Του Δρ.Σωτήρη Καπέλλου
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών και στο σύνολό της η αγορά που εκπροσωπείται από το ΣΕΦ, εξέφρασαν την διαφοροποίησή τους πάνω στο προτεινόμενο από το Υπουργείο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: πρώτον, ο στόχος που προτάθηκε από το υπουργείο για τα φωτοβολταϊκά έως το 2020 είναι χαμηλός σε σχέση με τις δυνατότητες και προοπτικές της αγοράς και υπολείπεται σαφώς του ήδη εκδηλωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο πρότεινε να εγκατασταθούν 2.567 μεγαβάτ (MW) φωτοβολταϊκών ως το 2020, όταν μόνο ως το 2008 είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αιτήσεις για φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 3.700 MW.
Αν συνυπολογίσει κανείς και το ενδιαφέρον για νέες αιτήσεις, τότε καταλαβαίνει ότι τίθεται ένα παράλογο πλαφόν που απειλεί την αγορά. Δεύτερον γιατί το σχέδιο χρησιμοποιεί παλιά υλικά για να χτίσει το μέλλον. Ο σχεδιασμός έγινε στη βάση ότι τα φωτοβολταϊκά είναι μια μάλλον περιθωριακή τεχνολογία που είναι ανώριμη και ακριβή. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα επόμενα χρόνια, τα φωτοβολταϊκά θα είναι η κυρίαρχη ενεργειακή τεχνολογία στην Ευρώπη, ενώ τα κόστη έχουν πέσει και συνεχίζουν να πέφτουν δραστικά.
Όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το σχέδιο δεν αδικεί μόνο τα φωτοβολταϊκά, αλλά και άλλες τεχνολογίες όπως π.χ. τη βιομάζα. Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά, ο ΣΕΦ πιστεύει πως είναι εφικτό αυτά να καλύπτουν το 12% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια ως το 2020. Αυτό σημαίνει περίπου 6.300 MW, πολύ περισσότερα απ’ ότι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου.
Θεωρώ ότι η κατεύθυνση του ΕΣΔ για τις ΑΠΕ είναι λανθασμένη και για έναν πρόσθετο λόγο: Τα φωτοβολταϊκά είναι ο πρωταθλητής σε ότι αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Για κάθε νέο μεγαβάτ φωτοβολταϊκών δημιουργούνται περίπου 50 εργατοέτη σε απασχόληση. Ήδη σήμερα ο κλάδος αριθμεί πάνω από 2.300 θέσεις πλήρους απασχόλησης, αριθμός που μπορεί να φτάσει τις 14.000 ως το 2020 αν υλοποιηθούν οι προτάσεις του ΣΕΦ. Παράλληλα, κάθε θέση απασχόλησης στα φωτοβολταϊκά δημιουργεί και 1,6 επιπλέον θέσεις εργασίας σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας λόγω τόνωσης της κατανάλωσης.
Όσο για το αυξημένο κόστος που ορισμένες πλευρές επικαλούνται θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η πράσινη ενέργεια πριμοδοτείται από τους καταναλωτές μέσω του λεγόμενου «τέλους ΑΠΕ» και όχι άμεσα από το κράτος όπως ίσως πιστεύουν μερικοί. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπήρξαν άστοχοι χειρισμοί και παιχνίδια ορισμένων που αύξησαν το τέλος ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη των καθαρών πηγών ενέργειας. Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι ακόμη κι αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που προτείνουμε, δεν θα υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση δε, η όποια επιβάρυνση θα είναι μικρότερη από αυτήν που ήδη υφιστάμεθα όλοι πληρώνοντας το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, ένα τέλος που σε τελική ανάλυση δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση. Γι’ αυτό και προτείναμε άλλωστε ένα μέρος του τέλους ΕΡΤ να χρηματοδοτεί την πράσινη ενέργεια για να επιβαρύνεται λιγότερο ο καταναλωτής. Η πρότασή μας αυτή έγινε δεκτή επί της αρχής και συμπεριλήφθηκε στο νέο νόμο για τις ΑΠΕ.
* Ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου