Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται με το Βατοπαίδι, τις διακοπές της κυρίας Μανωλίδου και τις δεξιώσεις κάποιων νεόπλουτων στην Μύκονο, εκτός Ελλάδος συμβαίνουν γεγονότα και εξελίξεις που σίγουρα οδηγούν σε πολύ σοβαρές γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Οι τελευταίες, όμως, δεν είναι του επιπέδου της πλέμπας, που πρέπει να ταΐζεται με άρτον και να δονείται από κακόγουστα θεάματα.

Την εβδομάδα που πέρασε, μία σημαντική είδηση ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ, την οποία τα εγχώρια ΜΜΕ συσκότισαν πλήρως –επειδή ακριβώς ήταν σημαντική, αλλά όχι πολύ αρεστή στο τριτοκοσμικό ΠΑΣΟΚ, που δεν καταλαβαίνει βέβαια και πολλά πράγματα από την ιστορία.

Γιατί όμως ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου επισκέφθηκε το Ισραήλ; Οι λόγοι είναι κατά βάσιν δύο. Πρώτον, η αλλαγή της Τουρκίας απέναντι στην χώρα του προέδρου κ. Σιμόν Πέρες. Δεύτερον, αλλάζει και η πολιτική των Αράβων απέναντι στο Ιράν και οι τελευταίοι έχουν ανάγκη από νέες συμμαχίες στην περιοχή, με δεδομένις τις ιρανικές φιλοδοξίες για απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Μπροστά στο επικίνδυνο για τις πετρελαιοπηγές τους ενδεχόμενο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ελέγχουν τις τελευταίες εβδομάδες πολύ αυστηρά τα διερχόμενα από τα χωρικά τους ύδατα πλοία που κατευθύνονται στο Ιράν. Ακόμα, μέχρι σήμερα, οι αρχές των ΗΑΕ έχουν κλείσει και μπλοκάρει 41 τραπεζικούς λογαριασμούς του Ιράν στις τράπεζές τους, μέσω των οποίων χρηματοδοτείτο το λαθρεμπόριο πυρηνικού υλικού προορισμένου για το καθεστώς των αγιατολλάδων. Επίσης, φημολογείται ότι το κλείσιμο των λογαριασμών αυτών είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για το ιρανικό καθεστώς, το οποίο, μέσω του πυρηνικού εκβιασμού, «οραματίζεται» να καταστεί κυρίαρχο στην πιο ευαίσθητη ενεργειακή πηγή του πλανήτη μας.

Σίγουρα, για τα συντηρητικά αραβικά καθεστώτα η προοπτική αυτή δεν προκαλεί μεγάλον ενθουσιασμό. Γι αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες μας, σε περίπτωση ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, η Ριάντ έχει δώσει το πράσινο φως για διέλευση από τον εναέριο χώρο της.

Επίσης, στο μέτρο που οι φιλίες του τουρκικού ισλαμικού καθεστώτος γίνονται όλο και καλύτερες, η Ελλάδα θα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην ΝΑ Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή. Και από τον ρόλο αυτόν θα μπορέσει επίσης να αποκομίσει σοβαρά οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά οφέλη σε μία εποχή όπου, αν το Ιράν θέλει να γίνει πυρηνική δύναμη, η Τουρκία επιδιώκει διακαώς να αποκτήσει ισχυρή περιφερειακή γεωπολιτική εμβέλεια.

Τους μήνες που έρχονται, θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές εξελίξεις στον ρευστό κόσμο της ΝΑ Μεσογείου –όπου θέλουν επίσης να καταλάβουν θέσεις Ρώσοι και Κινέζοι. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος επίσης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, από χρόνια διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο κ. Σιμόν Πέρες, που είναι κορυφαίο στέλεχος του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος, μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ? ΜΗΠΩΣ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΅ΤΟ ΒΗΜΑ΅ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΓΙΑΜΟΥΛΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ?

ΤΟ MEGA, TO ANT1, TO ALTER, O ALPHA, ΕΙΧΑΝ ΑΠΟ 5 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ.

ΠΟΙΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ?

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ. ΠΑΕΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ ΝΗΟΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ?

ΑΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΑΔΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΩΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ?

Η ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ.
ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΚΑΖΙΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΒΡΑΙΚΑ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΗ ΜΑΣ ΠΙΠΙΛΙΖΕΤΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΑΣ.

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ. ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΣΑΣ ΖΩΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ?

Η ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΚΟΥ ΟΛΟΚΑΤΑΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΘΕΜΕΛΙΩΘΗΚΕ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.