Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Άμεσος ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα

του Θανάση Κάλφα

Ο κ. Γιώργος Παπανικολάου είναι ένας νέος ευρωβουλευτής .Εξελέγη για πρώτη φορά στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ( Χριστιανοδημοκράτες). Συμμετέχει σαν τακτικό μέλος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών , Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ολομέλεια συζητήθηκαν εκτενώς τα δρώμενα στις βορειοαφρικανικές χώρες και το αναμενόμενο νέο κύμα προσφύγων. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κ. Παπανικολάου.

-Κύριε Παπανικολάου ,πιστεύετε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση της παράνομης μετανάστευσης στη Νότια Ευρώπη και στην Ελλάδα ειδικότερα να επιδεινωθεί;

Ήδη από την στιγμή που ξεκίνησαν οι αναταραχές στη Β. Αφρική είχε επισημανθεί τόσο από μένα όσο και από άλλους συναδέλφους ο κίνδυνος να έρθουμε αντιμέτωποι με αυξημένες ροές λαθρομεταναστών. Δυστυχώς, επαληθευθήκαμε.. Ήδη η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αφού μόνο μέσα σε λίγες μέρες αφίχθησαν πάνω από 6000 άτομα σε ένα μικρό νησί, τη Λαμπεντούζα Αμέσως μετά την μαζική απόβαση δραστηριοποιήθηκε τόσο η ιταλική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποτέλεσμα παρά το αρχικό πινγκ πονγκ ευθυνών να ενεργοποιηθεί η επιχείρηση με την ονομασία "ΕΡΜΗΣ". Πλέον υπάρχει ο φόβος ότι λόγω της έντονης δραστηριοποίησης στις ακτές της Ιταλίας, τα δίκτυα των διακινητών θα αναζητήσουν νέες οδούς για να φτάσουν εύκολα στην Ευρώπη. Ο κίνδυνος, λοιπόν, για την Ελλάδα να δεχτεί αυξημένες μεταναστευτικές ροές είναι υπαρκτός και άμεσος.

-Πώς βλέπετε την εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο Ι Ι; Υπάρχει περίπτωση βελτίωσης των κανόνων εφαρμογής του;

Δυστυχώς. όταν συμφωνήθηκε το Δουβλίνο ΙΙ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι συνέπειες που θα είχε η εφαρμογή του κανονισμού αυτού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον μηχανισμό Δουβλίνο ΙΙ, το πρώτο κράτος εισόδου είναι αρμόδιο για την εξέταση του αιτήματος ασύλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αιτήσεις για την απονομή ασύλου στην Ελλάδα να πενταπλασιαστούν από το 1997 το 2007, ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 50.000 αιτήματα ασύλου. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί μία χώρα να σηκώνει το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας την δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει μερικά κράτη και κυρίως η Ελλάδα το 2008 πρότεινε την τροποποίηση του Δουβλίνο ΙΙ και την θέσπιση ενός μηχανισμού αναστολής. Η πρόταση αυτή συνάντησε την αντίδραση των κρατών μελών. Στην πράξη όμως ο μηχανισμός αναστολής εφαρμόζεται καθώς ήδη αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η πίεση για τροποποίηση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ εντείνεται συνεχώς. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας και του Βελγίου. Καθοριστικός θα να είναι και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το τελευταίο ενδυναμωμένο από την Συνθήκη της Λισσαβώνας είναι εκείνο που συναποφασίζει στα θέματα αυτά και συντάσσεται με ομοθυμία υπέρ της τροποποίησης του Δουβλίνο ΙΙ.

-Η κατάσταση της παράνομης μετανάστευσης έχει αρχίσει να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις .Πιστεύετε ότι θα χρειαστεί μία αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση;

Σε ποια πολιτική αναφέρεστε; Υπάρχουν πρωτοβουλίες, υπάρχουν διακηρύξεις, αλλά στην πράξη δεν βλέπουμε εφαρμογή της αρχή της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των βαρών, όπως αυτές διατυπώνονται στην Συνθήκη της Λισσαβώνας. Η εφαρμογή των αρχών αυτών θα συνέβαλαν ουσιαστικά στη διαμόρφωση σφαιρικής Ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης.

-Υπάρχουν σκέψεις για μία έκτακτη σύνοδο για τη μετανάστευση στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Ποιές είναι οι δικές σας πληροφορίες;

Πράγματι υπάρχουν έντονες διεργασίες αυτή την περίοδο σε σχέση με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιταλία λόγω της εισροής χιλιάδων κυρίως Τυνήσιων στις ακτές. Το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις επί του θέματος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου. Στο μεταξύ το ζήτημα θα συζητηθεί στις 21 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και στις 24 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων.

-Είστε της άποψης ότι ένα κοινό μέτωπο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου , που πλήγεται και περισσότερο, σαν μοχλός πίεσης προς τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση;

Αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως είτε γιατί τα προβλήματα είναι κοινά είτε γιατί μας φέρνει πιο κοντά ο στερεοτυπικός διαχωρισμός βορρά-νότου. Δεν αρκεί όμως μόνο η συνεργασία για να λυθούν τα προβλήματα. Πρέπει να γίνει κατανοητό από τις χώρες του Βορρά ότι ο Νότος μπορεί να επιβαρύνεται δυσανάλογα, όμως και στο Βορρά καταφθάνουν οι παράνομοι μετανάστες αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Τελικά αυτό το πρόβλημα μας αφορά όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: