Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Ελλάδα μετέφερε την παραγωγή γάλακτος η Friesland - Campina

Η πρώτη ξένη επένδυση στην γαλακτοκομία, μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης έγινε και πάλι στην περιοχή της Πάτρας. Ο ολλανδικός συνεταιριστικός όμιλος της Friesland - Campina μετέφερε την παραγωγή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης από την Γερμανία στην Ελλάδα, ενώ όπως αποκάλυψε προσφάτως ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον ολλανδικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην ελληνική αγορά.


Πρόκειται μάλιστα το σχέδιο των ολλανδών επιχειρηματιών να παρουσιαστεί σύντομα - εντός του Οκτωβρίου - στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, από τους οποίους και θα ζητήσουν την άρση συγκεκριμένων γραφειοκρατικών εμπορίων για να το υλοποιήσουν. Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται κι η προαναφερόμενη κίνηση, η οποία προετοιμάστηκε μεθοδικά από τις αρχές του χρόνο.

Η Friesland - Campina, η οποία παράγει ήδη το γιαούρτι Νουνού στην Πάτρα, προχώρησε σε επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ - πηγές της εταιρείας απέφυγαν να αποκαλύψουν το ύψος - δεδομένου μάλιστα ότι το υπάρχον εργοστάσιο δεκαπλασίασε την παραγωγική του δυναμικότητα και διαθέτει την πιό σύγχρονη τεχνολογία στην παραγωγή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης. Παράλληλα «έκτισε» ισχυρή παρουσία στη ζώνη γάλακτος, προχωρώντας στην υπογραφή συμβολαίων με κτηνοτροφικές μονάδες - για πρώτη φορά τα υπογραφέντα συμβόλαια είναι δύο ή τριών χρόνων ανά περίπτωση. Πηγές της εταιρείας έλεγαν πως η συμφωνία μετους κτηνοτρόφους είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, δεδομένου ότι με τις παροχές σε υλικοτεχνική υποδομή που τους πρόσφεραν πέτυχαν την μείωση του κόστουςπαραγωγής της πρώτης ύλης, κάτι το οποίο σκοπεύουν να συνεχίσουν και στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης σημειώνει συνεχή άνοδο. Συνολικά η κατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος (το παστεριωμένο πέντε ημερών και το υψηλής παστερίωσης) στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 2%.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός του γάλακτος και της γιαούρτης, εδώ και αρκετά χρόνια ο ολλανδικός όμιλος είχε δείξει ενδιαφέρον και για την παραγωγή φέτας, χωρίς ως τώρα να προχωρήσει σε συγκεκριμένη κίνηση. Πριν από αρκετούς μήνες, σύμφωνα με πηγές της ΑΤΕ, είχε κατ΄αρχήν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την περίπτωση της Δωδώνης - η Αγροτική Τράπεζα, όπως είναι γνωστόν έχει αποφασίσει να πωλήσει την συμμετοχή της στην μεγαλύτερη συνεταιριστική τυροκομική επιχείρηση. Στη διάρκεια του 2010 οι πωλήσεις της Friesland - Campina ανήλθαν στα 295,6 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη στα 1,6 εκατ.ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: