Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΑΝΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΣΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ενθαρρυντικές επισημάνσεις του προέδρου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας –που ζητά, ωστόσο, και σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές. Πάντα σοβαρός στις εκτιμήσεις του, ο καθηγητής κ. Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) υπό τον όρο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας θα συνοδευτεί και από σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΤΕ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Αλλαγές, εξάλλου, τις οποίες ο ίδιος είχε προτείνει σε παλαιότερη μελέτη του για την ελληνική δημόσια διοίκηση όταν ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Μιλώντας πρόσφατα στην γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ, ο κ. Β. Ράπανος τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία επώδυνης αλλά αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα αυτά που δεν θέλησαν, ή δεν μπόρεσαν, να κάνουν οι κυβερνήσεις να γίνονται σήμερα με βίαιο τρόπο. Είπε επίσης ότι «όσοι σκέπτονται αναδιαπραγμάτευση του χρέους ή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί στο περιθώριο των αγορών για πολλά χρόνια, χωρίς να μπορέσει να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ανταγωνιστικότητάς της». Αυτή, βεβαίως, είναι μία διάσταση που στην χώρα μας συσκοτίζεται, κυρίως για λόγους εντυπωσιασμού.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε ότι η επιτυχής και συνεχής υλοποίηση της πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι η κρίσιμη παράμετρος για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας –στόχος που πρέπει να τεθεί στον ορίζοντα το αργότερο τις αρχές του 2011. Πρόσθεσε, για τις ελληνικές τράπεζες, ότι έχουν αντοχές και θα επιτύχουν την αποκατάσταση καλών συνθηκών ρευστότητας σταδιακά, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.

Είπε, επίσης, ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και, με αφορμή την σύσταση του Ταμείου για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος με διαθέσιμα κεφάλαια 10 δισεκατ. ευρώ, εκτίμησε ότι θα περιορίσουν δραστικά τις πιθανότητες να προσφύγουν στο Ταμείο, εφόσον κάνουν αποδοτική διαχείριση των στοιχείων του ισολογισμού τους και εφόσον υπερβούν ορισμένα στερεότυπα του παρελθόντος. «Οι τράπεζες δεν πρέπει να μείνουν άβουλες και ακίνητες αλλά, με σύνεση και ορθολογισμό, να λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που απαιτούν οι καιροί. Χρειάζεται, με διάθεση αυτογνωσίας, να τολμήσουν να δουν τις παθογένειές τους και να τις θεραπεύσουν. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μία και μοναδική διέξοδο: την φυγή προς τα εμπρός», κατέληξε ο κ. Απ. Ταμβακάκης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, οι προτεραιότητες του Ομίλου για το 2010 είναι:

-Η ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας. Ο Όμιλος έχει ήδη ενισχύσει την ηγετική του θέση στον τομέα των καταθέσεων και στοχεύει στην αξιοποίηση των δικτύων του και την περαιτέρω διείσδυση στις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων στην ΝΑ Ευρώπη και στην Τουρκία

-Βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, στόχος που θα επιδιωχθεί μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους των εγχώριων δραστηριοτήτων

-Η ενεργητική διαχείριση των καθυστερήσεων. Στόχος είναι, μέσω προϊόντων αναδιάρθρωσης δανείων για όλες τις κατηγορίες πελατών, να αναδιαρθρωθούν δάνεια σαφώς άνω του 1 δισεκατ. ευρώ

-Η διατήρηση της δυναμικής για την ανάπτυξη των εργασιών στις γειτονικές οικονομίες. Στην ΝΑ Ευρώπη και στην Τουρκία αναμένεται πιστωτική επέκταση (ειδικά στην Τουρκία άνω του 20%), η οποία θα αυτοχρηματοδοτηθεί από την ενίσχυση των καταθέσεων στις αντίστοιχες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: