Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοφανής αδράνεια της ΕΕ στις εξελίξεις στη Λιβύη και τις χώρες της Βορείου Αφρικής

Την πρωτοφανή αδράνεια της ΕΕ σε μια ιστορική στιγμή που το πολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Βορείου Αφρικής υφίσταται κοσμογονικές αλλαγές και ενώ η πρωτοφανής βία κατά των διαδηλωτών κλιμακώνεται σε πολλές χώρες της περιοχής, καταγγέλλει με ερωτήσεις της τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Συμβούλιο η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου.

Συγκεκριμένα, επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ στηλιτεύει το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει να παραμένει απλός παρατηρητής των εξελίξεων και καλεί τα αρμόδια θεσμικά όργανα να παρουσιάσουν τις όποιες δράσεις που έχουν αναλάβει για να αποτρέψουν το αιματοκύλισμα στην περιοχή, αλλά και να δεσμευθούν για το εάν σκοπεύουν να αναστείλουν προγράμματα χρηματοδότησης σε καθεστώτα της περιοχής που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα διακαιώματα.

Η κα. Γιαννάκου κάνει ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση της Λιβύης, όπου παρατηρείται μια ανεξήγητη αμφιθυμία από την πλευρά της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς Καντάφι. Η απλή καταδίκη της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στη Λιβύη σαφέστατα δεν αρκεί για να περισώσει το κύρος της Ένωσης και ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να πάρουν σαφή θέση για το καθεστώς Καντάφι. Η κα. Γιαννάκου καλεί επίσης το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προβούν σε μια συνολική επαναξιολόγηση της μέχρι σήμερα στάσης της ΕΕ έναντι των αυταρχικών καθεστώτων στην περιοχή, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη ανοχή που παρατηρήθηκε σε δικτατορικά καθεστώτα στο όνομα μιας κατ' επίφαση σταθερότητας.

Τέλος η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ ζητά να πληροφορηθεί σχετικά με τη μελλοντική στάση των δύο ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων έναντι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα εγκύρων παρατηρητών φέρεται να είναι βασικός παράγων στις κινητοποιήσεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: