Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Από σήμερα, στο European Business Review θα βρίσκετε εμπιστευτικές και πολύ έγκυρες πληροφορίες για μελλοντικές εξελίξεις που κατά κύριο λόγο θα μπορούν να επηρεάζουν την ζωή των επιχειρήσεων, αλλά και τις στρατηγικές που εφαρμόζουν. Οι πληροφορίες μας αντλούνται, αναλύονται και διασταυρώνονται από ομάδα συνεργατών μας και τελούν υπό την εποπτεία του γνωστού δημοσιογράφου Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου. Όσο για τις πηγές των πληροφοριών μας, προέρχονται από μέλη της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που καλύπτουν τον ευρωπαϊκό χώρο και από συνεργάτες μας στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στην Ρωσία και στην Αφρική.

Κινεζικές επενδύσεις;

Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες και μεγαλοστομίες, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα παραμείνουν όνειρο ανοιξιάτικης νυκτός αν η ελληνική γραφειοκρατία συνεχίσει να είναι αυτή που γνωρίζουμε. Την ώρα της κρίσεως, δηλαδή της υπογραφής οριστικών συμβάσεων, ο Κινέζοι θα απαιτήσουν πολύ ευέλικτους όρους που να ανταποκρίνονται στους επιμέρους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους τους. Με άλλα λόγια, η κινεζική πλευρά θα απαιτήσει οι συμβάσεις να αλλάζουν ανάλογα με τις περιστάσεις. Αυτή είναι η περίφημη κινεζική έννοια του tao, που σε απλά ελληνικά σημαίνει βιωσιμότητα του συμβολαίου στην πορεία του χρόνου. Τέλος, ας σημειωθεί ότι οι Κινέζοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την πορεία της ελληνικής οικονομίας γιατί πιστεύουν ότι επηρεάζει, εμμέσως πλην σαφώς, την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολλαρίου –και άρα έναντι του δικού τους νομίσματος, του γουάν.

Αμερικανο-κινεζικές διαπραγματεύσεις

Ξεκίνησαν την Δευτέρα 24 Μαΐου δύσκολες αμερικανο-κινεζικές οικονομικές και εμπορικές διαπραγματεύσεις, πάνω από τις οποίες πλανάται και η επικίνδυνη κορεατική κρίση. Πέρα από την νομισματική τους πτυχή, δηλαδή την ισοτιμία γουάν-δολλαρίου, οι διαπραγματεύσεις αφορούν τις παράνομες αντιγραφές προϊόντων, τις δυσκολίες για την εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων στην Κίνα, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τις επιδοτήσεις κινεζικών εξαγωγών και την βιομηχανική κατασκοπεία.

Βουλευτικές εκλογές τον Νοέμβριο;

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δεν αποκλείουν περί μήνα Νοέμβριο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με αφορμή εθνικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν λόγω της τηρήσεως των υποχρεώσεών μας έναντι του ΔΝΤ και των όρων του μηχανισμού στήριξης της οικονομίας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η προοπτική αυτή προβληματίζει την ηγεσία της ΝΔ, γιατί από την έκβαση των εκλογών αυτών θα δρομολογηθούν εξελίξεις που θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Και σίγουρα, λένε οι εκτιμήσεις μας, θα οδηγήσουν σε –απαραίτητες από τα πράγματα– ευρύτερες κυβερνητικές συνεργασίες.

Η απαισιοδοξία του ΔΝΤ

Τους υπεύθυνους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα προβληματίζει το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για την δημοσιονομική της εξυγίανση. Θα κάνουν τα στραβά μάτια ή θα αντιδράσουν αρνητικά, όπως συνέβη παλαιότερα στην Αργεντινή;

Πνέουν μένεα στο ΕΛΚ κατά της ΝΔ

Τελείως αρνητικό είναι για την ΝΔ το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αφορμή την στάση της στο θέμα της ψηφοφορίας στην Βουλή των μέτρων για την οικονομική στήριξη της χώρας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κ. Μαρ. Γιαννάκου να μπαλώσει τα πράγματα, οι Γερμανοί ευρωβουλευτές θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν για μιαν ακόμη φορά από την ελληνική πλευρά. Αρνητικά είναι επίσης τα σχόλια στους κόλπους του ΕΛΚ και για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που κατηγορείται ότι για μία μακρά περίοδο αδιαφορούσε πλήρως για την κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας.

Η υποτίμηση του ευρώ

Από ειδικούς Γάλλους και Γερμανούς αναλυτές, η ισοτιμία ευρώ-δολλαρίου στο 1,25 δεν θεωρείται αποφασιστική για την προώθηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό αν η ισοτιμία έφθανε στα επίπεδα του 1 προς 1. Όμως, παρόμοια εξέλιξη απεύχονται, πέρα από τις ΗΠΑ, και οι Κινέζοι, οι οποίοι εξαγωγικά επηρεάζονται αρνητικά από την κάμψη της ζήτησης σε Ευρώπη και Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: