Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ κ. Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗ

Ευρωβουλευτής του γερμανικού Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών και πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ένας διαπρεπής συμπατριώτης μας επισημαίνει γιατί στην Ελλάδα δεν γίνονται επενδύσεις.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα Εστία ένα άρθρο που δυστυχώς δεν φαίνεται να συγκίνησε ιδιαίτερα τους διάφορους αναπτυξιολόγους της χώρας, οι οποίοι, ως φαίνεται, μόνον σε μονολόγους διαπρέπουν.

Την ώρα που η ελληνική οικονομία, και μαζί με αυτήν και ολόκληρη η κοινωνία μας, βιώνουν μία πρωτοφανή περίοδο υφέσεως, στην οποία συμβάλλουν και τα απίθανα ελληνικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, η κυβέρνηση ναι μεν πιπιλίζει την καραμέλα της αναπτύξεως, αλλά περί του πρακτέου ουδείς λόγος. Ακόμα χειρότερα, θα λέγαμε ότι και κάποια κυβερνητικά στελέχη της συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρώντας ότι, «πωλώντας τρόμο και σοσιαλισμό», αύριο θα κληθούν από τους ψηφοφόρους να διορθώσουν αυτά που οι ίδιοι θα έχουν κρημνίσει.

Στο πλαίσιο αυτό, αναπαράγουμε στην συνέχεια την επιστολή που ο Γερμανο-Έλληνας ευρωβουλευτής του Γερμανικού Κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης –ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου με έδρα την Κολωνία– έστειλε στις 4 Αυγούστου 2010 στον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρο Αρναουτάκη –που ήταν και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ την πενταετία 2004-2009. Με αφορμή την αποχώρηση της γερμανικής εταιρείας λιανεμπορίου Aldi από την Ελλάδα, γράφει τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Αγαπητέ Σταύρο,

Σίγουρα ενημερωθήκατε από τον τύπο για την απόφαση της μεγάλης αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Aldi να αποσυρθεί από την Ελλάδα μέχρι τέλους του 2010.

Η Aldi Hellas προγραμμάτιζε την δημιουργία 20 νέων καταστημάτων εντός του 2010 με απώτερο σκοπό αυτά να φθάσουν τα 300 στα επόμενα δέκα χρόνια και να απασχολήσουν περί τα 11.000 άτομα. Η επένδυση αυτή θα έφθανε τα 2 δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα καταστήματα της Aldi στην Ελλάδα, και ειδικά αυτά της Βορείου Ελλάδος, είναι κερδοφόρα.

Υπογραμμίζω ότι η Aldi Hellas συνεργάζεται για την παραγωγή των προϊόντων της με περισσότερες από 130 βιομηχανίες στην Ελλάδα, στηρίζοντας έτσι αποφασιστικά την τοπική αγορά. Το ίδιο δεν ισχύει, για παράδειγμα, για την γερμανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Lidl, με την οποία βρίσκομαι μάλιστα σε συνεχή επαφή για την διοχέτευση προϊόντων ελληνικής προέλευσης στο σύνολο των προϊόντων που πωλούνται στα ελληνικά καταστήματα της εν λόγω αλυσίδας.

Κατόπιν πολλαπλών συνομιλιών με εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρείας αλλά και από τις πληροφορίες οικονομικών δημοσιογράφων, οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση της Aldi Hellas είναι οι εξής:

-Μηδενικές πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και έλλειψη της απαραίτητης ευαισθησίας της ίδιας απέναντι σε μεγάλους επενδυτές

-Πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις μέχρι τέλους του έτους

-Υπερβολική ακρίβεια της ελληνικής γης σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και παράλογη και κουραστική γραφειοκρατία αδειοδότησης κατασκευής ακινήτων

-Ασάφεια της φορολογικής νομοθεσίας σε βάρος των επιχειρήσεων και κακομεταχείριση αυτών από τις εφορίες και την ΣΔΟΕ, παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου

-Παράλογο υψηλό κόστος στις μεταφορές εντός Ελλάδος και διατήρηση του κλειστού κλάδου των μεταφορών

-Παράλογα υψηλά δημοτικά και κοινοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις

-Αστάθεια του πολιτικού κλίματος λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών και της αδυναμίας του κράτους να ελέγξει την κατάσταση υπέρ του πολίτη.

Η αποχώρηση της Aldi Hellas μετά από τα σκάνδαλα της Siemens δυσχεραίνουν αφάνταστα τις προσπάθειές μας για προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτών από τον γερμανικό χώρο. Είναι απορίας άξιον πώς, φορείς με αρμοδιότητα την διαχείριση μεγάλων επενδύσεων –όπως για παράδειγμα το Invest in Greece Agency–, αδυνατούν να εντοπίζουν τα παραπάνω προβλήματα και να φροντίζουν για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους, ώστε οι επενδυτές να παραμένουν και όχι να εγκαταλείπουν την χώρα.

Δια ταύτα, ανησυχούμε για την παραπάνω λίαν δυσάρεστη εξέλιξη μιας υποδειγματικής παρουσίας γερμανικού φορέα «global player» στην Ελλάδα. Η επένδυση της εν λόγω εταιρείας κινδυνεύει να χαθεί και συγχρόνως να παρασύρει σε υπαρξιακές περιπέτειες πολλές καλές ελληνικές επιχειρήσεις, στιγματίζοντας την Ελλάδα ως μη υγιή ευρωπαϊκό επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό. Μια τέτοια εικόνα δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες σε δυνητικούς ευρωπαίους επενδυτές για το εάν η Ελλάδα τελικά πράγματι ενδιαφέρεται για επιχειρηματικές δραστηριότητες από το εξωτερικό.

Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά και σύντομα στο μείζον αυτό ζήτημα, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για να μην αποχωρήσει η Aldi από την ελληνική αγορά. Παράλληλα, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να άρει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του εξωτερικού οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Με αισθήματα ιδιαίτερης εκτίμησης,

Γιώργος Χατζημαρκάκης,

Πρόεδρος».

Μέχρι την στιγμή που γράφεται το κείμενο αυτό, η ανωτέρω επιστολή δεν έχει λάβει απάντηση. Προφανώς, υποθέτουμε, ότι ο πολύ επιμελής κατά τα άλλα κ. Στ. Αρναουτάκης θα προβληματίζεται για το τί θα πρέπει να απαντήσει. Εξάλλου, πέρα από την Aldi, τα τελεταία χρόνια έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα και άλλες εταιρείες (Shell, Fnac, κ.α.) χωρίς κανείς να συγκινείται ιδιαίτερα. Σημειώνεται επίσης ότι η αποχώρηση της Aldi συνοδεύτηκε από μία σειρά ασυναρτησίες, αλλά ελάχιστη έμφαση δόθηκε από τα ΜΜΕ στους πραγματικούς λόγους της αποχωρήσεώς της.

1 σχόλιο:

aldi_hellas@yahoo.com είπε...

Διάβασα με ενδιαφέρον την επιστολή του κ.Χατζημαρκάκη. Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον του είναι αληθινό. Ήθελα όμως να σχολιάσω τα εξης: τις ίδιες δυσκολίες με την Aldi αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και άλλες επιχειρήσεις (βλ. Lidl) και κυρίως επιχειρήσεις χωρίς την οικονομική δύναμη της Aldi. Ο κ.Χατζημαρκάκης αναφέρει ότι η επένδυση της Aldi στην Ελλάδα θα έφτανε τα 2 δις και σε 10 χρόνια θα είχε 300 καταστήματα. Θα ήθελα να διορθώσω και να πώ ότι όταν ξεκίνησε η Aldi είχε υπολογιζόμενη επένδυση 1,2 δις το οποίο αναπροσαρμόστηκε σε 1,5 δις ώστε να φτάσει τα 400 καταστήματα σε 10 χρόνια, λειτουργόντας 5 κεντρικές αποθήκες . Κανείς όμως δεν σκέφτηκε ότι μέχρι σήμερα η Aldi έχει ξοδέψει 750 εκ (650 εκ κατά κ. Χατζημαρκάκη) και έχει κατασκευάσει 39 καταστήματα (38 εν λειτουργία και 1 κλειστό στα Φάρσαλα), 2 κεντρικές αποθήκες (1 Σίνδο και 1 Πάτρα) και περίπου 10 ιδιόκτητα ακίνητα σε όλη την επικράτεια τα οποία αποφάσισε να μήν χτίσει. Από τα 39 ακίνητα τα 15 περίπου είναι ενοίκιο γης στα οποία έχτισε το κτίριο η Aldi (να μήν αναφέρουμε ότι αυτό θα είναι ίσως το καλύτερο δώρο για τους ιδιοκτήτες της γής). Το οποίο σημαίνει ότι η Aldi ξόδεψε το μισό κεφάλαιο για να φτάσει σε λιγότερο από το 2/10 της επένδυσής της. Εξάλλου δεν είναι κρυφό στην ελληνική αγορά ότι η Aldi αγόρασε ακριβά τα ακίνητά της. Δεν είναι κρυφό στην ελληνική αγορά ότι η Aldi έχτισε ακριβά τα κτίρια της. Ο κ.Χατζημαρκάκης αναφέρει ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι ακριβά. Ειναι σίγουρο ότι εάν τα ήδη ακριβά ακίνητα, τα αγοράσει κανείς σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμη, είναι ΑΚΟΜΗ πιο ακριβά. Εάν κάποιος χτίσει σε περίπου διπλάσια τιμή, τότε και το κτίριο θα είναι ακριβό. Η Aldi ξόδεψε για τα καταστήματά της περίπου 200 εκ. (Γή και κατασκευή). Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κεντρικά της Σίνδου (100 εκ) και της Πάτρας (30-40εκ?) . Επίσης σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται τα 20 εκ που κόστισε η μετατροπή των αποθηκών που χρησιμοποιούσε η Aldi μέχρι την αποπεράτωση και λειτουργία των κεντρικών Σίνδου, καθώς και τα γραφεία της Κρήτης που κόστισαν 100.000€ για την διαμόρφωσή τους και λειτούργησαν 1,5 χρόνο και τα νέα γραφεία της Πάτρας που κόστισαν 300.000€ για την διαμόρφωσή τους και λειτούργησαν λιγότερο από χρόνο!!! Θα παρακαλούσα τον κ.Χατζημαρκάκη, λόγω της θέσης που κατέχει να ψάξει τους πραγματικούς λόγους της αποχώρησης στο Μούλχαϊμ της Γερμανίας ρωτόντας την διοίκηση, πως είναι δυνατό να ξοδεύονται κάτω από τη μύτη τους τέτοια ποσά και να αργίσουν τόσο πολύ να αντιληφθούν την εσωτερική διαφθορα που υπήρξε στην εταιρία που διοικούν. Το σχόλιο δεν έγινε ώς επίθεση στον κ.Χατζημαρκάκη αλλά η επιστολή του ήταν η αφορμή. Η αιτία είναι ότι έχω κουραστεί να ακούω ότι φταίει η Ελλάδα για ότι έγινε και κανείς να μήν αναφέρει τα τραγικά λάθη που έγιναν από τη διοίκηση της εταιρίας από την είσοδό της στην αγορά έως την αποχώρηση της.