Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Καταπολέμηση της διαφθοράς: συντονισμένη δράση και πλήρωση των νομοθετικών κενών

Την ανάγκη εγρήγορσης των εθνικών αρχών αλλά και τη συνεργασία και τη συντονισμένη δράση μεταξύ τους για την καταπολέμηση όλων των μορφών διαφθοράς υπογράμμισαν στις παρεμβάσεις τους χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Παπανικολάου. Και οι δύο υποστήριξαν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το πακέτο που προτείνει η Επιτροπή, αλλά και η συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κα Γιαννάκου υποστήριξε ότι η διαφθορά αποτελεί διεθνική απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και των κρατών μελών και αναφέρθηκε ειδικότερα στη διαφθορά που υπάρχει και σε άλλα επίπεδα πέραν της πολιτικής, όπως στην περίπτωση χρήσης του διαδικτύου από εγκληματικές οργανώσεις, όταν οι διώκτες τους, δηλαδή οι αρμόδιοι αστυνομικοί καθυστερούν σε μεγάλο βαθμό την κατασταλτική δράση τους. ¨Όπως τόνισε η Eλληνίδα ευρωβουλευτής : " η επιβίωση της διαφθοράς έχει σχέση με τις δημοκρατικές διαδικασίες δεδομένου ότι υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν πάρα πολλά χρήματα και μπορούν να επηρεάζουν τη λειτουργία της δημοκρατίας χωρίς να αποκαλύπτουν ούτε την ταυτότητά τους αλλά ούτε και τις πηγές των εσόδων τους. ¨Όσα δηλαδή μας προδιαθέτουν ευνοϊκά και δημιουργήθηκαν για την εξυπηρέτηση των ευρωπαίων πολιτών όπως τα ανοιχτά σύνορα, η ελεύθερη κυκλοφορία, το διαδίκτυο, όλα αυτά από την άλλη πλευρά και χωρίς εποπτεία μπορούν και να αποτελέσουν διευκολύνσεις για ανθρώπους διεφθαρμένους όπως οι έμποροι ναρκωτικών και όπλων, οι οποίοι αναπτύσσουν εγκληματικές δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη".

Στο ίδιο μήκος κύματος και, ειδικότερα στην ανάγκη πλήρωσης των νομοθετικών κενών για την αντιμετώπιση των οικονομικών κυρίως εγκλημάτων διαφθοράς, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Παπανικολάου. ¨Όπως ο ίδιος σημείωσε : " Η διαφθορά σε επίπεδο κρατικών αξιωματούχων, δεν είναι θέμα που αντιμετωπίζεται μόνο με κυρώσεις σε κυβερνήσεις και κράτη-μέλη. Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό, όπως συνήθως λέγεται. Οι νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε. πρέπει να στρέφονται με την ίδια προσοχή τόσο στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στα κράτη-μέλη, όσο και σε εκείνους που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε υποθέσεις δωροδοκίας. Ασυλία στο οικονομικό έγκλημα δεν μπορεί να υπάρχει."

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι οι εθνικές οικονομίες στερούνται τουλάχιστον 120 δις ευρώ, που χάνονται εξαιτίας της διαφθοράς και της μη αποτελεσματικής καταπολέμησής της στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό, ο έλληνας ευρωβουλευτής ανέδειξε τη σημασία πλήρωσης των νομοθετικών κενών αλλά και της αναγκαίας κοινής εθνικής και ευρωπαϊκής δράσης, και ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, εκτίμησε ότι :" αυτό που πρώτα θα πρέπει να δούμε είναι πώς θα σφραγίσουμε μια για πάντα τα «παραθυράκια» στους νόμους που υπάρχουν σε πολλά κράτη μέλη και πώς θα δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία σε κάθε ευρωπαίο πολίτη ώστε άμεσα και με ασφάλεια να μπορεί να καταγγέλλει τα κρούσματα διαφθοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: