*Αν και η διείσδυση του Διαδικτύου στα ελληνικά νοικοκυριά είναι συνεχής και πλησιάζει τα μέσα ευρωπαϊκά μεγέθη, εντούτοις οι δισταγμοί για διαδικτυακές συναλλαγές είναι σημαντικοί. Όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στην χώρα μας:
α) 1 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να παραγγείλει ή να αγοράσει αγαθά ή υπηρεσίες, ενώ ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό (8%) προχώρησε σε ανάλογη ενέργεια κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη κινούνται σε επίπεδα 3,5 φορές υψηλότεραβ) 1 στους 20 Έλληνες χρησιμοποιεί συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής, με το αντίστοιχο χάσμα έναντι της ΕΕ να εκτοξεύεται στις 27 ποσοστιαίες μονάδες το 2009 (5% έναντι 32%)
γ) Μόλις 1 στους 100 Έλληνες έχει χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο για πώληση αγαθών ή υπηρεσιών, π.χ. μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό αγγίζει το 10%
δ) 6 στους 10 Έλληνες καταναλωτές το 2009 ένοιωσαν ότι δέχθηκαν ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα (π.χ. spam emails, τηλεφωνική προσέγγιση, διαφημιστικά sms, κλπ), ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (68%) δήλωσε ότι εκτέθηκε σε παραπλανητικές διαφημίσεις ή διαφημίσεις εξαπάτησης.
*Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί το γνωστό και έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs την ελληνο-ισραηλινή προσέγγιση και εκτιμά ότι θα δημιουργήσει νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην ΝΑ Ευρώπη σε συνάρτηση με τις ισραηλο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Επιφυλάξεις εκφράζονται ως προς τις τουρκικές προθέσεις σε μία περίοδο όπου αναμένονται ανακατατάξεις στις ισορροπίες των χωρών της Κεντρικής Ασίας.
*Όλα δείχνουν ότι, από την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, το γνωστό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc θα αρχίσει να εκπέμπει πάλι από την συχνότητα του Καναλιού 10, που ανήκει στον όμιλο Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη. Ας σημειωθεί επίσης ότι το Sbc και ο ιδιοκτήτης του κ. Ηλίας Κοπανίτσας δικαιώθηκα δικαστικά αναφορικά με την αυθαίρετη αφαίρεση της συχνότητας που εξέπεμπε το κανάλι στα τέλη Ιουνίου. Το γεγονός αυτό δείχνει και τον παραλογισμό της όλης διαδικασίας σε μία χώρα όπου τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν γυρίσει για καλά την πλάτη στην νομιμότητα
*Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδό της από την κρίση, κορυφαίος Επίτροπος μάς εξομολογήθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, αμφιβόλου εκβάσεως και δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν το χειρότερο. Επίσης, εντυπωσιάζει τους κοινοτικούς παράγοντες η ανευθυνότητα τόσο της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, όσο και των –τηλεοπτικών, κυρίως– μέσω μαζικής επικοινωνίας. Πλήρως αρνητικά είναι τα σχόλια και για την τέως υπουργό Ανάπτυξης κ. Λούκα Κατσέλη, της οποίας το έργο θεωρείται ασήμαντο.
*Τίποτα δεν πάει καλά μεταξύ των αδελφών Γιάννη και Κυριάκου Φιλίππου, που αναζητούν αγοραστή στην διεθνή αγορά τροφίμων για την πώληση της ΦΑΓΕ ΑΕ. Ίσως δε τα δύο αδέλφια να έχουν μετανοιώσει που απέρριψαν, προ τριετίας, προσφορά της ολλανδικής συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Friesland, η οποία πρόσφερε τότε ένα πολύ καλό τίμημα. Σήμερα, μετά την συνεργασία Vivartia-Μεβγάλ και τις διεθνείς ανακατατάξεις στην γαλακτοβιομηχανία, οι αδελφοί Φιλίππου βρίσκονται στην καλύτερη διαπραγματευτική σχέση. Η …ασυμφωνία χαρακτήρων προς την φιλοσοφία και την στρατηγική που υιοθέτησε η ΦΑΓΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά και η διαρκής εμπλοκή του ονόματός της σε διατροφικά «σκάνδαλα», ήταν το κερασάκι στην τούρτα για να ξεσπάσει οικογενειακή διαμάχη ανάμεσα στα αδέλφια Φιλίππου.
*Κάθε άλλο παρά ικανοποιεί την τρόϊκα η ανάληψη, μετά τον ανασχηματισμό, του υπουργείου Εργασίας από την αποτυχημένη τέως υπουργό Ανάπτυξης κ. Λούκα Κατσέλη –η οποία, για να λυθεί η απεργία του περασμένου έτους στο λιμάνι του Πειραιά, κατέβαλε στους εργαζόμενους 82 εκατ. ευρώ. «Αν παρόμοια συμβούν και στο υπουργείο Απασχόλησης με το ασφαλιστικό, τότε η Ελλάδα θα οδεύσει σίγουρα προς την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους της και πιθανότατα την πτώχευση», μάς σχολίασε κοινοτική προσωπικότητα. Εκφράστηκε όμως πολύ θετικά για την παρουσία του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ζωτικό υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
1 σχόλιο:
Χαίρετε.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι εμπιστευτική η μελέτη του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ ή οι εκτιμήσεις του Foreign Affairs;
Αν όχι, τότε προς τι ο τίτλος του άρθρου;
Ευχαριστώ
Δημοσίευση σχολίου