Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 27/5/2010

Προς ένα ευρωπαϊκό οικολογικό και επενδυτικό Ταμείο; Αποχώρηση πολυεθνικών από την Ελλάδα! Εξαφανισμένα κοινοτικά κονδύλια, Το περιοδικό «Τα Πράγματα»

Προς ένα ευρωπαϊκό οικολογικό και επενδυτικό Ταμείο;

Σε συνομιλία που είχαμε με τον Ντανιέλ κον Μπεντίτ, επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μάς αποκάλυψε ότι θα καταθέσει πρόταση για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Επενδυτικού και Οικολογικού Ταμείου, που στόχο θα έχει την προώθηση «πράσινων επενδύσεων» και την χρηματοδότηση επιχειρήσεων γνώσης στις χώρες μέλη της ΕΕ. Κατά πληροφορίες μας, η πρόταση αυτή θα έχει την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Ομάδας του ΕΚ, αλλά και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζύ. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι αυτό των πόρων του Ταμείου, την στιγμή που η Γερμανία μάλλον προσανατολίζεται προς την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Αποχώρηση πολυεθνικών από την Ελλάδα!

Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του χώρου των άμεσων καταναλωτικών προϊόντων μελετούν την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, με δεδομένο το αντιεπιχειρηματικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Στην περίπτωση που τα σχέδια υλοποιηθούν, η μία εταιρεία θα μεταφέρει την έδρα της στην Ιταλία και θα διατηρήσει στην Ελλάδα μόνον μία υπηρεσία μάρκετινγκ. Στελέχη των δύο εταιρειών προβλέπουν μακρά περίοδο ύφεσης στην χώρα μας και σταδιακή υποβάθμιση του κοινωνικού κλίματος, που είναι ήδη έντονα αντιεπιχειρηματικό. Επισημαίνουν δε ότι η κυβέρνηση πολλά λέει για ανάπτυξη, αλλά τίποτα δεν κάνει.

Εξαφανισμένα κοινοτικά κονδύλια

Κάποια 100 εκατ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια που θα έπρεπε να είχαν ήδη διανεμηθεί για επιμόρφωση εργαζομένων, έχουν γίνει άφαντα. Με αποτέλεσμα πολλοί φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης να απολύουν προσωπικό και να υπολειτουργούν. Παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι, αν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει άρδην μέσα στο προσεχές δίμηνο, στο τέλος του χρόνου κάπου 2.000 άνεργοι θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες. Σε ερώτημα που θέσαμε σε κυβερνητικό παράγοντα, μάςςς απάντησε: «Το θέμα εξετάζεται»!!

Το περιοδικό «Τα Πράγματα»

Με εκδότη τον Διαμαντή Σεϊτανίδη, το μηνιαίο περιοδικό «Τα Πράγματα» φιλοδοξεί να γίνει «η φωνή των επιχειρήσεων» σε μία περίοδο όπου το επιχειρείν και η επιχειρηματικότητα στην χώρα μας οδεύουν για καλά πλέον προς το καλάθι των αχρήστων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: