Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΗΜΗΣ

Σε Ευρώπη και Αμερική κάνουν την εμφάνισή τους εταιρείες που αναλαμβάνουν να αποκαταστήσουν στο Διαδίκτυο την εικόνα και την φήμη προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν συκοφαντηθεί από ανώνυμους μπλόγκερ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο Κλωντ Λεζέν, 42 ετών, είναι ένας Γάλλος επιχειρηματίας που ίδρυσε και διευθύνει μία μικρομεσαία επιχείρηση λογισμικού. Ως φαίνεται, όμως, κάποιοι τον είχαν βάλει στο μάτι και, μέσω Διαδικτύου, τον κατασυκοφαντούσαν. «Έβαλα το όνομά μου στο Google και είδα απίστευτα πράγματα να συνδέονται με την δραστηριότητά μου. Ψευδολογίες, συκοφαντίες, ανακρίβειες και ανυπόστατες φήμες συνέθεταν ένα πλέγμα που ήταν όντως καταστροφικό», τονίζει ο Γάλλος επιχειρηματίας –ο οποίος είναι από κάθε άποψη αψεγάδιαστος.

Έτσι, για να αποκαταστήσει την τρωθείσα φήμη του κατέφυγε σε μία νεοσύστατη γαλλική εταιρεία επικοινωνίας, της οποίας το κύριο αντικείμενο δραστηριότητας είναι να προστατεύει την φήμη των πελατών της στο Διαδίκτυο και, βεβαίως, να αποκαθιστά τις ζημιές που κατά κανόνα προκαλούν κακόβουλες ενέργειες.

«Οι μέσω του Διαδικτύου κακόβουλες διαδόσεις», λέει ο Γάλλος καθηγητής επικοινωνίας Ζαν-Νοέλ Καπφερέρ, «αντιστοιχούν στο πανάρχαιο φαινόμενο των ψιθύρων. Με την μόνη διαφορά ότι οι ψίθυροι αυτοί σήμερα κυκλοφορούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και προσεγγίζουν εκατομμύρια ανθρώπους ταυτοχρόνως. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνεπώς νέα τεχνολογικά εργαλεία, συναφή με την λειτουργία του Διαδικτύου. Πρόκειται για μία νέα διάσταση του μάνατζμεντ των κρίσεων, που συνεπάγεται και νέες διαδικασίες στις εφαρμογές του…».

Την ίδια περίπου άποψη εκφράζει και ο Βρεταννός πρώην δημοσιογράφος και νυν σύμβουλος επικοινωνίας Τζων Κλαρκ, ο οποίος τονίζει ότι ένας από τους μεγάλους κινδύνους του Διαδικτύου για τις επιχειρήσεις είναι η ανάπτυξη μιας αργυρώνητης παραδημοσιογραφίας, η οποία, μέσω αληθοφανών αναρτήσεων, διαστρεβλώνει γεγονότα και πραγματικότητες. Με μοναδική δε ευκολία κηλιδώνει πρόσωπα και θεσμούς.

Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις ΗΠΑ, σήμερα δε εξυπηρετεί και ευτελείς πολιτικές σκοπιμότητες. Στην Ευρώπη, παρόμοια φαινόμενα αναπτύσσονται στην Γαλλία και τον ευρωπαϊκό Νότο, που είναι πολύ πιο ευάλωτος στις θεωρίες συνομωσίας και στην εύκολη λασπολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: