*Στις 28 Ιουνίου, στη ρουμπρίκα Πρόσωπα και Πράγματα, δημοσιεύαμε την είδηση του πιθανού γάμου Πειραιώς και ΑΤΕ, σενάριο που ισχύει παρά τις τελευταίες πρωτοβουλίες του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλα. Υπογραμμίζουμε επίσης ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος ήταν απολύτως ενήμερος της πρωτοβουλίας Μ.Σάλλα. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Θ.Πανταλάκη, πρώην αντιπρόεδρο της Πειραιώς και νυν επικεφαλής της ΑΤΕ.
*Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία και Σλοβακία κατέχουν τα σκήπτρα σε απάτες στην ΕΕ, με συνολικά ποσά της τάξεως των 76 εκατ. ευρώ.
*Πάνω από 200 εκατ. ευρώ δάνεια έχουν πάρει τα πολιτικά κόμματα από την κρατική ΑΤΕ, καθ’ υπέρβασιν του Συντάγματος. Αυτός είναι και ο λόγος που –εκτός του ΛΑΟΣ– τα άλλα πολιτικά κόμματα θέλουν η τράπεζα αυτή να παραμείνει κομματικό φέουδο. Σημειώνουμε επίσης ότι η ΑΤΕ τα τελευταία 25 χρόνια έχει χαρίσει κυριολεκτικά στους αγρότες άλλα 240 εκατ. ευρώ δάνεια, χωριστά τις εκπτώσεις επί δανείων που έχει κάνει σε συνεταιρισμούς και δήθεν αγροτικές επιχειρήσεις.
*«Η Ελλάδα είναι μία δεύτερη Αργεντινή», ήταν ο τίτλος του άρθρου των γερμανικών Financial Times την περασμένη εβδομάδα, με την υπογραφή του Χοσέ Μπαριογουέβο, ο οποίος διαχειρίστηκε το 2005 την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής ως οικονομικός σύμβουλος της Barclays Capital. Όπως τόνισε, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία υπό δύο προϋποθέσεις: να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να τής παρασχεθεί άμεση οικονομική βοήθεια. Όπως πρόσθεσε, η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή αλλά η αναπόφευκτη συνέπεια των λανθασμένων δημοσιονομικών αποφάσεων του παρελθόντος και εκτίμησε πως τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν θα βάλουν τέλος στην ελληνική κρίση, καθώς προσφέρουν μόνον περιορισμένα μέσα για να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη της χώρας. Το ερώτημα που τίθεται για την Ελλάδα δεν είναι λοιπόν εάν θα γίνει, αλλά εάν θα υπάρξει «συντεταγμένη» αναδιάρθρωση.
*Κατά τον κ. Γιάννη Λακόπουλο, πρόεδρο της Ένωσης Καπνοπωλών και Περιπτεριούχων Αττικής, το περίπτερο της γειτονιάς, ύστερα από 90 χρόνια ιστορίας, απειλείται με αφανισμό.
Το περίπτερο της γειτονιάς, λέει ο κ. Γ.Λακόπουλος, συνέβαλε όλα αυτά τα χρόνια στην διατήρηση ενός ιδιότυπου κοινωνικού ιστού, λόγω της άμεσης σύνδεσης και ταύτισής του με την καθημερινή πραγματικότητα, με αυτό που λέμε πεζοδρόμιο και καθημερινή βιοπάλη. Σήμερα, 100.000 οικογένειες που ζουν από 40.000 σημεία πώλησης οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική περιθωριοποίηση. Τα περίπτερα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αναποτελεσματικής, σε όλα τα επίπεδα, πολιτικής της κυβέρνησης, πρωτίστως του υπουργείου Οικονομικών και πρόσφατα και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε τρεις διαδοχικές αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και δύο αυξήσεις ΦΠΑ στα καπνικά προϊόντα από την αρχή του 2010, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει στην εκμηδένιση του περιθωρίου κέρδους που είχαμε από τα προϊόντα αυτά, τα οποία αποτελούν έως και το 80% του συνολικού μας τζίρου. Η πολιτική αυτή δεν έχει καμμία απολύτως λογική. Η ζήτηση των τσιγάρων δεν μειώνεται, αφού οι καπνιστές στρέφονται από τα ακριβά στα φτηνά ή στα στριφτά τσιγάρα, όπως επίσης και στα παράνομα, τα οποία γνωρίζουν κυριολεκτικά πιένες. Αποτέλεσμα; Το κράτος χάνει τεράστια έσοδα, η αγορά βυθίζεται, το παράνομο εμπόριο εκτοξεύεται, αλλά και οι καπνιστές δεν μειώνονται. Και ενώ υπάρχουν πρόσφορες και δοκιμασμένες σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ λύσεις, το υπουργείο Οικονομικών περιέργως κλείνει τα μάτια.
Μέσα σε αυτή την ζοφερή κατάσταση έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα εκ μέρους του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θέλει να νομοθετήσει την απαγόρευση της διαφήμισης και προωθητικών ενεργειών τσιγάρων σε ενήλικους καπνιστές στα περίπτερα. Αυτό θα μάς αφαιρέσει σημαντικό ετήσιο έσοδο που λαμβάνουμε από τις καπνοβιομηχανίες, καθώς και ένα σημαντικότατο κονδύλιο που οι ίδιες αυτές εταιρείες μάς καταβάλλουν για την ανακαίνιση των περιπτέρων μας, πολλά από τα οποία είναι ήδη πεπαλαιωμένα και δεν θα μπορούσαμε ποτέ να να αναπαλαιώσουμε εμείς με δικά μας έξοδα. Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι η απαγόρευση αυτή θα οδηγήσει τον καπνιστή να μειώσει ή να διακόψει το κάπνισμα; Μόνον 1,7% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα απάντησαν κάτι τέτοιο. Το μέτρο αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα αναλγησίας ή απλά ένας τυφλός δογματισμός χωρίς κοινωνικό ή άλλο όφελος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου