Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

HSBC: «Τι θα γινόταν αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ;»

Τα 13 προβλήματα μας κατά την τράπεζα


Αν η Ελλάδα αποφάσιζε την έξοδό της από την ευρωζώνη κάτι που θα συνεπαγόταν και την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνέπειες σύμφωνα με την HSBC Bank plc, θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

1. Η ονομαστική αξία του ενεργητικού και παθητικού του τραπεζικού συστήματος θα επανυπολογίζονταν εκ νέου προκειμένου να υποτιμηθεί το νόμισμα.

2. Θα είχαμε ελέγχους των κεφαλαίων τόσο λόγω του τεράστιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, όσο και για να περιοριστούν οι ημερήσιες αναλήψεις χρημάτων προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ.

3. Η χρεοκοπία δεν θα εξάλειφε την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή, αφού το ισοζύγιο θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικό και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα από αυτήν που προβλέπει το σχέδιο της τρόικας. Υποθέτοντας πως κάτι τέτοιο είναι πολιτικά ανέφικτο, η κεντρική τράπεζα θα αναλάμβανε την νομισματοποίηση του χρέους, δηλαδή θα τύπωνε χρήμα.

4. Θα υπήρχε αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας εταιρειών που κατέχουν χρέος σε ξένο νόμισμα, το οποίο θα οδηγούσε σε σωρεία νομικών προσφυγών στις πιστώτριες χώρες.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Μιλώντας στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της ΕΕΔΕ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είπε κάποιες αλήθειες

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η χώρα μας –και προκαλώ οποιονδήποτε έχει άλλη άποψη– αποτελεί στην κυριολεξία την πιο όμορφη γωνιά του πλανήτη για θαλάσσιο τουρισμό. Η Ελλάδα είναι στην κυριολεξία παράδεισος για κρουαζιέρα και γιώτινγκ. Η πολυποικιλότητα, το εξαιρετικό κλίμα, οι γαλήνιες θάλασσες, ο μοναδικός πολιτισμός και η μικρή απόσταση του ενός παραδεισένιου τόπου μας από τον άλλον, αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για θαλάσσιο τουρισμό σε μεγάλη έκταση, με αμέτρητες συμμετοχές και πολύ υψηλά έσοδα». Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε στην ομιλία του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε, ωστόσο, και στις ελλείψεις της χώρας σε τουριστικές στρατηγικές και μάρκετινγκ.

Το ευρώ και το φάσμα της επιστροφής του πολέμου στην Ευρώπη


του Τζον Κόρνμπλουμ*

Για τους πατέρες του ευρώ, το τέλος του ψυχρού πολέμου, το 1990, ήταν εξίσου εποχή ανησυχιών όσο και πανηγυρισμών. Κοιτούσαν το μέλλον με το μυαλό κολλημένο στο αιματηρό παρελθόν της ηπείρου. Θα λειτουργούσε αυτή η νέα Ευρώπη, κι ιδιαίτερα η ενοποιημένη Γερμανία, ως λίκνο νέων εθνικισμών, που θα αφύπνιζαν ξανά τον εφιάλτη του πολέμου στη γηραιά ήπειρο;


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Χαρτογράφηση ορισμένων σεναρίων που θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η διαδικασία για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της χώρας έχει ήδη δρομολογηθεί και το ερωτηματικό είναι ποια θα είναι η έκβασή της. Όμως, στο πλαίσιο αυτό, τα ερωτήματα για το ευρύ κοινό είναι αρκετά και, δυστυχώς, οι απαντήσεις δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Παραθέτουμε λοιπόν έξι σενάρια για τα μέλλοντα να συμβούν και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σε περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας, λοιπόν, η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, θα βιώσει μακρά περίοδο λιτότητας και θα υπάρξει δίχτυ προστασίας για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Προς το παρόν, το δίχτυ αυτό δεν υπάρχει. Θα δημιουργηθεί μόνον αν η ΕΚΤ αλλάξει τους κανόνες της και ον οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν να ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με περισσότερους πόρους. Με άλλα λόγια, εκτός από τις τράπεζες και τους επενδυτές, το «μάρμαρο» θα πρέπει να πληρώσουν και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Αυτή είναι μία πρώτη προϋπόθεση για να μπορούμε να μιλάμε για ελεγχόμενη χρεοκοπία.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΤΟΥ

Εντυπωσιακές και σε βάθος αναλύσεις στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Τουρισμός, Πολιτισμός και Ναυτιλία είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο μπορεί και πρέπει να στηριχθεί η ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξεπεράσει την σημερινή κρίση της». Αυτό υπογράμμισε με έμφαση δύο και τρεις φορές στην ομιλία του ο κ.Γιώργος Ανωμερίτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕ Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), μιλώντας στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελληνοβρεταννικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Επίσης, ο κ.Γ.Ανωμερίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της λιμενικής οικονομίας, αλλά και στην σημασία του Πειραιά στην ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και στην σημασία που θα παίζουν εφεξής οι κρουαζιέρες στην τουριστική βιομηχανία και είπε ότι στην ανάπτυξή τους έχουν εναποτεθεί πολλές ελπίδες. Επίσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ τόνισε ότι ο Πειραιάς είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια στον κόσμο και υπογράμμισε ότι με νέες επενδύσεις, πού ήδη έχουν δρομολογηθεί, η στρατηγική του σημασία θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Ας κάνουν στην άκρη...

Tου Αλεξη Παπαχελα


Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κυριολεκτικά τι θα μας ξημερώσει. Οι άνθρωποι που τη διοικούν θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για πρωτόγνωρα ζητήματα και ενδεχομένως σε συνθήκες κρίσης. Οσο ασύλληπτη και αν είναι η ευκολία με την οποία οι πολιτικοί αναφέρονται στην «ελεγχόμενη χρεοκοπία», δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν τα τεχνικά, πολιτικά, κοινωνικά κ.ά. προβλήματα μιας τέτοιας λύσης. Να ήταν όμως μόνο αυτό...

Η χώρα πρέπει να αλλάξει πολύ γρήγορα το σύστημα με το οποίο διοικούνται τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα κρατικά λογιστήρια και πολλά άλλα. Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα; Πρώτα απ’ όλα ότι δεν υπάρχει ραχοκοκαλιά σοβαρού κράτους. Εξαφανίσθηκαν προ πολλού εκείνοι οι περίφημοι γενικοί διευθυντές οι οποίοι έπαιζαν τα θέματα στα δάχτυλα και έχαιραν σεβασμού, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων. Σήμερα, στην κορυφή του κράτους έχει φτάσει η μάζα που μπήκε από το παράθυρο, ανέβηκε με κομματικά κριτήρια και στηρίχθηκε στη συναλλαγή και τον συνδικαλισμό. Ναι, βεβαίως υπάρχουν σε κάθε υπουργείο ελάχιστοι υπάλληλοι που το κρατάνε. Αλλά και από αυτούς είναι ακόμη πιο ελάχιστοι όσοι μπορούν να σταθούν τεχνοκρατικά ή, ακόμη περισσότερο, να αποδειχθούν επαρκείς σε μια επαφή με τους ανθρώπους της Ε.Ε.

Αυτή η αναπηρία είναι πολύ μεγάλη και θα πάρει χρόνια να διορθωθεί. Μέχρι τότε, είναι ανάγκη να αποβάλουμε κάθε ψευτοπατριωτικό κόμπλεξ και να εκμεταλλευθούμε, όσο και όπως μπορούμε, την τεχνογνωσία που θέλουν να μας δώσουν οι ξένοι. Δεν θέλουν να μας κλέψουν. Κλέψαμε μόνοι μας τους εαυτούς μας από κάθε ευκαιρία που είχαμε να φτιάξουμε μια ευρωπαϊκή χώρα με τα κοινοτικά κονδύλια των περασμένων δεκαετιών.

Στην παρούσα όμως συγκυρία δεν βοηθάει και το τραγικό επίπεδο των πολιτικών, οι οποίοι στελεχώνουν κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις, είτε επί ΠΑΣΟΚ είτε επί Ν.Δ. Οι περισσότεροι είναι επαγγελματίες της πολιτικής. Ξέρουν να χειρισθούν δημοσιογράφους, κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές και κάπου εκεί τελειώνουν οι γνώσεις τους... Οταν κάποιος τους προτείνει να προσλάβουν έναν ειδικό ως συνεργάτη ή –ακόμη χειρότερα– να αναλάβει την κυβερνητική θέση ένας έμπειρος άνθρωπος της αγοράς, η απάντηση είναι προβλέψιμη: «Μα, αυτός δεν ξέρει από πολιτική». Υπέροχα λοιπόν. Αυτοί που ξέρουν από πολιτική μάς έφτασαν έως εδώ και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν. Απλή λύση; Να κάνουν για λίγο στην άκρη, να βρουν όσους ξέρουν από πρακτικές λύσεις για να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα» και μετά βλέπουμε. Η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα ικανών ανθρώπων εντός και εκτός συνόρων που μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεργασθούν με τους λίγους πολιτικούς οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι έχουν τα προσόντα που θα απαιτούσε μια θέση στον ιδιωτικό τομέα. Και καλό θα ήταν να μη διυλίζουν και αυτοί τον κώνωπα κάθε φορά που κάποιος τους προτείνει μια θέση ευθύνης.

Ας το καταλάβουμε όλοι ότι η πατρίδα και οι στιγμές που διανύουμε απαιτούν πολλά απ’ όλους μας. Οι σημερινοί πολιτικοί, άλλωστε, μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμβουλοι για το πώς ένας σοβαρός τεχνοκράτης μπορεί να χειρισθεί τα μεγάλα εμπόδια για την ανόρθωση της χώρας: τους κομματικούς μηχανισμούς, τους συνδικαλιστές, τα μέσα ενημέρωσης, τα συμφέροντα... Να περιορισθούν δηλαδή οι επαγγελματίες της πολιτικής στη μόνη τέχνη που έμαθαν καλά, με εμφανή αποτελέσματα!

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΠΕΡΙ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στην χώρα, κοιτίδα της Μυθολογίας, επόμενον είναι οι μύθοι και τα παραμύθια καλώς να κρατούν. Αποτελούν δε πολύτιμο εργαλείο όταν κάποιοι καιροσκόποι επιδιώκουν να γίνουν γνωστοί πουλώντας φούμαρα για μεταξωτές κορδέλλες. Πιθανότατα δε πίσω από την «πώληση» αυτή να κρύβονται και άλλες επιδιώξεις, μάλλον εκβιαστικού χαρακτήρα.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την υπόθεση της Τράπεζας της Ανατολής, την οποίαν έφεραν στο προσκήνιο ένας γνωστός εν Πάτραις συγγενής πρώην ταβερνιάρηδων φιλικών προς την «εθνοσωτήριον» και ο καθηγητής Θοδ. Καριώτης που, όπως λέγεται, διδάσκει μικροοικονομία στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Στην ιστορία ενεπλάκη και ο Ελληνο-αμερικανός καρδιολόγος Εμμουνουήλ Λαμπράκης, που φέρεται ως πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ellas Never Dies (END).

Στην Ελλάδα μετέφερε την παραγωγή γάλακτος η Friesland - Campina

Η πρώτη ξένη επένδυση στην γαλακτοκομία, μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης έγινε και πάλι στην περιοχή της Πάτρας. Ο ολλανδικός συνεταιριστικός όμιλος της Friesland - Campina μετέφερε την παραγωγή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης από την Γερμανία στην Ελλάδα, ενώ όπως αποκάλυψε προσφάτως ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον ολλανδικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην ελληνική αγορά.


Πρόκειται μάλιστα το σχέδιο των ολλανδών επιχειρηματιών να παρουσιαστεί σύντομα - εντός του Οκτωβρίου - στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, από τους οποίους και θα ζητήσουν την άρση συγκεκριμένων γραφειοκρατικών εμπορίων για να το υλοποιήσουν. Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται κι η προαναφερόμενη κίνηση, η οποία προετοιμάστηκε μεθοδικά από τις αρχές του χρόνο.

Η Friesland - Campina, η οποία παράγει ήδη το γιαούρτι Νουνού στην Πάτρα, προχώρησε σε επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ - πηγές της εταιρείας απέφυγαν να αποκαλύψουν το ύψος - δεδομένου μάλιστα ότι το υπάρχον εργοστάσιο δεκαπλασίασε την παραγωγική του δυναμικότητα και διαθέτει την πιό σύγχρονη τεχνολογία στην παραγωγή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης. Παράλληλα «έκτισε» ισχυρή παρουσία στη ζώνη γάλακτος, προχωρώντας στην υπογραφή συμβολαίων με κτηνοτροφικές μονάδες - για πρώτη φορά τα υπογραφέντα συμβόλαια είναι δύο ή τριών χρόνων ανά περίπτωση. Πηγές της εταιρείας έλεγαν πως η συμφωνία μετους κτηνοτρόφους είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι με τις παροχές σε υλικοτεχνική υποδομή που τους πρόσφεραν πέτυχαν την μείωση του κόστουςπαραγωγής της πρώτης ύλης, κάτι το οποίο σκοπεύουν να συνεχίσουν και στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης σημειώνει συνεχή άνοδο. Συνολικά η κατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος (το παστεριωμένο πέντε ημερών και το υψηλής παστερίωσης) στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 2%.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός του γάλακτος και της γιαούρτης, εδώ και αρκετά χρόνια ο ολλανδικός όμιλος είχε δείξει ενδιαφέρον και για την παραγωγή φέτας, χωρίς ως τώρα να προχωρήσει σε συγκεκριμένη κίνηση. Πριν από αρκετούς μήνες, σύμφωνα με πηγές της ΑΤΕ, είχε κατ΄αρχήν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περίπτωση της Δωδώνης - η Αγροτική Τράπεζα, όπως είναι γνωστόν έχει αποφασίσει να πωλήσει την συμμετοχή της στην μεγαλύτερη συνεταιριστική τυροκομική επιχείρηση. Στη διάρκεια του 2010 οι πωλήσεις της Friesland - Campina ανήλθαν στα 295,6 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 1,6 εκατ.ευρώ

Την ίδια στιγμή σε μια άλλη Ελλάδα..

Πηγή: LIFO

Όπως ανέφερα ο Ζούλας είχε γράψει για μια επίσκεψη στο νυχτερινό κέντρο του Ρέμου: "Ε, λοιπόν, τα λουλούδια που εκτοξεύθηκαν στα πόδια του τραγουδιστή σχημάτισαν -και δεν υπερβάλλω- ένα λόφο ύψους μισού μέτρου απ’ άκρη σ’ άκρη της πίστας. Για την ακρίβεια, τον λόφο σχημάτισαν κάτι παραλληλόγραμμα φελιζόλ στα οποία τοποθετούνται πλέον τα ημιμαραμένα γαρίφαλα. Οσο δε το κέφι μεγάλωνε, οι λουλουδούδες έκαναν κάτι που πρώτη φορά αντίκρισα: Σχηματίζοντας ουρά από την κουζίνα ώς τα πρώτα τραπέζια, έδιναν ταχύτατα η μία στην άλλη τα φελιζόλ -σαν γραμμή παραγωγής- για να μη χάνεται λεπτό εκτόξευσης από τους μερακλωμένους θαμώνες. Ενας πιτσιρικάς 22-23 ετών μπροστά μου θα πέταξε και 100 τέτοιες ντουζίνες...

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ελληνικός Συνεδριακός Τουρισμός: Συμβολή στην Ανάπτυξη

Με αισιοδοξία, δύναμη και σε πείσμα των χαλεπών καιρών ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων προχωράει στη διοργάνωση του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου & Workshops HAPCO για τον επαγγελματικό και συνεδριακό τουρισμό. Το Συνέδριο με τίτλο «Ελληνικός Συνεδριακός Τουρισμός: Συμβολή στην Ανάπτυξη» θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 8-9 Δεκεμβρίου 2011 στην Αίγλη Ζαππείου (Αθήνα) και φέρει - όπως όλα τα συνέδρια του HAPCO - τις αιγίδες του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.).

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Αν ο Κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είχαν αφεθεί να ολοκληρώσουν το μεταρρυθμιστικό τους έργο, η σημερινή Ελλάδα θα ήταν στις πρώτες θέσεις των οικονομικά πετυχημένων χωρών της ευρωζώνης…». Τα λόγια αυτά –αινιγματικά, αλλά μεστά σε περιεχόμενο– λέει ο κ. Χέννινγκ Κριστοφερσεν, Δανός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περίοδο 1985-1995, αντιπρόεδρός της και επιφορτισμένος με την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο ίδιος Επίτροπος είχε βοηθήσει το 1991 την Ελλάδα να πάρει ένα σταθεροποιητικό τότε δάνειο από την ΕΕ και, την ημέρα της υπογραφής του δανείου, μάς είχε δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε την θέληση να βγάλει την Ελλάδα από τα χρέη και τον πληθωρισμό».

Edito 361

του Φώτη Γεωργελέ (από την ATHENS VOICE)

Τίποτα απ’ όσα μας συμβαίνουν τώρα δεν είναι καινούργιο, δεν είναι ξαφνικό, δεν το ξέραμε, δεν μας είχαν προειδοποιήσει. Όσοι χτύπαγαν το καμπανάκι του κινδύνου απλώς μας φαίνονταν δυσάρεστοι, έβγαιναν εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Δεν υπάρχει κανένας από το πολιτικό και το μιντιακό σύστημα που να μην ξέρει την αλήθεια. Η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με την προπαγάνδα που εκπέμπεται καθημερινά, χρόνια τώρα, και οδηγεί τη χώρα στην αυτοκτονία. Το πολιτικό σύστημα λειτουργεί σαν μια αδίστακτη συντεχνία με μειωμένο πια ένστικτο αυτοσυντήρησης.

Εδώ και δεκαετίες, από την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξέρουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, όπως έχουν κάνει τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη εδώ και καιρό. Η ευρωπαϊκή κοινότητα μας χρηματοδοτεί με τεράστια ποσά για να προχωρήσουμε ομαλά σ’ αυτές τις αλλαγές. Τις οποίες σαμποτάρει το αναχρονιστικό σύστημα εξουσίας, ο κρατισμός και η κομματοκρατία.

Η «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ» ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι το φαύλο ελληνικό συνταξιοδοτικό πρότυπο καταρρέει. Και τα σπασμένα θα τα πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Το χρεοκοπημένο ελληνικό δημόσιο, πέρα από τα 360 δισεκατ. ευρώ που οφείλει στους ξένους δανειστές μας, χρωστά άλλα τόσα και στα ασφαλιστικά ταμεία –και τούτο γιατί τα χρησιμοποιούσε για να μπορούν τα κόμματα εξουσίας και οι παραφυάδες τους να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Έλληνες διαπλεκόμενοι εναντίον του ευρώ!

του Πάτροκλου Κουδούνη (από το http://www.euro2day.gr/)

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

Από τη μία βλέπεις μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει παταγωδώς σε όλα, ένα -πρώην- σοσιαλιστικό κόμμα που διαλύει καθημερινά τα «σπλάχνα» του. Από την άλλη βλέπεις ότι αυτό το κυβερνητικό συνονθύλευμα, που δεν καταφέρνει να ικανοποιήσει ούτε τους δανειστές αλλά ούτε και τους -δανειζόμενους- πολίτες, αιωρείται στο κενό, γαντζωμένο στην εικονική πλέον αυτοδυναμία που επέτυχε στις τελευταίες εκλογές.

Στα δύο αυτά χρόνια εγκληματικής διακυβέρνησης, μόνο μια φορά φάνηκε ίχνος λογικής, αλλά δυστυχώς κράτησε μόνο ένα μεσημέρι. Μέχρι το απόγευμα της αποφράδας εκείνης μέρας, συγγενείς και φίλοι κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό ότι η συγκυβέρνηση με την αντιπολίτευση δεν ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών ή, τέλος πάντων, ορισμένων εξ αυτών.

Έτσι συνεχίζεται ως σήμερα η προφανής αδυναμία ορθής διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Κάποιοι όμως δεν ανησυχούν! Αντιθέτως, κάνουν ό,τι μπορούν για να επηρεάσουν υπουργούς, βουλευτές και εν δυνάμει υπουργούς, υπέρ της επιστροφής στη δραχμή!

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμες εποχές αλλαγών, οι οποίες πάντα πραγματοποιούνται μέσω κρίσεων, μία επιχείρηση πρέπει να απομονώνει τους παράγοντες αυτούς που εμποδίζουν την δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Μπορεί μία επιχείρηση να αλλάξει; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι περισσότερο αρνητική παρά θετική, και τούτο διότι η επιχειρηματική μονάδα είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινος οργανισμός –και οι άνθρωποι δύσκολα αλλάζουν. Όπως αναφέρει δε ο Ρόλαντ Ράϊτερ, σύμβουλος επιχειρήσεων και καθηγητής στο Χάρβαρντ, το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις αλλαγές μέσα σε μία επιχείρηση είναι η ταυτότητά της –όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, που πολλές φορές αρνούνται στοιχειώδεις αλλαγές στην ζωή και στις αντιλήψεις τους, επικαλούμενοι την ταυτότητά τους.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Φορολογικό & Εργασιακό Περιβάλλον στον Τουρισμό

του Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέα Ανδρεάδη

Στο χθεσινό συνέδριο του Economist για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ζήτησα από το μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στη χώρα μας, κ. Bob Traa, να μας πει πώς σκέπτεται η Τρόικα να αντιμετωπίσει τα φορολογικά και εργασιακά θέματα του τουρισμού στο αμέσως προσεχές διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, το ερώτημα που έθεσα ήταν αν η Τρόικα συμφωνεί και υποστηρίζει συντελεστή 6,5% στα καταλύματα, 13% στην εστίαση και στις μεταφορές, μείωση κατά 50% του σπατόσημου, καθώς επίσης και ουσιαστική ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθεί η απασχόληση.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Καταπολέμηση της διαφθοράς: συντονισμένη δράση και πλήρωση των νομοθετικών κενών

Την ανάγκη εγρήγορσης των εθνικών αρχών αλλά και τη συνεργασία και τη συντονισμένη δράση μεταξύ τους για την καταπολέμηση όλων των μορφών διαφθοράς υπογράμμισαν στις παρεμβάσεις τους χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Παπανικολάου. Και οι δύο υποστήριξαν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το πακέτο που προτείνει η Επιτροπή, αλλά και η συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Λεφτά υπάρχουν" για επενδύσεις αλλά μένουν στο... ράφι

Ένα δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό και αδιαφανές σύστημα μπλοκάρει το κοινοτικό χρήμα και διώχνει τους ξένους επενδυτές.

Ο επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες σε δημοσιογράφους, επανέφερε στην επιφάνεια το προ Μνημονίου κυβερνητικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Μίλησε μάλιστα για "enormous money” και επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι η καλή και αποδοτική χρήση τους.

Εννοούσε το ΕΣΠΑ από το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν μία ημέρα πριν, μπορούν να εισρεύσουν άμεσα 7,7 δισ. ευρώ. Τα χρήματα είναι το ποσό που δεν έχει καταφέρει να διαθέσει η Ελλάδα, ενώ το δικαιούται. Θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί με ιδιωτικά κεφάλαια αν υπήρχε τραπεζική ρευστότητα, αν υπήρχαν ξένοι επενδυτές.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Marketing Excellence Awards 2011 - Στις 6 Οκτωβρίου η Τελετή Απονομής

Η τελετή απονομής των Marketing Excellence Awards 2011 θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο μοναδικός αυτός θεσμός βράβευσης του Marketing στη χώρα μας, προκηρύχθηκε εφέτος για τρίτη φορά από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ (ΕΙΜ) της ΕΕΔΕ και πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η απόφαση για τη δημιουργία του θεσμού αυτού, που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια αξιολόγησης και λαμβάνει υπόψη του τις πλέον σύγχρονες τεχνικές, αλλά και τα πλέον δοκιμασμένα επιστημονικά εργαλεία στο γνωστικό χώρο του Marketing, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας του ΕΙΜ, αλλά και της ΕΕΔΕ για ενδυνάμωση και διάδοση των Αρχών του Επιστημονικού management και εν προκειμένω της λειτουργίας Marketing στην Ελλάδα.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ

Ο διαγωνισμός καινοτόμων προϊόντων ειδών διατροφής «Ecotrophelia 2011» καθιερώνει την συνεργασία μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και της πρώτης βιομηχανίας στην Ελλάδα –αυτή των τροφίμων

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κλάδος της χώρας, αυτός των ειδών διατροφής, ήλθε πιο κοντά στο πανεπιστήμιο και την νεολαία είναι σημαντικό. Ιδιαίτερα δε όταν, μέσα από την προσέγγιση αυτή, αναδεικνύονται νέα προϊόντα τα οποία συνέλαβαν οι φοιτητές και οι καθηγητές τους.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΕ ATHENS REVIEW OF BOOKS (ARB)

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στην Ελλάδα της συνολικής παρακμής υπάρχουν, ευτυχώς, και κάποιες οάσεις. Μία από αυτές, στον πνευματικό χώρο, είναι η μηνιαία επιθεώρηση The Athens Review of Books. Με εκδότρια την Μαρία Βασιλάκη και διευθυντή τον Μανώλη Βασιλάκη, η μηνιαία αυτή έκδοση είναι, όπως δηλώνει και ο τίτλος της, αφιερωμένη στο βιβλίο. Κάθε δε έκδοσή της, πέρα από τις παρουσιάσεις βιβλίων και ιδεών, φέρνει στο προσκήνιο και ένα πρόσωπο του συγγραφικού χώρου.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ BUSINESS ETHICS EXCELLENCE AWARDS ΕΒΕΝ GR

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής, η ομάδα ανάπτυξης του Μοντέλου Επιχειρηματικής Ηθικής, ακαδημαϊκοί, μέλη της κριτικής επιτροπής.


Χαιρέτισαν την εκδήλωση , ο Γεώργιος Κασιμάτης , πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδας ,Πρόεδρος του ΕΒΕΠ και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων και ο Γενικός Διευθυντής της Hellenic Lloyds SA κ. Απόστολος Πουλοβασίλης.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εφάρμοσε το Μοντέλο Επιχειρηματικής Ηθικής και η πρώτη που βραβεύει εταιρίες.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Οι στιγμές όπου οι καταναλωτές είναι ανοικτοί σε επιδράσεις, όπως για παράδειγμα αυτές του μάρκετινγκ, αλλάζουν. Άρα πρέπει να αλλάξουν και οι απαντήσεις του μάρκετινγκ προς αυτούς

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Σίγουρα, οι αποφάσεις πολλών ελληνικών επιχειρήσεων να τονώσουν την εξωστρέφειά τους είναι σωστές. Όπως σωστές είναι και οι καμπάνιες του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με αντικείμενο την ανάδειξη της εξωστρέφειας σε κύριο επιχειρηματικό στόχο.

Όμως, οι σχετικές πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις των παραπάνω φορέων παρουσιάζουν ένα σοβαρό –κατά την γνώμη μας– έλλειμμα. Δεν περιέχουν και δεν λένε σχεδόν τίποτε για το πώς θα γίνει πράξη αυτή η εξωστρέφεια υπό μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνθήκες. Με άλλα λόγια, είναι ελάχιστα εύγλωττες στις πρακτικές μάρκετινγκ και επικοινωνίας που θα πρέπει να μελετήσουν και να εφαρμόσουν, κατά περίπτωση, οι ελληνικές επιχειρήσεις για να διευρύνουν τις αγορές τους και, ως εκ τούτου, να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Shipping Today and Tomorrow - Διεθνείς Εξελίξεις, Τάσεις & Επενδύσεις στην Ελληνική & Διεθνή Ναυτιλιακή αγορά

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοικήσεως (ΕΙΟΔ) της ΕΕΔΕ διοργανώνει το 2ο Ναυτιλιακό του συνέδριο σε συνεργασία με το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BHCC), την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Συνέδριο αυτό - που διοργανώνεται σε συνέχεια επιτυχημένων αντίστοιχων συνεδρίων προηγουμένων ετών - θα αποτελέσει βήμα εποικοδομητικού διαλόγου, όπου παράγοντες της Ναυτιλίας και του θαλάσσιου Τουρισμού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα εξετάσουν εκτενώς την πορεία και τις νέες ευκαιρίες, τις προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης της Ναυτιλιακής αγοράς στο υφιστάμενο οικονομικό, χρηματοοικονομικό και νομικό πλαίσιο και, κυρίως, στην εν δυνάμει ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς και τις επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Το έξυπνο χρήμα περιμένει την ελληνική ευκαιρία

Πηγή: Financial Times (δημοσιεύτηκε στο http://www.euro2day.gr/)

Υπάρχει μια μερίδα ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών που δεν κάνει καμία προσπάθεια να παίξει το παιχνίδι με τους κανόνες και ετοιμάζεται να τσακίσει τον αντίπαλο. Που σε αυτή την περίπτωση, ο αντίπαλος θα είναι η αποτυχημένη προσπάθεια των Ευρωπαίων τεχνοκρατών να βρουν λύση στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση.

Για να είμαστε δίκαιοι, η έκθεση που συνόδευσε την σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουλίου, πέτυχε τον αδήλωτο σκοπό της: Να επιτρέψει στην επίσημη Ευρώπη, σε ορισμένους κορυφαίους τραπεζίτες και στην αφεντιά μου, να χαρούμε λίγο ποιοτικό χρόνο με τις οικογένειές μας τον Αύγουστο.

Αλλά μην ανησυχείτε: Οι ίδιοι οι Έλληνες έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο την οργάνωση και την καταγραφή της αναδιοργάνωσης των δημοσιονομικών τους, απ’ όσο οι επίσημοι πιστωτές τους. Και αυτό είναι πολύ καλό, δεδομένου ότι προφανώς δεν έχει μείνει και πολύς χρόνος μέχρι τον επόμενο πανικό ομολόγων και τραπεζών.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα επιστρέφει στη δυτική συμμαχία - Η Τουρκία αποχωρεί

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δύο πολύ διακριτά μεταξύ τους μα κι εξίσου συμπαγή στο εσωτερικό τους «στρατόπεδα» διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή ταχύτατα στην Ανατολική Μεσόγειο: από τη μια πλευρά, η Τουρκία και το Ιράν και, από την άλλη, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα. Το πρώτο, εκδηλώνει ποικιλοτρόπως την επιθετικότητά του προς το δεύτερο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν και επιθυμούν να μην υπάρξει κλιμάκωση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ουδείς πρέπει να αμφιβάλλει για το ποια θέση θα λάβουν αν υπάρξει. Στην ουσία, λοιπόν, αυτό που γίνεται σήμερα, τουλάχιστον ως προς το τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία, ανατρέπει τα όσα έγιναν στην ίδια περιοχή πριν από ακριβώς 38 χρόνια και έφεραν την καταστροφή: η Ελλάδα και η Κύπρος επιστρέφουν δυναμικά και αποφασιστικά στην αιχμή του δυτικού κόσμου, ενώ η Τουρκία ηγείται, πλέον, της αμφισβήτησής του… Η πολικότητα άλλαξε.

Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ SBC «ΚΑΡΡΙΕΡΑ: ΠΟΥ;»

Με παρουσιάστρια της εκπομπής την Σοφία Ροδοπούλου και σύμβουλο τον Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλο, επαναρχίζει στο τηλεοπτικό Κανάλι 10/Sbc η εβδομαδιαία εκπομπή «Καρριέρα: Πού;», η οποία είναι και η μοναδική εκπομπή του είδους της στην Ελλάδα.


Αναφερόμενοι στους στόχους της εκπομπής, οι δημιουργοί της υπογραμμίζουν ότι, σε μια εποχή αβεβαιότητας, επαγγελματικής ανασφάλειας και αυξανόμενης ανεργίας, η εκπομπή «Καρριέρα: Πού;» θέλει να βοηθήσει τους νέους κυρίως να προσανατολιστούν επαγγελματικά, να καταλάβουν καλύτερα σε ποιο εργασιακό περιβάλλον καλούντα να αναζητήσουν απασχόληση και ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να έχουν για να ευοδωθούν οι προσπάθειές τους.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΕΕΔΕ

Μετά την θερινή ραστώνη, από την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011 άρχισε η νέα περίοδος της γνωστής πλέον εκπομπής της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) «Δρόμοι της Ανάπτυξης», την οποία παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος και επιμελείται η κ.Λίνα Τσαγκαράκη, επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικών Υποθέσεων της ΕΕΔΕ.


Η ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ

Η κατάσταση είναι πλέον πολύ σοβαρή για την χώρα. Για μιαν ακόμα φορά, η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαπατήσει την τρόϊκα, μέλη της οποίας αρνούνται να ασχοληθούν εκ νέου με το ελληνικό θέμα

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Αρνούμαι να ξαναγυρίσω για ελέγχους στην Ελλάδα. Το πράγμα δεν πάει άλλο. Δυο χρόνια τώρα η κυβέρνηση μάς κοροϊδεύει. Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, παίζει άσχημα παιχνίδια και η αριστερά είναι επικίνδυνη και πλήρως ανεύθυνη. Αφού θέλουν σκατά οι Έλληνες, ας τα φάνε…». Ο συνήθως ψύχραιμος και μετρημένος εκπρόσωπος της τρόϊκας που εκφράζεται έτσι είναι κυριολεκτικά εκτός εαυτού. Και δεν συνέρχεται ούτε με τα δύο τζιν-τόνικ που πίνει στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου. Αντιθέτως, το οινόπνευμα δείχνει να τον εκνευρίζει περισσότερο. «Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί οι πολιτικοί της δεν θέλουν να την αφήσουν να πάει μπροστά», προσθέτει.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Το πρόβλημα είναι οι πολιτικοί. Όχι το χρέος…

του Ν.Γ. Δρόσου (http://www.euro2day.gr/)

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!


Πού θέλουμε να δουλεύει ο κόσμος;

Ποιο είναι το συλλογικό μας όραμα, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, σχετικά με το είδος και τη μορφή της απασχόλησης στη χώρα μας;

Θέλουμε να δουλεύει στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα;

Θέλουμε η απασχόληση αυτή να στηρίζεται σε υγιή θεμελιώδη και να παράγει ουσιαστικό έργο και κέρδη ή σε πελατειακές σχέσεις και να χαρακτηρίζεται από χαμηλή αποτελεσματικότητα και ελλείμματα;

Ό,τι και να θέλουμε, ό,τι και εάν επιθυμούμε, μικρή σημασία έχει.

Η παρούσα κυβέρνηση θυσιάζει το όποιο όραμα έχει ο καθένας μας, σχετικά με το προσωπικό του εργασιακό μέλλον ή εκείνο των παιδιών του, οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση και διακυβεύοντας την πορεία εκατοντάδων ή και χιλιάδων επιχειρήσεων, χάριν της συντήρησης του αδηφάγου κράτους.

Συντεχνιακή Δημοκρατία

του Αντώνη Ζαϊρη

Ίσως η κρίση αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία αναδιοργάνωσης της ελληνικής οικονομίας, ανασύνταξης της χώρας και αναθεώρησης ενός ανυπέρβλητου ,οριζοντίως και καθέτως, καταναλωτικού σκεπτικού πέραν των δυνατοτήτων της ελληνικής κοινωνίας.


Όλοι αποδεχτήκαμε την μείωση των εισοδημάτων μας βαθιά αγανακτισμένοι αλλά κατά βάθος ελπίζοντας σε μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτή η χώρα θα μάθει επιτέλους να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται ως σύγχρονο δυτικό κράτος δικαίου.

Παρατηρούμε ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι σε κάθε προσπάθεια αλλαγής πχ στην υγεία, την παιδεία, στην οικονομία, προβάλλονται σθεναρές αντιστάσεις που εξυπηρετούν στενά κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα προσβλέποντας στην καθήλωση της χώρας σε αναπτυξιακό μαρασμό, μείωση της ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση ακόμα και σκέψης για ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΑΦΙΑ…

Τα πολιτικο-κερδοσκοπικά και εγκληματικά κυκλώματα που στην ουσία κάνουν ό,τι θέλουν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν πρόκειται να παραδοθούν αμαχητί στον νόμο –εκτός και αν η κοινωνία τα αποβάλλει… Πώς, όμως;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η βρώμα και η δυσωδία που συναντά κανείς όταν μπαίνει σε ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι ακόμα πιο έντονες στο εσωτερικό των ΑΕΙ. Κομματικοί εγκάθετοι, έμποροι ναρκωτικών και καθηγητές που εμπορεύονται τα πάντα επιβάλλουν τον νόμο τους, που είναι αυτός της πνευματικής βαρβαρότητας και του πνευματικού εξευτελισμού.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΗΜΗΣ

Σε Ευρώπη και Αμερική κάνουν την εμφάνισή τους εταιρείες που αναλαμβάνουν να αποκαταστήσουν στο Διαδίκτυο την εικόνα και την φήμη προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν συκοφαντηθεί από ανώνυμους μπλόγκερ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο Κλωντ Λεζέν, 42 ετών, είναι ένας Γάλλος επιχειρηματίας που ίδρυσε και διευθύνει μία μικρομεσαία επιχείρηση λογισμικού. Ως φαίνεται, όμως, κάποιοι τον είχαν βάλει στο μάτι και, μέσω Διαδικτύου, τον κατασυκοφαντούσαν. «Έβαλα το όνομά μου στο Google και είδα απίστευτα πράγματα να συνδέονται με την δραστηριότητά μου. Ψευδολογίες, συκοφαντίες, ανακρίβειες και ανυπόστατες φήμες συνέθεταν ένα πλέγμα που ήταν όντως καταστροφικό», τονίζει ο Γάλλος επιχειρηματίας –ο οποίος είναι από κάθε άποψη αψεγάδιαστος.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ «ΑΔΕΛΦΟΥ» ΚΑΝΤΑΦΙ

Αποκαλέσαμε το καθεστώς του «δημοκρατία αντάξια της εποχής του Περικλή». Τον βαπτίσαμε «αδελφό» μας. Κάποιοι καλοδέχτηκαν τα λεφτά του. Και στα σχολεία μας μοιράσαμε το περίφημο Πράσινο Βιβλίο του, την ίδια περίοδο που καταργήσαμε την διδασκαλία της αρχαιοελληνικής…

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ένα από τα πιο διεστραμένα και βάρβαρα καθεστώτα της βορείου Αφρικής, αυτό του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι στην Λιβύη, κατέρρευσε. Και για μιαν ακόμη φορά έρχονται στην επιφάνεια οι «περιούσιες αξίες» που κυριαρχούν στην χώρα και που τελικά δείχνουν ποιο είναι και το ποιόν του κόσμου –με εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, βέβαια.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Quality Leader of the Year 2011 από την ΕΕΔΕ

Η υψηλή ποιότητα δεν διαπραγματεύεται, επιβραβεύεται! Με το slogan αυτό η ΕΕΔΕ προκηρύσσει για άλλη μία χρονιά το βραβείο Quality Leader of the Year. Πρόκειται για ετήσιο πανευρωπαϊκό θεσμό που πραγματοποιείται από το 2002 από τον European Organisation for Quality (Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ποιότητα) και σε εθνικό επίπεδο από την ΕΕΔΕ. Σε συνέχεια της διαδικασίας αυτής ανακηρύσσεται κάθε χρόνο ο Ευρωπαίο Quality Leader of the Year από τους Εθνικούς Quality Leader of the Year όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Τον τίτλο αυτό έχουν κατακτήσει τρεις φορές, από την έναρξη του θεσμού, οι Έλληνες αποδέκτες του βραβείου.