Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Πρόσωπα και Ψίθυροι

*«Η ελληνική κοινή γνώμη δεν γνωρίζει σε βάθος τί συμβαίνει με την κρίση, αλλά ούτε και κανείς την βοηθά για να καταλάβει ποια είναι η θέση της χώρας και ποιο το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η παρούσα κρίση οδηγεί την Ελλάδα στην κατηγορία των τριτοευρωπαϊκών χωρών. Η χώρα εισήλθε σε μία βαθειά και άγνωστης διάρκειας περίοδο φτώχειας και απομείωσης όχι μόνον λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους, αλλά, συνδυαστικά και περισσότερο, λόγω του υψηλού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή λόγω της αποξηραμένης οικονομίας και της χαμηλής εδώ και χρόνια ανταγωνιστικότητάς της.
Τα ελλείμματα που σήμερα μάς «πνίγουν» δεν είναι μόνον ένα απλό συγκυριακό αποτέλεσμα ανεύθυνων οικονομικών επιλογών, αλλά και μια βαθειά αυτοκαταστροφική επιλογή της πολιτικής τάξης πολλών δεκαετιών, που οι συνέπειές της διογκώθηκαν εκθετικά από την ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης και κληροδοτήθηκαν στην σημερινή κυβέρνηση. Απαιτούνται συθέμελες αλλαγές για να απελευθερωθούν οι σχολάζουσες δυνάμεις δυνάμεις της οικονομίας, αλλά και η ίδια η κοινωνία, από τα στερεότυπα που την διατηρούν καθηλωμένη. Δεν συμφωνώ με όσους προτείνουν, προφανώς από πολιτική αδυναμία, τον δρόμο των χαμηλών και σταδιακών μεταρρυθμίσεων. Κατά την γνώμη μου, οι βραδείες μεταρρυθμίσεις σπανίως επιτυγχάνουν τον σκοπό τους, γιατί, εν τω μεταξύ, η χώρα συνηθίζει στην κατάσταση που προκάλεσε την πίεση για μεταρρύθμιση ενώ αυτή η πίεση και ο ενθουσιασμός, που άνευ τούτων καμμία μεταρρύθμιση δεν επιτυγχάνει, βαθμηδόν εξανεμίζονται. Ο τραγικός ρεαλισμός της Ιστορίας λειτουργεί ερήμην των βραδυπορούντων».


Αυτά υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Υγείας κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και όποιος θέλει ας τον καταλάβει.

*«Θεωρώ ότι η νωχελική Ελλάδα δεν έχει κάνει χρήση των δυνάμεών της. Η χώρα μας αποτελεί το καλύτερο άδειο οικόπεδο στον κόσμο και μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Διαθέτουμε πάγια που, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να αποφέρουν οφέλη στον τόπο. Δεν απαιτούνται χρόνια διαβουλεύσεων. Δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Αυτό που επετεύχθη τώρα είναι μία τριετής παράταση. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια πρέπει να ληφθούν άμεσες και αποτελεσματικές αποφάσεις με στόχο την ανάπτυξη της χώρας μας. Τέλος, επειδή πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι η παγκόσμια αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι επιβεβλημένη η ρύθμισή του, προκειμένου να αποβάλει τα τοξικά αέρια που γέμισαν την φούσκα που έσκασε και προκάλεσε την κρίση που βιώνουμε».

Τις παραπάνω απόψεις μάς υπογράμμισε ο κ. Κων. Αντωνόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Intralot. Ποιος τον ακούει, όμως;

*Επίκειται παγκόσμιος πόλεμος αποταμιεύσεων. Αυτή είναι η δυσοίωνη πρόβλεψη της Λέσχης των Οικονομολόγων στην Γαλλία, η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε την ετήσια συνάντηση των μελών της στην Νότια Γαλλία. Τίτλος της συνάντησης ήταν: Σε Αναζήτηση της Ανάπτυξης του Μέλλοντος. Κατά τον προέδρο της Λέσχης, κ. Ζαν-Ερβέ Λορεντσί, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να βγει από την σημερινή κρίση της μέσα από μία γενναία κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, ο Γάλλος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η αποταμίευση των αναδυόμενων χωρών δεν θα συνεχίσει ακόμα για πολύ χρόνο να χρηματοδοτεί επενδύσεις στον αναπτυγμένο κόσμο. Προέχει έτσι να μειωθούν οι κίνδυνοι για μεσοπρόθεσμες παραγωγικές επενδύσεις, τις οποίες το ιδιωτικό κεφάλαιο για την ώρα αποφεύγει.

*Τα όσα ακολουθούν –τα οποία αναδεικνύουν το μέγεθος μιας άθλιας δημοσιογραφίας, ασκούμενης από καιροσκόπους, λαϊκιστές και εν γένει αμόρφωτους δημοσιογράφους– τα είπε ο ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Τα όσα ακολουθούν ειπώθηκαν σε δημοσιογραφική ευρωπαϊκή συνάντηση στο Ηράκλειο Κρήτης:

α) Στις 6 Αυγούστου 2009, το ΔΝΤ εξέδωσε έκθεση 59 σελίδων για την Ελλάδα. Ουσιαστικά ενημέρωνε ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες προεξοφλούσαν βαθειά ύφεση και χρεοκοπία της χώρας. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συμπύκνωσε την είδηση σε τηλεγράφημα 230 λέξεων και την μοίρασε στα ελληνικά ΜΜΕ. Για τις πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες ήταν ασήμαντη είδηση στις εσωτερικές σελίδες, πλην της Ελευθεροτυπίας που τής αφιέρωσε 370 λέξεις και αναφορά στο πρωτοσέλιδο με τίτλο «Δύο χρόνια στο τούνελ». Για τα κανάλια δεν ήταν καν είδηση, ενώ λίγες εφημερίδες του περιφερειακού τύπου που ασχολήθηκαν απλώς αντέγραψαν το τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

β) 18 Δεκεμβρίου 2008: Στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο Κώστας Σημίτης προειδοποιούσε στην Βουλή με δραματικό τόνο ότι η «τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας, που στηρίχθηκε στην ΕΕ σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της, εκμεταλλεύτηκε αυτή την συμπαράσταση για να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις. Απλώς, τούς κορόϊδεψε. Η Ελλάδα πιστεύουν ότι καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ για δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Επιτροπής». Το ίδιο βράδυ στην τηλεόραση, δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές αναδείκνυαν ως είδηση το τί δεν είπε ο Κ.Σημίτης –ότι, δηλαδή, δεν ανέφερε ούτε μία φορά τις λέξεις ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου– και έστρεφαν την προσοχή της κοινής γνώμης στην σχέση Παπανδρέου-Σημίτη. Την επομένη, τρεις εφημερίδες αφιέρωσαν δύο γραμμές στο τί είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πολλές στο ότι ο Παπανδρέου απουσίαζε κατά την ομιλία Σημίτη.

γ) 20 Δεκεμβρίου 2008: Δύο ημέρες μετά, στο ίδιο πλαίσιο συζήτησης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος έλεγε στην Βουλή: «…εγώ θα έλεγα μήπως, στην κατάσταση που είμαστε, εμείς να επιζητήσουμε έναν διεθνή οικονομικό έλεγχο, αναλαμβάνοντας ως πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πνευματική ελίτ της χώρας να γίνει από άλλους εκείνο το οποίο έχουμε εμείς ως μέγα χρέος». Και απολύτως δραματικά κατέληγε: «Αυτό είναι ένας βαθύς προβληματισμός διότι, κύριοι, η κρίση είναι προ των πυλών. Ο Αννίβας είναι ante portas και έχει σημασία να σωθεί η πόλη, η Ρώμη, και όχι οι Καίσαρες ούτε οι Συγκλητικοί». Κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες δεν ανέφεραν ούτε λέξη για το ότι ένας έμπειρος αναγνώστης των αριθμών, ακέραιος πολιτικός και πρώην υπουργός Οικονομικών προβάλλει ως μόνη λύση σωτηρίας τον διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Όμως, οι πολίτες δεν ενημερώνονται από τα πρακτικά της Βουλής και τις εκθέσεις του ΔΝΤ. Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά των δημοσιογράφων: εντοπίζουν και αξιολογούν το συμβάν, ερευνούν τις επιπτώσεις του και το μεταφράζουν σε είδηση στις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δελτία, που οι πολίτες εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους. Αντ’ αυτής και εξ αυτού φτάσαμε ανέμελοι και ανυποψίαστοι στο «Ellines, kalo kouragio» του κ. Όλι Ρεν. Βέβαια, τον Έλληνα ευρωβουλευτή μην περιμένετε να τον δείτε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Οι μεγάλοι «ενημερωτές» της κοινής γνώμης δεν σηκώνουν να ξεσκεπάσει κανείς την προκλητική γύμνια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: