*Σε άρθρο του στο περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση, το οποίο εκδίδει η κ. Αλεξάνδρα Βοβολίνη, ο αδελφός και σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου αναφέρει ότι η πολυπλοκότητα των νόμων είναι η κύρια αιτία αποθάρρυνσης των επενδύσεων. Γράφει: «Αυτό το τέρας καλούμεθα να σκοτώσουμε, να λύσουμε, να διορθώσουμε, να φτιάξουμε καλύτερα. Η μία ρύθμιση σκοντάφτει σε κάτι άλλο, η μία βελτίωση χαλάει από άφαντο νόμο και βρίσκονται πάντα αγκυλώσεις που υποχρεώνουν τον νομοθέτη σε παραπάνω νομοθετήματα, εγκυκλίους, ρυθμίσεις και ούτω καθ’ εξής».
*Στην τελευταία γενική συνέλευση στο Τρέντο της Ιταλίας, ο κ. Αντώνης Γκορτζής, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Οργάνωσης για την Επιχειρηματική Ηθική Ebon, ανέλαβε και καθήκοντα οικονομικού διαχειριστή της διεθνούς οργάνωσης, η οποία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η πιο σημαντική του είδους της
*Πάνω από 600 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων παρακολούθησαν στις Βρυξέλλες την ομιλία του Αμερικανού φιλοσόφου του μάνατζμεντ Peter Koestenbaum, 82 ετών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ποια επιχειρηματική φιλοσοφία για έξοδο από την κρίση». Ο P.Koestenbaum, που είναι κορυφαίος σύμβουλος σε εταιρείες όπως η IBM, η Ford και άλλες, προσπαθεί να δείξει πώς η εφαρμογή της φιλοσοφίας στην επιχείρηση, στις πολύ δύσκολες μέρες μας, μπορεί να συνδέσει την επιχείρηση με τις ανθρώπινες αξίες και να δημιουργήσει έτσι μια νέα γλώσσα αποτελεσματικής ηγεσίας. «Τίποτα δεν είναι πιο πρακτικό από το να μπορούν οι άνθρωποι να εμβαθύνουν στον εαυτό τους», επαναλαμβάνει ο Αμερικανός φιλόσοφος και ιδρυτής της εταιρείας PIB, καθώς και του Ινστιτούτου που φέρει το όνομά του.
*Για να βγουν οι ελληνικές τράπεζες στις διεθνείς αγορές να δανειστούν, πρέπει πρώτα να μπορέσει να βγει σε αυτές το ελληνικό Δημόσιο, υποστηρίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Καραμούζης. Επίσης, με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η ανάκαμψη απαιτεί την λήψη τολμηρότερων πρωτοβουλιών για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την αναθέρμανση της αγοράς.
*Κατά τον γνωστό καθηγητή Neal Ferguson, ο οποίος διδάσκει, μεταξύ άλλων, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Harvard Business School, για να μπορέσουν Ελλάδα και Ευρώπη να ξεπεράσουν τα σημερινά δύσκολα προβλήματά τους πρέπει πρωτίστως να εμφυσήσουν αισιοδοξία, ελπίδα και εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις. «Η λιτότητα δεν αρκεί», μάς είπε. «Είναι μεν αναγκαία, όχι όμως επαρκής στην ελληνική περίπτωση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα».
*Με τριάντα χρόνια παρουσία στο πολύ γνωστό City University του Λονδίνου και πολλά κερδισμένα στοιχήματα, ο καθηγητής κ. Κώστας Γραμμένος δείχνει να κερδίζει και το νέο του στοίχημα, που είναι η ανάπτυξη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος, προχωρά μαζί με άλλα μέλη της στην οργάνωση καινούργιων μεταπτυχιακών προγραμμάτων από το νέο ακαδημαϊκό έτος. «Τα ελληνικά ΑΕΙ χρειάζονται θεσμικές αλλαγές», τονίζει στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Οικονομική. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την βελτίωση του επιπέδου των ελληνικών πανεπιστημίων και την επιστροφή στην Ελλάδα των σημαντικών Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού απαιτείται αξιοκρατία, ενίσχυση της αριστείας, αξιολόγηση, σοβαρή οργάνωση. «Τα κόμματα δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο. Μόνον οι επιστημονικές ιδέες», λέει, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που εξήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, φθάνει να εφαρμοστούν. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η εφαρμογή των νόμων», επισημαίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου