Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 26/7/2010

Όχι σε εκλογές


Κάθετα αντίθετοι για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι οι υπεύθυνοι της τρόϊκας και την άποψή τους αυτή έχουν κατ’ επανάληψη διατυπώσει στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από την άλλη πλευρά, ο τελευταίος ενημερώθηκε από διπλωματικές πηγές ότι Γαλλία και Γερμανία εκπονούν σχέδιο για τον αποκλεισμό από τις κοινοτικές λήψεις αποφάσεων χωρών που δεν τηρούν τους όρους της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης –θέμα που θα βρεθεί στην επικαιρότητα μετά τις θερινές διακοπές.

Τουρκία, Ρωσία, συμμαχία

Προχωρημένες είναι σε παρασκηνιακό επίπεδο οι ρωσο-τουρκικές συνομιλίες για στενότερη οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο ρωσικός προβληματισμός, πάντως, έγκειται στο κατά πόσον η Τουρκία θα προχωρήσει στην ενίσχυση της περιφερειακής της θέσης και σε ποιον βαθμό είναι αποφασισμένη να επαναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Δύση και ειδικότερα με τις ΗΠΑ. Εξετάζουν επίσης οι Ρώσοι ειδικοί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των τουρκικών νέων προσανατολισμών στους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Οι κινήσεις Ντόρας Μπακογιάννη

Προβληματισμένη είναι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για το αν θα πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος και ποια θα είναι τελικά η ιδεολογική του ταυτότητα. Στο επίπεδο αυτό, η πρώην ΥΠΕΞ συγκεντρώνει πολλές απόψεις και πληροφορίες, συζητά με τους Γερμανούς Φιλελεύθερους και οι συνεργάτες της μελετούν τις πιθανές επιπτώσεις του νέου εκλογικού συστήματος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ακόμα, συνεργάτες της κ. Ντ. Μπακογιάννη δεν αποκλείουν την εν ευθέτω χρόνω συνεργασία της πρώην υπουργού με το ΠΑΣΟΚ –αν, βέβαια, το τελευταίο, μετά τον φθινοπωρινό μετασχηματισμό, μετασχηματίσει και το πολιτικο-ιδεολογικό του προφίλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: