Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χερσαίων Μεταφορών (ΠΟΧΕΜ) κ. Γιώργος Τζωρτζάτος, «μεροκαματιάρης» κατά δήλωσίν του, διαθέτει μόνον 17 φορτηγά αυτοκίνητα, οι άδειες των οποίων πλησιάζουν τα 2,6 εκατ. ευρώ στην επίσημη αγορά. Ανεπισήμως ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ. Όσο για την πάγια αξία αυτών των φορτηγών αυτοκινήτων ξεπερνά και αυτή το 1 εκατ. ευρώ. Απομένει να δούμε τί περιέχουν οι δηλώσεις του «μεροκαματιάρη» προέδρου της ΠΟΧΕΜ για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τον Φόρο Εισοδήματος. Υποθέτουμε ότι αυτός ο «πένης» νομοταγής πολίτης θα έχει υποβάλει τις ανωτέρω δηλώσεις στην οικεία ΔΟΥ. Ο έτερος «μεροκαματιάρης», κ. Γ.Τσάμος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων, διαθέτει δύο φορτηγά αυτοκίνητα και είναι «διαχειριστής» μιας μεταφορικής εταιρείας στην οποία συμμετέχουν 47 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Τα τελευταία καλύπτουν το 40% περίπου της αγοράς μεταφοράς υγρών καυσίμων και άρα κατέχουν σαφώς δεσπόζουσα θέση στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.

Οι εκβιαστικές απεργίες των Ομοσπονδιών των οποίων ηγούνται οι δύο «μεροκαματιάρηδες» πρόεδροι είναι για να εμποδίσουν την είσοδο στον κλάδο τους νέων ανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη από μεροκάματο. Και μπροστά στον θρασύτατο αυτόν εκβιασμό, η ελληνική κοινωνία σφυρίζει αδιάφορα…

*Ο Alen Mattich, αρθρογράφος του blog The Source στην ηλεκτρονική σελίδα της Wall Street Journal, επιτίθεται σφοδρότατα κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι, με τις δηλώσεις του «η Ελλάδα δεν θα αναδιαρθρώσει το χρέος της για να προστατέψει την ευρωζώνη», στην ουσία εκβιάζει τους εταίρους για να χρηματοδοτούν μια χώρα που δεν θέλει να εξυγιάνει την οικονομία της.

*Ο κ. Ζακ Ατταλί, σύμβουλος του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιττεράν την δεκαετία τού ’80 και σήμερα ιδιοκτήτης εταιρείας συμβούλων που δραστηριοποιείται στις χορηγήσεις μικροπιστώσεων στην Αφρική, λέγεται ότι αναλαμβάνει άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ.Α.Παπανδρέου. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 82η θέση στην τελευταία κατάταξη του World Economic Forum για την ανταγωνιστικότητα επί 133 χωρών και κάτω από ορισμένες αφρικανικές χώρες όπως π.χ. η Μποτσουάνα. Επίσης, αν λάβουμε υπόψη μας ότι κατέχει επίζηλα πρωτεία και στην διαφθορά, μαζί με άλλες χώρες της Αφρικής, τότε η παρουσία του κ. Ζακ Ατταλί στο πλευρό του πρωθυπουργού είναι παραπάνω από απαραίτητη. Μαθαίνουμε δε ότι θα ενισχυθεί και με την παρουσία άλλων Γάλλων οικονομολόγων, όπως ο καθηγητής κ. Ντανιέλ Κοέν, ειδικός σε θέματα που άπτονται της ανάπτυξης του Τρίτου Κόσμου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι προοπτικές εξόδου από την κρίση είναι λαμπρές και πραγματοποιήσιμες μέσα στην προσεχή τριακονταετία. Όσα χρόνια, δηλαδή, χρειάστηκαν για να φθάσει η χώρα στην σημερινή της κατάσταση.

*Όπως μάς είπαν κοινοτικοί παράγοντες, οι μεγάλες επιλογές του κ. Αντώνη Σαμαρά για την ελληνική εξωτερική πολιτική κάνουν βέβαιη πλέον την ισχυρή οικονομική ενίσχυση της κυβέρνησης Παπανδρέου για παραμονή της στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: