Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΞΕΕ: Με μη αναπτυξιακούς όρους υλοποιείται η πρωθυπουργική δέσμευση για άρση του cabotage

Μεγάλη αναπτυξιακή διέξοδο με πολλαπλά οφέλη σε βάθος χρόνου για τον Ελληνικό τουρισμό αποτελεί η συντονισμένη προσπάθεια για την επανακαθιέρωση της χώρας μας ως σημαντικού προορισμού στην αγορά της Μεσογειακής κρουαζιέρας. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για μορφή τουρισμού, που παράλληλα με τα προσδοκώμενα έσοδα, θα προσδώσει στη χώρα μας αίγλη και μια έμμεση, χωρίς κόστος, διαφημιστική προβολή, την οποία στην παρούσα εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία έχουμε απόλυτη ανάγκη.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 31/5/2010

Μυστικές γαλλο-γερμανικές συνομιλίες για την ευρωζώνη, Οι εκλογές στο Βέλγιο, Ποιο μέλλον για την ισοτιμία ευρώ-δολλαρίου

ΠΟΙΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ

του Lakimi Mittal*

Στην διεθνή οικονομία πραγματοποιούνται ανακατατάξεις και αλλαγές συμπεριφοράς οι οποίες θα οδηγήσουν σε ευνοϊκότερες αναπτυξιακές ισορροπίες. Ακόμη και πριν τα γεγονότα τα οποία επηρέασαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2008, οι αναλυτές συμφωνούσαν ότι η διεθνής οικονομική ανάπτυξη θα παρουσίαζε επιβράδυνση το 2009. Ορισμένες αναπτυγμένες οικονομίες μπορεί να καλωσορίσουν το νέο έτος με ύφεση, ενώ είναι πιθανόν ακόμη και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές να αντιμετωπίσουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το εκπληκτικό πρόσφατο παρελθόν.

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στον εντόνως ανταγωνιστικό κόσμο μας, οι κρίσεις τείνουν να γίνουν ρουτίνα για τις επιχειρήσεις. Μια μεγάλη χαρά για τους δημοσιογράφους είναι αυτή που τους προκαλούν γεγονότα απρόβλεπτα, γεγονότα που κανείς δεν περιμένει να συμβούν. Με άλλα λόγια, οι κρίσεις είναι καλά νέα για τους δημοσιογράφους και κακή εξέλιξη για τις επιχειρήσεις, όταν βέβαια τις αφορούν. Δηλητηριάσεις, πολύνεκρα ατυχήματα, βυθίσεις πλοίων, χρηματιστηριακά κραχ, εκρήξεις σε εργοστάσια και θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα είναι μία σειρά από πρωτοσέλιδα γεγονότα για τις εφημερίδες, αλλά και πρώτες ειδήσεις για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ, ΟΙ ΔΥΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

του Stephen R. Covey*

Είναι λάθος να θεωρείται ότι η ηγεσία ταυτίζεται με το μάνατζμεντ. Μία από τις πολύ σημαντικές συνήθειες που θα έπρεπε να έχει κάθε άνθρωπος ο οποίος θέλει να επιτύχει, είναι αυτή της ηγεσίας. Ιδιαιτέρως δε στον χώρο των επιχειρήσεων, στον οποίο η ηγεσία σαφώς προηγείται του μάνατζμεντ. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΕ

Με την παρουσία πλήθους στελεχών επιχειρήσεων επιχειρηματιών και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων. Κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό ο Πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρίας κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος υπογράμμισε το ρόλο της ΕΕΔΕ στην επιμόρφωση και εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων στη σημερινή δύσκολη φάση της ελληνικής οικονομίας. Επίσης ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ αναφέρθηκε και στη δραστηριότητα των Ινστιτούτων της Εταιρίας και στον νεοϊδρυθέντα Τομέα Ηγεσίας, τονίζοντας ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία της εταιρίας έχει στόχο να καλύψει καινοτόμες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού επιχειρείν.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 27/5/2010

Προς ένα ευρωπαϊκό οικολογικό και επενδυτικό Ταμείο; Αποχώρηση πολυεθνικών από την Ελλάδα! Εξαφανισμένα κοινοτικά κονδύλια, Το περιοδικό «Τα Πράγματα»

Χρειάζεται μια κρίση για να ενωθεί μια ήπειρος

του Γκαμπόρ Στέινγκαρτ*

Τα γενέθλια είναι διασκεδαστικά· οι ίδιες οι γέννες όμως, όχι και τόσο. Εκεί έχουμε ουρλιαχτά, βογγητά, και -ακόμα και στις ευκολότερες- το φόβο πως κάτι θα πάει στραβά. Οι γεννήσεις των κρατών δεν είναι ευκολότερες. Η αλήθεια είναι πως αυτό που οι απαισιόδοξοι (συμπεριλαμβανομένων, εδώ στον τόπο μου, ουκ ολίγων Γερμανών) βλέπουν σαν υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά οι τελευταίοι σπασμοί πριν τη γέννηση μιας νέας χώρας. Την ώρα που σωστά ανησυχούμε για το ελληνικό χρέος, ας ελπίζουμε πως αυτό που συμβαίνει κάτω από τα μάτια μας δεν είναι παρά το τέλος της αφηρημένης «ευρωζώνης» και η γέννηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Ποιος γνωρίζει τους όρους των δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα; Στρως-Καν: η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει, Κριτική Γ.Χατζημαρκάκη στον Κ.Καραμανλή, Η γερμανική προεδρία της ΕΚΤ, Περί ευρωπαϊκής ηλιθιότητας, Οργή κατά του κράτους

ΠΑΝ. ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου υπογραμμίζει ότι το ελληνικό λιανεμπόριο θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του και προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Για την Ελλάδα και το εμπόριό της, η τουρκική αγορά αποτελεί μεγάλη ευκαιρία. Η γειτονική μας χώρα σε λίγα χρόνια θα έχει 80 εκατομμύρια καταναλωτές και αυτοί θα είναι δίπλα μας. Συνεπώς, για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως δε τις εμπορικές, μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία είναι η μεγάλη εσωτερική αγορά μας. Αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης, η οποία θα ενισχύεται και από τους εντυπωσιακούς ρυθμούς με τους οποίους αναπτύσσεται οικονομικά η Τουρκία».

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Από σήμερα, στο European Business Review θα βρίσκετε εμπιστευτικές και πολύ έγκυρες πληροφορίες για μελλοντικές εξελίξεις που κατά κύριο λόγο θα μπορούν να επηρεάζουν την ζωή των επιχειρήσεων, αλλά και τις στρατηγικές που εφαρμόζουν. Οι πληροφορίες μας αντλούνται, αναλύονται και διασταυρώνονται από ομάδα συνεργατών μας και τελούν υπό την εποπτεία του γνωστού δημοσιογράφου Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου. Όσο για τις πηγές των πληροφοριών μας, προέρχονται από μέλη της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που καλύπτουν τον ευρωπαϊκό χώρο και από συνεργάτες μας στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στην Ρωσία και στην Αφρική.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΑΝΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΣΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ενθαρρυντικές επισημάνσεις του προέδρου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας –που ζητά, ωστόσο, και σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές. Πάντα σοβαρός στις εκτιμήσεις του, ο καθηγητής κ. Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) υπό τον όρο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας θα συνοδευτεί και από σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΤΕ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Αλλαγές, εξάλλου, τις οποίες ο ίδιος είχε προτείνει σε παλαιότερη μελέτη του για την ελληνική δημόσια διοίκηση όταν ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

LARS OLOFSSON: ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΛΗΡΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΜΑΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Carrefour εξηγεί την νέα πολιτική του και τονίζει ότι στο εξής ο Όμιλος θα είναι «δύσκολος» απέναντι στους προμηθευτές του. Άνθρωπος του μάρκετινγκ, με λαμπρή καρριέρα στην ελβετική Nestle, ο 59χρονος γενικός διευθυντής του Ομίλου Carrefour εξηγεί, σε συνέντευξή του στο γαλλικό μηνιαίο περιοδικό Capital, ποιες είναι οι νέες κατευθύνσεις του μετά από μία χρονιά, το 2009, που δεν ήταν από τις καλύτερες.

ΠΙΕΡ ΧΑΣΝΕΡ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

του απεσταλμένου μας στο Στρασβούργο, Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ένθερμος ευρωπαϊστής και βαθύς γνώστης της γερμανικής κουλτούρας, ο ρουμανικής καταγωγής αλλά Γάλλος σήμερα καθηγητής Πιερ Χάσνερ θεωρείται στους πολιτικο-διπλωματικούς κύκλους ως μία εξόχως δημοκρατική προσωπικότητα, με πλατειά γνώση των διεθνών θεμάτων σε συνάρτηση κυρίως με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Συνεπώς, μία διεξοδική συζήτηση με τον σημερινό διευθυντή του γαλλικού Κέντρου Μελετών και Ερευνών και επιστημονικού συνεργάτη του γαλλικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανέναν ανήσυχο άνθρωπο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΩΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αρκετοί είναι αυτοί που προβλέπουν το τέλος των εφημερίδων και βιβλίων. Πόσο δίκιο έχουν;
Ο ρόλος ενός δημοσιογράφου –αν παραδεχθούμε ότι η δημοσιογραφία είναι μία ανεπεξέργαστη γραφή της Ιστορίας– σίγουρα δεν μπορεί να είναι αυτός του προφήτη. Ο δημοσιογράφος μπορεί όμως, αν διαθέτει επαρκείς γνώσεις και αναλυτική ικανότητα, να κάνει προβλέψεις, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το πεδίο της επαλήθευσης ή της διάψευσής τους. Προβλέψεις που εδράζονται σε συγκεκριμένα γεγονότα όπως αυτά εξελίσσονται και όχι σε υποκειμενικές συναισθηματικές παρορμήσεις. Ο δημοσιογράφος θα πρέπει ταυτοχρόνως να χρησιμοποιεί και την σωκρατική μέθοδο των ερωτήσεων, για τις οποίες δεν υπάρχουν βεβαίως εκ προοιμίου απαντήσεις.

Κρίση χρέους: Οι ΗΠΑ στο "απυρόβλητο" ή... μέρος του προβλήματος;

Πηγή: Council of Foreign Relations (CFR)

«Η κρίση του χρέους που ξεκίνησε στην Ελλάδα και η εξάπλωσή της σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει χρησιμεύσει ως μια οδυνηρή υπενθύμιση των κινδύνων που συνδέονται με το υψηλό δημόσιο χρέος σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα», αναφέρεται σε πρόσφατο report του Council of Foreign Relations, του αμερικανικού think tank που μεταξύ άλλων επιμελείται την παγκοσμίως γνωστή διμηνιαία έκδοση «Foreign Affairs».

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Τι πραγματικά θέλουν οι CEO;

του Frank Kern*

Τι πραγματικά θέλουν οι CEO; Η απάντηση έχει σημαντικές συνέπειες για το management καθώς και τους πελάτες και τους μετόχους των εταιρειών. Οι αξίες που ένας CEO εκτιμά περισσότερο στην εταιρική ομάδα δημιουργoύν ένα πρότυπο που επηρεάζει τα πάντα, από την ανάπτυξη του προϊόντος και τις πωλήσεις μέχρι τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας επιχείρησης.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

«Ο αιώνας της Κίνας» δεν έφτασε ακόμη

Πηγή: Financial Times

Πολλοί πιστεύουν ότι η Κίνα αναδεικνύεται στη νέα υπερδύναμη του πλανήτη, η οποία θα υποσκελίσει πολύ σύντομα ακόμη και τις ΗΠΑ. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το κινεζικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει το αμερικανικό έως το 2030, ενώ μερίδα Αμερικανών οικονομολόγων καλεί την Ουάσιγκτον να είναι προετοιμασμένη για μια «μάχη» παρόμοια με εκείνη ανάμεσα στη Γερμανία και στη Βρετανία πριν από έναν αιώνα.

Εθνική αυτογνωσία και οικονομική κρίση

του Αλέκου Παπαδόπουλου

Εκτιμώ ότι η ελληνική κοινή γνώμη μέχρις αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζει το βάθος και την έκταση της οικονομικής κρίσης. Συστηματικά καλλιεργείται η εντύπωση ότι η χώρα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, την οποία κάποια στιγμή θα ξεπεράσει και θα επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

«Ο,τι χάνεται εδώ, γίνεται αισθητό εκεί»

The New York Times

Οταν έφθασα, προ ημερών, στο κτίριο της Marfin Bank στη Σταδίου, η φωτιά είχε σβήσει, αλλά παρέμενε η μυρωδιά του καμένου. Μετά την πυρπόλησή της από τους Ελληνες αντιεξουσιαστές, στις 5 Μαΐου, η τράπεζα μετατράπηκε σε ένα είδος αυτοσχέδιου βωμού, όπου οι Αθηναίοι αποτίουν φόρο τιμής στους τρεις υπαλλήλους που έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα στα λουλούδια και τα δεκάδες σημειώματα, το μάτι μου έπεσε σε μια χρωματιστή ζωγραφιά ενός φλεγόμενου κτιρίου και ανθρώπων που φώναζαν βοήθεια. Από κάτω έγραφε: Σε τι κόσμο θα μεγαλώσω; Λυδία, 10 χρόνων.

Καλή ερώτηση, Λυδία.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η Αμερική δεν είναι Ελλάδα

τoυ Paul Krugman /The New York Times

Η ατμόσφαιρα τριγύρω μας είναι αποπνικτική και η ελληνική κρίση δίνει μεγάλη χαρά σε μερικούς ανθρώπους - σε εκείνους που αντιτίθεντο στη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας και ψάχνουν αφορμή για να ζητήσουν την κατάργηση του συστήματος ασφάλισης.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Εξομαλύνοντας τις Eλληνοτουρκικές σχέσεις

των Στέφεν Λάραμπι και Τσαρλς Ράις

Οι υψηλές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας συνέβαλαν στις οικονομικές της δυσχέρειες. Αναλογικά με το ΑΕΠ της, η χώρα αυτή καταβάλλει τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία θα επιτρέψει στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), να μειώσει τις αμυντικές του δαπάνες και να διευκολύνει έτσι τη σωτηρία της εθνικής του οικονομίας από τη χρεοκοπία.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΖΟΦΕΡΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Οι αγορές κάθε άλλο παρά έχουν πεισθεί ότι το πακέτο-ρεκόρ διάσωσης της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει θετικά αποτελέσματα. Αναλυτές στην Γουώλ-Στρητ, στο Λονδίνο και στο Παρίσι πιστεύουν ότι, παρά την θέληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα λιτότητας δεν θα πετύχουν. Ο Γάλλος σύμβουλος επενδύσεων Φιλίπ Γκαβ μάς είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι περί αυτόν συνεργάτες καλλιεργούν αντιαναπτυξιακή νοοτροπία.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΟΙ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΙ ΤΡΑΓΟΙ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Κάθε φορά που συμβαίνει μία καταστροφή, ισχύουν σε μεγάλο βαθμό δύο πράγματα. Πρώτον, το «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω» και, δεύτερον, η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων που δίνονται «βορά» στον λαό.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΥΣΗΣ: ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) εξηγεί γιατί αυτός ο δυναμικός κλάδος της μεταποίησης μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μία νέα βιομηχανική αναγέννηση στην χώρα μας.

ΟΧΙ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Την αντίθεσή του με την πιθανή επιβολή αγγελιοσήμου στο ελληνικό Διαδίκτυο ανακοίνωσε το ΙΑΒ Hellas, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην on-line επικοινωνία. Τον τελευταίο καιρό, καταβάλλονται από πολλές πλευρές προσπάθειες επιβολής αγγελιοσήμου στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για μία έμμεση φορολογία υπέρ τρίτων, η οποία σε κάθε περίπτωση αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και σε κάποια στιγμή σίγουρα θα καταργηθεί. Πάνω σε αυτό το θέμα, που αφορά ωστόσο στα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας (ΜΜΕ) εκτός Διαδικτύου, εκφράζει με ανακοίνωσή του την αντίρρησή του το ΙΑΒ Hellas (Interactive Advertising Bureau):

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Η επιστροφή της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία

του Ντάνι Ρόντρικ*

Ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν (Gordon Brown) τη θεωρούσε σπουδαίο μέσο δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής κατάρτισης. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί (Nicolas Sarkozy) αναζητεί τρόπους να συγκρατήσει στη Γαλλία τις βιομηχανικές θέσεις εργασίας. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της «παγκοσμίου τράπεζας» Τζάστιν Λιν (Justin Lin) την υποστηρίζει ανοικτά, προκειμένου να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές στις υπό ανάπτυξη χώρες. Και ο οίκος «Μακ Κίνσεϊ» συμβουλεύει πολλές κυβερνήσεις πώς να την κάνουν σωστά.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΕ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, ΤΟ ΕΥΡΩ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Μέρα με την ημέρα, όλο το παρασκήνιο της διαδικασίας των επαφών και των πρωτοβουλιών για να σωθεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα από τον ελληνικό ιό… Ο κ. Ξαβιέ Μυσκά, πρώην γενικός γραμματέας του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και σήμερα στενός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζύ, είναι ο άνθρωπος στον οποίον η Ελλάδα χρωστάει πολλά. Πρόσφατα δε, μεγάλο είναι απέναντί του και το χρέος της ευρωζώνης, η οποία σώθηκε την ύστατη στιγμή από βέβαιη κατάρρευση.

Η εξωτερική πολιτική σε κρίσιμο σταυροδρόμι

του Θανου Π. Ντοκου*

Είναι κατανοητό ότι η διαχείριση της οικονομικής κρίσης απορροφά το σύνολο σχεδόν της προσοχής μας. Ωστόσο, ο κόσμος γύρω μας συνεχίζει να αλλάζει και να εξελίσσεται, ενώ τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν παραμένουν στάσιμα αναμένοντας τη δική μας επαναδραστηριοποίηση. Η Ελλάδα έχει αρνητική εικόνα διεθνώς, στερείται διπλωματικού κεφαλαίου, περιφερειακού ρόλου και στρατηγικής χρησιμότητας, ενώ παράλληλα καλείται να ασκήσει εξωτερική πολιτική χωρίς οικονομικούς πόρους, χωρίς προφανείς –και σχετικά ανιδιοτελείς– συμμάχους, και με σημαντικά ανοιχτά ζητήματα. Είναι ορατός ο κίνδυνος μη-αποτελεσματικής διαχείρισης όλων των ζητημάτων, προφανώς λόγω αδυναμίας και όχι λόγω πρόθεσης.

Μπρατισλάβα: Διεθνές συνέδριο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

της Σάγιας Τσαουσίδου και Μύρνας Νικολαΐδου

Αγωνιώδη έκκληση για αφύπνιση και εγρήγορση απηύθυναν οι συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο με θέμα την «65η επέτειο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο-Μαθήματα που πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία». Αποδέκτης της εκκλήσεως αυτής είναι η νέα γενιά, η οποία οφείλει να διδαχθή από τα λάθη του παρελθόντος, μακριά από ακραίες συμπεριφορές.

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η Ελλάδα χρειάζεται μια διαρθρωτική επανάσταση

Του Τάκη Μίχα

Ενα ενδιαφέρον στοιχείο της ελληνικής κρίσης είναι ότι οδηγεί και σε αντιπαραθέσεις των οικονομολόγων στο θεωρητικό επίπεδο. Ετσι π.χ. ορισμένοι Αμερικανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η συνεισφορά του συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργού Τζόσεφ Στίγκλιτς υπήρξε ιδιαίτερα αρνητική. Αυτή είναι η άποψη την οποία διατυπώνει στην αποκλειστική του συνέντευξη στην «Ε» ο γνωστός οικονομολόγος Στιβ Χάνκε. Ο κ. Χάνκε είναι καθηγητής Οικονομικών στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και έχει διατελέσει σύμβουλος σε πολλές χώρες όπως η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία, ενώ έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταρρύθμση των συναλλαγματικών συστημάτων χωρών όπως η Βουλγαρία, η Αργεντινή, η Εσθονία και η Λιθουανία.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΜΠΑΜΑ – ΜΕΡΚΕΛ – ΣΑΡΚΟΖΙ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Καθοριστικές για το μέλλον της ευρωζώνης –προσωρινά, τουλάχιστον– υπήρξαν οι διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες Ομπάμα-Μέρκελ και Σαρκοζί το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που βρισκόταν στην Ρωσία με αφορμή τις επίσημες εκδηλώσεις για τα 65 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανησυχούσε σοβαρά για το μέλλον της ευρωζώνης. Γνώριζε ότι μία κατάρρευση του ευρώ θα οδηγούσε σε ανατίμηση του δολλαρίου και άρα θα έπληττε την αμερικανική οικονομία σε μία περίοδο που έχει ανάγκη να ανακάμψη.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Στα νέα ιδιόκτητα γραφεία της στην Μεταμόρφωση Αττικής εγκαταστάθηκε η Eurocert–Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ελέγχων και Πιστοποιήσεων ΑΕ. Η εταιρεία αυτή, που διευθύνεται από τον κ. Γεώργιο Μπρισκόλα, είναι ένας κατά 100% ελληνικών συμφερόντων ανεξάρτητος φορέας επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων, που ιδρύθηκε από Έλληνες επιστήμονες με πολύχρονη εμπειρία στους ελέγχους και στις επιθεωρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 

Πέντε μύθοι για την κρίση στην Ευρωζώνη

The Washington Post

Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ευρώπη εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση, που άρχισε από την Ελλάδα, θα μπορούσε γρήγορα να εξαπλωθεί. Αξιωματούχοι και πάσης φύσεως ειδικοί επιχειρούν να ερμηνεύσουν την κρίση και να προβλέψουν τις επιπτώσεις της. Ανάμεσα στα όσα έχουν ακουστεί, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι «μύθοι», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει σε άρθρο γνώμης η Washington Post.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Το γερμανικό αίνιγμα

The New York Times

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξένησε συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Ενα από τα ερωτήματα που του έθεσε ήταν το εξής: «Μήπως η ελληνική κρίση αποδεικνύει ότι η Γερμανία έγινε πιο εγωιστική, εθνικιστική και λιγότερο ευρωπαϊκή χώρα;». «Οχι απαραίτητα», απάντησε με διπλωματικό τρόπο ο κ. Αθνάρ. Προσέθεσε όμως με νόημα ότι αν και η Γερμανία δεν έχει υποχρέωση να πληρώνει για τα λάθη των άλλων, «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει αυξημένες ευθύνες μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Τρεις τρόποι σωτηρίας για την Ελλάδα

New York Times

Η Ελλάδα είναι άραγε η επόμενη Lehman Brothers; Οχι. Η ελληνική οικονομία δεν είναι αρκετά μεγάλη και δεν συνδέεται σε τέτοιο βαθμό με τις υπόλοιπες του κόσμου ώστε να μπορέσει να προκαλέσει πάγωμα των αγορών, όπως οι ίδιες εφάρμοσαν το 2008. Ο,τι κι αν προκάλεσε την απότομη πτώση του Dow την Πέμπτη είναι ανεξάρτητο από τα γεγονότα στην Ευρώπη. Δεν θα έπρεπε επίσης να υιοθετήσουμε τις εκτιμήσεις αναλυτών που είπαν ότι παρατηρούμε την απαρχή της μαζικής πώλησης όλων των κρατικών χρεών. Το κόστος του αμερικανικού δανεισμού υποχώρησε την Πέμπτη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, ενώ την ίδια στιγμή που πολλές Κασσάνδρες μιλούσαν για κρίση στη Βρετανία στα ελληνικά πρότυπα, τα βρετανικά επιτόκια υποχωρούσαν ελαφρά.

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Η ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνώριζε καλύτερα από καθένα εξ ημών ποια ήταν η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τί θα αντιμετώπιζε αν κέρδιζε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Είχε πλήρη ενημέρωση από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, αλλά και από τον σοσιαλιστή Ισπανό Επίτροπο, υπεύθυνο για τα οικονομικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) κ. Χοακίμ Αλμούνια. Την ζοφερή οικονομική κατάσταση της χώραςείχε περιγράψει στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, πολύ ευγενικά, και ο επίσης σοσιαλιστής επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρως-Καν.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Πώς επωάστηκε το αυγό του φιδιού

του Πάσχου Μανδραβέλη

Πώς φτάσαμε στον θάνατο τριών ανθρώπων; Σιγά σιγά και με την ανοχή όλων μας. Για την ακρίβεια το ερώτημα είναι πώς δεν φτάσαμε νωρίτερα ώς εδώ. Πώς και δεν θρηνήσαμε κι άλλους νεκρούς. Οταν σε κάθε πορεία δίκην τελετουργικού οι μολότοφ πέφτουν σαν βροχή ήταν στατιστικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα γινόταν το κακό. Κι έγινε...

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Η στάση πληρωμών θα οδηγούσε σε αδιέξοδο

του Matthias Morys*

Ακόμη και μετά την έγκριση της συμφωνίας δανειοδότησης της Αθήνας από τον μεικτό μηχανισμό της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αρκετοί πολιτικοί και αναλυτές, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, συνεχίζουν να εμμένουν στην άποψη ότι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν να κηρύξει στάση πληρωμών στα δάνειά της. Τα επιχειρήματά τους έχουν κάποια λογική βάση. Υστερα από μια τέτοια κίνηση, το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωνόταν αυτομάτως από το 13,6% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο αρκετά πιο διαχειρίσιμο ποσοστό του 7%.

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ;

Το ερώτημα αν έρχεται το τέλος των εφημερίδων ήταν το αντικείμενο μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργάνωσε το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔ) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου που είναι η 3η Μαΐου. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και την παρακολούθησαν αρκετοί δημοσιογράφοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ).

Πού πήγε ο υπερδανεισμός του 2008-2009

του Νίκου Χριστοδουλάκη*

Το σημερινό αδιέξοδο του ελληνικού χρέους, προκλήθηκε μεν από τη διεθνή κρίση του 2008, αλλά πήρε μεγάλες διαστάσεις επειδή η Ελλάδα βρέθηκε ταυτόχρονα εκτεθειμένη τόσο στο δημοσιονομικό, όσο και στο εξωτερικό έλλειμμα. Και τα δύο αυτά μέτωπα γνώρισαν τη διετία 2008-2009 μια πρωτοφανή χειροτέρευση, με συνέπεια να σπάσει το φράγμα της διαχειρίσιμης αντοχής και να οδηγηθούμε στην ανεξέλεγκτη διόγκωση των spreads και την απειλή κατάρρευσης.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Tα «αρπακτικά» της ελευθερίας του Τύπου, υπέδειξαν οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα»

Η οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» (RSF) δημοσιεύει σήμερα Δευτέρα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την ελευθερία του Τύπου κατάλογο με «40 αρπακτικά» - πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες ή τρομοκρατικές οργανώσεις -που συστηματικά έχουν ως στόχο την εργασία των δημοσιογράφων.

ΚΛΑΟΥΣ ΑΜΜΑΝ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο διευθυντής του Βοτανικού Κήπου του πανεπιστημίου της Βέρνης και ειδικός στις ροές γονιδίων, απορρίπτει τις ψευδολογίες των εχθρών της βιοτεχνολογίας και της γενετικής. Σε μία εποχή που τα είδη διατροφής παρουσιάζουν αύξηση των τιμών τους στην παγκόσμια αγορά και εντυπωσιακή άνοδο της ζήτησής τους, είναι καιρός το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων να γίνει αντικείμενο σοβαρής μελέτης, απαλλαγμένης από αναθέματα, ξόρκια και καταστροφολογικές ψευδολογίες. Καιρός είναι, επίσης, οι καλοταϊσμένοι «οικολόγοι» της Δύσης να σκεφθούν για λίγο και το ζωτικό πρόβλημα της πείνας στην Αφρική, καθώς και το ενδεχόμενο μιας οδυνηρής έλλειψης τροφίμων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΒΟΛΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΖΩΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αρκετοί από τους «ειδήμονες» της ευρωζώνης και των καταστατικών της αρχών μάλλον αγνοούν τα πάντα γύρω από το αντικείμενο… Τον τελευταίο καιρό έχουν γραφεί εκατοντάδες άρθρα και έχουν διατυπωθεί κάποιες χιλιάδες γνώμες, από σχετικούς και ασχέτους, για το παρόν και το μέλλον της ευρωζώνης, για τον ρόλο τη Γερμανίας και για τους «συνομώτες-κερδοσκόπους» που επιβουλεύονται την μικρή αλλά ένδοξη Ελλάδα. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες ευρύτερων πλεκτανών και συνομωσιών κατά της Ευρώπης και, κυρίως, κατά του μαλακού της υπογαστρίου που είναι ο Νότος της, με πρώτη την Ελλάδα.

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ο κίνδυνος για ντόμινο της Ευρώπης

Πηγή: The Guardian

Η προεκλογική περίοδος στη Βρετανία διακρίθηκε από πνεύμα επαρχιωτισμού. Το ζήτημα της Ευρώπης εθίγη ελάχιστα, εξαιτίας της προσπάθειας του Συντηρητικού Ντέιβιντ Κάμερον να φιμώσει την «ευρωσκεπτικιστική» μερίδα του κόμματός του, αλλά και της πρόθεσης του πρωθυπουργού κ. Μπράουν να διατηρήσει τη συζήτηση σε όσο το δυνατόν στενότερο πλαίσιο.