Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ

Ο διαγωνισμός καινοτόμων προϊόντων ειδών διατροφής «Ecotrophelia 2011» καθιερώνει την συνεργασία μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και της πρώτης βιομηχανίας στην Ελλάδα –αυτή των τροφίμων

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός κλάδος της χώρας, αυτός των ειδών διατροφής, ήλθε πιο κοντά στο πανεπιστήμιο και την νεολαία είναι σημαντικό. Ιδιαίτερα δε όταν, μέσα από την προσέγγιση αυτή, αναδεικνύονται νέα προϊόντα τα οποία συνέλαβαν οι φοιτητές και οι καθηγητές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ανακοίνωσης και η βράβευση των τριών νικητριών ομάδων του 1ου Διαγωνισμού Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής «Ecotrophelia 2011», που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Στην τελική φάση του διαγωνισμού έφθασαν έξι πανεπιστημιακές ομάδες φοιτητών οι οποίες κατάφεραν να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μήνες ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής που, εκτός από την γεύση του, διακρίνεται και για τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Τους τρεις νικητές ανέδειξε η Εθνική Επιτροπή που είχε συσταθεί για τον διαγωνισμό και αποτελείτο από τον κ. Ευάγγελο Καλούση, πρόεδρο του ΣΕΒΤ, την καθηγήτρια κ.Αντωνία Τριχοπούλου, ΕΚΠΑ, τον Dr.D.Rossi, αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής τεχνολογικής πλατφόρμας «Food for Life», τον κ. Γρ.Αντωνιάδη, πρόεδρο του ΣΔΕ, και τον κ. Ρ.Γαμβρό, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ.

Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα που είχαν συγκροτήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για το προϊόν «Eco-Parizaki Sea Food». Το νέο προϊόν συνδυάζει την διατροφική αξία των θαλασσινών και την οικολογική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, σε μία νόστιμη και υγιεινή διατροφική επιλογή. Η νικήτρια ομάδα, εκτός από το χρηματικό έπαθλο που τής δόθηκε, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Κολωνία όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού και να παρουσιάσει το προϊόν της στο ευρωπαϊκό κοινό, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «Anuga».

Το 2ο Βραβείο κέρδισε η ομάδα που είχαν δημιουργήσει οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό με το προϊόν «Sweet Variation–Semolina Halva» που είναι ένα παραδοσιακό προϊόν ψυγείου έτοιμο προς κατανάλωση, πλούσο σε σελήνιο, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με φυτικές ίνες και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Διακρίνεται για τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του, αλλά και για την χρήση οργανικών πρώτων υλών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την παραγωγή του.

Το 3ο Βραβείο μοιράστηκε η ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με αυτή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ανέπτυξαν το «Magic Key», ένα dressing σαλάτας με βάση το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, που η καινοτόμα συσκευασία του, στην οποία ενσωματώνονται διάφορα μπαχαρικά, επιτρέπει στον καταναλωτή να επιλέξει την γεύση που επιθυμεί. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετείχε με το προϊόν «Green Mediterranean Dell Salad», μία προ-συσκευασμένη έτοιμη προς κατανάλωση σαλάτα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ελληνικά λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας.

Την σημασία της καινοτομίας στην βιομηχανία τροφίμων, αλλά και στην παραγωγική δραστηριότητα γενικά, υπογράμμισε στην διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ κ. Ευαγ.Καλούσης, ο οποίος συνεχάρη για την δουλειά τους και τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. «Η επένδυση στην έρευνα και η εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων αποτελούν βασικά εφόδια για να μπορέσουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις να καλύψουν τις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις των καταναλωτών για προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής υγείας. Ο ΣΕΒΤ πιστεύει ότι οι δράσεις και οι μηχανισμοί που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα. Γι αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην σύνδεση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης με τις ανάγκες του παραγωγικού τομέα», ανέφερε ο κ.Ευαγ.Καλούσης.

Από την πλευρά της πολιτείας, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηναν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ.Κώστας Κοκκινοπλίτης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Γιάννος Λιβανός. Ο κ. Κ. Κοκκινοπλίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που περιλαμβάνει στροφή της ελληνικής οικονομίας σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και τεχνολογικής καινοτομίας. Ο κ.Γ.Λιβανός, από την πλευρά του, δήλωσε πως η παραγωγή ελληνικών ποιοτικών προϊόντων από τους νέους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της αγροτικής και κατ’ επέκταση της οικονομικής πολιτικής.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ιδρύθηκε το 1978 και τα μέλη του καλύπτουν το 25% της συνολικής απασχόλησης στην μεταποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: