Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Άννυ Ποδηματά: “Πρέπει να αποφεύγουμε τις δαιμονοποιήσεις, τις εύκολες καταγγελίες και τις κραυγές”

του Θανάση Κάλφα

Η Άννυ Ποδηματά είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας ,Έρευνας και Ενέργειας ενώ είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής. Στην τελευταία Σύνοδο του Ε.Κ είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί της.


ΕΡ.: Στην πρόσφατη συνέντευξη της Τρόικας νομίζω ότι οι εκπρόσωποι ξεπέρασαν τα όρια. Πως θα χαρακτηρίζατε τη στάση τους και για ποιο λόγο κατ’ εσάς υπήρξε αυτή η εξέλιξη;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στάση των εκπροσώπων της Τρόικας ήταν λανθασμένη. Η τοποθέτησή τους και το γενικότερο ύφος τους υπερέβησαν τόσο τα όρια των αρμοδιοτήτων, που το ίδιο το Μνημόνιο καθορίζει, όσο και αυτά που επιβάλλει ο σεβασμός της κυριαρχίας μιας χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποδοκίμασε απερίφραστα αυτή τη στάση της Τρόικας, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος και οι συνθήκες διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών, ενώ η αρμοδιότητα των διαπιστευμένων εκπροσώπων περιορίζεται στον έλεγχο της δημοσιονομικής πορείας της χώρας στην βάση των κριτηρίων που θέτει το Μνημόνιο και μόνο αυτών. Αυτό σε ότι αφορά την διάσταση της υπέρβασης των αρμοδιοτήτων τους.

Σε ότι αφορά την ίδια την ουσία του ζητήματος – την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας – η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι εξίσου ξεκάθαρη. Αξιοποίηση η οποία όχι μόνο θα οδηγήσει σε κερδοφόρα χρήση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και θα αποκαταστήσει την βιωσιμότητα των εκτάσεων αυτών διασφαλίζοντας όρους αειφόρου ανάπτυξης, τέτοια αξιοποίηση ασφαλώς και είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να προωθηθεί. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα επιτραπεί «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας ή ακόμη και εκμετάλλευση της κατά τρόπο που δεν θα προάγει το κοινό συμφέρον ή θα είναι σε βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης της.

ΕΡ.: Πως βλέπετε τη διαφοροποίηση που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου να μη συγχέεται ο όρος αξιοποίηση με τον όρο δέσμευση;
Επειδή με αφορμή τις δηλώσεις της Τρόικας δημιουργήθηκαν – προφανώς λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων – συγχύσεις για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και διαβάσαμε στις εφημερίδες εντελώς κατασκευασμένα σενάρια περί πρόθεσης ξεπουλήματος της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός όφειλε να καταστήσει σαφές ότι αξιοποίηση σημαίνει πρώτα απ όλα διαφάνεια και επιλογή χρήσης με γνώμονα το κοινό συμφέρον, οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό. Γι’ αυτό και έκανε τη διάκριση μεταξύ πώλησης και αξιοποίησης δημόσιας γης. Με τον τρόπο αυτό ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι μένουμε προσηλωμένοι στην προγραμματική διακήρυξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ότι δηλαδή η δημόσια περιουσία πρέπει να αποτελέσει πόλο επένδυσης και παραγωγής πλούτου, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

ΕΡ.: Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εντός των επομένων ημερών πρόκειται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία να μην υπάρχει η δυνατότητα πώλησης της Ελληνικής γης. Κατ’ εσάς αυτό είναι αρκετό ή θα χρειαζόταν και συνταγματική ρύθμιση με τη σύννομη γνώμη όλων των κομμάτων;
Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη θέσπιση νόμου που θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν την πώληση δημόσιας γης καθιστά απολύτως σαφή τη θέση και τις προθέσεις της κυβέρνησης και απαντά στα διάφορα κακόπιστα σενάρια που οργίαζαν τις τελευταίες ημέρες.

Θέλω όμως να επαναλάβω ότι το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και χρειάζεται να το διαχειριστούμε όλοι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό αλλά και με συναίσθηση της συγκυρίας που διανύουμε. Πρέπει να αποφεύγουμε τις δαιμονοποιήσεις, τις εύκολες καταγγελίες και τις κραυγές. Πρωταρχικό καθήκον όλων μας σε αυτή τη φάση είναι να βγει η χώρα μας το ταχύτερο δυνατό απ αυτή την κρίση. Να σταθεί στα πόδια της, να μπορέσει να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις, να πάψει να εξαρτάται από «δάνειες δυνάμεις», όπως λέει και ο πρωθυπουργός. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, εφόσον γίνει σωστά, με σχέδιο και διαφάνεια, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.

ΕΡ.: Ποιος τελικά νομίζετε ότι ευθύνεται για την κατάληξη που είχε το όλο ζήτημα; Μήπως έχουμε δώσει «πολύ θάρρος στο χωριάτη …», όπως είπε και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης;
Δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί. Όπως σας είπα, οι εκπρόσωποι της τρόϊκας υπερέβησαν τα εσκαμμένα, προβαίνοντας σε ανακοινώσεις που βρίσκονται εκτός των αρμοδιοτήτων τους, με τρόπο και ύφος ανοίκειο.

Θέλω να υπενθυμίσω κάτι που είπε στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής: «‘Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και αξιοπρέπεια». Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνούν οι δανειστές μας, δεν πρέπει όμως να το ξεχνάμε κι εμείς και κυρίως να μην ξεχνάμε ότι δυστυχώς, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε και δεν χρειάζεται εδώ να επαναλάβουμε, σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη τους δανειστές της. Η εθνική μας αξιοπρέπεια δεν κατακτάται ούτε επιβεβαιώνεται με καταγγελίες και φωνές. Κατακτάται και επιβεβαιώνεται εάν δημιουργήσουμε το ταχύτερο δυνατό τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να πάψει να είναι εξαρτημένη.

ΕΡ.: Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου τα 50 δις. στα οποία αναφέρθηκε η τρόικα ήταν «μιλημένα και συμφωνημένα» από το πωλητήριο δημόσιας περιουσίας. Πως χαρακτηρίζετε τα δημοσιεύματα αυτά; Έχουν βάση;
Δεν θέλω να σχολιάσω σενάρια και δημοσιεύματα. Άσκησα δημοσιογραφία για 20 χρόνια κι έχω μεγάλο σεβασμό στο ρόλο και στην ελευθερία του Τύπου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διατυπώνει γνώμη, να κάνει εικασίες. Και βεβαίως, όπως και οι πολιτικοί, έτσι και ο Τύπος, οι δημοσιογράφοι, κρίνονται από την κοινή γνώμη.

Υποχρέωση της κυβέρνησης και γενικότερα του πολιτικού κόσμου είναι να διατυπώνουν με τρόπο ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο τις θέσεις τους. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αυτό έχει γίνει σαφές και με το παραπάνω.

ΕΡ.: Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων του Ε.Κ υπερψήφισε σχετική τροπολογία που καταθέσατε για τη δημιουργία ενός μελλοντικού συστήματος έκδοσης ευρωομολόγων σαν μέσο που θα συμπληρώνει τον υπό σύσταση μόνιμο μηχανισμό για τη σταθερότητα της ζώνης του Ευρώ. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε λίγο περισσότερο τη σκέψη σας;
Η απόφαση του Συμβουλίου για τη σύσταση ενός Μόνιμου Μηχανισμού για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αν και με καθυστέρηση υιοθέτησε τελικά την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Σοσιαλιστικής Ομάδας ειδικότερα που εδώ και μήνες τόνιζε ότι οι αποσπασματικές και τμηματικές λύσεις δεν αρκούν για να βγούμε δυνατοί από την κρίση. Αυτό που λέμε όμως είναι ότι η σύσταση του νέου μηχανισμού, αν και αποτελεί αναμφίβολα καθοριστικό βήμα για την θεσμική ενίσχυση της Ένωσης και της ευρωζώνης, αποτελεί τμήμα του ευρύτερου πακέτου προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση, ενός νέου δηλαδή "μίγματος πολιτικών και εργαλείων" που θα αποτελέσουν την "ασπίδα" του ενιαίου νομίσματος και της ευρωπαϊκής οικονομίας στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων, ως εργαλείου από κοινού διαχείρισης μέρους του δημόσιου χρέους, έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στήριξης με κορυφαίες προσωπικότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο να τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ. Αν και πρόκειται για μία ιδέα που ξεκίνησε παράλληλα με την σύσταση της ίδιας της ευρωζώνης, η σημερινή κρίση χρέους όχι μόνο την έχει επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο, αλλά κυρίως έχει αναδείξει τα ουσιαστικά πλεονεκτήματά της ως «εργαλείου οικονομικής διακυβέρνησης». Ένα μελλοντικό σύστημα έκδοσης ευρωομολόγων μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμους όρους επαναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης των κρατών μελών της ευρωζώνης. Σε όσους δε μιλούν για «ηθικό κίνδυνο», απαντάμε ότι τα ευρω-ομόλογα, όχι μόνο δεν θα δώσουν σήμα για «δημοσιονομική χαλαρότητα», αλλά αντιθέτως, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που δρομολογούνται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα δώσουν ένα ακόμη ισχυρό κίνητρο για την τήρηση των ορίων ελλείμματος και χρέους, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος απέναντι στις πιέσεις και τους κλυδωνισμούς των διεθνών αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: