«Οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πεπεισμένοι πως το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
«Η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απίθανο να εξεταστεί πριν από τα τέλη του 2011, δίνοντας στην Ελλάδα μια ευκαιρία να αποδείξει ότι αξίζει τη διεθνή στήριξη», γράφει στην εφημερίδα Financial Times ο Άνκε Ρίχτερ, διευθυντής πιστωτικών μελετών της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας Conduit Capital Markets.
Ο κ. Ρίχτερ θεωρεί ότι αν και η Ελλάδα σίγουρα θα σημειώσει πρόοδο στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει τον στόχο της. Προσθέτει ότι κατά την άποψή του ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πεπεισμένοι πως το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, τονίζει ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ βλέπουν την περίοδο αυτή ως δοκιμαστική ώστε να δείξει η Ελλάδα ότι αξίζει τη στήριξή τους. «Αν η χώρα το αποδείξει αυτό, τότε θα λάβει περαιτέρω ενίσχυση», σχολιάζει ο αναλυτής της βρετανικής εταιρείας του Σίτι, σε μία από τις ελάχιστες αναλύσεις στη Βρετανία τους τελευταίους μήνες που δίνουν πιθανότητες στην αποφυγή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ρίχτερ εξηγεί ότι η υπό όρους περαιτέρω ενίσχυση προς την Ελλάδα μπορεί να έχει διάφορες μορφές και θα βασίζεται στο συμπέρασμα ότι εφόσον η χώρα έχει επιδείξει δημοσιονομική συγκράτηση, η μείωση του χρέους της θα είναι πιθανή, αλλά θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο. «Υπάρχει μεγάλη πρόθεση στην ΕΕ να δοκιμαστεί αυτό το σενάριο, δεδομένου ότι οι εναλλακτικές κάθε άλλο παρά στερούνται κόστους και πόνου», σχολιάζει ο συντάκτης.
Ο κ. Ρίχτερ συνεχίζει εκτιμώντας ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 θα εξεταστεί μόνο εφόσον η δημοσιονομική πρόοδος δεν έχει προκαλέσει «καμία απολύτως ελπίδα». Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει ο αναλυτής του Σίτι, θα απαιτείτο πιθανότατα μία μείωση της αξίας των ελληνικών τίτλων μεταξύ 40% και 50%, μαζί με μια πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη.
Παρομοίως, προσθέτει ο Άνκε Ρίχτερ, αν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει ακόμα και αφού έχει αποδείξει ότι αξίζει τη στήριξη των εταίρων της, η αναδιάρθρωση θα επιστρέψει στην ατζέντα. «Η αβεβαιότητα θα παραμείνει υψηλή μέχρι τα τέλη του 2011», καταλήγει το άρθρο του κ. Ρίχτερ στους Financial Times.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου