Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΡΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο κ. πρωθυπουργός έχει κάθε δικαίωμα να υιοθετεί θέσεις και απόψεις οικονομικών συμβούλων του, όπως ο Αμερικανός σοσιαλδημοκράτης νομπελίστας οικονομολόγος κ. Τζότζεφ Στίγκλιτς –ο οποίος, με τον ομοϊδεάτη νομπελίστα συνάδελφό του κ. Πωλ Κρούγκμαν είναι οι θεωρητικοί των «φόρων αλληλεγγύης». Πλην όμως, οι δύο διαπρεπείς οικονομολόγοι στην θεωρητική τους προσέγγιση δίνουν ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο στην φορολογία από αυτό που ισχύει στην Ελλάδα.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΖΑΝΤΙΣΜΟΥ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Γαλλία, αρχές του 1953. Η τότε κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και αποφασίζει να φορολογήσει τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και κάποιες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που έχουν σχεδόν μηδενική συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα της χώρας.

Καταλαμβάνοντας εξ απίνης την κυβέρνηση, ο ισχυρός άνδρας του ΚΚ Γαλλίας εκείνη την εποχή, Μωρίς Τορέζ, ξεχνά για λίγο την εργατική τάξη και τάσσεται στο πλευρό των μικρεμπόρων, αυτοαπασχολούμενων, μικροκτηματιών και γενικά όλων των ανεξάρτητων «μικρών» της Γαλλίας. «Αυτή η τάξη των βιοπαλαιστών υποφέρει από την κρατική αναλγησία, κινδυνεύει απο τα μεγάλα μονοπώλια και υφίσταται τον εξοντωτικό ανταγωνισμό του αδίστακτου γαλλικού κεφαλαίου…» (σ.σ. Κάθε ομοιότητα με πρόσφατες δηλώσεις της κ. Αλέκας Παπαρήγα ειναι συμπτωματική!).

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΛΙ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, μία υποδειγματική εκπομπή το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι FR2 με τίτλο «Ειδικοί Απεσταλμένοι» αποτύπωσε την θλιβερή ελληνική πραγματικότητα, η οποία μόνον θλίψη, ειρωνεία και απομυθοποίηση προσφέρει. Γι αυτό και οι συνάδελφοι που την παρακολούθησαν περιορίστηκαν σε ένα λακωνικό σχόλιο: «Δεν είναι δυνατόν».

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Τύπος και προστατευτισμός

 του Δημήτρη Καμάρα (Statesmen.gr)

Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν γραφεί για τα προβλήματα των εφημερίδων, καθώς και την αρνητική επίδραση που αυτά προκαλούν στις κυκλοφορίες, ιδιαίτερα στην αγορά των καθημερινών τίτλων. Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου της δημοσιογραφίας προτάσσουν ως κύρια αιτία τη ‘βίαιη’ άφιξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, η οποία, αν και συνοδεύτηκε από πρώιμη πτώση της ποιότητας του προβαλλόμενου τηλεοπτικού υλικού, απήλαυσε την ολιγωρία του Τύπου να αξιοποιήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που του παρέχει η δυνατότητα ανάλυσης και διερεύνησης της επικαιρότητας. Αρκετά αργότερα, άλλοι είδαν στο διαδίκτυο, το μέσο-δολοφόνο για τις παραδοσιακές, χάρτινες εφημερίδες. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η αυξημένη προσκόλληση των ελληνικών εφημερίδων στα πολιτικά κόμματα και η τακτική εμπλοκή τους στα προσωπικά πολιτικά ‘παιχνίδια’ και τις κομματικές σκοπιμότητες είχαν ως συνέπεια ο Τύπος να ακολουθήσει την πολιτική στην πτώση της αξιοπιστίας, αλλά και αποτελεσματικότητας.


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο πρωθυπουργός κ. Γ.Α.Παπανδρέου φαίνεται να ακολουθεί την στρατηγική του Παναθηναϊκού, φέρνοντας κοντά του σημαντικούς Γάλλους οικονομολόγους και λομπύστες. Έτσι, σύμβουλος του κυρίου πρωθυπουργού θα αναλάβει ο κ. Ζακ Ατταλί, ιδιαίτερα γνωστός Γάλλος οικονομολόγος, μουσικός, συγγραφέας, τραπεζίτης, σύμβουλος κυβερνήσεων στην Αφρική και πρώην μυστικοσύμβουλος του αποβιώσαντος Γάλλου σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιττεράν.

Με 50 βιβλία στο ενεργητικό του, ο κ. Ζακ Ατταλί, 67 ετών σήμερα, διευθύνει την εταιρεία PlanNet η οποία δραστηριοποιείται στην χορήγηση μικροπιστώσεων στην Αφρική. Συνεργάτης του Γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζύ, ο κ. Ζ.Ατταλί είναι επίσης πρόεδρος της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Γαλλίας, στην οποία συμμετέχουν 72 διαπρεπείς Γάλλοι οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί και φιλόσοφοι.

ΠΡΟΣΩΠΑ 24/9/2010

*Πολιτικοί και «αγωνιστές»


Ο εκλεκτός συνάδελφος Στέφανος Κασιμάτης έγραψε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα στην Καθημερινή της 22ας Σεπτεμβρίου, με τα οποία συμφωνούμε και επαυξάνουμε:

«Ο «πολίτης» στον οποίο απευθύνονται όσοι δαιμονοποιούν το Μνημόνιο δεν χρειάζεται να απασχολεί το μυαλουδάκι του με ερωτήματα όπως τα εξής: Αν δεν βρούμε δανεικά, πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις; Αν δεν μειώσουμε τα ελλείμματα, πού θα βρούμε δανειστές; Μήπως τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει το Μνημόνιο (π.χ. η εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών στις προμήθειες του Δημοσίου) θα έπρεπε να τις είχαμε εφαρμόσει μόνοι μας; Είναι λογικό να αναγνωρίζουμε κεκτημένα δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις ή μήπως αυτό, σε συνδυασμό με την διόγκωση του Δημοσίου, οδηγεί εν τέλει στην κοινωνική αδικία;

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Αποκαλούνται Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών (ΕΕΟ) και δεν έχουν κανένα δικαίωμα εισπράξεως

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τις αποκαλούμενες εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες όμως δεν έχουν κανένα δικαίωμα αλλά ούτε και μπορούν να εισπράττουν χρήματα για λογαριασμό των πελατών τους. Κύριοι δε πελάτες των εταιρειών αυτών –που επισήμως φέρουν τον τίτλο «Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών» (ΕΕΟ)– είναι οι τράπεζες. Οι ΕΕΟ υπάγονται σε ειδική νομοθεσία και έχουν καταγραφεί σε ένα επίσημο Μητρώο το οποίο ουσιαστικά άρχισε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2010. Έτσι, δεν μπορεί ακόμη να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του, κυρίως από πλευράς λειτουργίας των εγγεγραμμένων εταιρειών.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί η Δημοκρατία σιχαίνεται τις διαγραφές

Του Μπαμπη Παπαδημητριου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Αν κάποιος εφαρμόσει το πολιτικό πρότυπο Σαμαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο συνασπισμός των κεντροδεξιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα όφειλε να διαγράψει τη Νέα Δημοκρατία. Η παραδοξότητα θα μπορούσε να φτάσει στα άκρα, αφού, μετά την «εδώ» διαγραφή του, ο Ελληνας ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης θα παρέμενε καλοδεχούμενος σε αυτόν τον πλειοψηφικό σχηματισμό.

Είναι αλήθεια πως η ταύτιση της ελληνικής Δεξιάς με την κομμουνιστική υστερία σε οτιδήποτε μπορεί να εμφανίζεται ωφέλιμο για τη χώρα μας, προκαλεί. Η ανερμάτιστη αυτή επιλογή, συνδέεται με βραχύβιους και μυωπικούς υπολογισμούς, οι οποίοι, υποστηρίζονται από τη συστηματική εκτροπή των κομμάτων εξουσίας (και, δυστυχώς, όχι μόνον), από τον δημοκρατικό κανόνα της ελεύθερης γνώμης και της σύνθεσης μεταξύ διαφορετικών απόψεων.

ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ΚΑΙ…

Επιτέλους, με την διαγραφή του Θόδωρου Σκυλακάκη, τελευταίου των φιλελεύθερων Μοϊκανών της πιο αρτηριοσκληρωτικής συντηρητικής δεξιάς στην Ευρώπη, οι θεματοφύλακες ενός νέο-συντηρητισμού έχουν πλέον το πεδίο ελεύθερο. Γιατί, όμως;

Η απάντηση είναι απλή. Για να σώσουν ένα άθλιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα από την γρήγορη και πλήρη κατάρρευσή του. Κυρίως δε για να σωθεί το σύστημα χωρίς να υποχρεωθεί να προχωρήσει στις βαθειές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και οι οποίες συνίστανται πρωτίστως στο γκρέμισμα της ελληνικής μεταπολεμικής φαυλοκρατίας.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Mentoring in HR

Το Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΜΑΔ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), προσκαλεί στελέχη που ασχολούνται επαγγελματικά με τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε συνάντηση με έμπειρα στελέχη του χώρου για να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες ,γνώσεις αλλά και εμπειρίες δημιουργώντας ένα πλαίσιο συνεργασίας και αλληλοστήριξης.

Ο Θεσμός «Mentoring in HR» φιλοδοξεί να αποτελέσει επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα του ΙΜΑΔ, και θα πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα κάθε δεύτερου μήνα. Πιο συγκεκριμένα: η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 18.30 (κτίριο ΕΕΔΕ), η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο και η τρίτη το Φεβρουάριο του 2011.

ΦΥΤΩΡΙΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (START UPS) ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


του Π. Γρουμπου

Με ιδιαίτερη έμφαση και επανειλημμένα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, κ. Γεώργιος Παπανδρέου, στην προχθεσινή ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην ανάγκη της χώρας να αλλάξει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθεί τις τελευταίες δεκαετίες και να επενδύσει στο τρίπτυχο: Παιδεία + Έρευνα –Καινοτομία + Επιχειρηματικότητα (το οποίο είναι γνωστό και ως Τρίγωνο της Γνώσης). Για το λόγο αυτό πρόσθεσε ότι θα επικοινωνεί και θα συνομιλεί συνεχώς με τους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τους νέους, καθώς και τους θεσμικούς φορείς που τους εκπροσωπούν προκειμένου να αποενοχοποιηθεί η έννοια της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο για φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες για τους Ευρωπαίους καταναλωτές

Υιοθετήθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου. Σκοπός της Έκθεσης είναι η προώθηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου με τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς για την Ευρώπη, εξαλείφοντας παράλληλα τα εμπόδια και τους φραγμούς στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς: Η κρυψίνοια και η αδιαφάνεια απαξιώνουν τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς έχει από καιρό επισημάνει, με συνεχείς παρεμβάσεις, την ανάγκη της αναμόρφωσης του τρόπου αντιμετώπισης και δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και τη θεσμοθέτηση ενός ουσιαστικού ελέγχου τόσο της περιουσιακής κατάστασης όσο και του τρόπου απόκτησης των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων.

Η Ελληνική Βουλή δίνει στη δημοσιότητα, με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους, νέα στοιχεία χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και καταγραφής της ιστορικής διαδρομής της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

"Ανθίζουν" τα "πράσινα" δάνεια

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται η ζήτηση για τα «πράσινα δάνεια», που εξασφαλίζουν μέχρι και 7.500 ευρώ το χρόνο στον δανειολήπτη, αρκεί να διαθέτει μία ταράτσα εμβαδού από 50 τ.μ. μέχρι 150 τ.μ. Μάλιστα οι τραπεζίτες θεωρούν ότι «τα πράσινα δάνεια είναι τα μόνα που δείχνουν να έχουν μέλλον, σε μία αγορά που είναι παγωμένη».

«Προωθούμε και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που έχει να κάνει με την πράσινη ανάπτυξη και την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών» σημειώνει στο Capital.gr ο κ. Άγγελος Καρακερέζης, βοηθός γενικός διευθυντής της Eurobank. Όπως λέει, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι «η ίδια μας η ζωή» και για αυτό στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΡΤΖΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΚΑΣ

Αποτελεί λάθος η μείωση των διαφημιστικών δαπανών σε περιόδους κρίσης

Τους λόγους για τους οποίους η διαφήμιση δεν πρέπει να μειώνεται σε περιόδους κρίσης επισημαίνει στο EBR ο πρόεδρος της ΟΝΕ ΤΕΑΜ –εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ολοκληρωμένης επικοινωνίας– Αντώντης Γκορτζής, ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια της καρριέρας του σε θέματα μάρκετινγκ και επικοινωνίας. «Η παγκόσμια ιστορία», λέει, «έχει αποδείξει ότι εταιρείες που κράτησαν ή αύξησαν τις επενδύσεις τους στην διαφήμιση σε περιόδους οικονομικής κρίσης, κατόρθωσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, καθώς επίσης και το μερίδιο αγοράς που είχαν». Για την κατανόηση της θέσης αυτής πρέπει, σύμφωνα με τον Αντ. Γκορτζή, να έχουμε υπόψη τα εξής:

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χερσαίων Μεταφορών (ΠΟΧΕΜ) κ. Γιώργος Τζωρτζάτος, «μεροκαματιάρης» κατά δήλωσίν του, διαθέτει μόνον 17 φορτηγά αυτοκίνητα, οι άδειες των οποίων πλησιάζουν τα 2,6 εκατ. ευρώ στην επίσημη αγορά. Ανεπισήμως ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ. Όσο για την πάγια αξία αυτών των φορτηγών αυτοκινήτων ξεπερνά και αυτή το 1 εκατ. ευρώ. Απομένει να δούμε τί περιέχουν οι δηλώσεις του «μεροκαματιάρη» προέδρου της ΠΟΧΕΜ για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τον Φόρο Εισοδήματος. Υποθέτουμε ότι αυτός ο «πένης» νομοταγής πολίτης θα έχει υποβάλει τις ανωτέρω δηλώσεις στην οικεία ΔΟΥ. Ο έτερος «μεροκαματιάρης», κ. Γ.Τσάμος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων, διαθέτει δύο φορτηγά αυτοκίνητα και είναι «διαχειριστής» μιας μεταφορικής εταιρείας στην οποία συμμετέχουν 47 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων. Τα τελευταία καλύπτουν το 40% περίπου της αγοράς μεταφοράς υγρών καυσίμων και άρα κατέχουν σαφώς δεσπόζουσα θέση στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.

Οι εκβιαστικές απεργίες των Ομοσπονδιών των οποίων ηγούνται οι δύο «μεροκαματιάρηδες» πρόεδροι είναι για να εμποδίσουν την είσοδο στον κλάδο τους νέων ανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη από μεροκάματο. Και μπροστά στον θρασύτατο αυτόν εκβιασμό, η ελληνική κοινωνία σφυρίζει αδιάφορα…

ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η βαθειά κρίση της χώρας επιφανειακά είναι οικονομική, όμως στην ουσία έχει βαθύτατο κοινωνικό, πολιτιστικό και ηθικό χαρακτήρα. Μέσα από την κρίση της οικονομίας αναδύεται όλη η δυσωδία ενός κοινωνικού και πνευματικού βίου, που αύριο δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει στον βυθό κάθε δημιουργική και δημοκρατική δύναμη αντίστασης σε τούτη την χώρα. Μια χώρα που βιώνει τις πιο αποκρουστικές πλευρές του πελατειακού πολιτικού συστήματος, το οποίο κατ’ ευφημισμόν αποκαλείται δημοκρατία.

Κηφηνείον «Η Ωραία Ελλάς»

Ενα εξαίρετο άρθρο του Σαράντου Καργάκου, Συγγραφέως - Φιλολόγου - Ιστορικού *

Ακούω ότι το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα των νέων μας είναι η ανεργία. Διαφωνώ. Εδώ και τριάντα χρόνια είναι η ...εργασία. Ο νέος δε φοβάται την αναδουλειά, φοβάται τη δουλειά.

Μια οικογενειακή αντίληψη, ότι δουλειά είναι ότι δεν λερώνει, επεκτάθηκε και στο νεοσουσουδιστικό σχολείο με ευθύνη των κομμάτων, που για λόγους ψηφοθηρίας απεδόθησαν σε μία χυδαία πολιτική παιδοκολακείας, η οποία μετά τη δικτατορία, εξέθρεψε καί διαμόρφωσε δύο γενιές «κουλοχέρηδων», παιδιών δηλαδή πού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους -πέρα από τη μούντζα- για καμιά εργασία από αυτές πού ονομάζονται χειρωνακτικές, επειδή -τάχα- είναι ταπεινωτικές... Κι ας βρίσκεται μέσα στη λέξη «χειρώναξ», σαν δεύτερο συνθετικό το «άναξ» πού κάνει τον δουλευτή, τον άνακτα χειρών, βασιλιά στο χώρο του, βασιλιά στο σπιτικό του, νοικοκύρη δηλαδή, λέξη άλλοτε ιερή πού ποδοπατήθηκε κι αυτή μες στην ασυναρτησία μιας πολιτικής πού έδειχνε αριστερά και πήγαινε δεξιά και τούμπαλιν. Γι' αυτό τουμπάραμε..

Παρά την κρίση η πολιτική και η επιχειρηματική ηγεσία της Γερμανίας δηλώνουν παρoύσες στο πλευρό της Ελλάδας

Πώς μπορεί να βοηθήσει η γερμανική επιχειρηματικότητα την Ελλάδα; Σε μια ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί εκπρόσωποι έθεσαν τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες.

«Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Γιώργος Χατζημαρκάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός του υπουργείου Οικονομίας κ. Pfaffenbach, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γερμανίας κ. Schnappauf, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Λαβίδας και ο Έλληνας Πρέσβης στο Βερολίνο, κ. Δημήτρης Ράλλης. «Καθώς οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ φιλόδοξες - η νομοθεσία πρέπει τώρα να εφαρμοστεί 300%», σημείωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Η ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

του Νίκου Μπακουνάκη


Αναπαράγουμε από την εφημερίδα «Βήμα» της 16/9 το ακόλουθο άρθρο του εκλεκτού συναδέλφου Ν. Μπακουνάκη, γιατί μάς βρίσκει σύμφωνους 100% και γιατί η πραγματικότητα που εκφράζει πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή

Γιατί ψηφίζουμε στις δημοτικές εκλογές; Πάντως όχι για να επιβεβαιώσουμε ή να αμφισβητήσουμε το κοινοβουλευτικό ποσοστό ενός κόμματος. Άλλο αν τα κόμματα βλέπουν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ως δημοσκοπήσεις. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, που διακήρυσσε per mare per terram ότι τα κριτήρια που θα κυριαρχήσουν στις επιλογές των υποψηφίων θα είναι αυτοδιοικητικά, τις κομματικοποίησε από την στιγμή που θέλησε να εξορίσει στις περιφέρειες αποτυχημένες και ναζιάρες υπουργούς της κυβέρνησης.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ 36% ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τελικά, φαίνεται ότι οι εφημερίδες είναι πολύ «σκληρά καρύδια» για να πεθάνουν. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν φέτος συμπληρώνουν 360 χρόνια άλλοτε ανθόσπαρτου και άλλοτε πολύ δύσκολου βίου. Ε, ναι, 360 χρόνια δεν είναι λίγα. Και ίσως αυτή την παράδοση να σέβονται –εκτός Ελλάδος– διαφημιστές και διαφημιζόμενοι.

Έτσι, τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην αγορά των ΜΜΕ, ως μέσο έγκυρης ενημέρωσης και αποτελεσματικής επικοινωνίας, φαίνεται ότι διατηρούν και το 2010 οι εφημερίδες, αποσπώντας το 22,2% της διαφημιστικής δαπάνης σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ZenithOptimedia, τα ημερήσια και εβδομαδιαία φύλλα θα καταλάβουν και στο τρέχον έτος την δεύτερη θέση, πίσω από την τηλεόραση, όσον αφορά στην απορρόφηση διαφημιστικών κονδυλίων, ενώ στην τρίτη θέση αναρριχάται το Διαδίκτυο, ακολουθούμενο από τα περιοδικά, το ραδιόφωνο, την υπαίθρια διαφήμιση και το σινεμά.

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Σε άρθρο του στο περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση, το οποίο εκδίδει η κ. Αλεξάνδρα Βοβολίνη, ο αδελφός και σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου αναφέρει ότι η πολυπλοκότητα των νόμων είναι η κύρια αιτία αποθάρρυνσης των επενδύσεων. Γράφει: «Αυτό το τέρας καλούμεθα να σκοτώσουμε, να λύσουμε, να διορθώσουμε, να φτιάξουμε καλύτερα. Η μία ρύθμιση σκοντάφτει σε κάτι άλλο, η μία βελτίωση χαλάει από άφαντο νόμο και βρίσκονται πάντα αγκυλώσεις που υποχρεώνουν τον νομοθέτη σε παραπάνω νομοθετήματα, εγκυκλίους, ρυθμίσεις και ούτω καθ’ εξής».

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Η Κίνα και η δύναμη της μπλογκόσφαιρας

Κοινότητα των περίπου 70 εκατομμυρίων μπλόγκερ έχει καταστεί de facto η φωνή των πολιτών

του Thomas Friedman

Ηταν αναπόφευκτο. Από τη στιγμή που η Κίνα άρχισε να αποτινάσσει τον κομμουνισμό και να μετατρέπεται σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, οι ηγέτες της ακολούθησαν τη στρατηγική της «ειρηνικής ανόδου»: να είσαι μετριοπαθής, να συμπεριφέρεσαι με σύνεση, να μην τρομάζεις τους γείτονες, και βέβαια να μην κινητοποιείς κάποια συμμαχία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές στην Κίνα που λένε ότι «το μέλλον ανήκει σε εμάς και πρέπει να το μάθει αυτό ο κόσμος ή έστω η γειτονιά μας». Προς το παρόν αυτές οι φωνές προέρχονται κατά κύριο λόγο από στρατηγούς εν αποστρατεία και καυστικούς μπλόγκερ- και η κινεζική ηγεσία παραμένει επιφυλακτική.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 16/9/2010

* Την ώρα που οι σχέσεις της Γαλλίας με την Λουξεμβούργια αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βιβιάν Ρέντινγκ, αρμόδια για την Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έχουν οξυνθεί με αφορμή τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης για τους Ρομ, η πολύ σοβαρή βρεταννική εφημερίδα The Independent τάσσεται υπέρ του προέδρου Νικολά Σαρκοζύ. Ας σημειωθεί ότι η κ.Β.Ρέντινγκ, που είναι και κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας, υπεραμύνεται της μη απελάσεως των Ρομ, συντασσόμενη προφανώς με την Καθολική Εκκλησία. Σε αντίθεση, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το μέτρο της γαλλικής κυβέρνησης επιβάλλεται.


ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών της ΝΔ ανησυχεί για την μετεγκατάσταση ευρωπαϊκών κέντρων έρευνας και ανάπτυξης στη Κίνα και την Ινδία.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το φλέγον θέμα της μετεγκατάστασης ευρωπαϊκών κέντρων έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) σε αναδυόμενες βιομηχανικές δυνάμεις της περιφέρειας, όπως στην Κίνα και στην Ινδία, έφερε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με γραπτή ερώτησή της η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Με την ερώτησή της, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, η Ευρώπη να στερηθεί σταδιακά ενός συγκριτικού της πλεονεκτήματος, όπως την υπεροχή σε τεχνογνωσία και καινοτομία, έναντι των αναπτυσσόμενων εταίρων της. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τον αριθμό, αλλά και τους κλάδους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν εγκαταστήσει κέντρα Ε&Α στην Κίνα και την Ινδία, ενώ παράλληλα κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει πρόσθετες δράσεις και να δώσει επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση κέντρων Ε&Α στην Ευρώπη.

ΨΙΘΥΡΟΙ: «ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΣΑΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ»

του Jean-Noel Kapferer*

Στις αρχές της δεκαετίας τού 1980, η Procter and Gamble δεχόταν κάποιες χιλιάδες τηλεφωνήματα την ημέρα από ανήσυχους καταναλωτές που ήθελαν να πληροφορηθούν αν η εταιρεία είχε σχέσεις με τον Σατανά, γιατί αυτό ψιθυριζόταν ευρύτατα. Σύμφωνα με τους ψιθύρους, το τότε σήμα της εταιρείας –ένα πρόσωπο που ατένιζε μία μυριάδα αστέρια– έκρυβε στην πραγματικότητα σατανικά σήματα. Έτσι, ψιθυριζόταν ότι η Procter and Gamble είχε συμφωνήσει με τον Διάβολο να καταθέτει το 10% των κερδών της σε μία σατανική σέκτα.

Το φαινόμενο Ερντογάν

Tου Aθανασιου Eλλις

Την περασμένη Κυριακή, ο Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε άλλη μια σαρωτική νίκη στις κάλπες. Ο,τι και αν πιστεύει κανείς για τον Τούρκο πρωθυπουργό, δεν μπορεί παρά να του αναγνωρίσει μια μοναδική πορεία, την οποία θα ζήλευαν πολλοί ηγέτες στον κόσμο. Πόσοι εκλεγμένοι πρωθυπουργοί και πρόεδροι έχουν καταφέρει να επιβληθούν σ' ένα κατεστημένο που τους πολεμά λυσσαλέα και περιλαμβάνει όχι μόνο επιχειρηματίες και δικαστές, αλλά και τον στρατό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μια χώρα που έχει επανειλημμένα βιώσει πραξικοπήματα;

Ο άνθρωπος που το 1999 φυλακίσθηκε για τις ισλαμικές του εξάρσεις και την απειλή ανατροπής της κεμαλικής «ομαλότητας», κατάφερε το 2002 να κερδίσει τις εκλογές, αν και δεν είχε το δικαίωμα ο ίδιος να εκλεγεί βουλευτής, κάτι που κατάφερε πέντε μήνες αργότερα. Το 2007 συγκρούσθηκε ευθέως με τους στρατηγούς και όχι μόνο βγήκε νικητής, αλλά στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν το ποσοστό του εκτινάχθηκε από 35% σε 47%.

INVESTORS IN PEOPLE

Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ως Εθνικός Εκπρόσωπος του Διεθνούς Προτύπου Investors in People (IIP), διοργανώνει νέο κύκλο συμμετοχών για την Πιστοποίηση Investors in People (IIP).

Απευθύνεται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και λειτουργικά τμήματα από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μέσω του Ανθρώπινου Δυναμικού τους.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Μπορεί να υπάρξει επιχειρηματική ηθική;

Ο Αντόνιο Βακάρο και η Τζόαν Φοντριτόνα, καθηγητές ηθικής, υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα των επιχειρήσεων δεν οδηγεί απαραιτήτως σε καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση. Κατά την άποψή τους, οι όροι «εταιρική διαφάνεια» και «εταιρική κοινωνική ευθύνη» αποτελούν ένα νέο είδος μόδας και θα πρέπει να πάει κανείς σε βάθος για να δει τί συμβαίνει.

Η διαφάνεια, υποστηρίζουν οι δύο καθηγητές, είναι μία προσπάθεια να γίνει της μόδας η παλαιά αντίληψη της φιλαλήθειας. Οι μητέρες μας συχνά μάς έλεγαν να μην λέμε ψέμματα γιατί αυτό ήταν κακό πράγμα. Στις μέρες μας, η διαφάνεια είναι η ενσάρκωση της συμβουλής αυτής. Όμως, η ύπαρξη περισσότερης πληροφόρησης δεν πρόκειται να απαλλάξει την κοινωνία από κακές επιχειρηματικές πρακτικές, ούτε από κακόβουλους ανθρώπους των επιχειρήσεων. Η κρυστάλλινη επιχείρηση είναι μία οφθαλμαπάτη, αλλά όχι ένα πρότυπο που μπορεί να ακολουθηθεί.

Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αν μπορούσε να φέρει κανείς τον Σωκράτη στον σημερινό κόσμο και να τον ρωτήσει τί είναι γι αυτόν το επιχειρείν, η απάντηση του μεγάλου φιλοσόφου θα ήταν σχετικά απλή. Θα έλεγε ότι το επιχειρείν, υπό την ευρεία έννοιά του, είναι η ηγεσία ως πνευματική κατάσταση. Θα έθετε δε και ένα σοβαρό φιλοσοφικό ερώτημα: Πώς η φιλοσοφία και αυτά που προσκομίζει στην μελέτη της ανθρώπινης εμπειρίας μπορεί να συμβάλει στην γνώση τού τί είναι η ηγεσία και ο εμπλουτισμός της;

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 14/9/2010

*Με την προσχώρηση του κ. Τάσου Αβραντίνη στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Καμίνη για το δημαρχιακό αξίωμα στην Αθήνα, εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας θα ταχθεί και αυτό υπέρ του έγκριτου νομικού. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τ. Αβραντίνης υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Δράσης, στην οποία είναι γενικός γραμματέας. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι και ο κ. Γιάννης Μπουτάρης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπήρξε και αυτός ιδρυτικό μέλος της Δράσης, τότε η προσέγγιση του Κινήματος με τον φιλελεύθερο χώρο κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική. Δεν αποκλείεται δε, μετά τις δημοτικές εκλογές, να οδηγήσει και σε ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις. Διότι στον ίδιο χώρο ανήκει και ο κ. Πέτρος Τατούλης, υποψήφιος στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Πίσω από την φθηνή τιμή, τα περίφημα ιδιωτικής ετικέττας προϊόντα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για την υγεία.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Κατ’ επανάληψιν έχουμε τονίσει ότι, πίσω από τα αποκαλούμενα ιδιωτικής ετικέττας προϊόντα, είναι πολύ πιθανό να κρύβονται ποικίλες δυσάρεστες εκπλήξεις, όχι πάντα ορατές από τους καταναλωτές. Την άποψή μας αυτή επιβεβαιώνει και ένα άρθρο-ρεπορτάζ του Αχ. Χεκίμογλου στο Βήμα του Σαββάτου 11/9/2010, με τίτλο «Το φθηνό δεν είναι πάντα καλό». Συγκεκριμένα, στο άρθρο τονίζεται ότι τα δίχως ετικέττα φαγώσιμα, τα πωλούμενα χύμα και σε οικονομικές τιμές, εγκυμονούν και κινδύνους –τους οποίους, βεβαίως, ο καταναλωτής ανακαλύπτει με δική του δαπάνη κατόπιν εορτής. Πιο αναλυτικά, το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει:

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΘΕΤΑ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ

του Μάρκου Δραγούμη

Η βαθειά κρίση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας είναι, πριν απ’ όλα, απότοκος ενός πολύχρονου και ελάχιστα ηθικού κρατισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε και ανδρώθηκε από το πολιτικό σύστημα. Συνεπώς, στην σημερινή πολύ δυσμενή συγκυρία είναι όντως καιρός να καταργηθούν οι ποικίλοι επιθετικοί προσδιορισμοί στο κύριο όνομα «φιλελευθερισμός» –όπως «ριζοσπαστικός», «κοινωνικός» και δεν συμμαζεύεται.

ΜΑΪΚΛ ΛΙΟΥΙΣ: ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΕΙ…

Τα σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα και διακυβεύουν το μέλλον της επισημαίνονται με πολύ επαγγελματικό τρόπο από αρθρογράφο του γνωστού περιοδικού Vanity Fair.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το θέμα είναι πως μάς έχουν πλέον πάρει χαμπάρι και η χώρα συνεχώς γελοιοποιείται –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διεθνή εικόνα και αξιοπιστία της. Οι δε συνέπειες της κατάστασης αυτής θα είναι όλο και πιο αρνητικές τα χρόνια που έρχονται, διότι θα ισχύσει για την χώρα μας η λαϊκή ρήση «καλύτερα να σού βγει το μάτι παρά το όνομα».

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ;

Τα «γεράκια» των ομολόγων είναι έτοιμα να επιτεθούν στα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα ή πρόκειται για φαντασιοπληξία;

του Paul Krugman*

Όταν ήμουν νέος και αφελής, πίστευα ότι οι σημαντικοί άνθρωποι έπαιρναν αποφάσεις στηριζόμενοι στην προσεκτική μελέτη των δεδομένων. Τώρα ξέρω καλύτερα. Οι αποφάσεις των Σοβαρών Ανθρώπων βασίζονται ως επί το πλείστον στις προκαταλήψεις και όχι στη ανάλυση. Και αυτές οι προκαταλήψεις υπόκεινται σε μόδες και φημολογίες. Αυτό είναι και το αντικείμενο της στήλης μου.

Αλλαγή σε αξίες και όχι απλώς υλικές μεταβολές

Πηγή: The New York Times

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έζησαν το 1800 δεν ήταν πλουσιότεροι από αυτούς που ζούσαν το 100.000 π. Χ. Η διατροφή τους δεν ήταν καλύτερη, δεν ήταν ψηλότεροι ούτε μακροβιότεροι.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, γύρω στο 1800, η οικονομική ανάπτυξη απογειώθηκε, πρώτα στη Βρετανία, αργότερα αλλού. Την απαρχή της ανάπτυξης αυτής περιγράφει στο βιβλίο του «Η Πεφωτισμένη Οικονομία» ο Τζόελ Μοκάιρ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, που ισχυρίζεται ότι η κρίσιμη μεταβολή συντελέσθηκε στον νου και τις αντιλήψεις των ανθρώπων. Λόγω πολιτισμικών μεταλλάξεων, οι τεχνικοί απέκτησαν επιστημονικές γνώσεις, τις οποίες εφάρμοσαν στην πράξη. Για παράδειγμα, οι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν τις γεωλογικές έρευνες στα ορυχεία και τις μεταφορές.

Αναβαθμισμένη παρουσία του ATHENS CONVENTION BUREAU στο διαδίκτυο

Ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου ο επανασχεδιασμός και η αναβάθμιση του site του Athens Convention Bureau, με γνώμονα την ακόμα πιο αποτελεσματική και στοχευμένη προβολή του συνεδριακού προϊόντος της Αθήνας και την παροχή αξιόπιστης και χρηστικής ενημέρωσης στη διεθνή συνεδριακή αγορά.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αυξάνεται η πίεση στην αγορά εργασίας το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2010

Περαιτέρω ένταση των πιέσεων στην αγορά εργασίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους προοιωνίζονται τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης που ανακοίνωσε σήμερα η Manpower. Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο -10%, ιστορικά χαμηλό ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στη χώρα μας, το Β΄ Τρίμηνο του 2008. Η πτώση του Δείκτη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους φτάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 αγγίζει τις 10. Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν θα μειωθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις να προέρχονται από τον χώρο του Εμπορίου (-21%) και της Μεταποίησης (-17%). Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 Ελλήνων εργοδοτών του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.

ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ «ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ» ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Για χρόνια στην ελληνική δημόσια ζωή κυριαρχούσε ο κίνδυνος εξ Ανατολών. Κι αυτός αφορούσε βέβαια στην Τουρκία των στρατηγών. Των κληρονόμων δηλ. της Κεμαλικής παρακαταθήκης. Η Τουρκία που μας απειλούσε ήταν η χώρα που για δεκαετίες συρρικνωνόταν και που είχε υιοθετήσει σαν στρατηγικό αξίωμα την πρόκληση εντάσεων εκτός των συνόρων της ώστε να μην χρειασθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον αμφισβητήσεις των εθνικών της εδαφών. Το γεγονός και μόνο πως από τις αρχές περίπου του 20ου αιώνα η χώρα μας, όπως και άλλες περιοχές των Βαλκανίων και της Εγγύς Ανατολής, διεύρυναν τα εθνικά τους εδάφη ενώ η Τουρκία – σαν διάδοχος των Οθωμανών – περιόριζε τα δικά της αποτελούσε απόδειξη όλων των παραπάνω. Μια τέτοια Τουρκία μοναχά η ευρωπαική προοπτική θα μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο. Διότι και την όποια της ανασφάλεια θα διασκέδαζε και τους θεσμούς της θα εκσυγχρόνιζε. Με την υπαγωγή τους στην λογική μιάς δυτικο-ευρωπαικής αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Η ψηφιακή εκδοχή της ζωής που επιθυμούμε...

Του Φάνη Ζουρόπουλου

Η γενιά μου, όσοι δηλαδή είχαν την τύχη να ζήσουν τα παιδικά τους χρόνια στη δεκαετία του ’60, έκανε τα πιο μακρινά και όμορφα ταξίδια μέσα από τα βιβλία. Κατεβήκαμε στους βυθούς και φθάσαμε ως το φεγγάρι χάρη στον Ιούλιο Βερν, γνωρίσαμε με τα μάτια του Όλιβερ Τουίστ το Λονδίνο με τις ομίχλες και τις κακόφημες γειτονιές του, αλητέψαμε στις εξοχές πλάι στον Τομ Σόγιερ και τον Μεγάλο Μόγλη, περπατήσαμε σε τόπους εξωτικούς και δοκιμάσαμε καινούριες εμπειρίες και γεύσεις πολιτισμών παρέα με τον Ροβινσώνα Κρούσο και τον Μάρκο Πόλο, μπαρκάραμε άπειρες φορές με τις σκούνες του Καρκαβίτσα και άλλες τόσες με τις μπρατσέρες του Παπαδιαμάντη.Σημαδευτήκαμε από τους «Αθλίους», το «κοινωνικό ευαγγέλιο» του Βίκτωρα Ουγκώ, αλλά και γελάσαμε με το Μίκυ και τον Ντόναλντ Ντακ του Ντίσνεϋ.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 08/09/2010

*Αν και η διείσδυση του Διαδικτύου στα ελληνικά νοικοκυριά είναι συνεχής και πλησιάζει τα μέσα ευρωπαϊκά μεγέθη, εντούτοις οι δισταγμοί για διαδικτυακές συναλλαγές είναι σημαντικοί. Όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στην χώρα μας:

ΟΙ «ΑΠΙΣΤΟΙ ΘΩΜΑΔΕΣ» ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Παρά τις όντως πολύ φιλότιμες προσπάθειες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσουν τις αγορές ότι όλα μπήκαν σε καλό δρόμο στην ευρωζώνη, το φθινόπωρο, μετά την θερινή ραστώνη, θα είναι δύσκολο. Αυτό εξάλλου επισημαίνουν και έγκυρα διεθνή οικονομικά έντυπα όπως η Γουώλ Στρητ Τζέρναλ, η γαλλική Εκό και άλλα. Στις αναλύσεις τους, οι οποίες έως έναν βαθμό συμπίπτουν, αναφέρουν ότι, παρά τα υπεσχημένα δάνεια ύψους 110 δισεκατ. ευρώ για την Ελλάδα και 750 δισεκατ. ευρώ για την ευρωζώνη, οι αποδόσεις των ομολόγων για τις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ κινήθηκαν ανοδικά το καλοκαίρι.

ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ παραγωγών επωνύμων προϊόντων και λιανεμπόρων που διαθέτουν λευκά προϊόντα δεν είναι βέβαιον ότι ωφελεί πάντα την τσέπη του καταναλωτή.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Τα φημιζόμενα ως πιο φθηνά λευκά προϊόντα που τόσο προωθούν τα αποκαλούμενα εκπτωτικά σούπερ-μάρκετ (hard discount), αλλά και άλλες μεγάλες αλυσσίδες όπως τα Καρφούρ, δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι σε μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βάση ωφελούν την οικονομία. Αλλά ούτε και είναι σίγουρο ότι βραχυπρόθεσμα ευνοούν την τσέπη του καταναλωτή. Το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο και οι υπεραπλουστεύσεις που το περιβάλλουν περισσότερο αποπροσανατολίζουν παρά φωτίζουν».

ΣΕΤΕ: Επιβεβαίωση για ακόμη μια φορά της έλλειψης ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τον τουρισμό

Ο χθεσινός ανασχηματισμός επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την έλλειψη ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τον τουρισμό. Σε μια περίοδο όπου το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και ο τουρισμός αποτελεί μια από τις ελάχιστες επιλογές προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβερνητική πολιτική επιμένει στο εκ του μέχρι σήμερα αποτελέσματος, μη αποδοτικό εγχείρημα συστέγασης πολιτισμού – τουρισμού. Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι ο πολιτισμός για την Ελλάδα αποτελεί πολύ ισχυρό κεφάλαιο για την κουλτούρα και την παιδεία των Ελλήνων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο τουρισμός είναι μια οικονομική δραστηριότητα που δεν επιδέχεται ρομαντικές προσεγγίσεις.

Η σημερινή ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής δεν είναι θέμα ενός και μοναδικού προσώπου, αλλά συνολικής κυβερνητικής κουλτούρας. Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν προδιαθέτει για κάποια ουσιαστική αλλαγή, αφού ο Πρωθυπουργός δείχνει να μην αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού, ως έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης, τόσο πρωτογενώς, όσο και μέσα από τις πολλαπλές συνέργειές του με τους άλλους τομείς της οικονομίας.

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ;

Όσο η αβεβαιότητα θα κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά, οι επιχειρήσεις θα αποταμιεύουν εις βάρος των επενδύσεων και της απασχόλησης.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Γιατί οι επιχειρήσεις στις αναπτυγμένες χώρες αποταμιεύουν τόσο πολύ; «Η απάντηση είναι η αβεβαιότητα», τονίζει ο Λώρενς Κότλιεκοφ, καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ. «Η αβεβαιότητα αυτή», προσθέτει, «πηγάζει από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να δανειστούν, αν αυτό χρειαστεί, και με ποιο επιτόκιο. Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα και για τους φόρους που ενδεχομένως θα κληθούν να πληρώσουν, αλλά και για την πορεία της ζήτησης των ήδη κυκλοφορούντων προϊόντων τους. Τέλος, η αβεβαιότητα καλύπτει και τα νέα προϊόντα που θα συναντήσουν στον δρόμο τους».

ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ κ. Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗ

Ευρωβουλευτής του γερμανικού Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών και πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ένας διαπρεπής συμπατριώτης μας επισημαίνει γιατί στην Ελλάδα δεν γίνονται επενδύσεις.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα Εστία ένα άρθρο που δυστυχώς δεν φαίνεται να συγκίνησε ιδιαίτερα τους διάφορους αναπτυξιολόγους της χώρας, οι οποίοι, ως φαίνεται, μόνον σε μονολόγους διαπρέπουν.

Την ώρα που η ελληνική οικονομία, και μαζί με αυτήν και ολόκληρη η κοινωνία μας, βιώνουν μία πρωτοφανή περίοδο υφέσεως, στην οποία συμβάλλουν και τα απίθανα ελληνικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, η κυβέρνηση ναι μεν πιπιλίζει την καραμέλα της αναπτύξεως, αλλά περί του πρακτέου ουδείς λόγος. Ακόμα χειρότερα, θα λέγαμε ότι και κάποια κυβερνητικά στελέχη της συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρώντας ότι, «πωλώντας τρόμο και σοσιαλισμό», αύριο θα κληθούν από τους ψηφοφόρους να διορθώσουν αυτά που οι ίδιοι θα έχουν κρημνίσει.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Τί θα γίνει με τις συντάξεις κύριε Θανάση; Θα πάρουμε τελικά ή όχι;». Ο νεαρός που μάς έκανε την ερώτηση αυτή είναι-δεν-είναι 26 ετών, έχει τελειώσει μία δημοσιογραφική σχολή και, κατά τα λεγόμενά του, το όνειρό του είναι να βολευτεί κάπου για να …πάρει σε 35 χρόνια σύνταξη! Αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα… Στην συζήτηση που είχαμε δεν μού έδειξε να ενδιαφέρεται ποιο θα είναι το μέλλον του επαγγέλματός του. Δεν τον ενδιέφερε να εξειδικευτεί σε έναν ή δύο ή τρεις δημοσιογραφικούς τομείς. Το αν οι εφημερίδες έχουν μέλλον ή όχι, δεν ήταν στις προτεραιότητές του. Αν το Διαδίκτυο –που αυτός θα το ζήσει απείρως περισσότερο– προσφέρει κάποιο δημοσιογραφικό μέλλον, ήταν μάλλον ενοχλητικό θέμα.

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Δήλωση του Προέδρου του ΕΚ για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

" Χαιρετίζουμε την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκειμένου να επιλυθούν τα θέματα του τελικού καθεστώτος. Καταδικάζουμε αφενός απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη, αλλά παίρνουμε αφετέρου θάρρος από τη δεδηλωμένη αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να μην επιτρέψουν σε οποιαδήποτε πράξη βίας να διαψεύσει τις ελπίδες για ειρήνη μεταξύ των δύο λαών.

3ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - “Ένα Νέο Μοντέλο για τον Τουρισμό”

Η δημιουργία και η ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για τον τουρισμό, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και που θα βασίζεται στην πολυπολιτισμικότητα, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, είναι το βασικό θέμα του “3ου Ευρωπαϊκού Συνέδριου Τουρισμού” που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010.

Μέσα από τις τρεις ενότητες του συνεδρίου “Περιβάλλον, Πολιτισμός, Τουρισμός”, “Τουρισμός 12 Μήνες” και “Ψηφιακή Ατζέντα στον Τουρισμό & Στρατηγικές Μάρκετνγκ”, σημαντικές προσωπικότητες του κλάδου καλούνται να συμμετάσχουν στον προβληματισμό και την συζήτηση, να αναγνωρίσουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος.

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Το ντιζάιν ως πρεσβευτής της ταυτότητας της μάρκας

του Νικόλαου Παπαβασιλείου*

Το ντιζάιν είναι κάτι περισσότερο από ένα σχήμα. Αυτό αποτελεί σήμερα ένα βασικό κομμάτι της ανάπτυξης, της διαμόρφωσης και της προώθησης στην αγορά της απόδοσης της επιχείρησης. Βασικοί λόγοι της εξέλιξης αυτής είναι ότι το ντιζάιν δίνει αισθητική στην επιχείρηση, στις παραδόσεις και στις αξίες της, στις ιδέες και στην εικόνα της, στην αποστολή της, και έτσι η ταυτότητά της παίρνει μορφή. Το ντιζάιν δίνει επίσης προφίλ στις μάρκες των προϊόντων και ανοίγει νέες προοπτικές και αγορές. Αυτό αποτελεί έναν παράγοντα δημιουργίας αξίας και συμβάλλει στην αύξηση της αξίας της επιχείρησης.