Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Εικόνες παρακμής 2011

του Ναπολέων Λιναρδάτου

Πάντα για ότι κακό συμβαίνει στην Ελλάδα φταίει κάποιο σκοτεινό κέντρο που φέρει την ευθύνη. Η ελληνική κοινωνία είναι μια κοινωνία αθώων. Γεγονότα και στοιχεία που βγήκαν αυτή την εβδομάδα καταδεικνύουν μια διαφθορά και παρακμή που φτάνει πολύ βαθιά.

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έχει ξεπεράσει σε αγορές αμερικανικού χρέους την Κίνα και την Ιαπωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο τέως trader Μαρκ Φιορεντίνο είναι κατηγορηματικός. Στις ΗΠΑ παίζεται ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική πυρηνική έκρηξη. Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) ακολουθεί μία ευρεία πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» (quantitative easing, QE), ήτοι εκδίδει πληθωριστικό χρήμα επαναγοράζοντας η ίδια ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου τα οποία δεν θέλουν πλέον Κινέζοι, Ιάπωνες και Ινδοί.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ;

Όσο και αν η πολιτική της Fed και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είναι επικίνδυνη, η οικονομία των ΗΠΑ έχει πολλά ατού που μπορούν να την βγάλουν από την σημερινή της κρίση

του Γκόρντον Μπράουν*

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η αμερικανική οικονομία γνωρίζει ισχυρές πιέσεις, με πρωτόγνωρες συνέπειες όχι μόνον για την Αμερική αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο –γεγονός που προκαλεί ποικίλες και δικαιολογημένες ανησυχίες εντός και εκτός Αμερικής. Όμως, η χώρα αυτή διαθέτει σοβαρά και πολύ αξιόλογα αποθέματα ανθρώπινου κεφαλαίου που, αν κινητοποιηθούν και αξιοποιηθούν κατάλληλα, θα άλλαζε σχετικά γρήγορα το διεθνές περιβάλλον, παρά τις αβεβαιότητες που ήδη υπάρχουν.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

*Σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης θα έχουν ακροδεξιά –δήθεν πατριωτικά– έντυπα και blogs, με αφορμή την σοβαρή κρίση που συγκλονίζει την Λιβύη. Το ίδιο ισχύει και για συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους οι οποίοι κάποτε είχαν γενναία υλική υποστήριξη από το καθεστώς Καντάφι. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι το 1977, στην διάρκεια της επίσκεψής του στην Λιβύη, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποκαλέσει τον Μ.Καντάφι «νέο Περικλή» και θεμελιωτή μιας «προωθημένης άμεσης δημοκρατίας». Κατά τα λοιπά, ο αιμοσταγής δικτάτορας ήταν και ο εκλεκτός της αριστεράς. Ποιος τα θυμάται, όμως, όλα αυτά;

*Οικόπεδα αξίας άνω των 100 δισεκατ. ευρώ έχουν εκχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στους καταπατητές τους τα 20 τελευταία χρόνια. Σοβαρές καταγγελίες πάνω στο θέμα αυτό θα κάνει στο blog μας ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη το 1990, κ.Αριστείδης Τσιπλάκος.

*Επωφελούμενη από την ελληνική οικονομική καχεξία, η Τουρκία πραγματοποιεί οργανωμένη επίθεση στην τουριστική αγορά που δημιουργήθηκε με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στην Λιβύη, στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Μία αγορά 15 εκατομμυρίων τουριστών οι οποίοι ήδη αναζητούν τόπο για τις διακοπές τους. Στο πλαίσιο αυτό, στις 17-19 Μαρτίου πραγματοποιείται στην Bursa σημαντική τουριστική εκδήλωση με προσκεκλημένους 100 και πλέον δημοσιογράφους από ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από έρευνα του γαλλικού περιοδικού Express, οι αθλιότητες στα ελληνικά γήπεδα, οι καταλήψεις στην Ακρόπολη και οι συνεχείς διαδηλώσεις στην Αθήνα έχουν περιορίσει στο ελάχιστο την όποια προσέλκυση στην Ελλάδα τουριστών από τα προαναφερόμενα 15 εκατομμύρια.

*Αμετανόητο σταλινικό καιροσκόπο χαρακτήρισε Ιταλός ευρωβουλευτής της αριστεράς τον κ. Αλέκο Αλαβάνο, πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού και έναν εκ των πλουσιοτέρων Ελλήνων πολιτικών. Ο ίδιος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στις σχέσεις του κ. Αλ.Αλαβάνου με ακροδεξιές σερβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ALPHA ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΣΜΟ

Πέρα από τις όποιες συνομωτικές ερμηνείες της άρνησης του ΔΣ της Alpha Bank να συγχωνευθεί με την Εθνική Τράπεζα, υπάρχει και η φιλοσοφική πλευρά του όλου θέματος…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αν και από πλευρά μετοχικής συνθέσεως η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) δεν υπάγεται σε κρατικό έλεγχο, εντούτοις το κράτος είναι αυτό που ελέγχει την διοίκησή της. Εξάλλου, παρά τις προσπάθειες του αείμνηστου διοικητή της Θεόδωρου Καρατζά και εν συνεχεία του αντικαταστάτη του κ. Τάκη Αράπογλου, η γενική νοοτροπία στην ΕΤΕ έχει αρκετά κοινά σημεία με την αντίστοιχη σε κρατικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, σε επίπεδο αντιλήψεων και γενικότερων θεωρήσεων, υπάρχει μία αισθητή διαφορά μεταξύ των ανθρώπων της ΕΤΕ και των συναδέλφων τους σε όλα τα επίπεδα στην αμιγώς ιδιωτική τράπεζα Alpha.

Γιατί η Δύση φοβάται την Λιβύη...

Πηγές: Stratfor, Euro2day

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μουαμάρ Καντάφι, επικαλείται το ρόλο της Αλ Κάιντα και του Μπιν Λάντεν, προσπαθώντας να περιορίσει τις διεθνείς αντιδράσεις για το λουτρό αίματος που προκαλεί στη χώρα του. Ο Μπιν Λάντεν είναι πολύ αποτελεσματικό «σκιάχτρο» ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και γενικότερα για τον Δυτικό κόσμο.

Ο George Friedman, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας διεθνών πληροφοριών Stratfor,σημείωνε στην γεωπολιτική επιθεώρηση «Επανάσταση και ο Μουσουλμανικός Κόσμος» (“Revolution and the Muslim World”) ότι ένας από τους παράγοντες στο κύμα επαναστάσεων που σαρώνει τον αραβικό κόσμο τους τελευταίους μήνες και παρακολουθεί στενά ο πλανήτης, είναι η ανάμιξη και οι αντιδράσεις των φανατικών Ισλαμιστών.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Να αξιολογούνται οι πανεπιστημιακοί

του Αντώνη Ζαϊρη

Η διαφορά του καλoύ από τον κακό πανεπιστημιακό δάσκαλο,παλαιότερα τουλάχιστον, κρινόταν στην ποιοτική εμβάθυνση της πολυμέρειας στη γνώση, στα αναλλοίωτα αξιακά πρότυπα και ιδανικά που πρεσβεύουν και “ρυμουλκούν” τις επόμενες γενιές νέων και την ικανότητα μετάδοσης νοηματικών κεντρικών μηνυμάτων επιστημονικής εξειδίκευσης με απλότητα, σαφήνεια, εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση και ανάλυση.

Μια άλλη ματιά στην Οικονομία από το ΙΑΓΜΕ της ΕΕΔΕ

Επετειακή εσπερίδα με τίτλο «Μια άλλη ματιά στην οικονομία» διοργανώνει ο Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΙΑΓΜΕ) της ΕΕΔΕ, στις 9 Μαρτίου και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Στόχος της εκδήλωσης είναι η εποικοδομητική συζήτηση για τα θέματα της οικονομίας με τον συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη, αλλά και η συμβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην πρόοδο της οικονομίας.

Άμεσος ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα

του Θανάση Κάλφα

Ο κ. Γιώργος Παπανικολάου είναι ένας νέος ευρωβουλευτής .Εξελέγη για πρώτη φορά στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ( Χριστιανοδημοκράτες). Συμμετέχει σαν τακτικό μέλος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών , Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ολομέλεια συζητήθηκαν εκτενώς τα δρώμενα στις βορειοαφρικανικές χώρες και το αναμενόμενο νέο κύμα προσφύγων. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κ. Παπανικολάου.

Άννυ Ποδηματά: “Πρέπει να αποφεύγουμε τις δαιμονοποιήσεις, τις εύκολες καταγγελίες και τις κραυγές”

του Θανάση Κάλφα

Η Άννυ Ποδηματά είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας ,Έρευνας και Ενέργειας ενώ είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής. Στην τελευταία Σύνοδο του Ε.Κ είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ…

Η ποδοσφαιρική αθλιότητα και αυτοί που την καλλιεργούν καταστρέφει κάθε εικόνα του επιχειρείν στην Ελλάδα

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Τα τελευταία γεγονότα στον ελληνικό ποδοσφαιρικό χώρο, με αφορμή την συνολική αθλιότητα που χαρακτήρισε το ντέρμπυ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, έφεραν στο προσκήνιο και ένα άλλο σοβαρότατο θέμα. Αυτό της ποιότητας των Ελλήνων επιχειρηματιών και, κατ’ επέκτασιν, της έννοιας του επιχειρείν στην χώρα μας.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοφανής αδράνεια της ΕΕ στις εξελίξεις στη Λιβύη και τις χώρες της Βορείου Αφρικής

Την πρωτοφανή αδράνεια της ΕΕ σε μια ιστορική στιγμή που το πολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Βορείου Αφρικής υφίσταται κοσμογονικές αλλαγές και ενώ η πρωτοφανής βία κατά των διαδηλωτών κλιμακώνεται σε πολλές χώρες της περιοχής, καταγγέλλει με ερωτήσεις της τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Συμβούλιο η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΣΕΤΕ: Ανύπαρκτη η προβολή του ελληνικού τουρισμού

Μειώνονται οι ελπίδες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από τη στιγμή που η Κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει το ρόλο του τουρισμού σε αυτή την προσπάθεια. Ακόμα μια απόδειξη γι αυτό αποτελεί η πρόσφατη άρνηση του Υπουργείου Οικονομικών να εγκρίνει πιστώσεις ύψους 50 εκατ. Ευρώ για να χρησιμοποιηθούν από τον ΕΟΤ στην αποπληρωμή του χρέους προς τα ΜΜΕ (40 εκατ. Ευρώ) και στην προβολή του ελληνικού τουρισμού (10 εκατ. Ευρώ). Η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα ο ελληνικός τουρισμός και η Ελλάδα γενικότερα, να μην τυγχάνουν της παραμικρής προβολής, μειώνοντας έτσι τις όποιες δυνατότητες – πιθανότητες για αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας. Έτσι, μένουν ανεκμετάλλευτες και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη διεθνή τουριστική αγορά, λόγω και των προβλημάτων σε άλλους Μεσογειακούς προορισμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Για λόγους ιστορικής μνήμης, υπενθυμίζουμε ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, το 1981, είχε χαρακτηρίσει τον δικτάτορα της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι «Περικλή του 20ου αιώνα» και απεκάλεσε το καθεστώς του «παγκόσμιο παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας». Σαρανταδύο χρόνια μετά, ο συνταγματάρχης και οι μισθοφόροι του επιβεβαιώνυον μέχρι κεραίας την «λαμπρή» αυτή εκτίμηση!!!

*«Η συζήτηση για τα 50 δισεκατ. ευρώ έσοδα από ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέχρι το 2015 είναι ανεδαφική χωρίς να έχουν προσδιορισθεί τα συγκεκριμένα έργα και να έχει εκτιμηθεί η αξία τους. Ανεξαρτήτως του ύψους των αναμενομένων εσόδων, μια τέτοια πολιτική συμβάλλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και θα πρέπει να εξειδικευθεί και υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση. Δεν λύνει όμως το πρόβλημα. Η προσαρμογή για την δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων θα συνεχίσει να απαιτεί λιτότητα. Μπορεί όμως να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για εισροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις και έτσι να οδηγήσει στην ανάκαμψη. Αυτή, με την σειρά της, θα συμβάλει στην δημοσιονομική προσαρμογή πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η εξοικονόμηση τόκων δημοσίου χρέους που θα προέκυπτε από την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου». Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του υπό τον κ. Μ.Ε.Μασουράκη επιτελείου μελετητών της Alpha Bank.

*Με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Δ.Μαρζάβα, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) διαχειρίζεται περί τα 72.000 ακίνητα που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Πλην όμως, σήμερα, η Εταιρεία υπολειτουργεί, δεν έχει σχεδόν καμμία ρευστότητα και το οργανωτικό της σχήμα παραπέμπει σε πολύ μακρινές εποχές.

*Η απαράδεκτη εις βάρος του Παναθηναϊκού διαιτησία του Α.Καλόπουλου στο πρόσφατο ντέρμπυ των δύο «αιωνίων» στο γήπεδο «Γ.Καραϊσκάκης» επισημαίνεται ότι νόθευσε σε μεγάλο βαθμό και τους παίκτες του «Στοιχήματος», καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στον θεσμό αυτόν. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να υπάρξει και εισαγγελική παρέμβαση για αλλοίωση αποτελέσματος;

ΠΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ …ΚΟΜΜΑ!

Όλες οι τελευταίες κυβερνητικές ενέργειες είναι ενδεικτικές τού ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την επιβίωση του «Κινήματος», παρά για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την υπερχρέωση και την συνακόλουθη υπανάπτυξη

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Μετά την φαρσοκωμωδία που εξελίσσεται στην χώρα μας με το θέμα της τρόϊκας και των προτάσεών της για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων δανειστών μας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού κ. Γ.Α.Παπανδρέου έπεσε στο ναδίρ. Αυτό δε θα διαπιστωθεί πολύ σύντομα, από επερχόμενες εξελίξεις.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μικρές επιχειρήσεις: Η δύναμή τους κρύβεται στον αριθμό τους

Του Scott Shane*

Οι ομοσπονδιακοί παράγοντες χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ πρέπει να παραδεχτούν ότι μας έχουν βάλει σε μπελάδες σχετικά με το ζήτημα της απασχόλησης. Όταν η οικονομία δέχτηκε το πλήγμα του 2008, εκείνοι εστίασαν -καλώς ή κακώς- σε ό,τι συνέβαινε στη χρηματιστηριακή αγορά της Wall Street, και όχι στην κεντρική αγορά της Main Street. Έσωσαν τις μεγάλες τράπεζες και στήριξαν τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά άφησαν τους μικρούς επιχειρηματίες να φροντίσουν μόνοι τους τον εαυτό τους. Τώρα πρέπει να πάρουν ένα μάθημα για την επόμενη ύφεση.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Υπέρ της «συγχώνευσης» Nabucco-ITGI η Ε.Ε.

Τη συγχώνευση των δύο στρατηγικών αγωγών φυσικού αερίου - Nabucco και ITGI - προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την προμήθεια αζέρικου καυσίμου, σύμφωνα με πηγές από τη βιομηχανία και την Ε.Ε. που επικαλείται το Reuters.

Στόχος της Ε.Ε. είναι να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, η οποία καλύπτει σήμερα το ένα τέταρτο περίπου των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο.

Κύριο μέσο διαφοροποίησης των προμηθευτών της αποτελεί η πρόσβαση στα τεράστια κοιτάσματα αερίου της Κασπίας, αρχικά στο Αζερμπαϊτζάν. Η κοινοπραξία που ελέγχει την επόμενη προμήθεια αζέρικου αερίου, από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ ΙΙ», αναμένεται να επιλέξει τον αγοραστή και τον μεταφορέα του αερίου της μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Η αδικία με τα περιοδικά ελεγχόμενης κυκλοφορίας

Πηγή: advertising.gr

Επιστολή στον Τηλέμαχο Χυτήρη απέστειλε ο εκδότης της Direction Eκδοτικός Οργανισμός, Βαγγέλης Παπαλιός, καταθέτοντας την πρότασή του για τα εκδοτικά προϊόντα ειδικής στόχευσης.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η παρούσα επιστολή έχει ως στόχο να αποσπάσει ελάχιστο από τον πολύτιμο χρόνο σας, προκειμένου να καταδείξει με αδρές γραμμές τις κεντρικές πτυχές ενός εξαιρετικά σοβαρού προβλήματος, που απασχολεί μια πλειάδα σοβαρών επιχειρήσεων στο χώρο του περιοδικού Τύπου.

Η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται με τη διαδικασία του επείγοντος εν όψει του πολυνομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, το οποίο έχετε αναλάβει, ως αρμόδιος υπουργός, να προωθήσετε αρχικά προς διαβούλευση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια για ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

PHILOXENIA 2011

Ξεκίνησε η διαδικασία προσέλκυσης ξένων τουριστικών πρακτόρων στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, PHILOXENIA, η οποία διοργανώνεται φέτος για 27η φορά από τη HELEXPO, στο χρονικό διάστημα 18-20 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης,

Για το σκοπό αυτό εκπρόσωπος της PHILOXENIA βρέθηκε στη Σόφια, σε σχετική εκδήλωση, που οργάνωσε η ΗΕLEXPO με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Respond On Demand και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Σόφιας και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε στους τουριστικούς πράκτορες της γειτονικής χώρας, το πρόγραμμα των Hosted Buyers, που θα υλοποιήσει και φέτος η HELEXPO, αλλά και οι δυνατότητες προβολής της Βουλγαρίας και των τουριστικών προορισμών της στην Ελλάδα.

Η ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ.Α.Παπανδρέου διεκδίκησε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009 γνωρίζοντας πολύ καλά και από πρώτο χέρι ποια ήταν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Εν τούτοις, ανέλαβε την ευθύνη να κυβερνήσει μία χώρα η οποία όδευε ολοταχώς προς την πτώχευση.

Για να αποφευχθεί η τελευταία και για να μην καταστραφεί πλήρως η χώρα, ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου ζήτησε –με αρκετή καθυστέρηση – την βοήθεια των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Εις αντάλλαγμα της βοήθειας αυτής προτάθηκε το περίφημο μνημόνιο και έγινε δεκτή η συμμετοχή στην όλη επιχείρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ενεκρίθη έτσι βοήθεια ύψους 110 δισεκατ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία είδε την θηλειά του απίστευτου δημοσίου χρέους που είχε στον λαιμό της να χαλαρώνει αισθητά.

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Σοβαρές καταγγελίες για το εργασιακό καθεστώς στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ποντίκι» του Αντώνη Δελατόλλα κάνει ο συνάδελφος Νίκος Ρούσσης, που ύστερα από 27 χρόνια απολύθηκε από το έντυπο, για την ώρα χωρίς αποζημίωση. Ο Ν.Ρούσσης κατηγορεί τον Αντ.Δελατόλλα, κουμπάρο του Θοδ. Ρουσόπουλου, για περίεργες μεθοδεύσεις εις βάρος των συνεργατών του εντύπου και για εξίσου περίεργο πλουτισμό. Ζητά έτσι την άμεση επέμβαση του ΣΔΟΕ και τονίζει ότι η βίλα του Αντ. Δελατόλλα στην Τήνο δεν δικαιολογείται από τα έσοδα του ιδιοκτήτη της…

*Για λόγους που εύκολα αντιλαμβάνεται κάθε εχέφρων πολίτης, αναπαράγουμε την δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόϊκα:

«Οι δημαγωγοί του μπαλκονιού και του πεζοδρομίου συμπεριφέρονται σαν να θέλουν να οδηγήσουν τον τόπο κατευθείαν στον γκρεμό –στην πτώχευση. Διευκολύνουν έτσι, από ανευθυνότητα, ιδεοληψία ή ιδιοτέλεια, εκείνα τα συμφέροντα –εκτός, ίσως και εντός Ελλάδος– που στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία της χώρας μας για να την εξαγοράσουν σε εξευτελιστική τιμή. Δεν πείθει το μένος όλων εκείνων οι οποίοι παριστάνουν ότι αγωνίζονται για να … απελευθερώσουν την πατρίδα από δήθεν ξένη κατοχή. Απύθμενη η ιδιοτέλεια και η υποκρισία τους! Λες και εξαρτάται από τους ξένους αν θα ορθοποδήσουμε ή θα χρεοκοπήσουμε. Δικά μας είναι τα προβλήματα, δική μας και η ευθύνη αντιμετώπισής τους. Ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ, ούτε κανείς θα μας σώσει, τελικά, κόντρα στην θέλησή μας. Η σκληρή και άδικη για τους πολλούς πραγματικότητα που βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται με υποκριτικές κραυγές. Ευτυχώς, η σιωπηλή κοινωνική πλειοψηφία θέλει να επιβιώσει και όχι να αυτοκτονήσει συλλογικά. Ο τόπος, όμως, βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Η ανευθυνότητα έχει τεράστιο κόστος και η δημαγωγία όρια. Πρέπει να αντισταθούμε σε όσους αντιστέκονται με άλλοθι το Μνημόνιο στις αναγκαίες αλλαγές, αν θέλουμε οι θυσίες των πολιτών να πιάσουν τόπο και η Ελλάδα να παραμείνει χώρα ευρωπαϊκή, αλλά και εθνικά αξιοπρεπής».

*Την προεδρία της διεθνούς οργάνωσης ΕΒΕΝ ανέλαβε ο κ. Αντώνης Γκορτζής, ο οποίος είναι και ιδρυτής του ελληνικού της τμήματος. Η ΕΒΕΝ ασχολείται με την προώθηση των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της επιχειρηματικής ηθικής.

*Η πτώση κάποιων αραβικών καθεστώτων θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα αντιδυτικών και αντισημιτικών μέσων. Επίσης, προβλήματα θα υπάρξουν και με κάποιες επενδύσεις της κυρίας Μουμπάρακ στην χώρα μας –η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, διατηρεί την βρεταννική υπηκοότητά της, όπως εξάλλου και οι γυιοί της.

Ένας Έλληνας στο τιμόνι της Επιχειρηματικής Ηθικής στην Ευρώπη

Ευρωπαϊκή διάκριση για τον Αντώνη Γκορτζή Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθική. Ο Αντώνης Γκορτζής, εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού μη κερδοσκοπικού δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής.

Ρόλος του οποίου είναι η διαμόρφωση ενός θετικού πλαισίου για την ενημέρωση των κοινών στόχων για την επιχειρηματική ηθική, την κατανόηση της φύσης και των στόχων της, τη διάδοση και υιοθέτηση των πρακτικών της και τέλος τη δικτύωση των ενδιαφερομένων οργανισμών και επιχειρήσεων και τη μετάδοση καλών πρακτικών.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο ελληνικός τουρισμός και τα μυστήρια

του Κώστα Μητρόπουλου

O τουρισμός ως βιομηχανία δεν πάει καλά. Αυτό είναι κοινή αντίληψη. Ομως ούτε η διάγνωση των αιτιών του προβλήματος είναι κοινή, ούτε πολύ περισσότερο είναι ξεκάθαρη η προσέγγιση για την αναστροφή της κατάστασης. Οι θεωρίες περί ανταγωνισμού από την Τουρκία, η οποία σε αυτόν τον τομέα είναι σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα, δεν ερμηνεύουν κανένα από τα πραγματικά οικονομικά φαινόμενα. Η άποψη ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών δεν ασχολήθηκαν με τον τουρισμό έχει δόση αλήθειας. Ασχολήθηκαν αλλά με λάθος τρόπο. Οι κυβερνητικές πολιτικές αλόγων επιδοτήσεων ξενοδοχειακών μονάδων οδήγησαν την αγορά σε κατακερματισμό και υπερπροσφορά.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Οι αρτηρίες της Αιγύπτου στον παγκόσμιο γεωοικονομικό χάρτη

του Ηλία Καραβόλια*

Η Αίγυπτος, μια χώρα με μεγάλο ειδικό βάρος σε πολλά επίπεδα στη Μ. Ανατολή και στον Μουσουλμανικό κόσμο, εκτός από το ότι είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του Αραβικού κόσμου και δεύτερη σε πληθυσμό Μουσουλμανική, αποτελεί κομβικό κράτος ενεργειακών και ευρύτερων οικονομικών συμφερόντων για πολυεθνικές δυτικές και αραβικές επιχειρήσεις. Δεν είναι απίθανη μια αναστάτωση στην διεθνή οικονομία και στις αγορές από πιθανή αύξηση της έντασης στην Μ Ανατολή (κάτι που ήδη φαίνεται με την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου). Η γεωπολιτική σημασία λοιπόν της κρίσης στην Αίγυπτο δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την γεωοικονομική της πλευρά.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

*Παρανοϊκό, εγωπαθή, επικίνδυνο, αναρχικό, αλλά έξυπνο χαρακτηρίζει τον εμπνευστή του WikiLeak, Julian Assange, ο πιο στενός του συνεργάτης, Daniel Domscheit-Berg στο βιβλίο του «Inside WikiLeak, the most dangerous site in the world». Το βιβλίο αυτό θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία (εκδ. Ecom Verlag) και η Γαλλία (εκδ. Grasset). Το βιβλίο, παρά το γεγονός ότι κρατήθηκε κρυφό, περιέχει πολλά στοιχεία σχετικά με την πληροφορική πειρατεία, τις δραστηριότητες του Chaos Computer Club (CCC) και τις σχέσεις του Assange με διάφορες περίεργες σέκτες και οπαδούς της Scientology. Περιγράφει επίσης τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης του Assange και εξηγεί πώς ξεκίνησε ως χάκερ με στόχο την Nasa και τράπεζες. Αυτοαποκαλούμενος αναρχικός, ο D.Domscheit-Berg λάνσαρε πριν λίγες ημέρες το Openleak, τονίζοντας ότι φιλοδοξεί να το καταστήσει έναν καθαρό και διαφανή θεσμό πληροφόρησης. «Οι μυστηριώδεις σχέσεις του Julian Assange και τα περίεργα ραντεβού του, όπως και οι επαφές του με μάλλον αργυρώνυτους αρριβίστες δημοσιογράφους δεν εντάσσονται στις δικές μας αρχές», δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα Liberation ο ιδρυτής σήμερα του Openleak. Και όλα δείχνουν ότι για την πληροφόρηση ένας νέος κόσμος αναδύεται, όχι άσχετος πλέον με τις ανατροπές που προκλήθηκαν και θα προκληθούν στον αραβικό για την ώρα κόσμο.

*Με αφορμή την είδηση-ανάλυση του EBR για το νομοσχέδιο-τέρας που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με εμπνευστή τον γενικό γραμματέα καταναλωτή κ. Δημ. Σπυράκο, για την «προστασία» των καταναλωτών, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρίστος Σταϊκούρας κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή. Ερωτά τα υπουργεία Εργασίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατά πόσον το νομοσχέδιο για την «προστασία του καταναλωτή» δεν θα δώσει την χαριστική βολή σε κάθε μορφή αναπτυξιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπενθυμίζουμε τις στενές σχέσεις του κ. Δ. Σπυράκου με την μη κυβερνητική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, στην οποία αντιπρόεδρος είναι η σύζυγός του.

