Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΑ 24/9/2010

*Πολιτικοί και «αγωνιστές»


Ο εκλεκτός συνάδελφος Στέφανος Κασιμάτης έγραψε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα στην Καθημερινή της 22ας Σεπτεμβρίου, με τα οποία συμφωνούμε και επαυξάνουμε:

«Ο «πολίτης» στον οποίο απευθύνονται όσοι δαιμονοποιούν το Μνημόνιο δεν χρειάζεται να απασχολεί το μυαλουδάκι του με ερωτήματα όπως τα εξής: Αν δεν βρούμε δανεικά, πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις; Αν δεν μειώσουμε τα ελλείμματα, πού θα βρούμε δανειστές; Μήπως τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει το Μνημόνιο (π.χ. η εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών στις προμήθειες του Δημοσίου) θα έπρεπε να τις είχαμε εφαρμόσει μόνοι μας; Είναι λογικό να αναγνωρίζουμε κεκτημένα δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις ή μήπως αυτό, σε συνδυασμό με την διόγκωση του Δημοσίου, οδηγεί εν τέλει στην κοινωνική αδικία;

»Για τον «πολίτη» που εξέθρεψε ο λαϊκισμός είναι αρκετό να πιστεύει ότι το Μνημόνιο το επιβάλλουν οι κακοί ξένοι (που, κατά βάθος, πάντα μάς φθονούν) και ότι, επίσης, υπάρχει ένας μαγικός τρόπος ώστε οι μισθοί και οι συντάξεις να αυξάνονται στο διηνεκές, χωρίς ποτέ να εγείρεται ζήτημα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Έτσι! Επειδή και μόνον είμαστε μάγκες και καραμπουζουκλήδες… Παραφράζοντας ελαφρώς τα λόγια ενός φίλου από το Λονδίνο, δεν θα απείχε πολύ από την πραγματικότητα ο ισχυρισμός ότι αν ο λαϊκισμός ήταν θρησκεία, η Ελλάδα θα ήταν Πακιστάν.

»Ύστερα από τριάντα χρόνια εξαχρείωσης, δεν είναι τυχαίο ότι οι πολιτικοί δεν τολμούν να παρουσιάσουν καθαρά στον κόσμο την πραγματικότητα. Δεν μπορούν οι δυστυχείς να κάνουν αλλιώς! Η στάση τους υπαγορεύεται από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Διότι αν οι ψηφοφόροι συνειδητοποιήσουν ποτέ το μέγεθος της αποτυχίας του κράτους μας (failed state, στην ορολογία της επιστήμης, όσο κι αν μάς πονά ο όρος…), αλλά και την σημασία του δανεισμού που μάς εξασφαλίζει το Μνημόνιο, σε συνδυασμό με τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις, τότε το πολιτικό τοπίο όπως το γνωρίζουμε σήμερα θα αλλάξει δραματικά και πολλοί από εκείνους που σήμερα στελεχώνουν τα κόμματα θα εξαφανισθούν δια παντός από την δημόσια σκηνή. Επενδύουν, λοιπόν, τις ελπίδες τους στην συντήρηση της ακινησίας και στην άρνηση των μεταρρυθμίσεων. Στο κάτω-κάτω, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις «πόθεν έσχες», αν η Ελλάδα καταρρεύσει, η ηγέτιδα τάξη της θα τα καταφέρει να επιβιώσει, ώστε να βρίσκεται εδώ και την επαύριο για να ηγηθεί».

*«Η υποψηφιότητά μου είναι προσανατολισμένη στις λύσεις. Λύσεις πρακτικές, άμεσες, που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο όσα μέσα έχουμε στην διάθεσή μας. Στην δουλειά μου έχω μάθει ένα πράγμα: δεν μπορείς να κρυφτείς από τον πολίτη. Όταν έρχεται και σού θέτει το πρόβλημα που τον απασχολεί, οφείλεις να τού δώσεις απάντηση. Τί μπορείς και τί δεν μπορείς να κάνεις. Και μετά να κάνεις όσα έχεις υποσχεθεί. Τα προβλήματα της Αθήνας, ο τρόπος επίλυσης και η συζήτηση για την αυτοδιοίκηση είναι ζητήματα σαφώς πολιτικά. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν γίνεται να μην επηρεάζει τον δήμο, και μάλιστα τον πρώτο δήμο της χώρας. Τα προβλήματα της Αθήνας, όμως, υπήρχαν και πριν από το Μνημόνιο και ανεξάρτητα από αυτό. Η πόλη μας δεν ήταν ένας παράδεισος που ξαφνικά τον Μάϊο μεταμορφώθηκε σε κόλαση. Οι εκλογές του Νοεμβρίου βγάζουν δήμαρχο Αθηναίων, όχι κυβέρνηση ή υπουργό Οικονομικών. Όσοι καλούν τους δημότες να ψηφίσουν τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο για να αλλάξουν την οικονομική πολιτική της χώρας, επιλέγουν συνειδητά να εγκαταλείψουν την Αθήνα στην τύχη της και βρίσκονται σίγουρα σε λάθος εκλογές».

Αυτά τονίζει ο κ. Γιώργος Καμίνης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το δημαρχιακό αξίωμα στην Αθήνα και τού ευχόμαστε καλή τύχη.

*Αμιγώς μουσολινικές πρακτικές εφαρμόζουν οι υπό τον κ. Γ.Τζωρτζάτο «συνδικαλιστές-businessmen». Οι νέοι αυτοί μαφιόζοι στην ουσία «μάχονται» για να μπορούν να διακινούν το «μαύρο χρήμα» των αδειών που εμπορεύονται. Αποτελεί κοινή παραδοχή στον χώρο πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τις μεταβιβάσεις των αδειών βυτιοφόρων και φορτητών, καρπώνονταν «χρυσές» υπεραξίες, καθώς μια άδεια βυτιοφόρου πωλούνταν ακόμη και μέχρι 300.000 ευρώ, ενώ ενός φορτηγού προς 100.000 ευρώ. Κατά την αγοραπωλησία υπάρχει κάτι περισσότερο από ενδείξεις ότι διακινούνταν «μαύρο χρήμα», καθώς όσοι πωλούσαν την άδεια δήλωναν στην εφορία ποσά πολύ χαμηλότερα αυτών που πλήρωναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: