Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Μιλώντας στο 2ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της ΕΕΔΕ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είπε κάποιες αλήθειες

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η χώρα μας –και προκαλώ οποιονδήποτε έχει άλλη άποψη– αποτελεί στην κυριολεξία την πιο όμορφη γωνιά του πλανήτη για θαλάσσιο τουρισμό. Η Ελλάδα είναι στην κυριολεξία παράδεισος για κρουαζιέρα και γιώτινγκ. Η πολυποικιλότητα, το εξαιρετικό κλίμα, οι γαλήνιες θάλασσες, ο μοναδικός πολιτισμός και η μικρή απόσταση του ενός παραδεισένιου τόπου μας από τον άλλον, αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για θαλάσσιο τουρισμό σε μεγάλη έκταση, με αμέτρητες συμμετοχές και πολύ υψηλά έσοδα». Αυτά, μεταξύ άλλων, είπε στην ομιλία του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε, ωστόσο, και στις ελλείψεις της χώρας σε τουριστικές στρατηγικές και μάρκετινγκ.

Επισημαίνοντας τις προσπάθειες που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια, ο υφυπουργός είπε: «Την τελευταία διετία προσπαθήσαμε και προχωρήσαμε σε ορισμένες ανατροπές και επιδιώξαμε να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι δεν αρκεί να ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, αλλά είναι αναγκαίες και οι δικές μας παρεμβάσεις. Ήταν αναγκαία, για παράδειγμα, η άρση του καμποτάζ που για χρόνια ολόκληρα δεν επέτρεπε να γίνουν home ports οι ελληνικοί λιμένες κρουαζιέρας. Προχωρήσαμε στην άρση του καμποτάζ και πολλοί θα πουν, και εγώ θα συμφωνήσω, ότι δεν υπήρξε πλήρης. Έγινε όμως μία σημαντική αρχή και μία σημαντική σύγκρουση και να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε. Ανοιχτήκαμε για πρώτη φορά στις αγορές και σταματήσαμε να περιμένουμε με δεμένα χέρια πότε θα μάς έρθουν οι πελάτες και τα πλοία».

Παρόλα αυτά, ο κ. Γ.Νικητιάδης αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις και είναι ακόμα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. «Χρειαζόμαστε προβλήτες, χρειαζόμαστε μαρίνες, χρειαζόμαστε υποδομές για την κρουαζιέρα και το γιώτινγκ. Σήμερα η χώρα διαθέτει 10 λιμένες κρουαζιέρας και 24 προβλήτες. Στόχος μας πιστεύω πως πρέπει να είναι οι 20 λιμένες κρουαζιέρας και πάνω από 50 προβλήτες. Συγχρόνως, η χώρα διαθέτει 34 μαρίνες, 38 καταφύγια-αγκυροβόλια και 5 ξενοδοχειακούς λιμένες», είπε ο υφυπουργός. Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, διότι έχει υπολογιστεί ότι μόνον από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και των home ports μπορούμε να διασφαλίσουμε έως και 4% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: