Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 12/07/2010

*Μεγάλο πρόβλημα συνεργασίας με το εξωτερικό έχουν ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Για να μπορούν να διατηρούν επιχειρηματικές σχέσεις συνεργασίας με αντίστοιχες εταιρείες εκτός Ελλάδος, πρέπει να προπληρώσουν τα σχετικά τιμολόγια. Το ίδιο ισχύει και για τον ΕΟΤ, ο οποίος έχει χρέη προς ξένα ΜΜΕ άνω των 100 εκατ. ευρώ.


*Στο μέτρο που η κρίση στην χώρα μας δημιουργεί όλο και ισχυρότερο κλίμα αβεβαιότητας, σημαντικά είναι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στον τραπεζικό τομέα. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, οι αναχρηματοδοτήσεις και οι προεξοφλήσεις δανείων είναι τα δύο χαρακτηριστικά των ημερών σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες και την συμπεριφορά τους απέναντι στις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες σχεδιάζουν να ανακοινώσουν σύντομα και νέα ειδικά προγράμματα ρύθμισης οφειλών για ανέργους. Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως σήμερα οι τράπεζες «έχουν ρίξει όλο το βάρος στα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των πελατών τους» και σημειώνουν ότι η διάθεση για δάνεια είναι εξαιρετικά μειωμένη, καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η τάση για αναχρηματοδοτήσεις είναι κυρίαρχη και καθημερινά οι τράπεζες δέχονται πλήθος παρόμοιων αιτήσεων, που αφορούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Το 10% των δανειοληπτών που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια έχουν ζητήσει ρύθμιση του δανείου τους, ενώ το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο στα καταναλωτικά και στις πιστωτικές κάρτες και φθάνει το 20%.

*Δημοσκόπηση που έγινε πριν δύο εβδομάδεςς στην Γαλλία, σε δείγμα 10.000 ατόμων, κατέδειξε ότι το 88% των Γάλλων πολιτών είναι υπέρ των μέτρων λιτότητας αν αυτά θα συμβάλουν στο να βγει η Γαλλία από τον φαύλο κύκλο υψηλού δημοσίου χρέους, ύφεσης και ανόδου της ανεργίας.

*Δεν μπορούσε να μην συμβεί και αυτό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σήμερα κατοικούν περί τα 8 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι, θα κυκλοφορήσει και το πρώτο περιοδικό στην αγγλική γλώσσα που θα εκφράζει θέσεις και απόψεις υπέρ της Αλ-Κάϊντα. Την συνέχεια της έκδοσης αυτής, προφανώς εν καιρώ, θα παρακολουθήσουμε από τις οθόνες μας. Όπως τα γνωστά τηλεοπτικά σήριαλ.

*Η κρίση όλο και γενικεύεται. Έτσι, ο «ιός» της κτύπησε ακόμη και τις σθεναρές εταιρείες παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Η στροφή των πολιτών λόγω των συνεχώς συρρικνούμενων οικονομικών τους στους φορείς της δημόσιας υγείας, αλλά και η πρόσφατη επιβολή ΦΠΑ 11%, έρχονται να επηρεάσουν σημαντικά τα έσοδα του κλάδου. Ήδη, το 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου ήταν 4,4% όταν η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 11%. Παρεμφερής αναμένεται να είναι η πορεία του κλάδου και το 2010, με ήδη εμφανή τα πρώτα κρούσματα υποτονικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: