Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Ποιος γνωρίζει τους όρους των δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα; Στρως-Καν: η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει, Κριτική Γ.Χατζημαρκάκη στον Κ.Καραμανλή, Η γερμανική προεδρία της ΕΚΤ, Περί ευρωπαϊκής ηλιθιότητας, Οργή κατά του κράτους

Ποιος γνωρίζει τους όρους των δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα;

Αξίζουν προσεκτικής αναγνώσεως τα ψιλά γράμματα των συμφωνιών για τα δάνεια που θα παρέχονται από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την σχετική συμφωνία προκειμένου να γνωρίζουν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι πού πάνε τα λεφτά τους και πώς, ενδεχομένως, θα τα πάρουν πίσω.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία προβλέπει ότι, σε τρία χρόνια από την καταβολή τους, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τις πιστώσεις των 80 δισεκατ. ερυώ που θα πάρει από τις χώρες της ευρωζώνης. Η σχετική συμφωνία που υπεγράφη στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να υποβάλει αίτηση να μην αποπληρωθούν τα δάνεια για ορισμένο χρόνο –ο οποίος, όμως, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία χρόνια από την ημερομηνία καταβολής τους.

Στο προοίμιο της συμφωνίας καθορίζεται ότι οι εκταμιεύσεις που θα ακολουθήσουν την πρώτη θα γίνονται ύστερα από διαβουλεύσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης, εξαιρουμένης της Ελλάδας, με την ΕΚΤ στην βάση των ελέγχων της Κομισιόν και αφού καταλήξουν σε θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του συμφωνηθέντος προγράμματος μέτρων από την δανειολήπτρια χώρα, δηλαδή την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, ορίζεται ότι οι αρχές της δανειολήπτριας παίρνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων ανωμαλιών που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την επιτυχία της αξιοποίησης των συγκεκριμένων πόρων στο πλαίσιο των συμφωνιών για την χορήγηση της συγκεκριμένης βοήθειας. Στην παράγραφο 12 του προοιμίου ορίζεται ότι η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι πιστώσεις διοχετεύονται στα σωστά κανάλια και προς τούτο η Αθήνα θα πρέπει να παρέχει στους ελεγκτές απρόσκοπτη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και στα θεσμικά όργανα.

Η συμφωνία προσδιορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πιστωτριών χωρών, αλλά επίσης τους περιορισμούς και τις ρήτρες ακύρωσής της. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που το Δικαστήριο της ΕΕ αποφανθεί με τελεσίδικη απόφασή του ότι αυτή η συμφωνία ή η διάθεση των πιστώσεων αντίκειται στο δίκαιο της ΕΕ και αυτή η παραβίαση δεν μπορεί να αρθεί, τότε παύει άμεσα και αμετάκλητα η ισχύς της συμφωνίας, χωρίς όμως να απαιτηθεί από την Ελλάδα η άμεση, πρόωρη αποπληρωμή του δανείου. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που ένα συνταγματικό ή άλλο αρμόδιο ανώτατο δικαστήριο μιας πιστώτριας χώρας αποφανθεί ότι η συμφωνία παραβιάζει το σύνταγμα της δανειοδότριας χώρας.

Στην ρήτρα αυτή ελπίζει η Bild, περιμένοντας την απόφαση που θα πρέπει να εκδώσει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας μετά την προσφυγή που έχει υποβληθεί στις 7 Μαΐου από ομάδα πέντε οικονομολόγων και νομικών κατά του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, «διότι έτσι δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε τίποτα», λέει η εφημερίδα. Καλόν θα είναι τα όσα προηγούνται να τα αποθηκεύσει κανείς, για να έχει μία ιδέα περί των μελλόντων να συμβούν.

Στρως-Καν: η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει

Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από έκρηξη, αλλά μπορεί να μπει σε σοβαρές αναποδιές. Αυτό, μεταξύ άλλων, δήλωσε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρως-Καν μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France-2. Πρόσθεσε δε ότι οι κερδοσκόποι αντιμετωπίζονται με πράξεις που τούς οδηγούν σε απώλειες και όχι με ξόρκια και κενολογίες. «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές, ικανές να πείσουν τις αγορές ότι μπορεί να επιβιώσει και να έχει δυναμική οικονομική παρουσία», είπε. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της δεν μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχη τάση στην ευρωζώνη. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Στρως-Καν φιλοδοξεί διακαώς να είναι ο προσεχής υποψήφιος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2012. Γι αυτό τον λόγο, οι συνήθως τεχνοκρατικές δηλώσεις του έχουν σήμερα αντικατασταθεί από πιο ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα.

Κριτική Γ.Χατζημαρκάκη στον Κ.Καραμανλή

Ευρωβουλευτής του Γερμανικού Κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και κορυφαίο στέλεχος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κρητικής καταγωγής Γιώργος Χατζημαρκάκης δεν χάνει την ευκαιρία να ασκεί αυστηρή κριτική στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή. Προσφάτως έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Την μεγάλη ευθύνη έχει πάντα αυτός που είναι πάνω απ’ όλους. Γνώρισαν τον Κ.Καραμανλή και δεν σάς κρύβω ότι, ως πολιτικός μιας άλλης χώρας, ποτέ δεν κατάλαβα πώς μπορείς να τρέξεις μια χώρα με τόσο χαμηλό επίπεδο πολιτικής συνείδησης. Δεν το καταλαβαίνω. Δεν λέω, όμως, ότι επειδή δεν γνωρίζει να τον αφήσουμε. Φταίει, βέβαια. Είχε την ευθύνη, ο άνθρωπος αυτός. Ήθελε να κερδίσει τις εκλογές. Τις κέρδισε. Έδωσε τις υποσχέσεις που έδωσε. Εγώ πάντα λέω: θα βρούμε τον Μπιν Λάντεν, θα βρούμε και τον Κώστα Καραμανλή. Πού κρύβεται τώρα αυτός; Γιατί δεν έρχεται να μιλήσει στον λαό που τον ψήφισε, που τον κρατούσε πέντε χρόνια; Να πεί, παιδιά, κάναμε λάθη. Ο άνθρωπος έκανε πολλά λάθη. Φταίμε όμως και όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι, επειδή τον αφήναμε. Ξέρουμε για την ειδική φιλία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Κώστα Καραμανλή, η οποία τον υποστήριζε και τον προστάτευε. Το βασικό λάθος όμως το κάνει πάντα αυτός που κάθεται στο τιμόνι».

Η γερμανική προεδρία της ΕΚΤ

Γερμανός θα είναι ο αντικαταστάτης του Γάλλου κ. Ζαν-Κλωντ Τρισέ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για τον νυν πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει πολλές αντιρρήσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Και η στάση του αυτή τότε, σίγουρα θα λέει πολλά αύριο…

Περί ευρωπαϊκής ηλιθιότητας

«Η χαζομάρα που χαρακτηρίζει σήμερα την πολιτική ζωή των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΕ είναι πράγματι εντυπωσιακή. Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2007, θα έπρεπε πια να έχει πείσει τα κράτη πως η προτεραιότητα θα έπρεπε να δοθεί εκ νέου στην πολιτική, πως είχε σημάνει επιτέλους η ώρα για μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Αλλά λες και αυτό είναι ένα μάθημα που κανείς δεν έλαβε. Ενώ διοχετεύουμε πελώριες ποσότητες χρήματος και εκπονούμε επώδυνα προγράμματα λιτότητας, η ηλιθιότητα παραμένει κυρίαρχη. Αυτό που η Ευρώπη ξέρει να κάνει καλύτερα είναι να χαμογελά «ό,τι κι αν συμβαίνει». Το ευρώ παραπαίει, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ικανοποιημένοι και φαντάζονται πως θα εντυπωσιάσουν τις αγορές παριστάνοντας τους ευδιάθετους. Δεν λένε κουβέντα για την επερχόμενη θύελλα, γιατί φοβούνται μην «γυρίσει» η κουβέντα στις δικές τους ευθύνες. Όσο για την πολιτική, πιστεύουν ότι την άσκησαν άπαξ δια παντός όταν συνέταξαν την Συνθήκη της Λισαβόνας. Συχνά, ο ηλίθιος φορά την μάσκα του πραγματιστή, εκείνου που ξέρει πώς να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις εξελίξεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματικός πρωταθλητής σε αυτό το παιχνίδι της δήθεν αποστασιοποίησης, είναι στην πραγματικότητα υπόδειγμα ενός κράτους που έχει την ψευδαίσθηση πως όλα τα προβλήματά του θα λυθούν ως δια μαγείας, μόνο και μόνο διότι υπήρξε πρώην κοσμοκράτορας». Αυτά και άλλα πολλά γράφει στην ιταλική εφημερίδα La Stampa η Ιταλίδα φιλόσοφος Μπάρμπαρα Σπινέλλι, εγγονή το μεγάλου Ιταλού ευρωπαϊστή Αλτιέρο Σπινέλλι.

Οργή κατά του κράτους

Σε δημοσκόπηση που θα δει το φως της δημοσιότητας σε λίγες ημέρες, το 66% των ερωτηθέντων (τηλεφωνικά) αποδίδει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση της χώρας στο ανίκανο κράτος και στην πολιτική διαφθορά. Και το ποσοστό αυτό, που περιέχει αρκετά πολιτικά μηνύματα, πλησιάζει το 80% στις ηλικίες 18-35 ετών. Γεγονός που και αυτό είναι παραπάνω από εύγλωττo.

Δεν υπάρχουν σχόλια: