Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Tα «αρπακτικά» της ελευθερίας του Τύπου, υπέδειξαν οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα»

Η οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» (RSF) δημοσιεύει σήμερα Δευτέρα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την ελευθερία του Τύπου κατάλογο με «40 αρπακτικά» - πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες ή τρομοκρατικές οργανώσεις -που συστηματικά έχουν ως στόχο την εργασία των δημοσιογράφων.

«Ισχυροί, επικίνδυνοι, βίαιοι, βρίσκονται πάνω από τους νόμους», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Τουλάχιστον 17 ηγέτες κρατών και αρκετοί επικεφαλής κυβερνήσεων συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο μαζί με τακτικούς στρατούς και εγκληματικές οργανώσεις. Οι πρόεδροι της Κίνας, του Ιράν, της Ρουάντα ή της Τυνησίας διεκδικούν αυτήν την λυπηρή διάκριση από τον FARC, την ΕΤΑ ή τις παλαιστινιακές και ισραηλινές δυνάμεις.

Ειδικότερα, η οργάνωση στιγματίζει τους πλέον άγριους αντιπάλους της ελευθερίας της έκφρασης. «Στην Λατινική Αμερική, οι βιαιότητες προέρχονται πάντα από το ίδιο κουαρτέτο: έμποροι ναρκωτικών, κουβανική δικτατορία, FARC και παραστρατιωτικές ομάδες» . Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν παράλληλα πως στην Αφρική έχει αλλάξει ελάχιστα η κατάσταση, ενώ υπάρχουν «ορισμένες αναφορές για βιαιότητες (εναντίον δημοσιογράφων) στη Μέση Ανατολή και την Ασία» .

Η οργάνωση έχει αποσύρει ορισμένες ισλαμικές οργανώσεις από τον κατάλογο της, αντίθετα φέτος εμφανίζεται σε αυτόν ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

«Ο μουλάς Ομάρ έχει κερδίσει τη θέση του στον κατάλογο, όπως και ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ», σύμφωνα με τους RSF.

Η οργάνωση που φέτος κλείνει τα 25 της χρόνια έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία κατά των αρπακτικών της ελευθερίας του Τύπου, με σήμα κατατεθέν τρεις αφίσες με τα πορτρέτα του Κιμ Γιονγκ-ιλ, του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ και του Μουαμάρ Καντάφι.

Οι RSF υπενθυμίζουν πως «από την αρχή του χρόνου εννιά δημοσιογράφοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την ελευθερία του Τύπου και περίπου 300 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: