Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 09/02/2011

*Η αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ..Γ.Α.Παπανδρέου στην Αίγυπτο δεν είναι άσχετη με πιθανές εξελίξεις στα Κατεχόμενα στην Κύπρο, όπου οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν σε μεγάλο βαθμό να απαλλαγούν από την κηδεμονία της Άγκυρας. Επίσης, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πυκνώνουν στα Κατεχόμενα, με όλο και περισσότερους να ζητούν την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων. Αφορμή για πιθανή τουρκοκυπριακή εξέγερση θα ήταν τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Στο πλαίσιο αυτό, στην τελευταία του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Κύπριος πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας τού επεσήμανε ότι, σε περίπτωση εξέγερσης στα Κατεχόμενα, η κυβέρνηση Ερντογάν θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί θα αναγκασθεί να αναγνωρίσει τα δίκαια αιτήματα των Τουρκοκυπρίων, όπως αναγνωρίζει και στον εξεγερμένο αιγυπτιακό λαό. Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.

*Με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Νατίκ Αλίεφ, ευρωπαϊκοί κύκλοι επισημαίνουν ότι έχει τεράστια ενεργειακή και γεωστρατηγική σημασία. Όπως υπογραμμίζει ο κ.Αντ. Λιβάνιος, διευθύνων σύμβουλος της Energy Stream CMG, η συμφωνία αυτή θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική στην περιοχή της Κασπίας και θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Η στόχευσή μας είναι κυρίως τα ενεργειακά. Είναι η διασύνδεση φυσικού αερίου μέσω του Ποσειδών-ITGI, που θα έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία». Ο Αζέρος υπουργός Ενέργειας δήλωσε: «Σήμερα το Αζερμπαϊτζάν προμηθεύει με 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο την Ελλάδα, στην βάση του συμβολαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Όμως, ελήφθη η απόφαση το συμβόλαιο προμήθειας αερίου να υπογραφεί άμεσα μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν».

*Υπάρχουν δημοσιογράφοι που απασχολούνται στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και είναι απλήρωτοι ένα τετράμηνο, για την ώρα. Όσο για τα χρέη του σταθμού, φημολογείται ότι πλησιάζουν αισίως τα 450 εκατ. ευρώ. «Είναι πολλά για να αφεθεί να πέσει το κανάλι», λένε κάποιοι ειδικοί στην αγορά. Ξεχνούν ωστόσο ότι, πριν τρία χρόνια, τα ίδια έλεγαν και κάποιοι άλλοι για την τράπεζα Lehman Brothers.

*Εάν το πετρέλαιο εξακολουθήσει να βρίσκεται σε επίπεδα άνω των 100 ευρώ για το προσεχές τρίμηνο, οι χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ) θα επιβαρυνθούν συνολικά με 220 δισεκατ. δολλάρια –ποσό που αντιπροσωπεύει, για το σύνολο των χωρών, μείωση κατά 0,5% του ΑΕΠ τους. Για την Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2%, λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής της από τον μαύρο χρυσό.

*Κυριολεκτικά αηδιασμένος από την χυδαιότητα, το θράσος, την προκλητικότητα και την αγραμματοσύνη κάποιων «συνδικαλιστών» στην χώρα μας, πρεσβευτής μεγάλης χώρας, είπε: «Η καλύτερη λύση για την ευρωζώνη θα ήταν να αφήσει την Ελλάδα να πάει στην ευχή του Θεού». Όπως τόνισε δε κορυφαίος Αμερικανός χρηματιστής, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, το ευρώ θα γινόταν ισχυρό αποταμιευτικό νόμισμα μέσα σε έναν χρόνο.

*Θεωρείται βέβαιο στους ευρωπαϊκούς κύκλους ότι η ανοχή της κυβέρνησης στην ανομία και την παραβατικότητα είναι σκόπιμη, ώστε να δικαιολογούνται οι παραλείψεις και οι καθυστερήσεις της στην λήψη μέτρων τα οποία η ίδια πρότεινε να ενσωματωθούν στους όρους του μνημονίου. «Από την άποψη αυτή, η ελληνική κυβέρνηση είναι τυχερή που στην ελληνική κρίση προστέθηκε και η αντίστοιχη ιρλανδική, αν και η τελευταία δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με την ελληνική περίπτωση», μας είπε κοινοτικός αξιωματούχος.

*Η περιουσία της οικογένειας Χόσνι Μουμπάρακ, εκτιμά η βρεταννική εφημερίδα Γκάρντιαν, κυμαίνεται από 40 έως 70 δισεκατ. δολλάρια. Από αυτά, 15 δισεκατ. δολλάρια ανήκουν στον Χόσνι Μουμπάρακ, 1 δισεκατ. στην σύζυγό του Σουζάνα, 8 δισεκατ. στον πρωτότοκο γυιό του Αλαά και 17 δισεκατ. δολλάρια στον δεύτερο γυιό του Γκαμάλ. Όπως αναφέρει η αλγερινή εφημερίδα Αλ Ακμπάρ, μεγάλο μέρος της τεράστιας αυτής περιουσίας βρίσκεται σε τράπεζες και ένα άλλο έχει επενδυθεί σε ακίνητα. Πάντα κατά την Αλ Ακμπάρ, η οικογένεια Μουμπάρακ –στην οποία η μητέρα και οι γυιοι έχουν βρεταννική υπηκοότητα– διαθέτει ιδιοκτησίες σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρεταννία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Ισπανία και Ντουμπάϊ.

Το αυστραλιανό τηλεοπτικό κανάλι ABC News επεσήμανε ότι ο γυιος Αλαά ξεκίνησε το 1983 μία δική του χρηματιστηριακή εταιρεία, η οποία κυριολεκτικά θησαύρισε κερδοσκοπώντας στο αιγυπτιακό δημόσιο χρέος. Με τα κέρδη αυτά, αγόραζε στρατιωτική γη σε εξευτελιστικές τιμές,την οποία και μεταπωλούσε σε επενδυτές. Τα κέρδη από την δραστηριότητα αυτή κατευθύνονταν σε φορολογικούς παραδείσους.

Σημειώνουμε ότι η περιουσία της οικογένειας Μουμπάρακ αντιπροσωπεύει περί το 45% του αιγυπτιακού δημοσίου χρέους. Επισημαίνουμε επίσης ότι κάθε ξένος επενδυτής στην Αίγυπτο ήταν υποχρεωμένος να δίνει ένα 20% της επένδυσης σε τοπικούς εταίρους, οι οποίοι κατά κανόνα ήσαν στρατιωτικοί και πολιτικά φιλικοί προς την οικογένεια Χόσνι Μουμπάρακ.

*Ως φαίνεται, η λέξη «χριστιανός» είναι ενοχλητική για κάποιους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών και ιδιαίτερα αυτούς της πολύ βόρειας Ευρώπης. Διαφορετικά δεν εξηγείται η αποτυχία των 27 να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο υποστήριξης των θρησκευτικών ελευθεριών. Και όμως, αυτό συνέβη την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στην βελγική πρωτεύουσα, όταν οι ΥΠΕΞ των 27 χωρών μελών της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο κοινής δήλωσης που υποστήριζε τις θρησκευτικές ελευθερίες στον κόσμο. Προέκυψε διαφωνία όσον αφορά στην ρητή αναφορά στους «χριστιανούς» ς θύματα των πρόσφατων επιθέσεων στην Ανατολή. Το προσχέδιο της δήλωσης, που είχε συνταχθεί από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, είχε παρόλα αυτά το πράσινο φως των 27 εκπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ, έως ότου συγκλήθηκε το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 31/1 στις Βρυξέλλες.

Η Ιταλία, που είναι εξαιρετικά δραστήρια στο ζήτημα αυτό, έκρινε πως ο επιτευχθείς συμβιβασμός ήταν «υπερβολικά γενικόλογος». Όπως δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι, «θεώρησα πως η Ευρώπη δεν θα ήταν αξιόπιστη αν παρουσίαζε ένα κείμενο αφιερωμένο στην βία κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων στον κόσμο στο οποίο δεν θα αναφερόταν ούτε μία φορά η λέξη χριστιανός» και κατήγγειλε παράλληλα μία «υπερβάλλουσα ουδετερόθρησκη διάθεση». Υποστηριζόμενος κυρίως από την Γαλλία και την Πολωνία, κατάβελε προσπάθειες να προστεθεί στο κείμενο μία ρητή αναφορά στις πρόσφατες επιθέσεις κατά χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολής. Όμως, μάταια. Κάθε ανάλογη προσθήκη απορριπτόταν ως απαράδεκτη από τις σκανδιναβικές χώρες –όπως η Σουηδία, που εξέφρασε την ανησυχία της ότι κάτι τέτοιο θα εμφάνιζε το ζήτημα της «σύγκρουσης πολιτισμών».

Οι πρόσφατες επιθέσεις κατά των χριστιανικών κοινοτήτων του Ιράκ και της Αιγύπτου ώθησαν πράγματι την Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ουγγαρία σε μία πρόταση να συζητηθεί το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών εντός της ΕΕ, ώστε να ζητηθούν από την βαρώνη Κάθριν Άστον «συγκεκριμένα μέτρα» για την καλύτερη προστασία τους. Στην τελική δήλωση, η Ρώμη επιθυμούσε να συμπεριληφθούν επίσης οι επιθέσεις κατά της σιιτικής κοινότητας στην Κερμπάλα. Όμως το όλο θέμα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, με ελληνική επίσης συμβολή.

*«Στην Ελλάδα, η παντοδυναμία του πρωθυπουργού να ξοδεύει όσα θέλει είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και στην ουσία καταργεί την διάκριση των εξουσιών. Κατά συνέπεια, για να γίνει μία θεσμική επανάσταση, όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα δεσμεύεται από μηχανισμούς ελέγχων και εξισορροπήσεων όσον αφορά το πόσο μπορεί να ξοδεύει από το δημόσιο ταμείο, χρειάζεται μία επαναστατική αλλαγή συνειδήσεων. Το πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές όπως το ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, την διοικητική αποκέντρωση και τις τοπικές φορολογικές πολιτικές. Αν αυτά τα φαινόμενα δεν εκλείψουν, η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα γίνεται όλο και πιο προβληματική». Αυτά υποστηρίζουν ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία. Όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με το ΕΛΚ, που είναι υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης των δημοσιονομικών κανόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: