Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

*Η απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τεντέ να ζητήσει από τους κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας να διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα για τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων με πολύ υψηλές τιμές στα νοσοκομεία, μπορούσε να είχε ξεκινήσει προ οκταετίας. Συγκεκριμένα, το 2002, με επιστολές του προς τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Υγείας, ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Παπαποστόλου, που διευθύνει την ομώνυμη εταιρεία προμήθειας νοσοκομειακού υλικού, κατήγγειλε τα σημεία και τέρατα που συνέβαιναν στον χώρο της υγείας, χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση. Τον Μάϊο του 2003, ο Αθ. Παπανδρόπουλος δημοσίευσε πάνω στο ίδιο θέμα ένα άρθρο καταπέλτη στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, όπου κατήγγειλε συγκεκριμένες λαθροχειρίες. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί στα δικαστήρια με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Στην δίκη που ακολούθησε, η οποία είχε πεντάωρη διάρκεια, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε πανηγυρικά, χωρίς οι ενάγοντες να τολμήσουν να κάνουν έφεση. Στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ήλθαν στην επιφάνεια όλες οι σαθρές πτυχές των προμηθειών στα νοσοκομεία, αλλά καμμία περαιτέρω έρευνα δεν ξεκίνησε. Ούτε και το 2004, όταν ο τότε υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωνε επισήμως ότι στον νοσοκομειακό χώρο υπάρχουν πιράνχας με όλη την σημασία της λέξης…

*Εντατικές είναι οι μυστικές συνομιλίες Γάλλων και Γερμανών αξιωματούχων για την εκπόνηση ενός σχεδίου οικονομικής και δημοσιονομικής κυρίως διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Και όπως δείχνουν οι διαβουλεύσεις, με δεδομένη την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Γερμανό διοικητή της Bundensbank, τελικά η γερμανική πλευρά θα καθιερώσει κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Γάλλου προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζύ, ο οποίος, όμως, σε επικοινωνιακό επίπεδο, θα παίξει τον ρόλο του «καλού». Αν και εκτός ευρωζώνης, με τους γαλλογερμανικούς προσανατολισμούς συμφωνεί και το Ηνωμένο Βασίλειο, η νέα κυβέρνηση του οποίου έχει ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Σημαντικός επίσης είναι στο επίπεδο αυτό και ο ρόλος της βελγικής προεδρίας της ΕΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη την Τουρκία.

*Προσωπική επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μ. Μπαρόζο ήταν η απόφαση να αναλάβει ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ο κ. Πάνος Καρβούνης, καταξιωμένο και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ. Ο κ. Π.Καρβούνης αντικαθιστά τον επίσης επιτυχημένο κ. Ιερόθεο Παπαδόπουλο, ο οποίος επιστρέφει στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: