται από το ΣΕΦ, εξέφρασαν την διαφοροποίησή τους πάνω στο προτεινόμενο από το Υπουργείο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: πρώτον, ο στόχος που προτάθηκε από το υπουργείο για τα φωτοβολταϊκά έως το 2020 είναι χαμηλός σε σχέση με τις δυνατότητες και προοπτικές της αγοράς και υπολείπεται σαφώς του ήδη εκδηλωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο πρότεινε να εγκατασταθούν 2.567 μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκών ως το 2020, όταν μόνο ως το 2008 είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αιτήσεις για φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 3.700 MW.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Τουρισμός: Εκτιμήσεις για πτώση 7% - 9% των εισπράξεων φέτος

Στην εκτίμηση ότι ο τουρισμός της χώρας στις εισπράξεις του (μετά από την πτώση κατά 12% το 2009) θα υποστεί και νέα μείωση κατά το τρέχον έτος, που θα κυμανθεί μεταξύ 7-9%, προέβη ο Πρόεδρος της ΠΟΞ και πρώτος αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Σε επίπεδο αφίξεων εκτιμά ότι θα υπάρξουν μικρές αποκλίσεις στα επίπεδα του 2009 (που ήταν μειωμένες κατά περίπου 6,5% σε σχέση με το 2008) και αυτά σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τα έσοδα από τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2009, ενώ οι αφίξεις θα αυξηθούν κατά 3-4% (Στοιχεία Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού). Στη γειτονική Τουρκία αναμένεται αύξηση των αφίξεων σε υψηλό διψήφιο ποσοστό μέχρι και 20%.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

*Η απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τεντέ να ζητήσει από τους κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας να διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων με πολύ υψηλές τιμές στα νοσοκομεία, μπορούσε να είχε ξεκινήσει προ οκταετίας. Συγκεκριμένα, το 2002, με επιστολές του προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Υγείας, ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Παπαποστόλου, που διευθύνει την ομώνυμη εταιρεία προμήθειας νοσοκομειακού υλικού, κατήγγειλε τα σημεία και τέρατα που συνέβαιναν στον χώρο της υγείας, χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση. Τον Μάϊο του 2003, ο Αθ. Παπανδρόπουλος δημοσίευσε πάνω στο ίδιο θέμα ένα άρθρο καταπέλτη στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, όπου κατήγγειλε συγκεκριμένες λαθροχειρίες. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί στα δικαστήρια με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Στην δίκη που ακολούθησε, η οποία είχε πεντάωρη διάρκεια, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε πανηγυρικά, χωρίς οι ενάγοντες να τολμήσουν να κάνουν έφεση. Στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήλθαν στην επιφάνεια όλες οι σαθρές πτυχές των προμηθειών στα νοσοκομεία, αλλά καμμία περαιτέρω έρευνα δεν ξεκίνησε. Ούτε και το 2004, όταν ο τότε υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωνε επισήμως ότι στον νοσοκομειακό χώρο υπάρχουν πιράνχας με όλη την σημασία της λέξης…

*Εντατικές είναι οι μυστικές συνομιλίες Γάλλων και Γερμανών αξιωματούχων για την εκπόνηση ενός σχεδίου οικονομικής και δημοσιονομικής κυρίως διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Και όπως δείχνουν οι διαβουλεύσεις, με δεδομένη την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Γερμανό διοικητή της Bundensbank, τελικά η γερμανική πλευρά θα καθιερώσει κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Γάλλου προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζύ, ο οποίος, όμως, σε επικοινωνιακό επίπεδο, θα παίξει τον ρόλο του «καλού». Αν και εκτός ευρωζώνης, με τους γαλλογερμανικούς προσανατολισμούς συμφωνεί και το Ηνωμένο Βασίλειο, η νέα κυβέρνηση του οποίου έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Σημαντικός επίσης είναι στο επίπεδο αυτό και ο ρόλος της βελγικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη την Τουρκία.

*Προσωπική επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μ. Μπαρόζο ήταν η απόφαση να αναλάβει ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ο κ. Πάνος Καρβούνης, καταξιωμένο και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ. Ο κ. Π.Καρβούνης αντικαθιστά τον επίσης επιτυχημένο κ. Ιερόθεο Παπαδόπουλο, ο οποίος επιστρέφει στις Βρυξέλλες.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Εξώδικο της Club Hotel Casino Loutraki προς τα Υπουργεία Τουρισμού – Πολιτισμού και Οικονομίας, για αναποτελεσματική διαχείριση πολιτιστικής χορηγίας ύψους 95.000 ευρώ

Η Club Hotel Casino Loutraki, με εξώδικο που επέδωσε σήμερα στους υπουργούς Πολιτισμού - Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την αναποτελεσματική διαχείριση πολιτιστικής χορηγίας, ύψους 95.000 ευρώ. Η χορηγία, η οποία εγκρίθηκε από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και καταβλήθηκε από την Club Hotel Casino Loutraki το 2008, αφορά την εκπόνηση τριών μελετών, για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων Αρχαίας Σικυώνας, Αρχαιολογικού Μουσείου Φενεού και Αρχαίας Στυμφάλου.

Ο "ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Ο Christian Majgaard στην Αθήνα από το Ελληνικό Iνστιτούτο Μάρκετινγκ

Ο αναγνωρισμένος ως ένας από τους «21 Ηγέτες του 21ου αιώνα», Christian Majgaard, ήταν ομιλητής, στην 3η εκδήλωση “Marketing Matters”, την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ (ΕΙΜ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πλήθος μάνατζερ, είχε θέμα «The New Customer World» και πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΔΕ.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ 14/07/2010

*«Ο έλεγχος της αγοράς που ασπάζονται τώρα στην Ευρώπη και ορισμένοι στην Αμερική, συνδυάζεται με ένα κράτος που πραγματικά μπορεί να παίξει τον σωστό ρόλο του αστυνόμου χωρίς να πνίξει την ανάπτυξη. Εδώ γνωρίζουμε μόνον το ένα μέρος της εξίσωσης: το να πνίγουμε την επιχειρηματική δράση μέσα από ένα στείρο και διογκωμένο κράτος που, παρόλα αυτά, έχει πάντα τους ιδεολογικούς υποστηρικτές του … Το μάθημα είναι ότι μέσα στην κρίση βρίσκονται ευκαιρίες και η ευκαιρία για εμάς είναι η αλλαγή μιας άρρωστης νοοτροπίας κρατισμού που μάς οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα». Αυτά γράφει στο μηνιαίο περιοδικό Οικονομική, όπου είναι τακτικός αρθρογράφος, ο κ. Νίκος Α. Παπανδρέου, αδελφός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Η ΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

Για τις επιχειρήσεις, οι χειρισμοί στο επίπεδο των προσωπικών συμφερόντων αποτελούν κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία τους.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Σε μία εποχή όπου πολύς λόγος γίνεται για επιχειρηματική ηθική, εταιρική κοινωνική ευθύνη και διαφάνεια, κρίνουμε σκόπιμο να αναπαράγουμε ένα σημαντικό άρθρο του Richard Connoroe, το οποίο γράφτηκε το 1973, δημοσιεύθηκε στο «Management Today» και διατηρεί, πιστεύουμε, μιαν απίστευτη νεότητα και επικαιρότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διορίζει το νέο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα

Ο κ. Παναγιώτης Καρβούνης θα αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα την 1η Νοεμβρίου 2010.

Ο κ. Καρβούνης, ο οποίος σήμερα είναι αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, διορίστηκε στην Επιτροπή το 1982 και έγινε Διευθυντής το 1999. Το 2000 εργάστηκε ως Κύριος Σύμβουλος στην Υπηρεσία Τύπου και Επικοινωνίας της Επιτροπής. Ανέπτυξε και διηύθυνε την Υπηρεσία που μόλις είχε συσταθεί, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων καθηκόντων: συντονισμός των Αντιπροσωπειών της Επιτροπής στα κράτη μέλη• ανθρώπινοι και δημοσιονομικοί πόροι της Υπηρεσίας• "δικτυακός τόπος EUROPA και Μονάδα Οπτικοακουστικών Μέσων" (Europe by Satellite).

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΞΕΕ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ Η ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μετά τις «διαρροές» που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με πιθανή μετάταξη των ξενοδοχειακών υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% που ισχύει σήμερα, στον ανώτατο συντελεστή 23%. Μια τέτοια απόφαση έχει προφανή αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα και γι’ αυτό το λόγο επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη του Υπουργού Οικονομικών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης , τις παραμέτρους και πραγματικές επιπτώσεις που θα προκληθούν από μια αντίστοιχη κυβερνητική επιλογή στον τουρισμό της χώρας.

Πέντε μαθήματα ηγεσίας που πρέπει να ξεχάσετε

Πηγή: Capital.gr

Μπορείτε να εξελιχθείτε ως manager. Μπορείτε να εφαρμόσετε ακόμα και την τέχνη του πολέμου στο μανατζάρισμα μιας επιχείρησης. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με το αναλαμβάνεις μια εταιρεία της οποίας οι μετοχές υποχώρησαν δραματικά όταν η φούσκα του dot-com έσκασε για να μάθει κανείς ποια είναι τα πραγματικά μαθήματα της αποτελεσματικής ηγεσίας.

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 12/07/2010

*Μεγάλο πρόβλημα συνεργασίας με το εξωτερικό έχουν ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Για να μπορούν να διατηρούν επιχειρηματικές σχέσεις συνεργασίας με αντίστοιχες εταιρείες εκτός Ελλάδος, πρέπει να προπληρώσουν τα σχετικά τιμολόγια. Το ίδιο ισχύει και για τον ΕΟΤ, ο οποίος έχει χρέη προς ξένα ΜΜΕ άνω των 100 εκατ. ευρώ.


*Στο μέτρο που η κρίση στην χώρα μας δημιουργεί όλο και ισχυρότερο κλίμα αβεβαιότητας, σημαντικά είναι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στον τραπεζικό τομέα. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, οι αναχρηματοδοτήσεις και οι προεξοφλήσεις δανείων είναι τα δύο χαρακτηριστικά των ημερών σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες και την συμπεριφορά τους απέναντι στις τράπεζες.

ΒΑΘΕΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πτώση κυκλοφοριών, συρρίκνωση της διαφημιστικής δαπάνης και απομάκρυνση των νέων από τον έντυπο λόγο είναι τα μεγάλα προβλήματα μιας δημοσιογραφίας που αλλάζει πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Την ώρα που οι δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ασχολούνται με τα θέματα των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων της …ΑΔΕΔΥ, η έντυπη ελληνική δημοσιογραφία μπήκε στην οξύτερη κρίση της όλων των εποχών. Διότι όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο της έχουν διαρθρωτικό και όχι συγκυριακό χαρακτήρα. Δυστυχώς δε, τα πραγματικά προβλήματα που ήδη υπάρχουν και οξύνονται, οι δημοσιογραφικές ηγεσίες τα αποφεύγουν με μία προκλητική συντεχνιακή λογική.

Strauss-Kahn: Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της κρίσης

Η παγκόσμια οικονομία διάγει το τελευταίο στάδιο της κρίσης, σχολίασε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn. Μιλώντας σε συνέδριο στην Ασία (Asia 21) πρόσθεσε ότι η διάθεση ρίσκου για τις αναδυόμενες αγορές έχει αυξηθεί. Τόνισε δε ότι οι έλεγχοι στα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται βραχυπρόθεσμα αλλά δεν πρέπει να γίνουν μόνιμοι.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Πρόσωπα και Ψίθυροι

*«Η ελληνική κοινή γνώμη δεν γνωρίζει σε βάθος τί συμβαίνει με την κρίση, αλλά ούτε και κανείς την βοηθά για να καταλάβει ποια είναι η θέση της χώρας και ποιο το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η παρούσα κρίση οδηγεί την Ελλάδα στην κατηγορία των τριτοευρωπαϊκών χωρών. Η χώρα εισήλθε σε μία βαθειά και άγνωστης διάρκειας περίοδο φτώχειας και απομείωσης όχι μόνον λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους, αλλά, συνδυαστικά και περισσότερο, λόγω του υψηλού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή λόγω της αποξηραμένης οικονομίας και της χαμηλής εδώ και χρόνια ανταγωνιστικότητάς της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ Ή ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πέρα από τις «λαμπρές» επιδόσεις της σε διαφθορά, γραφειοκρατία και κρατικό πολιτικό πολιτειακό σύστημα, η Ελλάδα έχει και μιαν άλλη «θαυμαστή» επίδοση. Στον δημοσιογραφικό χώρο αυτή την φορά. Είναι η χώρα στην οποία πάνω από 1.600 δημοσιογράφοι απασχολούνται στον δημόσιο τομέα. Είναι δηλαδή, εμμέσως ή αμέσως, δημόσιοι υπάλληλοι, όπως συνέβαινε κάποιες δεκαετίες πριν στις πάλαι ποτε κομμουνιστικές χώρες. μεγάλο δε μέρος αυτών των δημοσίων υπαλλήλων διαφέρουν από τους άλλους για τον απλό λόγο ότι είναι αργόμισθοι.

Οικονομικός ρεαλισμός

Πηγή: The New York Times

Ας υποθέσουμε ότι είσαι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου. Η οικονομία έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο. Είναι φυσικό να θέλεις να κάνεις κάτι. Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι χρειαζόμαστε ένα ακόμη πακέτο κινήτρων. Διαφωνούν για το αν τα κίνητρα θα πάρουν τη μορφή φοροαπαλλαγών ή αυξημένων δαπανών. Εμπνέονται θεωρίες. Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δανειστεί Χ ποσό δολαρίων και το διοχετεύσει στην οικονομία, αυτό θα παράξει Υ ποσότητα ανάπτυξης και Ζ ποσότητα θέσεων εργασίας. Σε μια οικονομία 14 τρισ. δολαρίων, θα πρέπει ενδεχομένως να δανειστείς εκατοντάδες δισ. επιπλέον για να έχεις αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον θα έχεις κάνει κάτι για να βοηθήσεις τους άνεργους.

Η υποτίμηση του τουρισμού

του Γιώργου Παπαϊωάννου (ΤΟ ΒΗΜΑ 09/07/2010)

Στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επικρατεί κλίμα ευφορίας καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις για τον τουρισμό δεν θα επαληθευτούν και τελικώς η πτώση στις αφίξεις θα είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πράγματι, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα στις παραδοσιακές αγορές της Γερμανίας, της Βρετανίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο η βελτίωση αυτή των αριθμών δεν είναι τόσο θετική όσο φαίνεται.

Βασίλης Ράπανος: Κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών

Τον κίνδυνο να αφελληνιστούν οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της πτώσης της τιμής των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, με συνέπεια την εξαγορά τους από ξένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Βασίλης Ράπανος. Μιλώντας χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης με το ποσόν των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Β. Ράπανος τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Οχι άλλες ΒΡ, ηλιακή ενέργεια από ερήμους

Πηγή: The Guardian

Γιατί η πετρελαιοκηλίδα από τη γεώτρηση Deepwater Horizon, μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν έχει οδηγήσει σε κατάληψη της Βαστίλλης των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών; Γιατί τα πιο πιεστικά προβλήματα του καιρού μας -η περιβαλλοντική κρίση και η κλιματική αλλαγή- δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια ενεργητικότητα, τον ίδιο ιδεαλισμό και την ίδια αισιοδοξία όπως οι τραγωδίες της φτώχειας, της τυραννίας και του πολέμου; Αυτή τη στιγμή, η πετρελαϊκή βιομηχανία θυμίζει το παλαιό καθεστώς πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Διαιώνιση του cabotage

Χρονική μετάθεση και διαιώνιση του προβλήματος του cabotage είναι το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για την «εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα». Το σχέδιο νόμου επιβεβαιώνει την έλλειψη ξεκάθαρων στόχων και βούλησης από πλευράς Κυβέρνησης για πραγματική απελευθέρωση της αγοράς της κρουαζιέρας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συζητείται στην Βουλή των Ελλήνων ένα από τα πιο κρίσιμα νομοσχέδια της σύγχρονης ιστορίας της χώρας που επιφέρει τομές κι εκσυγχρονίζει το ασφαλιστικό μας σύστημα και που παράλληλα καθιστά την χώρα αξιόπιστο συμβαλλόμενο μέρος στο Σύμφωνο Σταθερότητας κι Ανάπτυξης. Μια διαχρονική αγκύλωση που συνέβαλε για δεκαετίες στην διόγκωση του ελλείμματος και στην δημιουργία μίας δικαιολογημένης αβεβαιότητας για το μέλλον των ασφαλισμένων και συνταξιούχων τής χώρας, ήδη θεραπεύεται. Είναι η ίδια αγκύλωση που συνέβαλε αποφασιστικά στην βαθμιαία υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης από το Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού


Οι Πολιτικές Αντιμετώπισης των Αλλαγών στον Τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού αποτέλεσαν το θέμα της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης, που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας (ΙΕΠΑΣ) με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Σκοπός ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τον τρόπο που θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στελέχωσής τους, που προκαλούνται αφενός από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση της ελληνικής οικονομίας ειδικότερα, αφετέρου από τις ποιοτικές αλλαγές στις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας, αλλά και από τις οργανωτικές αναδιαρθρώσεις που επιβάλλονται από αυτές.

Πρόσωπα και Ψίθυροι

*Η παντελής έλλειψη δημοσίων έργων, η συνεχής αναστολή πληρωμών των υποχρεώσεων των οφειλών του Δημοσίου για εκτελεσθέντα έργα και η εκτίναξη των δανειακών και λοιπών υποχρεώσεων σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φέρει τις κατασκευαστικές εταιρείες στο «κόκκινο». Έτσι, οι εισηγμένες κατασκευαστικές χρωστούν 6,6 δισεκατ. ευρώ και τέσσερις από αυτές βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Πρόκειται για τις ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, Βιοτέρ, Προοδευτική και Έδραση.

*Παρά το ταξίδι του υπουργού Άμυνας κ. Ευαγ. Βενιζέλου στο Αμπου-Ντάμπι, οι Άραβες συνομιλητές του, και πιθανοί αγοραστές του 75% των προβληματικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τους Γερμανούς της Thyssen Krupp, μάλλον θα αποσύρουν την σχετική πρότασή τους. Αφορμή για την εξέλιξη αυτή το πρόστιμο των 230 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί στα Ναυπηγεία για παράνομες ενισχύσεις την περίοδο 1996-2002.

*Η κρίση πλήττει πλέον και κάποιους Έλληνες κροίσους. Έτσι, μετά τους Ανδρέα Λιβέρο, Πάρη Δραγνή, Στέλιο Χατζηϊωάννου και άλλους εφοπλιστές που έβαλαν πωλητήριο στα «πλωτά παλάτια» τους και τις φήμες που ήθελαν και τον πρόεδρο της Stealthgas Χάρη Βαφειά να πουλάει το διαμέρισμά του στο Λονδίνο, ήρθε η σειρά του φαρμακοβιομηχάνου Θανάση Λαβίδα. Εδώ και έναν χρόνο έχει απευθυνθεί σε μεσιτικό γραφείο, σύμφωνα με πληροφορίες, για να πουλήσει το διαμέρισμα που διατηρεί στον τρίτο όροφο κτιρίου της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί αγοραστής. Πρόκειται για ένα από τα πιο προνομιακά σπίτια, 11 δωματίων και με θέα στο Σέντραλ Παρκ, γι αυτό και η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 43 εκατ. δολλάρια. Το θέμα όμως είναι ότι σοβαρή κρίση υπάρχει στις ΗΠΑ στα ακίνητα.

*Κατά τον Ιρλανδό πρώην Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ. Ντόναλντ Σάδερλαντ, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε άμεσες αποφάσεις οικονομικής διακυβέρνησης με κοινές δημοσιονομικές πολιτικές, οι αγορές θα επιτίθενται συνεχώς στο ευρώ.

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

του απεσταλμένου μας στις Βρυξέλλες, Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πάνω από 2.400 επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και υπουργοί ευρωπαϊκών και μη χωρών πήραν μέρος σε ένα εντυπωσιακό παγκόσμιο επιχειρηματικό φεστιβάλ στις Βρυξέλλες –από το οποίο απουσίαζε πλήρως η επιχειρηματική Ελλάδα.

Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν το περιοδικό "European Business Review" και το website http://www.europeanbusinessreview.eu/

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΕΠΟΥ Η ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου


Σε μία εποχή παγκοσμιοποίησης και συγκέντρωσης, οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ομίλου Metro.

Στο οργανωμένο λιανεμπόριο, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Οι μεμονωμένες επιχειρήσεις λιανεμπορίου μειώνονται σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ τα καταστήματα σουπερμάρκετ αυξάνονται ραγδαία και εξαπλώνονται παντού (υπάρχουν περισσότερα από 2.600 σουπερμάρκετ, έναντι 1.500 προ δεκαετίας).

ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΕΣ;

του Αθαν. Χ. Παπανδροπουλου

Σύμφωνα με σχόλια και πληροφορίες των γερμανικών μέσων μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ), στην διάρκεια επισκέψεώς του στο Βερολίνο ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα ετοιμάζει νόμο με τον οποίον τουρίστες που θα πέφτουν θύματα απεργιών και εκδηλώσεων θα τυγχάνουν αποζημιώσεως!!!