Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Πίσω από την φθηνή τιμή, τα περίφημα ιδιωτικής ετικέττας προϊόντα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Κατ’ επανάληψιν έχουμε τονίσει ότι, πίσω από τα αποκαλούμενα ιδιωτικής ετικέττας προϊόντα, είναι πολύ πιθανό να κρύβονται ποικίλες δυσάρεστες εκπλήξεις, όχι πάντα ορατές από τους καταναλωτές. Την άποψή μας αυτή επιβεβαιώνει και ένα άρθρο-ρεπορτάζ του Αχ. Χεκίμογλου στο Βήμα του Σαββάτου 11/9/2010, με τίτλο «Το φθηνό δεν είναι πάντα καλό». Συγκεκριμένα, στο άρθρο τονίζεται ότι τα δίχως ετικέττα φαγώσιμα, τα πωλούμενα χύμα και σε οικονομικές τιμές, εγκυμονούν και κινδύνους –τους οποίους, βεβαίως, ο καταναλωτής ανακαλύπτει με δική του δαπάνη κατόπιν εορτής. Πιο αναλυτικά, το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το φθηνό είναι ακριβό, συνηθίζουν να λένε οι Βρεταννοί. Πίσω από αυτές τις φράσεις δεν κρύβεται τίποτε περισσότερο από μία παραδοσιακή διαπίστωση που λέει ότι το φτηνό προϊόν συχνά αποδεικνύεται ελαττωματικό, χρήζει αλλαγής και ανεβάζει αναπόφευκτα το κόστος αναπλήρωσής του. Κακά τα ψέματα, η κρίση έχει ωθήσει χιλιάδες Έλληνες στο κυνήγι των φθηνότερων διατροφικών προϊόντων. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέττας των σουπερμάρκετ γνωρίζουν ημέρες δόξης, οι λαϊκές αγορές επιστρέφουν στην καθημερινότητα και ακόμη αρκετά no-name προϊόντα έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Σίγουρα, η επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχει συνδέσει το φθηνό με το βλαβερό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ακόμη, στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού επισημαίνουν ότι, με εξαίρεση κάποια είδη, κατά κανόνα οι προβληματικές περιπτώσεις τροφίμων εντοπίζονται τόσο σε φθηνά όσο και σε ακριβά προϊόντα. Ωστόσο, όλα τα προϊόντα που δεν φέρουν ετικέττα είναι εν δυνάμει προβληματικά.

»Εμείς προτρέπουμε τον καταναλωτή να αποφεύγουν τα no-name προϊόντα. Και αυτό διότι προφυλάσσεται καλύτερα, καθώς ξέρει σε ποιον να απευθυνθεί αν κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο και οι Αρχές, γιατί ξέρουν σε ποιον θα αποταθούν και ποιον θα τιμωρήσουν, λέει η πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΦΕΤ κ. Ασπασία Μαρούγκα. Δίχως την ετικέττα δεν ενημερώνεται για το τι περιέχει το τρόφιμο. Η ετικέττα όμως είναι η ταυτότητά του, τονίζει.

»Κατά παράδοση, τα δύο πλέον προβληματικά προϊόντα που εντοπίζονται στην ελληνική αγορά είναι το μέλι και το λάδι που πωλούνται σε χύμα μορφή, η οποία είθισται να συμφέρει οικονομικά. Εκεί το πρόβλημα είναι τεράστιο, σχολιάζουν ελεγκτικές πηγές. Και αυτό διότι μπορεί το προϊόν να μην έχει παραχθεί κατά τον προβλεπόμενο τρόπο, να έχει υποστεί αλλοιώσεις εν τη γενέσει του και ο καταναλωτής, πιστεύοντας ότι θα απολαύσει κάτι αγνό, να το αγοράσει. Γενικώς, αγοράζουμε χύμα τέτοια προϊόντα μόνον αν γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε τον παραγωγό τους. Έχουμε εντοπίσει τρομακτικές περιπτώσεις στα λάδια, όπου οι έλεγχοι έχουν βρει σημεία και τέρατα. Στο χύμα ο τενεκές δεν γράφει τίποτα, ετικέττα δεν υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιος και από πού το αγόρασε. Δεν λειτουργεί η ιχνηλασιμότητα και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τα τιμολόγια –αν υπάρχουν, τονίζει η ίδια πηγή.

»Τα ανώνυμα γαλακτοκομικά αποτελούν την πλέον επικίνδυνη κατηγορία και μάλιστα έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα με την βρουκέλλωση λόγω σφαλμάτων των νομαρχιών στην εκρίζωσή της. Πρόκειται για νόσο η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μη παστεριωμένου ή μολυσμένου γάλακτος. Πριν από δύο χρόνια στην Θάσο περίπου 150 τουρίστες βρέθηκαν στο νοσοκομείο από μολυσμένο τυρί, το οποίο δεν είχε ψηθεί και «μετέφερε» την ασθένεια. Παρόμοιους κινδύνους μετάδοσης έχουν τα no-name τυριά και από την λιστέρια.

»Τα κρέατα επίσης αντιμετωπίζουν, θεωρητικά, σειρά κινδύνων, με πλέον ευεπίφορο το μικρόβιο της βρουκέλλας στο οποίο οφείλεται ο μελιταίος πυρετός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν το κρέας ψηθεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, πριν ψηθεί, μπορεί να μολύνει τις διπλανές τροφές. Άρα προληπτικά συνιστάται να χρησιμοποιούνται διαφορετικά σκεύη και μαχαίρια για τα κρεατικά –κάτι που ισχύει δια νόμου για τις επιχειρήσεις εστίασης».

Περιττόν να τονιστεί ότι τα «ανώνυμα προϊόντα» έχουν και αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και δημιουργούν προβλήματα ανεργίας σε κλάδους ζωτικούς για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Καλόν είναι έτσι οι χειροκροτητές τους να επιδεικνύουν περισσότερη προσοχή σε διθυραμβικά σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: