Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σε μία εποχή όπου τα δίκτυα και οι διαδικτυώσεις παίζουν αποφασιστικό ρόλο στις λήψεις αποφάσεων, καθώς και στις λειτουργίες της οικονομίας και της πολιτικής, καλόν είναι να συνειδητοποιήσει κανείς τί προσφέρουν οι δημόσιες και κυβερνητικές σχέσεις.

Διαπρεπής σύμβουλος επικοινωνίας και μάρκετινγκ, ο Γιώργος Σταμάτης, στο βιβλίο του Ολοκληρωμένη Στρατηγική Επικοινωνία (εκδ. Αθ. Σταμούλη), θίγει ένα επίκαιρο και σημαντικό θέμα: αυτό των κυβερνητικών και δημοσίων υποθέσεων, για το οποίο πολύς λόγος γίνεται σε Ευρώπη και Αμερική.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ

-Δραστικές περικοπές στις μιντιακές του δραστηριότητες πραγματοποιεί ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος είναι αποφασισμένος να επαναθεωρήσει την παρουσία του στα ΜΜΕ

-Από πολλές ευρωπαϊκές προσωπικότητες, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου πιέζεται να προχωρήσει σε διεύρυνση της κυβέρνησής του προς άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν αποκλείεται έτσι η προς το φθινόπωρο είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα του κ. Φώτη Κουβέλη

-Αρνητικά είναι για την ώρα τα μηνύματα που λαμβάνει από την πολιτική αγορά η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ως προς την από μέρους της δημιουργία νέου κεντροδεξιού κόμματος

-Ενδιαφέρον ενημερωτικό ταξίδι στην Ταϊβάν πραγματοποίησε ο επιχειρηματίας κ. Παν. Κουτσίκος, πρόεδρος του Ελληνο-τουρκικού Επιμελητηρίου και ένθερμος υποστηρικτής της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ταϊβάν

-Αρνητική είναι η τοποθέτηση απέναντι στον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κων. Μίχαλου των εκδοτικών επιχειρήσεων που δημοσιεύουν ισολογισμούς. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είχε ζητήσει να καταργηθεί το καθεστώς αυτό, το οποίο καταπολεμάται επίσης και από τον εκδοτικό όμιλο του Αρ. Αλαφούζου

-Στο υπό το μηδέν βρίσκεται πλέον η εικόνα της χώρας μας μετά την τρομοκρατική ενέργεια κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Ακυρώθηκαν έτσι οριστικά τρεις συνεδριακές εκδηλώσεις που θα γίνονταν στην Αθήνα τον Ιούλιο. Σε ορισμένους επιφανείς συνέδρους η Ελληνική Αστυνομία δήλωσε αδυναμία να εξασφαλίσει την προστασία τους

-Ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο συγχωνεύσεως της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, είναι πολύ πιθανός ο γάμος της ΕΤΕ με την Τράπεζα Πειραιώς. Το όλο σχέδιο προωθείται, ανεπισήμως βέβαια, από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο

-Αήθεις και κατευθυνόμενες είναι οι επιθέσεις κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ κ. Παν. Βουρλούμη, ο οποίος βάλλεται από μερίδα του οικονομικού τύπου ύστερα από υποδείξεις του περιβάλλοντος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Επίσης, για λόγους πολιτικούς και μόνον, ο κ. Παν. Βουρλούμης παραπέμπεται σε δίκη με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για υπερτιμημένες συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης συστημάτων του ΟΤΕ από Siemens και Intracom. Η παραπομπή εστιάζεται σε «πράσινους» υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΤΕ, που είχαν αντίθετη άποψη με τον κ. Παν. Βουρλούμη.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ: Οικονομική υπερδύναμη η Τουρκία;

Όσοι προβλέπουν ότι η Τουρκία σε λίγα χρόνια θα συμμετέχει στην Λέσχη των Μεγάλων του πλανήτη μας, ίσως έχουν δίκιο. Πέρα από σημαντική περιφερειακή δύναμη, η γειτονική μας χώρα με ταχείς ρυθμούς αποκτά και υπολογίσιμο διεθνώς πλέον οικονομικό βάρος.

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Γιατί το Ταμείο δεν ζητάει μείωση μισθών

του Μπαμπη Παπαδημητριου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26/6/2010)


Κάθε τόσο επανέρχεται η ίδια κουβέντα. «Το Ταμείο ζητάει να περικοπούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, να απαλειφθεί η 13η και η 14η αμοιβή και άλλα παρόμοια». Φοβούμαι πως πέραν της τρομοκρατικής «χρησιμότητας» που εκπέμπουν τα παρόμοια, καμία άλλη αξία δεν έχουν. Στα διάφορα κείμενα που συνόδευσαν τις εργασίες της Τριμερούς υπάρχει μια εξήγηση γιατί, και αυτός είναι ο τίτλος της σχετικής παραγράφου αριθμός 29, «Στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις σχετικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ MARK MAZOWER

Η παρούσα κρίση παρουσιάζει μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να πάρει καθοριστικές αποφάσεις, να ανεξαρτοποιηθεί, και να χαράξει μόνη της, αυτόνομη, μια καινούργια πορεία, τόνισε ο παγκοσμίου βεληνεκούς ιστορικός Mark Mazower στην εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Harvard Business School, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 22/6/2010

Τί προβλέπουν τα στελέχη για την παγκόσμια οικονομία, Το αύριο της γερμανικής οικονομίας


Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ακόμα και πριν την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση, οι περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό των χωρών χαμηλού κόστους, ιδιαιτέρως δε σε αυτόν της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας. Η πραγματικότητα αυτή, μπροστά στην οποία κάποιοι κλείνουν τα μάτια και κάποιοι άλλοι την ξορκίζουν, έχει οδηγήσει σε υψηλή μετανάστευση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και σε υψηλή ανεργία –δύο φαινόμενα τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο της ευρωσκλήρυνσης, που είναι κάτι παραπάνω από έντονο στην Ελλάδα.

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αν αναλύσει κανείς τα ποσοστά αποτυχίας στους διαγωνισμούς εκπαιδευτικών του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), θα μείνει άφωνος. Πλησιάζουν το 80%. Ευλόγως τίθεται λοιπόν το ερώτημα: από ποιους διδάσκονται οι νέοι μας; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι μάλλον εύκολη. Διδάσκονται από άτομα πολύ περιορισμένης παιδείας, τα οποια εξ ορισμού επιδιώκουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα να είναι στα μέτρα τους. Δηλαδή, να παράγει αγράμματους, οι οποίοι και θα εμποδίζουν την οποιαδήποτε ανέλιξη της κοινωνίας.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ο ΚΙΝΕΖΟΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Οι Κινέζοι είναι άνθρωποι μεθοδικοί, υπομονετικοί και έξυπνοι. Όλη τους η φιλοσοφία στηρίζεται στην ρήση ότι δεν ενδιαφέρει το χρώμα της γάτας, αρκεί να μπορεί να πιάνει ποντίκια. Τον τελευταίο καιρό, λοιπόν, μετά την απόβασή της στην Αφρική –όπου ήδη ελέγχει το 60% των πλουτοπαραγωγικών πηγών της– δεύτερος μεγάλος στόχος της Κίνας είναι η διείσδυση και η απόκτηση ισχυρών ερεισμάτων στην παραπαίουσα Ευρώπη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, τα δημόσια χρέη ανεβαίνουν, παρά τις μεγαλοστομίες των περισσότερων Ευρωπαίων ηγετών. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τους ειδικούς στα χρηματοοικονομικά θέματα να αναρωτιούνται ποια θα είναι η προσεχής φάση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Τί θα συμβεί όταν χώρες διστακτικές στο να εξυγιάνουν την δημοσιονομική τους διαχείριση θα χάσουν την εμπιστοσύνη των αγορών; Αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί αρκετές φορές και δεν συντρέχει κανένας λόγος να μην συμβεί και στην παρούσα φάση.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ο πυλώνας της φιλανθρωπίας

Tης Τασουλας Kαραϊσκακη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20/6/2010)

Να δωρίσουν τη μισή περιουσία τους στους φτωχούς πρότειναν οι δύο πλουσιότεροι Αμερικανοί, Μπιλ Γκέιτς και Ουόρεν Μπάφετ. Η ιδέα, που κοινοποιήθηκε προ ημερών, καλλιεργήθηκε κατά τη διάρκεια δείπνου πριν από ένα χρόνο, και μερικοί πλούσιοι έκτοτε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον...

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Λίγο πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ο Ισπανός συγγραφέας Εμμανουέλ Βαθκέθ Μονταλμπάν πρόλαβε να γράψει ένα βιβλίο, προϊόν της πολύχρονης εμπειρίας του ως φίλαθλος της Μπαρτσελόνα, με τίτλο «Το ποδόσφαιρο, μια θρησκεία σε αναζήτηση θεού». Το βιβλίο αυτό προσφάτως κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και αξίζει τον κόπο να διαβαστεί από ποδοσφαιρόφιλους και μη. Προσφέρει τροφή για σκέψη και αποδεικνύει ότι, όλο και περισσότερο στην διάρκεια του 21ου αιώνα, το ποδόσφαιρο θα αποτελεί κορυφαία οικονομική δραστηριότητα, αλλά και απίστευτο κοινωνιολογικό και επικοινωνιακό φαινόμενο.

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σίγουρα διαχειρίζεται μία εξόχως δύσκολη κατάσταση για την ελληνική οικονομία. Όμως, από συνεντεύξεις που δίνει και από ομιλίες που κάνει στο εξωτερικό, αμφιβάλλουμε αν έχει σαφή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας.

Για παράδειγμα, παραχώρησε συνέντευξη στην βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ» (γαλλόφωνη, με 230.000 φύλλα κυκλοφορία), στην οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα προχωρά με επιτυχία στον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως, ενώ ταυτοχρόνως θα βάλει σε πολλούς τα γυαλιά από πλευράς αναπτύξεως. Επίσης, ο κύριος πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η χώρα είναι μία όασις για τους επενδυτές και ότι έχουν λαμπρό μέλλον ο τουρισμός και η μεσογειακή δίαιτη. Μιλώντας δε στην Σοσιαλιστική Διεθνή στις Βρυξέλλες, ο κ. Γ. Παπανδρέου είπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα βγει από την κρίση μέσω της αναπτύξεως, που αποτελεί αντίδοτο στην λιτότητα. Δεν εξήγησε όμως πώς η γηράσκουσα και υπερχρεωμένη Ευρώπη θα μπει σε τροχιά αναπτύξεως, αν πρώτα δεν βάλει τάξη στην δημοσιονομική της διαχείριση και στις υπερβολές του χρηματοδοτούμενου με δανεικά κράτους-προνοίας.

SBC: ΤΩΡΑ ΦΙΜΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΑΛΙΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου πολύ φοβούμεθα ότι ηγείται μιας ομάδας η οποία περιλαμβάνει στις τάξεις της ασχέτους μεν, αλλά πολύ επικίνδυνους ανθρώπους. Ένας από τους τελευταίους είναι και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Αναγκαία η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού

Το θέμα της θωράκισης του ελληνικού τουρισμού από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, έθεσαν με ερώτησή τους προς την Επιτροπή, οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και κ. Κώστας Πουπάκης.

Λίγα λόγια για τη νέα εποχή

του Γιάννη Μπουτάρη*

Το τελευταίο διάστημα μαζί με την οικονομική κρίση έχουν υπεισέλθει στην καθημερινότητά μας καινούριες λέξεις και όροι: ΔΝΤ, ελεγκτικοί μηχανισμοί, μηχανισμοί στήριξης, σπρεντ, σουαπ, σι-ντι-ες, επίσημοι τοκογλύφοι, τοκοχρεολύσια και πολλοί άλλοι, που μέχρι σήμερα ανήκαν στη διάλεκτο των χρηματιστών, των τραπεζιτών και των άλλων ειδικών περί την οικονομία. Σήμερα και ο περιπτεράς της γειτονιάς μπορεί να σου κάνει ανάλυση της κατάστασης, να αποφανθεί για το ποιοι φταίνε και να σου εξηγήσει πώς θα βγούμε από την κρίση. Και ενώ όλοι μιλάνε για δανεικά, κανείς δεν μιλάει για το πώς θα κερδίσουμε χρήματα για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα δανεικά, παλιά και νέα. Έμποροι, βιοτέχνες, εργάτες, υπάλληλοι, αγρότες, βιομήχανοι, εφοριακοί, τελωνειακοί, πανεπιστημιακοί, στρατός και αστυνομία -όλη η Ελλάδα- ζητούν για τον εαυτό τους εξαίρεση από τα αυστηρά οικονομικά μέτρα.

Παγκόσμιο Kύπελλο και διπλωματία

Πηγή: The New York Times

Με πήρε τηλέφωνο ο Χένρι Κίσινγκερ, κάτι που ναι μεν δεν συμβαίνει συχνά, αλλά το κάνει τις παραμονές των Παγκοσμίων Κυπέλλων, καθώς μοιραζόμαστε την εμμονή ότι το ποδόσφαιρο θα επισκιάσει και πάλι τη μάχη για επιρροή στο διεθνές στερέωμα. Αναφορικά με την ομάδα των ΗΠΑ, μια από τις γοητείες της οποίας είναι ότι δεν έχει ακόμα εμπεδώσει την τέχνη του «επαγγελματικού φάουλ», ο Κίσινγκερ ήταν λακωνικός: «Εχουμε βελτιωθεί μεν, αλλά εξακολουθούμε να μην έχουμε τη δική μας, ξεχωριστή αγωνιστική ταυτότητα». Κατά τον γνωστό διπλωμάτη, η ομάδα ποδοσφαίρου της Αμερικής είναι «μια δουλειά σε εξέλιξη», όπως και η εξωτερική πολιτική του Λευκού Οίκου.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η φίμωση του μοναδικού οικονομικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας , χωρίς καμία προειδοποίηση, πλήττει ευθέως την ενημέρωση των πολιτών και την ελευθερία της δημοσιογραφίας. Η αυθαίρετη παρέμβαση της ΕΕΤΤ να κατεβάσει το σήμα εκπομπής του SBC, πραγματοποιήθηκε σε μία χρονική στιγμή που οι οικονομικές εξελίξεις της χώρας , καθορίζουν τη ζωή των πολιτών της. Αυτή την ώρα ο πρόεδρος του SBC Ηλίας Κοπανίτσας, κρατείται με τη διαδικασία του αυτόφωρου στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής, επειδή υπερασπίζεται το δικαίωμα της ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ, ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Όταν είναι στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου εντυπωσιάζει με τα θαυμάσια αγγλικά του και έτσι οδηγεί τους ακροατές του στο να παρακολουθούν τα όσα λέει. Και αυτά είναι συνήθως φράσεις-συνθήματα, πίσω από τις οποίες απουσιάζει δραματικά το ουσιαστικό περιεχόμενο. Αυτό πιθανότατα γίνεται σκοπίμως, διότι στην Ελλάδα της επιτήρησης τα ωραία λόγια ευημερούν, αλλά οι πράξεις πάσχουν.

Αυτό είναι ορατό στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όπου πρωτίστως κυριαρχεί αντιπαραγωγικό και αντιεπιχειρηματικό ταυτοχρόνως κλίμα. Το κοκτέϊλ είναι επικίνδυνο και, αργά ή γρήγορα, οι επιπτώσεις του θα γίνουν αισθητές με δραματικό τρόπο, όταν, μετά τον Οκτώβριο η οικονομία θα γνωρίσει μεγάλη ύφεση –η οποία θα είναι πάνω από το προβλεπόμενο 4% που εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Παρά την ύφεσή της, η κρατικοδίαιτη ελληνική οικονομία κατέχει και τα πρωτεία πληθωρισμού στην ΕΕ, πέρα από αυτά του χρέους. Η εξέλιξη του δείκτη τιμών του καταναλωτή μόνον ειρωνικά χαμόγελα προκαλεί στους αναμένοντες την τελική πτώση της ελληνικής οικονομίας. Διότι, ενώ η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται στο ναδίρ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται με ρυθμό 5,4% σε ετήσια βάση. Έκανε δηλαδή ένα νέο ανοδικό άλμα, μετά το 4,8% του Απριλίου και το 3,9% του Μαρτίου. Δεν αποκλείεται δε να πάει και παραπάνω, τώρα που μπήκαμε στο καλοκαίρι.

ΙΝΑΔΕ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ), στο πλαίσιο των καταστατικών του δραστηριοτήτων αλλά και της κοινωνικής του ευθύνης, προχωρά στην δημιουργία και κατασκευή Κέντρου Υγείας στην Λ.Δ. του Κογκό, με πόρους από τον ιδιωτικό τομέα και εθελοντές. Με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία, διαπιστώθηκε ένα μεγάλο κενό ενημέρωσης της ελληνικής κοινής γνώμης και των επιχειρήσεων για τα δρώμενα στις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής γενικότερα. Για τον λόγο αυτό, το Ινστιτούτο προχώρησε στην διοργάνωση μιας εκδήλωσης επιστημονικού και ενημερωτικού χαρακτήρα την Δευτέρα 28 Ιουνίου, στην Αθήνα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης του ΥΠΕΞ. Για την εκδήλωση, το ΙΝΑΔΕ έχει την συνεργασία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κεντρικής Αφρικής κ. Ιγνατίου, της κυβέρνησης της Λ.Δ. του Κογκό και της πρεσβείας του Βελγίου στην Αθήνα. Η εταιρεία iForce Επικοινωνίες έχει αναλάβει την γραμματειακή στήριξη και επιμέλειά της.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, Η ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ;

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται για την ώρα σε μία μορφή θρησκείας με πολλούς θεούς, η οποία, αργά αλλά σταθερά, αποκτά και τεράστια οικονομική σημασία. Πέρα από αθλητικό γεγονός που προκαλεί παθιασμένες αντιδράσεις, ξεσηκώνει τα πλήθη και καθηλώνει δισεκατομμύρια ανθρώπους, τί άλλο είναι το ποδόσφαιρο; Πριν απ’ όλα, είναι το άκρον άωτον της παγκοσμιοποίησης. Δεν υπάρχει πιο παγκοσμιοποιημένο φαινόμενο από το ποδόσφαιρο –και ίσως γι αυτό κάποιοι διανοούμενοι να το μισούν θανάσιμα. Η αυτοκρατορία του ποδοσφαίρου δεν γνωρίζει σύνορα και όρια. Ακόμα καλύτερα, είναι μία αυτοκρατορία δημοφιλέστατη, όπως αναγνωρίζουν όλοι οι λαοί, αποδεχόμενοι ότι το ποδόσφαιρο τούς έχει κατακτήσει. Με άλλα λόγια, αυτό το τυπικό βρεταννικό άθλημα, σήμερα είναι το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός.

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΕΕΔΕ: ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σε μία εποχή βαθειάς κρίσης, η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μιαν άλλη αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Πέρα από την κρίση των χρεών τους, οι αναπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν και μία σοβαρή πρόκληση προσαρμογής στον νέο διεθνή καταμερισμό της εργασίας και στο περιβάλλον που αυτός δημιουργεί. Κύρια δε χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος αυτού είναι η ανάδειξη της γνώσης ως παράγοντα παραγωγής, η σημασία των νέων τεχνολογιών, οι πράσινες δραστηριότητες και η μόνιμη μάθηση.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΙ «ΝΟΝΟΙ»

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Στην Ελλάδα, η πενία δεν κατεργάζεται μόνον τέχνας αλλά και νέους απατεώνες. Η κρίση δημιούργησε μία νέα κατηγορία απατεώνων στην Ελλάδα. Πρόκειται γι αυτούς που διαδίδουν κάθε λογής ανοησίες –περί δραχμής, ευρώ και δεν συμμαζεύεται– και στην συνέχεια βρίσκουν αρκετούς αφελείς σοτυς οποίους προσφέρουν υπηρεσίες ανοίγματος λογαριασμών στο εξωτερικό, με την ανάλογη βεβαίως προμήθεια που συναρτάται στο μεταφερόμενο ποσόν.

Ελβετία, ένα "απρόθυμο" ασφαλές καταφύγιο

του Michael Casey (Dow Jones Newswires)

Η λύση για την Ευρωπαϊκή κρίση βρέθηκε: Η ελβετική κυβέρνηση θα διατάξει κάθε Ελβετό πολίτη να κάνει διακοπές δύο εβδομάδων σε ένα ελληνικό νησί, όπου θα πρέπει ακατάπαυστα να επιδοθεί σε κατανάλωση ούζου και φέτας. Σε περίπτωση που πέρασε απαρατήρητο, η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε την Τρίτη ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά το εκπληκτικό ποσό των 78,8 δισ. ελβετικών φράγκων στα 232 δισ. το Μάιο.

Η Κίνα θα μετατρέψει την κρίση στην Ελλάδα σε ...ευκαιρία

Πηγή: Washington Post

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να εμβαθύνει τους οικονομικούς της δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς και τις επενδύσεις. Εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα της κυβέρνησης καθώς και τις χαμηλές τμές της ελληνικής αγοράς, οι Κινέζοι σχεδιάζουν να τονώσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια - ίσως δισεκατομμύρια - ευρώ την Ελλάδα.

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Για να καταλάβει κανείς τί συμβαίνει στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του τις σχέσεις μεταξύ τεσσάρων ζευγαριών, στα οποία τώρα προστίθεται και η Τουρκία. Τα ζευγάρια που «παίζουν» στην Μέση Ανατολή είναι:

-η Χαμάς και η Χεζμπολά

-η Συρία και το Ιράν

-οι κυβερνήσεις Λιβάνου και Τουρκίας

-το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 9/6/2010

Η Χαμάς κατά του ΟΗΕ, Προς εκλογική νίκη των Φιλελευθέρων στην Ολλανδία

Η ιστορία των χρεοκοπιών και των αναδιαρθρώσεων κρατικών χρεών

Πηγή: Sovereign Defaults and Debt Restructurings

Η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση του χρέους του, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο στη διεθνή οικονομική πρακτική και τη διεθνή χρηματοοικονομική ιστορία. Μία χρεοκοπία ή μία αναδιάρθρωση του χρέους επιτρέπει στο Κράτος να μειώσει σημαντικά ή να μετατοπίσει χρονικά τις υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές του και να πετύχει με τον τρόπο αυτό τη βελτίωση της ταμειακής του κατάστασης, την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και -ενδεχόμενα- και τη βελτίωση των συνθηκών και των όρων ανάπτυξής του.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΤΖΙΝΑ ΜΑΜΙΔΑΚΗ: ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ανησυχεί για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Η πρώτη οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας, ο τουρισμός, καταρρέει. Και αυτό συμβαίνει υπό τα απαθή βλέμματα μιας αποχαυνωμένης κοινωνίας, η οποία ανέχεται να βιάζεται καθημερινά από τα χειρότερα απόβλητά της.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 7/6/2010

Και όμως, οι αγορές φοβούνται

Μπορεί η σημερινή κατάσταση να μην είναι ίδια με την αντίστοιχη της εποχής της Λήμαν Μπράδερς, όμως οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν είναι ήσυχες. Ανησυχούν περισσότερο από ό,τι ανησυχούσαν πριν έναν χρόνο. Ο δείκτης των παγκόσμιων μετοχικών αξιών από τα μέσα Απριλίου έπεσε 15%, τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των δέκα τελευταίων μηνών. Η αισιοδοξία για επιστροφή στην ανάπτυξη έχει πάει περίπατο και οι επενδυτές βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Τί βρίσκεται πίσω από αυτήν την ζοφερή κατάσταση; Σίγουρα, οι τελευταίοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι προκαλούν νευρικότητα. Δεν είναι όμως οι μόνοι.

Η ΣΧΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η πολιτική είναι σήμερα μία πολύ ακριβή υπόθεση για να μην διαπλέκεται με το απαραίτητο καύσιμό της, το χρήμα. Η πολιτική δεν είναι ούτε εύκολη ούτε, κυρίως, φθηνή υπόθεση. Ιδιαίτερα δε στην αποκαλούμενη «μηντιακή» εποχή μας, η πολιτική δεν είναι πλέον το περιεχόμενο, αλλά η σχέση. Πριν ενδεχομένως ο πολιτικός δηλώσει τί θα κάνει, πρέπει να πει τί θα είναι. Αυτή είναι μία τάση που γενικεύεται σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες, στις οποίες όμως αλλάζει και η αντίληψη για την πολιτική. Από σύνολο παθών, ιδεών και συγκρούσεων με ιδεολογικό περιεχόμενο, η πολιτική έχει μετατραπεί σε θέαμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πολιτικός δεν κρίνεται με πολιτικά κριτήρια, αλλά με «μηντιακά». Όσο καλύτερος «σώουμαν» είναι, τόσες περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Το Ελληνο-Aμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε το 8ο ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με θέμα «Κτίζοντας Υπεύθυνες Εταιρείες – Βέλτιστες Πρακτικές για την Αειφόρο Ανάπτυξη» την Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 4/6/2010

Η φούσκα ακινήτων στην Κίνα, Στο περιθώριο η Ελλάδα, Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα hedge funds

Πωλ Γκρούγκμαν: Oι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι 50% - 50%

Αμφίσημη εικόνα καταγράφουν τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, τροφοδοτώντας την μεταβλητότητα στην διακύμανση του ευρώ. Το κλίμα επηρεάζουν και οι πολιτικές αποφάσεις για τον μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης συνολικούς ύψους 750 δισ. ευρώ.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΩΣ ΗΓΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ

του James O’ Toole*

Όλοι οι ηγέτες έχουν προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά σχετικά λίγοι από αυτούς έχουν υψηλές φιλοδοξίες για τις εταιρείες τους. Πιστεύω ότι η φιλοδοξία είναι το μοναδικό έμφυτο σημείο του χαρακτήρα που παίζει καίριο ρόλο για την αποτελεσματική ηγεσία –το οποίο και επιβεβαίωσε πριν αρκετά χρόνια ο μεγάλος Γκάντι. Όταν ρωτήθηκε γιατί εγκατέλειψε μία λαμπρή νομική καρριέρα για να ακολουθήσει τον επικίνδυνο δρόμο της αυτοθυσίας και της πολιτικής ηγεσίας, ο Μαχάτμα απάντησε με μία λέξη: «Φιλοδοξία».

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 1/6/2010

Ζαν-Κλωντ Τρισέ: απαραίτητη μία δημοσιονομική ομοσπονδία, Καλοστημένη τουρκική παγίδα στο Ισραήλ

ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Η επί χρόνια ανοχή των εταίρων μας στην ευρωζώνη στις ελληνικές αλχημείες και υπερβάσεις, μπορεί φαινομενικά να είναι ακίνδυνη σε περίοδο διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης, αλλά απεδείχθη καταστροφική όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική καταιγίδα.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ ΖΙΣΚΑΡ – ΣΜΙΤ

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Υπήρξαν οι συνεχιστές της γαλλο-γερμανικής φιλίας και οι πρωτεργάτες της δημιουργίας του ευρώ. Εξάλλου, οι κ.κ. Χέλμουτ Σμιτ και Βαλερύ Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, την περίοδο 1974-1981 έρριξαν τις βάσεις για την οικοδόμηση της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ), η οποία όμως αντιμετωπίζει πολλές και σοβαρές δυσκολίες.