Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ Ή ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πέρα από τις «λαμπρές» επιδόσεις της σε διαφθορά, γραφειοκρατία και κρατικό πολιτικό πολιτειακό σύστημα, η Ελλάδα έχει και μιαν άλλη «θαυμαστή» επίδοση. Στον δημοσιογραφικό χώρο αυτή την φορά. Είναι η χώρα στην οποία πάνω από 1.600 δημοσιογράφοι απασχολούνται στον δημόσιο τομέα. Είναι δηλαδή, εμμέσως ή αμέσως, δημόσιοι υπάλληλοι, όπως συνέβαινε κάποιες δεκαετίες πριν στις πάλαι ποτε κομμουνιστικές χώρες. μεγάλο δε μέρος αυτών των δημοσίων υπαλλήλων διαφέρουν από τους άλλους για τον απλό λόγο ότι είναι αργόμισθοι.

Δηλαδή, στους οργανισμούς όπου ανήκουν δεν προσφέρουν κανένα απολύτως έργο. Αρκετοί δε από αυτούς εισπράττουν την αμοιβή τους δια πληρεξουσίων συγγενών, μήπως και οι ίδιοι κουραστούν να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως. Έτσι, στα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών και Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου, αρκετά μέλη τους, ακόμα και πρόεδροί τους, είναι δημόσιοι υπάλληλοι –με ό,τι αυτή τους η ιδιότητα συνεπάγεται για την δημοσιογραφία, το κύρος της, την αξιοπιστία της και την ποιότητά της. Περί δεοντολογίας, ούτε λόγος να γίνεται.

Δεν πρέπει συνεπώς να εκπλήσσει το γεγονός ότι, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους οποιαδήποτε δημοσιογραφική τους υποχρέωση και οποιονδήποτε σεβασμό απέναντι στην πληροφόρηση του πολίτη, η οποία αποτελεί και δημόσιο αγαθό, οι δημοσιογράφοι/δημόσιοι υπάλληλοι, που είναι και προνομιούχοι από πολλές πλευρές Έλληνες, συντασσόμενοι με τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους-μέλη της ΑΔΕΔΥ και άλλων κρατικοδίαιτων συνδικαλιστικών οργανώσεων, απεργούν μαζί τους.

Και το χειρότερο είναι ότι, δήθεν για λόγους «συμπαράστασης», απεργούν μαζί τους και όλοι οι πολυεκατομμυριούχοι «δημοσιογράφοι»–επιχειρηματίες της τηλεόρασης, για τους οποίους θα επανέλθουμε με ξεχωριστό e-σημείωμά μας. Κατά τα λοιπά, όλοι οι παραπάνω δεν χάνουν καμμιάν ευκαιρία να παραδώσουν μαθήματα «δεοντολογίας», «ηθικής» και άλλα παρόμοια ευτράπελα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ απλά. Μπράβο.Όλοι αυτοί όπως και αυτοί που είδαν τον τελικό του Euro 2004 με έξοδα της Vodafone, αυτοί που είναι στις λίστες της Siemens και είναι σβησμένα τα ονόματά τους, αρκετοί άλλοι από την ΕΡΤ που οι υπερωρίες τους είναι μεγαλύτερες από τους μισθούς τους, και όσοι έχουν πάρει οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο δώρο από οπουδήποτε από ένα ταξίδι για να δουν Formula 1, μέχρι οικιακές συσκευές. Να βγάλετε όλα τα ονόματα στη φόρα όμως. Όπως επίσης και το ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων, κατάφερε να μην μπουν στο ΙΚΑ οι δημοσιογράφοι. Και τέλος να πείτε ποιοι τα παίρνουν από τα μυστικά κονδύλια των Υπουργείων, ποιοι είναι στα payroll κ.λ.π

jean cohen είπε...

Και να σκεφτείς Θανάση, όταν ανέλαβα σύμβουλος επικοινωνίας του Μητσοτάκη το 88-90 πήρα τηλέφωνο στο ραδιόφωνο του εξωτερικού όπου εργαζόμουν (και εργάζομαι) όπως και την εφημερίδα για να ρωτήσω τι θα κάνω. Απάντηση για όσο καιρό θα είσαι σε αυτή τη θέση δεν θα στέλνεις τίποτα. Αν χρειαστούμε κάτι που δεν θα αφορά ΠΟΛΙΤΙΚΆ θα επικοινωνήσουμε εμείς.

Άλλα ήθη άλλα έθιμα.