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Με τον κ. Νίκο Καραγεωργίου, πρόεδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Επωνύμων Βιομηχανικών Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) συνομιλεί ο δημοσιογράφος Αθαν. Παπανδρόπουλος στην εκπομπή «Δρόμοι της Ανάπτυξης» που προσφέρει στο κοινό η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με το οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι Sbc, στην συχνότητα του Καναλιού 10. Η εκπομπή θα μεταδοθεί το Σάββατο 19 τρέχοντος, ώρα 15.15, με ταυτόχρονη μετάδοσή της από το Διαδίκτυο (www.sbc.tv.gr). Επίσης, την Δευτέρα 21/2, ώρα 21.00 και το Σάββατο 25/2 ώρα 15.15, θα μεταδοθεί εκπομπή με την συμμετοχή των κ.κ. Αντ. Ζαΐρη και Γ. Σταμάτη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο εμπόριο και στον χώρο του μάρκετινγκ. Σημειώνεται ότι ο κ. Αντ. Ζαΐρης είναι γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), όπου πρόεδρος είναι ο κ. Θεοδ. Βάρδας.

*Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του τηλεοπτικού καναλιού Mega κ. Ηλία Τσίγκα, παρά την κρίση της διαφημιστικής αγοράς και της ρευστότητας του καναλιού, η πιθανολογούμενη αύξηση κεφαλαίου μετατίθεται για το 2012. Εξάλλου, φέτος οι μεγάλοι μέτοχοι του καναλιού αντιμετωπίζουν και αυτοί σοβαρά οικονομικά προβλήματα (Ψυχάρης, Μπόμπολας).

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 09/02/2011

*Η αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ..Γ.Α.Παπανδρέου στην Αίγυπτο δεν είναι άσχετη με πιθανές εξελίξεις στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, όπου οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν σε μεγάλο βαθμό να απαλλαγούν από την κηδεμονία της Άγκυρας. Επίσης, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πυκνώνουν στα Κατεχόμενα, με όλο και περισσότερους να ζητούν την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων. Αφορμή για πιθανή τουρκοκυπριακή εξέγερση θα ήταν τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Στο πλαίσιο αυτό, στην τελευταία του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Κύπριος πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας τού επεσήμανε ότι, σε περίπτωση εξέγερσης στα Κατεχόμενα, η κυβέρνηση Ερντογάν θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί θα αναγκασθεί να αναγνωρίσει τα δίκαια αιτήματα των Τουρκοκυπρίων, όπως αναγνωρίζει και στον εξεγερμένο αιγυπτιακό λαό. Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ;

Απο ιστορικής πλευράς, οι αραβικοί λαοί ποτέ δεν γνώρισαν την δημοκρατία οπως αυτή αναπτύχθηκε στην Δύση, με αφετηρία της την ελληνική φιλοσοφική παράδοση. Κατά συνέπεια, το ερώτημα είναι τί μπορεί να προκύψει αν καταρρεύσουν τα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Ιστορικά, οι Άραβες ποτέ δεν γνώρισαν την δημοκρατία οπως αυτή αναπτύχθηκε στην Δύση και είναι πολύ αμφίβολο αν μπορούν σήμερα να ενσωματώσουν τις αρχες της. Ίσως μετά από 100 χρόνια, η κατάσταση να ειναι διαφορετική. Για την ώρα, ομως, ο σκεπτικισμός πρέπει να επικρατεί». Αυτά μάς είπε ο καθηγητής Στέφαν Βοϊγκτ, που διδάσκει οικονομία στο γερμανικό πανεπιστήμιο Κασελ και ασχολείται ταυτοχρόνως και με την αραβική πολιτική κουλτούρα –σε σχέση, πάντα, με τις δυνατότητές της να αποδεχθεί τους θεσμούς μιας ελεύθερης κοινωνίας. Και από την άποψη αυτή ο Γερμανός καθηγητής σαφώς δικαιώνεται απο τα γεγονότα και τις εξελίξεις των τελευταίων 60 ετών στον αραβικό κόσμο. Υπενθυμίζουμε έτσι μία σειρά γεγονότων:

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο μας αφορούν άμεσα.Διαβάστε γιατί...

του Θεόδωρου Κ. Καρυώτη*

Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Αίγυπτο με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή ,όχι μόνο για λόγους ανθρωπιστικούς,αφού η εξέγερση βάφεται με αίμα. Ούτε μόνο επειδή στην Αίγυπτο ζει μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές κοινότητες του πλανήτη.

Το ενδεχόμενο πτώσης του καθεστώτος Μουμπάρακ ,βάζει φρένο στις συνομιλίες που είχε ξεκινήσει η Αίγυπτος με την Τουρκία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, "σβήνοντας" από το χάρτη το Καστελλόριζο!

Ο Πολιτιστικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη της Ελλάδος

του Δρ. Δημήτρη Τερζάκη

Ο πολιτιστικός τουρισμός ορίζεται ως η κυκλοφορία των ατόμων στα πολιτιστικά αξιοθέατα μακριά από τον τόπο κανονικής διαμονής, με την πρόθεση να συλλέξουν νέες πληροφορίες και εμπειρίες για να ικανοποιήσουν τις πολιτιστικές τους ανάγκες. Αυτή η μορφή τουρισμού είναι όλο και πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο και επιβεβαιώνεται από μια έκθεση του ΟΟΣΑ το 2009, η οποία αναφέρεται στο ρόλο του πολιτιστικού τουρισμού για την περιφερειακή ανάπτυξη διαφόρων περιοχών του κόσμου.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Αξιολόγηση του νόμου για τα «κλειστά επαγγέλματα»

του Χρήστου Κ. Σταϊκούρα, βουλευτή Ν. Δ. - Αναπλ. Τομεάρχης Οικονομίας

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η χώρα μας διαθέτει μια κλειστή οικονομία. Μία οικονομία, που σύμφωνα με τις Εκθέσεις για την «Οικονομική Απελευθέρωση» αλλά και τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, παρουσιάζει σημαντικές ακαμψίες, στρεβλώσεις, εμπόδια και περιορισμούς στην εύρυθμη λειτουργία αγορών και στην ελεύθερη πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων. Καθίσταται συνεπώς αναγκαία, από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς, η κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων.

Γιάννης Στουρνάρας: Αποκλείεται να αφεθεί κάποια χώρα της Ε. Ε. στο έλεος των αγορών

Συνέντευξη  στην Ελένη Κομίνη

Συμμετείχατε προχθές σε ημερίδα στο Bερολίνο στο υπουργείο Oικονομικών της Γερμανίας, σε ένα κλειστό τραπέζι 39 οικονομολόγων από όλη την Eυρώπη, προσκεκλημένοι του γερμανικού ινστιτούτου IFO και του ευρωπαϊκού -αλλά γερμανικής επιρροής- Bruegel για να συζητήσετε το μέλλον του ευρώ σε συνάρτηση με την κρίση χρέους στην Eυρωζώνη. Ποιος ήταν ο στόχος της συνάντησης αυτής;

H συνάντηση αυτή έγινε προκειμένου να ακουστούν απόψεις οικονομολόγων διαφορετικών χωρών, εμπειριών, αλλά και σχολών σκέψης για το πώς θα ξεπεραστεί η παρούσα κρίση στην Eυρωζώνη. H εντύπωση που αποκόμισα είναι ότι η Γερμανία δεσμεύεται για τη βιωσιμότητα του ευρώ, αλλά επιθυμεί να διαμορφώσει ένα νέο οδικό ευρωπαϊκό χάρτη. Aυτός ο χάρτης αφορά κυρίως τόσο την παρακολούθηση του δημόσιου τομέα και του τραπεζικού συστήματος κάθε χώρας, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον αποκλίσεις σαν και αυτές που παρατηρούμε σήμερα και έφεραν την Eυρωζώνη στο χείλος της καταστροφής, όσο και τις εναλλακτικές λύσεις για να τεθεί ένα τέλος στη σημερινή κρίση.


Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα Google στην Ελλάδα;

Του Γιώργου Καισάριου

Πολλά ακούγονται για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη αλλά λίγα γίνονται. Κατ΄ εμέ, το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις σε αυτή τη χώρα (πολιτικοί και λοιποί γραφειοκράτες) δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να κάνεις μια επένδυση και να συντηρείς μια επιχείρηση. Ακόμα περισσότερο, τι σημαίνει να προσπαθείς να κάνεις μια επιχείρηση κερδοφόρα καθώς ξεκινάς από το μηδέν.

Aς υποθέσουμε, για χάρη της κουβέντας, ότι τρεις φίλοι έχουν μια καλή ιδέα για μια online υπηρεσία. Επίσης να υποθέσουμε ότι και οι τρεις δουλεύουν την ήμερα, αλλά έχουν σκοπό να παλέψουν να μετατρέψουν την ιδέα τους σε μια κερδοφόρα επιχείρηση δουλεύοντας το βράδυ μέχρι αργά.

Η επανάσταση με τις πέτρες: Σχιστολιθικά πετρώματα και υδρογονάνθρακες

του Σταύρου Πετρολέκα*

Πάλι ομφαλοσκοπούμε σε τούτη δω την χώρα. Λες και ζούμε όλοι σε γυάλα.

Γιατί εδώ και ένα περίπου χρόνο, σε κανένα σχεδόν δημοσίευμα, blog ή τηλεοπτική εκπομπή αφιερωμένη στη αναζήτηση πετρελάιου/φυσικού αερίου (ΦΑ) στην Ελλάδα, δεν έχει γίνει ούτε νύξη της εμπύρετης παγκόσμιας εξάπλωσης της επαναστατικής καινοτομίας «μη συμβατικής» εξόρυξης που ανατρέπει πλέον όλα τα δέδομενα της αγοράς υδρογονανθράκων διεθνώς. Και ιδίως, να ψηλαφίσουν, έστω επιφανειακά, το τί σημαίνουν όλα αυτά γιά την χώρα μας.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Νομοσχέδιο-τέρας που δήθεν θα προστατεύει τους καταναλωτές επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, που με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε μία αγορά που ήδη γνωρίζει σκληρές στιγμές ύφεσης.

Συγκεκριμένα, υπό την αιγίδα στελέχους του βαθέος τριτοκοσμικού ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο ενισχύει τις αστυνομικές δυνατότητες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (ΓΓΚ), δίνοντας στους υπαλλήλους της υπερεξουσίες, με ό,τι αυτές συνεπάγονται. Στην ουσία, δηλαδή, οι υπάλληλοι της ΓΓΚ μετατρέπονται σε «ράμπο», καθώς αποκτούν αρμοδιότητες φορολογικού ελεγκτή, ενώ θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια υπολογισμού των προστίμων που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή.

ΠΡΟΣΩΠΑ

*Η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της οργάνωσης προστασίας του καταναλωτή ΕΚΠΟΙΖΩ, είναι σύζυγος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Σουράκου, ο οποίος ετοιμάζει νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΕΚΠΟΙΖΩ. Όσο για την τελευταία, που θα αναλάβει και καθήκοντα κυνηγού καρτέλ, χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

*Ανοδική πορεία ακολουθεί η «Δημοκρατική Συμμαχία», με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να ελπίζει σε ένα καλό σκορ όποτε γίνουν βουλευτικές εκλογές. Το γεγονός αυτό προβληματίζει την ΝΔ του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, βλέποντας να χάνει έδαφος στο κέντρο, είναι σαφές ότι θα στρέφεται προς πιο συντηρητικές θέσεις –ιδιαίτερα δε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που σήμερα είναι ανεβασμένα στα ενδιαφέροντα του κοινού.

*Υπόγειο πόλεμο κατά του βουλευτή κ. Χρίστου Σταϊκούρα έχουν ξεκινήσει κάποιοι νεοδημοκρατικοί παράγοντες, που κρίνουν ότι ο εκ Φθιώτιδος βουλευτής έχει φιλελεύθερες και φιλοευρωπαϊκές θέσεις. Αυτό θεωρείται «ατόπημα» στο κόμμα που μας έβαλε πριν 30 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα.

*Τις επενδυτικές και γραφειοκρατικές περιπέτειες του κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου στην Ελλάδα περιγράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο-ρεπορτάζ της η εφημερίδα International Herald Tribune, εξηγώντας γιατί οι επενδύσεις στην χώρα μας είναι κακοδεχούμενες. Όταν πριν μία οκταετία ο κ. Δ.Πολιτόπουλος αποφάσιζε να επενδύσει περί τα 5,3 εκατ. δολλάρια για την δημιουργία μιας ζυθοποιΐας στην Βόρειο Ελλάδα, δεν φανταζόταν πόσος ηρωισμός απαιτείται για να φέρει εις πέρας το έργο του. Η μικρή ζυθοποιΐα του σήμερα παράγει την μπύρα «Βεργίνα», η οποία αναταράζει τα νερά στον χώρο της τόσο από ποιοτικής πλευράς όσο και στο επίπεδο της τιμής πωλήσεώς της.

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ

Η γαλλική προεδρία του G8 και του G20 θα είναι, ως φαίνεται, αυτή της αντιπαράθεσης ευρώ και δολλαρίου

του Barry Moore*

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι, από την 1η Ιανουαρίου, επικεφαλής του G8 και του G20, ήτοι των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη μας. Με την ευκαιρία δε αυτή τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι ένας από τους στόχους του είναι η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολλαρίου ως παγκόσμιου αποταμιευτικού νομίσματος. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι οικονομολόγοι που αμφιβάλλουν σοβαρά αν θα καταφέρει κάτι ο Γάλλος πρόεδρος, πλην όμως επισημαίνουν ότι το θέμα είναι σοβαρό για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

TOTAL BUSINESS SUCCESS

Ένας πρακτικός Οδηγός Επιβίωσης για Επιχειρήσεις, με συγγραφείς τους Αντώνη Γ. Ζαΐρη και Γιώργο Ι. Σταμάτη

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Πολυγραφότατοι και πάντα πρωτότυποι συγγραφείς, οι Αντ. Ζαΐρης και Γ. Σταμάτης γνωρίζουν σαφώς τον κόσμο των επιχειρήσεων εκ των ένδον. Γι αυτό, στο νέο βιβλίο τους, οι ενδιαφερόμενοι για το επιχειρείν θα βρουν συνταγές επιτυχίας για το πώς οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν σε δύσκολους καιρούς με στόχο την επιβίωσή τους. Στόχος ιδιαίτερα δυνατός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, ως γνωστόν, είναι και οι περισσότερο ευάλωτες σε περιόδους κρίσεων και γενικευμένης αβεβαιότητας.

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί η ελληνική οικονομική κρίση

Θέσεις της ΕΕΔΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Χωρίς καμιά αμφιβολία η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 δεν μπορούσε παρά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα μας. Έτσι, η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση δημόσιου χρέους, η οποία όμως μπορεί να γίνει αφετηρία για σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και διοικητικές αλλαγές. Αλλαγές εξάλλου που υπαγορεύονται από νέα δεδομένα και νέες συνθήκες πάνω στις οποίες καλούνται να πορευτούν οι κοινωνίες και οι λαοί τον 21ο αιώνα. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, που 49 χρόνια τώρα συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο και την ανάπτυξη τόσο των στελεχών όσο και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, θεωρεί ότι υποχρέωσή της, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι να συνδράμει με τις δικές της προτάσεις την κεντρική διοίκηση και τον πολιτικό κόσμο της χώρας για μια ουσιαστική αλλαγή πορείας. Η ΕΕΔΕ πιστεύει ότι για να εξασφαλίσουμε σήμερα και αύριο ένα κράτος που θα στηρίζεται σε αρχές και αξίες, με ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα, είναι ανάγκη να μεταρρυθμιστούν δομές αναποτελεσματικές για τα τεκταινόμενα τον 21ο αιώνα.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

του Θανάση Κάλφα*

Η δημοσιογραφία υφίσταται έντονη κριτική σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα. Έλλειψη αντικειμενικότητας, απουσία ανεξαρτησίας, εξυπηρέτηση συμφερόντων, κατάχρηση εξουσίας, υπερβολικές αμοιβές είναι μερικές από τις σοβαρότερες κατηγορίες που απευθύνει συχνά η κοινή γνώμη στους ανθρώπους του τύπου. Σ’ ορισμένες περιπτώσεις η κριτική αυτή είναι δικαιολογημένη -καθώς ΜΜΕ και δημοσιογράφοι εκτρέπονται του ρόλου τους- αλλά δεν πρέπει να γίνεται και ισοπεδωτική. Δεδομένων των συνθηκών και διαπλοκών της εποχής, η πλειοψηφία των λειτουργών του τύπου εξακολουθεί να κάνει καλά τη δουλειά της και να δικαιολογεί τον τίτλο της, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου η δημοσιογραφία διατηρεί τη μαχητική, αδέσμευτη έως και ηρωική πλευρά της.