Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ 14/07/2010

*«Ο έλεγχος της αγοράς που ασπάζονται τώρα στην Ευρώπη και ορισμένοι στην Αμερική, συνδυάζεται με ένα κράτος που πραγματικά μπορεί να παίξει τον σωστό ρόλο του αστυνόμου χωρίς να πνίξει την ανάπτυξη. Εδώ γνωρίζουμε μόνον το ένα μέρος της εξίσωσης: το να πνίγουμε την επιχειρηματική δράση μέσα από ένα στείρο και διογκωμένο κράτος που, παρόλα αυτά, έχει πάντα τους ιδεολογικούς υποστηρικτές του … Το μάθημα είναι ότι μέσα στην κρίση βρίσκονται ευκαιρίες και η ευκαιρία για εμάς είναι η αλλαγή μιας άρρωστης νοοτροπίας κρατισμού που μάς οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα». Αυτά γράφει στο μηνιαίο περιοδικό Οικονομική, όπου είναι τακτικός αρθρογράφος, ο κ. Νίκος Α. Παπανδρέου, αδελφός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Στο ίδιο άρθρο, ο αρθρογράφος καυτηριάζει και την μιζέρια του ελληνικού Δημοσίου, ιδιαιτέρως στο επίπεδο της παιδείας. Γράφει έτσι: «Μήπως κατόρθωσε το κράτος μας να φτιάξει σχολεία που αγαπάνε τα παιδιά ή ένα σύστημα παιδείας όπου υπάρχει η λέξη χαρά; Φανταστείτε ως κεντρικό ζήτημα στην εκμάθηση των μαθητών μας να ρωτάμε: με το πρόγραμμα αυτό θα χαρούν τα παιδιά; Με το τάδε βιβλίο ή με την τάδε πρόταση μήπως λάμψουν τα πρόσωπά τους; Αν χτίζαμε ένα σχολείο με προδιαγραφές τέτοιες ώστε να έχει και γήπεδο, στούντιο, πολιτιστικούς χώρους, σκοτεινό θάλαμο και άλλα; Αντί γι αυτά, το κράτους στήνει κάτι μικρό και μίζερο … Υπεύθυνο για όλα αυτά είναι το συγκεκριμένο ελληνικό κράτος και όχι το τέλειο θεωρητικό κράτος που ασπάζονται τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά».

Από όσα προηγούνται, τα συμπεράσματα είναι ελεύθερα. Υποδηλώνουν και τους πιθανούς προσανατολισμούς του πρωθυπουργού, που θα γίνουν ξεκάθαροι περί τον προσεχή Νοέμβριο.

*Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Κων. Ζοπουνίδης μάς πληροφόρησε ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Doing Business 2010 της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 109η θέση μεταξύ 183 χωρών όσον αφορά τους κανονισμούς που ενισχύουν ή περιορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Γραφειοκρατία και διαφθορά είναι οι αιτίες για την χαμηλή αυτή κατάταξη. Επίσης, η έκθεση της ελβετικής σχολής διοίκησης επιχειρήσεων IMS, που είναι από τις πιο φημισμένες στον κόσμο, για το 2009 από πλευράς ανταγωνιστικότητας μάς κατατάσσει στην 52η θέση μεταξύ 57 χωρών. Αφήνουμε πίσω την Κροατία, την Ρουμανία, την Αργεντινή και την Βενεζουέλα.

*Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Αφρική δείχνει μία ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, η οποία προσπαθεί να συμμαχήσει με Κινέζους και Γάλλους επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: