Η παγκόσμια οικονομία διάγει το τελευταίο στάδιο της κρίσης, σχολίασε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn. Μιλώντας σε συνέδριο στην Ασία (Asia 21) πρόσθεσε ότι η διάθεση ρίσκου για τις αναδυόμενες αγορές έχει αυξηθεί. Τόνισε δε ότι οι έλεγχοι στα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται βραχυπρόθεσμα αλλά δεν πρέπει να γίνουν μόνιμοι.
Επίσης, προειδοποιεί πως ακόμη κι αν το νόμισμα της Κίνας ανατιμηθεί, δεν θα αποτελέσει θεραπεία για τα πάντα.
Σύμφωνα με τον Strauss-Kahn, η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων που έχει θέσει για τη διάσωσή της.
Σε ό,τι αφορά στις ασιατικές οικονομίες, εκτιμά ότι θα πρέπει μεν να προετοιμαστούν για πτωτικά ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία, αποκλείοντας ωστόσο την πιθανότητα μιας double-dip ύφεσης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, η Ασία ηγείται της παγκόσμιας ανάκαμψης, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών θα πρέπει να βρουν τρόπους να διαχειριστούν την κατακόρυφη ανάκαμψη των εισροών κεφαλαίων.
Καθώς οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να συνεχίσουν για αρκετή ακόμη περίοδο, η Ασία χρειάζεται να αυξήσει την εγχώρια επένδυση και κατανάλωση.
Εκτιμά ακόμη ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν θα απειλήσει την ασιατική ανάπτυξη, αλλά «η περιοχή έχει ακόμη πολλά να μάθει από τα ευρωπαϊκά προβλήματα».
«Σύμφωνα με την άποψή μου, οι μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα τόσο σε μακροοικονομικό, χρηματοοικονομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο την τελευταία δεκαετία, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευελιξία της περιοχής (…) για αυτό, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχαν πληγεί άσχημα, οι χώρες της Ασίας κατόρθωσαν να ανακάμψουν γρήγορα από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση», δήλωσε ο Strauss-Kahn.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου