Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

"Λεφτά υπάρχουν" για επενδύσεις αλλά μένουν στο... ράφι

Ένα δαιδαλώδες, γραφειοκρατικό και αδιαφανές σύστημα μπλοκάρει το κοινοτικό χρήμα και διώχνει τους ξένους επενδυτές.

Ο επικεφαλής της Task Force Horst Reichenbach σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες σε δημοσιογράφους, επανέφερε στην επιφάνεια το προ Μνημονίου κυβερνητικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Μίλησε μάλιστα για "enormous money” και επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι η καλή και αποδοτική χρήση τους.

Εννοούσε το ΕΣΠΑ από το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν μία ημέρα πριν, μπορούν να εισρεύσουν άμεσα 7,7 δισ. ευρώ. Τα χρήματα είναι το ποσό που δεν έχει καταφέρει να διαθέσει η Ελλάδα, ενώ το δικαιούται. Θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί με ιδιωτικά κεφάλαια αν υπήρχε τραπεζική ρευστότητα, αν υπήρχαν ξένοι επενδυτές.

Όμως στην Ελλάδα της ύφεσης, του μνημονίου και του 2011 ξένοι επενδυτές δεν υπάρχουν. Τα μεγάλα έργα μένουν στάσιμα και τα κοινοτικά κονδύλια όταν φτάνουν στον αποδέκτη, αυτό γίνεται μετά από μήνες αναμονής που όσο περνά ο καιρός αποστρέφουν όλο και πιο πολλούς ιδιώτες από τα έργα.

Η νέα Ομάδα του Όλι Ρεν και του Μπαρόζο δεσμεύεται με τουλάχιστο 230 άτομα να ξεμπλοκάρει έργα, να ρεύσει το χρήμα, να δοθούν δάνεια και να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Κάποιοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι υπό τον φόβο των «τεχνοκρατών» κάτι θα γίνει στην δαιδαλώδη και πολύδιασπασμένη κρατική μηχανή.

Τα γρανάζια είναι πολλά. Οι επιδοτήσεις δίδονται από τα υπουργεία, τις περιφέρειες, αλλά και από εκατοντάδες ενδιάμεσους φορείς που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, ανάμεσα σε αυτούς και ιδιωτικοί, όπως οι τράπεζες.

Οι συμπράξεις με ιδιώτες γίνονται μέσω της αρμόδιας ειδικής γραμματείας (ΣΔΙΤ) αλλά και από τα αρμόδια υπουργεία (πχ αυτοχρηματοδοτούμενα έργα που εδώ και μήνες δεν προχωρούν ούτε βήμα).

Πλέον το βασικό εργαλείο κατά την Task Force είναι οι εγγυήσεις και τα δάνεια από το κράτος με δεδομένη την αδυναμία πρωτοβουλίας των κρατικών τραπεζών. Προανήγγειλε νέο σχήμα εγγυήσεων από το ΕΣΠΑ. Το εργαλείο δεν είναι καινούριο, παρέχεται ήδη από δύο φορείς και στα σκαριά είναι άλλος ένας, το σύνολο τέσσερις για το ίδιο πράγμα, την στήριξη της ρευστότητας μέσω εγγυήσεων. Ανάλογη δράση έχει αναπτύξει το ΕΤΕΑΝ.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει σχήματα εγγυήσεων ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για σχέδιο μετατροπής του Ταμείου Παρακαταθηκών σε νέα Τράπεζα.

Υπάρχουν και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Στο καθεστώς Fast Track εντάχθηκε προ μηνών το Ελληνικό και πρόσφατα 3 φωτοβολταϊκά. Στον νέο επενδυτικό νόμο, αφού έμεινε ανενεργός για πάνω από 1 χρόνο αξιολογούνται τώρα οι προτάσεις που πρόσφατα υποβλήθηκαν. Η Ελλάδα πλέον σχεδιάζει ειδικές ζώνες κινήτρων και άλλων «ειδικών» παροχών και ονειρεύεται ότι οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν για νέες παραγωγικές επενδύσεις που θα αναζωογονήσουν τη χώρα και όχι για μερίδιο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: