Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο πρωθυπουργός κ. Γ.Α.Παπανδρέου φαίνεται να ακολουθεί την στρατηγική του Παναθηναϊκού, φέρνοντας κοντά του σημαντικούς Γάλλους οικονομολόγους και λομπύστες. Έτσι, σύμβουλος του κυρίου πρωθυπουργού θα αναλάβει ο κ. Ζακ Ατταλί, ιδιαίτερα γνωστός Γάλλος οικονομολόγος, μουσικός, συγγραφέας, τραπεζίτης, σύμβουλος κυβερνήσεων στην Αφρική και πρώην μυστικοσύμβουλος του αποβιώσαντος Γάλλου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιττεράν.

Με 50 βιβλία στο ενεργητικό του, ο κ. Ζακ Ατταλί, 67 ετών σήμερα, διευθύνει την εταιρεία PlanNet η οποία δραστηριοποιείται στην χορήγηση μικροπιστώσεων στην Αφρική. Συνεργάτης του Γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζύ, ο κ. Ζ.Ατταλί είναι επίσης πρόεδρος της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Γαλλίας, στην οποία συμμετέχουν 72 διαπρεπείς Γάλλοι οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί και φιλόσοφοι.

Ένας από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή αυτή είναι και ο οικονομολόγος κ. Ντανιέλ Κοέν, καθηγητής και αντιπρόεδρος στην Σχολή Οικονομίας των Παρισίων, διευθυντής του Cepremap και πολυγραφότατος νεοκεϋνσιανός συγγραφέας, με τελευταίο βιβλίο του την Ευημερία του Κακού, που έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά. Ο καθηγητής Ντ.Κοέν θα πλαισιώσει και αυτός συμβουλευτικά τον Έλληνα πρωθυπουργό –ο οποίος μάλλον προετοιμάζεται για διεθνή καρριέρα παρά ασχολείται με τα θέματα που άπτονται της θλιβερής ελληνικής πραγματικότητος…

Η τελευταία, άλλωστε, θεωρείται μη αναστρέψιμη από τον πρωθυπουργό και τους συμβούλους του. Οι αγκυλώσεις, η φαυλοκρατία, η διαφθορά, η παραοικονομία, η αλητοποίηση του δημοσίου βίου και η πολιτική φεουδαρχία έχουν βαθειές ρίζες στην Ελλάδα και δεν μπορούν, βεβαίως, να εκλείψουν με διατάγματα ούτε με συμβουλές της τρόϊκας. Με το πολιτικό σύστημα που κυριαρχεί στην χώρα, ούτε μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν. Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υλικές δομές, αλλά ούτε και τα θεσμικά όργανα λήψεως ουσιαστικών αποφάσεων.

Έτσι, το κύριο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έξοδός της από την κρίση –γεγονός που απαιτεί βαθειές μεταρρυθμίσεις και όχι συναλλαγές με εκβιαστικούς συντεχνιακούς μηχανισμούς– αλλά το πώς το απερίγραπτο χάλι της δεν θα συμπαρασύρει στον καταστροφικό του δρόμο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Επιβεβαιωτικές της απόψεως αυτής είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας προς ξένα ΜΜΕ ότι η Ελλαδα δεν θα επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της ώστε να σωθεί η ευρωζώνη –η οποία είναι πλέον εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να πληρώνει.

Το μείζον, συνεπώς, θέμα για τον κ. Γιώργο Α.Παπανδρέου και την κυβέρνησή του δεν είναι η πραγματοποίηση βαθύτατων τομών, αλλά η χρηματοδότηση μη-μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνονται συζητήσεις για δεύτερο μνημόνιο, το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δανείζεται εκ του ασφαλούς για να συντηρείται το πελατειακό πολιτικό σύστημα και η διαφθορά του. Έως ότου, βεβαίως, κάποια στιγμή, υπό την πίεση των εξελίξεων, η Ελλάδα αποχωρήσει η ίδια από την ευρωζώνη, μετατρεπόμενη σε Νομαρχία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η εμπειρία των κ.κ. Ζακ Ατταλί και Ντ.Κοέν είναι πολύτιμη. Διότι, πέραν της κοινής εβραϊκής καταγωγής τους, έχουν και ένα άλλο κοινό σημείο: διαθέτουν πρακτική πείρα στην διαχείριση τριτοκοσμικών χωρών, κυρίως στις πρώην γαλλικές αφρικανικές αποικίες. Ειδικότερα ο κ. Ζ.Ατταλί, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της –δικής του εμπνεύσεως– Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ανασυγκροτήσεως (BERD), η οποία χρηματοδοτούσε και χρηματοδοτεί έργα υποδομής και ιδιωτικοποιήσεις στις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Συνεπώς, η παρουσία του Γάλλου συμβούλου δίπλα στον πρωθυπουργό της τελευταίας κομμουνιστικής χώρας της Ευρώπης θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελέστατη.

Πλην όμως, απ’ ό,τι είμεθα σε θέση να γνωρίζουμε, ο ρόλος του νέου Γάλλου συμβούλου δεν θα αφορά μεταρρυθμίσεις, αλλά εξεύρεση μεθόδων και πηγών για την περαιτέρω χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους. Συμπληρωματικά, ο καθηγητής Ντ.Κοέν υποθέτουμε ότι θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία του από τις βορειοαφρικανικές χώρες για να υποδείξει στον πρωθυπουργό μεθόδους αναπαραγωγής του κρατισμού με άλλα μέσα.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί και ο κ. Πάντοα-Σκιόπα, άνθρωπος με τεράστια ευρωπαϊκή και τραπεζική εμπειρία και πρώην μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στενός φίλος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Ντελόρ και πρόεδρος του Ομίλου Notre Europe (Η Ευρώπη Μας) που ίδρυσαν, ο διαπρεπής Ιταλός αναζητεί χρήμα για λογαριασμό της ελληνικής κυβερνήσεως, για να μπορεί η τελευταία να συντηρεί την θλιβερή πραγματικότητά μας.

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια, σε μία χώρα που συνειδητά και με πλούσια συμμετοχή όλων των κατοίκων της απεφάσισε να βγει από την Ιστορία. Και ίσως να έχει δίκιο. Τα 2.500 χρόνια παράδοσης είναι πολλά για μία χώρα όπου κυβερνούν οι συντεχνίες. Εξάλλου, αυτές θα μείνουν όταν οι υπόλοιποι άξιοι Έλληνες θα διαπρέπουν εκτός Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: