Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Βασίλης Ράπανος: Κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών

Τον κίνδυνο να αφελληνιστούν οι ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της πτώσης της τιμής των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, με συνέπεια την εξαγορά τους από ξένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Βασίλης Ράπανος. Μιλώντας χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης με το ποσόν των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Β. Ράπανος τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Κι αυτό γιατί- όπως εξήγησε- οποιοσδήποτε σήμερα μπορεί να αγοράσει, αφού οι τιμές των μετοχών των τραπεζών έχουν πέσει πολύ χαμηλά, ενώ την ίδια στιγμή έστειλε το μήνυμα πως με τη σύσταση του Ταμείου το σύστημα αντέχει. Ο πρόεδρος της ΕΕΤ χαρακτήρισε αναγκαία την ίδρυση του Ταμείου, γιατί διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, ταυτόχρονα όμως εξέφρασε την ελπίδα να μην το χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Κι όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Βάσω Παπανδρέου παρατήρησε με νόημα πως «όπου πάει το ΔΝΤ έχουμε πάρτι εξαγορών από ξένες τράπεζες», ο κ. Β. Ράπανος ανέφερε ότι προτροπές για συγχωνεύσεις γίνονται γνωστές μέσω του Τύπου και πως αυτό είναι θέμα επιμέρους τραπεζών.

Κατά την άποψή του, πάντως, μετά τις επανειλημμένες υποβαθμίσεις του Δημοσίου έχουν κλείσει οι διατραπεζικές αγορές παρασύροντας προς τα κάτω τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών και μοναδική πηγή της ρευστότητας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: