Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ

Η γαλλική προεδρία του G8 και του G20 θα είναι, ως φαίνεται, αυτή της αντιπαράθεσης ευρώ και δολλαρίου

του Barry Moore*

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι, από την 1η Ιανουαρίου, επικεφαλής του G8 και του G20, ήτοι των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη μας. Με την ευκαιρία δε αυτή τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι ένας από τους στόχους του είναι η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολλαρίου ως παγκόσμιου αποταμιευτικού νομίσματος. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι οικονομολόγοι που αμφιβάλλουν σοβαρά αν θα καταφέρει κάτι ο Γάλλος πρόεδρος, πλην όμως επισημαίνουν ότι το θέμα είναι σοβαρό για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί, πάντως, δεν πτοείται από παρόμοια σχόλια. Έτσι, μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους είπε ότι πρέπει να διαφοροποιηθούν τα παγκόσμια αποταμιευτικά νομίσματα γιατί μόνον έτσι θα γίνει εντονότερος ο ανταγωνισμός μεταξύ των παγκόσμιων οικονομιών.

Από την πλευρά τους, χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν συμμετέχουν στη ευρωζώνη επισημαίνουν ότι, αν η αξία του ευρώ έναντι του δολλαρίου χαλαρώσει, αυτό θα ενισχύσει οικονομίες όπως για παράδειγμα αυτή της Τσεχίας και θα τονώσει την οικονομική τους δραστηριότητα. Επίσης, μεσοπρόθεσμα, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στο ευρώ να αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο ως αποθεματικό νόμισμα και να προωθήσει διάφορες πτυχές του εμπορίου.

Από την άποψη αυτή, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατηγορούν τις ΗΠΑ για τύπωμα χρήματος με σκοπό να γίνουν πιο φθηνές οι εξαγωγές τους –εξ ού και ο πόλεμος του προέδρου Σαρκοζί κατά του δολλαρίου. «Όμως, η τακτική αυτή είναι άσχημα προσανατολισμένη, παρακάμπτει τα πραγματικά αίτια της κρίσης και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να έχει σοβαρή επιρροή στην επίλυση των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας», εκτιμούν αγγλοσάξωνες οικονομολόγοι.

Παρόλα αυτά, Νικολά Σαρκοζί είναι αποφασισμένος να δώσει την μάχη κατά του δολλαρίου. Απομένει όμως να δούμε πώς θα αντιληφθούν αυτήν του την πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι λοιποί εταίροι της Γαλλίας στην Ένωση.

Όμως, πέρα από αυτόν τον πονοκέφαλο, ο Γάλλος πρόεδρος μέσα στην ευρωζώνη έχει να αντιμετωπίσει τις γερμανικές εμμονές στο θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης, η οποία, όπως και να έχουν τα πράγματα, είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

* Οικονομικός ανταποκριτής στις Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια: