Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Νέα πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

του Τάσου Ι. Αβραντίνη

Μόλις προχθές πληροφορηθήκαμε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα χρωστούν στις τράπεζες πενταπλάσια χρήματα από τα δεκάδες εκατομμύρια που κάθε χρόνο λαμβάνουν ως κρατική επιχορήγηση. Μπορούμε να τους εμπιστευτούμε για το παραμικρό; Μήπως αυτοί δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι της θεσμικής, ηθικής και οικονομικής χρεωκοπίας της χώρας; Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση που την έχει πλήξει, γιατί τα ίδια συνιστούν το κύριο μέρος του προβλήματος. Καταφεύγουν στην πρώτη ευκαιρία κι ανάλογα με το ρόλο που κάθε φορά έχουν σε όσα μας έφεραν στο σημερινό χάλι: καταφεύγουν στο λαϊκισμό, στη δημαγωγίας, στην παροχολογία, στην εκλογολογία. Αγωνιούν, όχι για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση, όχι για το πώς θα αναβαθμιστούν οι θεσμοί, αγωνιούν για τη διαιώνισή τους στην καρέκλα της εξουσίας.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση η παρουσία των κομμάτων υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια επιζήμια. Ειδικά στην Αθήνα, ο δήμος χρησιμοποιήθηκε πάντοτε για την εξυπηρέτηση στενών κομματικών συμφερόντων ή προσωπικών επιδιώξεων που συνδέονταν με την κομματική ιδιότητα του υποψηφίου. Έγινε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, που καμμιά απολύτως σχέση δεν είχε με τα προβλήματα των πολιτών της Αθήνας. Γι΄ αυτό κυρίως το λόγο, εξαιτίας των κομμάτων, η Αθήνα δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι αν λάβει κανείς υπόψη του την ιστορία και τον πολιτισμό της, η Αθήνα είναι γκρίζα. Η ζωή στην Αθήνα είναι κουραστική, γεμάτη άγχος, δεν εμπνέει, αντιθέτως απογοητεύει τους δημότες της. Έχετε σκεφτεί τη ζωή σας στην Αθήνα, έχετε σκεφτεί πώς λειτουργεί η πρωτεύουσα; Πόσο πολύτιμο χρόνο χάνεται από τη ζωή σας στις μετακινήσεις στους δρομους της πόλης; πόσο χρόνο χάνεται μποτιλιαρισμένοι στο αυτοκίνητό σας εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης ή επειδή δεν βρίσκεται χώρο να παρκάρετε. Έχετε σκεφθεί πόσο δυσχερής είναι η κυκλοφορία των πεζών και ιδίως των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των γονέων με τα παιδιά τους.


Γιατί η Αθήνα δεν είναι καθαρή, γιατί τα σκουπίδια στοιβάζονται στους δρόμους της με την πρώτη για ψίλου πήδημα απεργία των εργαζομένων στη δημοτική καθαριότητα; Γιατί ο Δήμος της Αθήνας είναι ουραγός στην εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων; Γιατί οι λίγες παιδικές χαρές και οι δημοτικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής είναι αφύλακτοι, βρώμικοι και επικίνδυνοι;

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, νέες και νέοι Αθηναίοι, πετυχημένοι στο επαγγελμά τους, ικανοί, ανεξάρτητοι, χωρίς δεσμεύσεις συγκροτήσαμε μια κίνηση που φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι στην Αθήνα. Να προτείνει στις επόμενες δημοτικές εκλογές ρεαλιστικές και έξυπνες λύσεις σε χρόνια προβλήματα της πόλης. Λύσεις που το κατεστημένο των ελεγχόμενων από τα κόμματα δημοτικών συνδυασμών είτε αδυνατεί να κατανοήσει είτε από σκοπιμότητα δεν μπορεί να υιοθετήσει.

Κινήσεις σαν τη δική μας να είστε βέβαιοι πως αργά ή γρήγορα θα ξεφυτρώσουν και σε άλλες πόλεις και θα αμφισβητήσουν σοβαρά την κυριαρχία των κομματικά ελεγχόμενων μηχανισμών των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς και της σπατάλης. Η αρχή έγινε από τη Θεσσαλονίκη με το Γιάννη Μπουτάρη και την ανεξάρτητη κίνησή του.

Η κίνησή μας θα είναι η απάντηση στο γκρίζο και μουντό χρώμα της Αθήνας, στο μπλε, κόκκινο και πράσινο κατεστημένο της, η κίνησή μας ονομάζεται ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

Το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για την Αθήνα θέσεις που η εφαρμογή τους δεν επιφέρει κανένα επιπλέον κόστος για το δημότη αλλά αντίθετα δημιουργεί κέρδος γι΄αυτόν. Οι Θέσεις μας σε τίποτε δε θα μοιάζουν με το γκρίζο παρελθόν της πόλης, θα στηρίζονται στην καινοτομία, στη λογική, στους μηχανισμούς της αγοράς, σε παγκοσμίως εφαρμοσμένες με επιτυχία φιλικές προς το περιβάλλον ιδέες. Στόχος μας είναι να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αθήνας που είναι η μοναδική ιστορία της, ο πολιτισμός της, το θαυμάσιο κλίμα της και το περιβάλλον της, χωρίς την παρέμβαση καμμιάς γραφειοκρατίας και κανενός μηχανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: