Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης από το Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού


Οι Πολιτικές Αντιμετώπισης των Αλλαγών στον Τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού αποτέλεσαν το θέμα της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης, που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας (ΙΕΠΑΣ) με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Σκοπός ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για τον τρόπο που θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στελέχωσής τους, που προκαλούνται αφενός από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση της ελληνικής οικονομίας ειδικότερα, αφετέρου από τις ποιοτικές αλλαγές στις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας, αλλά και από τις οργανωτικές αναδιαρθρώσεις που επιβάλλονται από αυτές.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι πρόεδροι των δύο φορέων, κ.κ. Φαίδων Στράτος του ΙΕΠΑΣ και Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος της ΕΕΔΕ, ενώ τις εισαγωγικές παρουσιάσεις έκαναν οι κ.κ. Κρις Αμιράλης, Διευθύνων Σύμβουλος της HAY Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP και Μαίρη Γεωργιάδου, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΜΑΔ) της ΕΕΔΕ.

Καλωσορίζοντας τους παρισταμένους ο κ. Κων. Λαμπρινόπουλος τόνισε πως η ΕΕΔΕ, που έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΙΕΠΑΣ, δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από μια τέτοια συζήτηση, αφού τα θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και επαναπροσανατολισμού είναι πολύ σημαντικά για μια ανταγωνιστική οικονομία. Και σήμερα, το θέμα αυτό είναι πιο ουσιαστικό διότι έχουν αλλάξει δραστικά οι συνθήκες. Οι διεθνείς τάσεις δεν μιλούν απλώς πλέον για περιγραφές θέσεων εργασίας, για δεξιότητες και για χαρακτηριστικά. Αναφέρονται πια στον σκοπό της εργασίας και αν ως εργαζόμενος δεν είσαι συνεπής και δεσμευμένος με τον σκοπό αυτό τότε θα πάψεις να είσαι αποτελεσματικός. Έτσι, η έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού πλέον χρειάζεται πολύ μελέτη και μεγάλη προσοχή, κατέληξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ.

Ο κ. Κρις Αμιράλης ανέλυσε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των αλλαγών στο διεθνές και το ελληνικό περιβάλλον στον τομέα των οργανωτικών δομών και των ποιοτικών απαιτήσεων όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης αφενός των ελλείψεων σε προσωπικό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων, αφετέρου του πλεονάζοντος προσωπικού ως συνέπεια της μείωσης των εργασιών που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες. Αναφέρθηκε ακόμα στα προγράμματα ανάπτυξης των υπαρχόντων στελεχών και στα καταλληλότερα συστήματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού σε περιόδους κρίσης.

Η κ. Μαίρη Γεωργιάδου αναφέρθηκε στον ρόλο των επιχειρήσεων, στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης, στην υποβοήθηση των εργαζομένων σε αυτές να εκσυγχρονίσουν και να προσαρμόσουν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς εργασίας,

Ο κ. Φαίδων Στράτος στην εισήγησή του έδωσε απαντήσεις σχετικά με τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον επαγγελματικό προσανατολισμό (Ε.Π.) και επαναπροσανατολισμό. Ο Ε.Π. δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΙΕΠΑΣ, αλλά αφορά διαχρονικά όλη την καριέρα του απασχολούμενου (και μάλιστα όχι αναγκαστικά μόνον του επαγγελματία). Ο Ε.Π. δεν εξασφαλίζει θέσεις για ανέργους. Αυτό είναι προορισμός του ΟΑΕΔ σε συνδυασμό με τα τοπικά παρατηρητήρια απασχόλησης ή τις ιδιωτικές εταιρίες head-hunting. Εκείνο που επιδιώκει ο Ε.Π. είναι να βοηθήσει τον κάθε ενδιαφερόμενο αφενός μεν να αναγνωρίσει τις ιδιομορφίες της προσωπικότητάς του, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του και αφετέρου να ξεκαθαρίσει το (για πολλούς) θολό τοπίο της αγοράς, τι δηλαδή σημαίνει, και ποιές οι πραγματικές απαιτήσεις κάθε επαγγέλματος ή ενασχόλησης, ώστε να μπορέσει (ο ενδιαφερόμενος) να ταιριάξει κατά το δυνατόν την απασχόλησή του με την ιδιοσυγκρασία και τις δεξιότητές του, είτε πρόκειται για το ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του, είτε για τις μετέπειτα μεταβολές.

Για την επιχείρηση ο Ε.Π. έχει ένα γενικότερο και ένα ειδικότερο ενδιαφέρον και σημασία: Το γενικότερο είναι ότι μέσα στα πλαίσια της σύγχρονης εικόνας της επιχείρησης της συνδεδεμένης με την κοινωνία και το περιβάλλον, μέσα στα πλαίσια επομένως της εταιρικής τους κοινωνικής ευθύνης, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίζει την καταλυτική σημασία του Ε.Π. Δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε μία κοινωνία απροσανατόλιστη, με εργαζομένους χωρίς προσωπικό κίνητρο και με κατάρτιση άσχετη προς τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και να την συγκρίνουμε με την αντίθετη εικόνα μιας κοινωνίας ατόμων με ζήλο για εργασία και προσανατολισμένη κατάρτιση. Από ποια αγορά θα μπορέσει να αντλήσει πιο εύκολα κατάλληλα και αποδοτικότερα στελέχη; Και από την άλλη πλευρά είναι δυσάρεστο και αρνητικό να παραμένουν στο περιθώριο άνθρωποι με εμπειρίες και ικανότητες που να μένουν ανεκμετάλλευτοι και δυστυχείς στο περιθώριο, κατέληξε ο κ. Στράτος.

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, που αποτελούσε και προσυνεδριακή εκδήλωση για το 2ο Συνέδριο για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, που σκοπεύει να οργανώσει το ΙΕΠΑΣ τον προσεχή χειμώνα, συμμετείχαν στελέχη από εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων, στελέχη των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού επιχειρήσεων & οργανισμών καθώς και άλλα ανώτατα στελέχη που ενδιαφέρονται για τα φλέγοντα αυτά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: