του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
Οι αγορές κάθε άλλο παρά έχουν πεισθεί ότι το πακέτο-ρεκόρ διάσωσης της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει θετικά αποτελέσματα. Αναλυτές στην Γουώλ-Στρητ, στο Λονδίνο και στο Παρίσι πιστεύουν ότι, παρά την θέληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα λιτότητας δεν θα πετύχουν. Ο Γάλλος σύμβουλος επενδύσεων Φιλίπ Γκαβ μάς είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι περί αυτόν συνεργάτες καλλιεργούν αντιαναπτυξιακή νοοτροπία.
Έτσι, οι αγορές αναμένουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα ενταθεί, ενώ ταυτόχρονα με το γενικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, οι επενδυτές μόνον από θαύμα θα μπορούσαν να επανέλθουν στην χώρα μας και το Χρηματιστήριό της. Πρέπει έτσι να αναμένεται κατάρρευση του ελληνικού Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε ποσοστό όχι μακρυά από το 30% ή 35%.
Υπογραμμίζεται από τους περισσότερους αναλυτές ότι, στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων, οι τελευταίοι υπολογισμοί του Γ.Παπακωνσταντίνου θα σαρωθούν από τα κύμματα της ύφεσης. Φαντάζουν συνεπώς εξωπραγματικές ο προβλέψεις ότι το 2014 το δημόσιο χρέος θα έχει σταθεροποιηθεί στο υψηλό ποσοστό του 150% του ΑΕΠ, για να αρχίσει να υποχωρεί, ενώ το έλλειμμα θα έχει μειωθεί κάτω από το 3%.
Αναλυτές υπενθυμίζου ότι, και για το 2010, η αρχική πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% και αποδείχθηκε ανεδαφική. Εκτιμούν δε ότι το ίδιο θα συμβεί και με αυτές τις νέες προβλέψεις. «Υπάρχει μία πολύ ρεαλιστική προοπτική ότι στο τέλος του προγράμματος, ή και νωρίτερα, η Ελλάδα θα έχει να διαχειρισθεί και πάλι ένα μη βιώσιμο εθνικό χρέος και θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση, επειδή θα έχει μία πολύ-πολύ βαθειά ύφεση στο μεταξύ», τονίζει στο Bloomberg ο Μπάρι Άϊχενγκριν, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας (όπου δίδασκε και ο Ανδρέας Παπανδρέου…).
Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνονται πλήρως και από τις τελευταίες συμπεριφορές των αγορών έναντι των ελληνικών ομολόγων, με τα επιτόκια για το 10ετές να διαμορφώνονται στα επίπεδα του 7%, που είναι απαγορευτικά. Κρίνεται συνεπώς προβληματική η επιστροφή μας στην αγορά δανείων και αυτό λέει πολλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου