Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

*Παρανοϊκό, εγωπαθή, επικίνδυνο, αναρχικό, αλλά έξυπνο χαρακτηρίζει τον εμπνευστή του WikiLeak, Julian Assange, ο πιο στενός του συνεργάτης, Daniel Domscheit-Berg στο βιβλίο του «Inside WikiLeak, the most dangerous site in the world». Το βιβλίο αυτό θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία (εκδ. Ecom Verlag) και η Γαλλία (εκδ. Grasset). Το βιβλίο, παρά το γεγονός ότι κρατήθηκε κρυφό, περιέχει πολλά στοιχεία σχετικά με την πληροφορική πειρατεία, τις δραστηριότητες του Chaos Computer Club (CCC) και τις σχέσεις του Assange με διάφορες περίεργες σέκτες και οπαδούς της Scientology. Περιγράφει επίσης τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης του Assange και εξηγεί πώς ξεκίνησε ως χάκερ με στόχο την Nasa και τράπεζες. Αυτοαποκαλούμενος αναρχικός, ο D.Domscheit-Berg λάνσαρε πριν λίγες ημέρες το Openleak, τονίζοντας ότι φιλοδοξεί να το καταστήσει έναν καθαρό και διαφανή θεσμό πληροφόρησης. «Οι μυστηριώδεις σχέσεις του Julian Assange και τα περίεργα ραντεβού του, όπως και οι επαφές του με μάλλον αργυρώνυτους αρριβίστες δημοσιογράφους δεν εντάσσονται στις δικές μας αρχές», δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα Liberation ο ιδρυτής σήμερα του Openleak. Και όλα δείχνουν ότι για την πληροφόρηση ένας νέος κόσμος αναδύεται, όχι άσχετος πλέον με τις ανατροπές που προκλήθηκαν και θα προκληθούν στον αραβικό για την ώρα κόσμο.

*Με αφορμή την είδηση-ανάλυση του EBR για το νομοσχέδιο-τέρας που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, με εμπνευστή τον γενικό γραμματέα καταναλωτή κ. Δημ. Σπυράκο, για την «προστασία» των καταναλωτών, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρίστος Σταϊκούρας κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή. Ερωτά τα υπουργεία Εργασίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατά πόσον το νομοσχέδιο για την «προστασία του καταναλωτή» δεν θα δώσει την χαριστική βολή σε κάθε μορφή αναπτυξιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπενθυμίζουμε τις στενές σχέσεις του κ. Δ. Σπυράκου με την μη κυβερνητική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, στην οποία αντιπρόεδρος είναι η σύζυγός του.

*Για να διασκεδάσει και να συγκαλύψει η κυβέρνηση την νέα μνημονιακή συμφωνία της με την τρόϊκα, έστησε κυριολεκτικά μια ολόκληρη φαρσοκωμωδία περί δήθεν ανάμιξης των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στα εσωτερικά μας. Το όλο θέμα, κατόπιν εντολής, ανακίνησε η κ. Έλλη Στάη, παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ, την Παρασκευή 11/2, με την βοήθεια του κ. Θέμου Αναστασιάδη, γνωστού δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Στο δελτίο των 9.00μμ της 11/2, ο κ. Θ.Αναστασιάδης, που ΔΕΝ ήταν παρών στην συνέντευξη τύπου της τρόϊκας, «εξανέστη» για την συμπεριφορά της και για τα όσα ανήγγειλε. Ειρήσθω εν παρόδω, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην σχετική συνέντευξη τύπου δεν είπαν απολύτως τίποτα παραπάνω από όλα όσα είχαν συμφωνήσει δύο ώρες πριν με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Δεν μπορούσαν όμως να φανταστούν ότι οι τελευταίοι θα τους παγίδευαν επικοινωνιακά με τον τρόπο που το έκαναν.

*Περιθωριοποιημένος αισθάνεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο μετά τις τελευταίες γαλλο-γερμανικές πρωτοβουλίες για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι ελάχιστα δημοφιλής μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
Κατά τον Τούρκο λέκτορα στο πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία, κ. Γκυλνύρ Αϊμπέτ, ενισχύεται συνεχώς ο τουρκικός ρόλος στην Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός όλο και περισσότερο απομακρύνεται από την Δύση. Συνεπώς, υπογραμμίζει, γίνεται όλο και πιο πιεστική για την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά η ανάγκη να επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, πράγμα που ισχύει βεβαίως και για το σύνολο του δυτικού μορφώματος.

*Η πλήρης οικονομική κατάρρευση των φίλων επιχειρηματιών της οικογένειας Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, όπως για παράδειγμα του επιχειρηματία Αχμέτ Εζ, φέρνει στο προσκήνιο για κάθε πολυεθνική επιχείρηση το ζωτικό θέμα του πολιτικού ρίσκου και της ανάγκης να έχουν δίπλα τους φερέγγυους πολιτικούς συμβούλους. Ταυτόχρονα, όμως, επιβάλλει στις επιχειρήσεις να είναι ιδιαιτέρως αυστηρές και προσεκτικές σε θέματα διαφάνειας και διαφθοράς. Τα γεγονότα στην Τυνησία και στην Αίγυπτο αποδεικνύουν εν τέλει πως, παρά τις θεωρίες ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας η οικονομία υπερισχύει της πολιτικής, μάλλον το αντίθετο ισχύει. Και από την άποψη αυτή, τα μαθήματα που παραδίδει η Κίνα θα πρέπει να τα παρακολουθούν με προσοχή οι επιχειρήσεις, διότι η παγκόσμια οικονομική επέκταση της Κίνας μέσω κρατικών επιχειρήσεων τελικά είναι ισχυρό εργαλείο απόκτησης πολιτικής επιρροής. Γι αυτό και το θέμα απασχολεί πολύ σοβαρά Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολιτικούς και ειδικούς αναλυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: