Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 22/6/2010

Τί προβλέπουν τα στελέχη για την παγκόσμια οικονομία, Το αύριο της γερμανικής οικονομίας


Τί προβλέπουν τα στελέχη για την παγκόσμια οικονομία
Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της McKinsey, τα στελέχη των επιχειρήσεων προβλέπουν πέντε δυνάμεις να επαναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.

Κατά πρώτο λόγο εκτιμούν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται περισσότερο στις αναδυόμενες οικονομίες, παρά στις αναπτυγμένες. Συνεπώς, στις χώρες αυτές θα ενισχύεται η κατανάλωση και, ως εκ τούτου, θα μεγαλώνει ο αριθμός των καταναλωτών. Αυτή είναι λοιπόν μία πολύ θετική εξέλιξη για τις διεθνοποιημένες επιχειρήσεις και για την κερδοφορία τους στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Προβλέπουν επίσης ότι οι τεχνολογίες θα ενισχύουν την ελεύθερη ροή πληροφοριών παγκοσμίως, με παράλληλη άνοδο των παγκόσμιων αγορών εργασίας. Ακόμα, τα στελέχη των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι, παρά την χρηματοοικονομική κρίση, η παγκοσμιοποίηση θα κερδίζει έδαφος, με αποτέλεσμα οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας να είναι θετικές.

Ωστόσο, το 63% των ερωτηθέντων στελεχών στην έρευνα θεωρούν ότι θα εντείνεται και η αστάθεια της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα υπονομεύει βεβαίως την ισχύ της. Επίσης, σε ποσοστό 70%, τα στελέχη φοβούνται ότι τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους θα αποτελούν πραγματικό πονοκέφαλο για την Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, με αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των ΑΕΠ τους και την άνοδό τους. Πολλά στελέχη φοβούνται επίσης ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην ανεύρεση ικανών και ταλαντούχων στελεχών, σε μία περίοδο όπου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες θα μετατοπίζονται από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Εξάλλου, ο πληθυσμός στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι νέοι σε ηλικία και, πέρα από την άνοδο της καταναλωτικής τους δαπάνης και της παραγωγής τους, θα γίνουν και μεγάλοι προμηθευτές κεφαλαίων, καινοτομιών και ταλέντων. Το γεγονός αυτό κάνει από τώρα υποχρεωτική την παρουσία μεγάλων επιχειρήσεων στις αναδυόμενες αγορές –οι οποίες την προσεχή πενταετία, κατά το 50% των στελεχών επιχειρήσεων, θα προσφέρουν δυνατότητες μέτριας έως πολύ υψηλής κερδοφορίας.

Το αύριο της γερμανικής οικονομίας
Όσοι στην Ευρώπη πιστεύουν ότι η Γερμανία, κατόπιν πιέσεων, θα εγκαταλείψει το ισχυρό εξαγωγικό της μοντέλο για να ενισχύσει την εσωτερική της ζήτηση, πλανώνται πλάνην οικτράν. Παρόμοια στροφή στην γερμανική οικονομική πολιτική δεν είναι ορατή, ούτε σήμερα ούτε αύριο. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση έπληξε πολύ σοβαρά την Γερμανία –ιδιαίτερα δε την βιομηχανία της, η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, η απάντηση στην κρίση δεν θα είναι η απομάκρυνση από την εξωστρέφεια, αλλά το αντίθετο.

Η χώρα είναι αποφασισμένη να επαναπροσδιορίσει και να ενισχύσει το οικονομικό της μοντέλο και, όπως μαθαίνουμε, θα στηρίξει την προσπάθειά της σε τρεις κυρίως στρατηγικές: α) Στην ενίσχυση της ανάπτυξης με ισχυρή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Το γερμανικό εμπορικό πλεονάσμα αντιπροσωπεύει το 60% του ΑΕΠ της χώρας και σε καμμία περίπτωση δεν θα μειωθεί. Αντιθέτως, θα γίνουν προσπάθειες ανόδου του ποσοστού αυτού μέσω μιας ισχυρής αναπτυξιακής προσπάθειας, β) Θα οικοδομηθεί μία νέα οικονομική τάξη, με ενίσχυση των υπηρεσιών, που θα είναι ενισχυτικές του βιομηχανικού κλάδου, γ) Θα πραγματοποιηθεί μία ουσιαστική εκπαιδευτική επανάσταση, ώστε η Γερμανία να καλύπτει τις ανάγκες της σε υψηλής ποιότητας ταλέντα, τεχνολογικές υποδομές και καινοτομίες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε την ανανέωση στο επίκεντρο της πολιτικής μας και έχουμε την βεβαιότητα ότι η γερμανική κοινωνία θα μάς ακολουθήσει στην προσπάθεια αυτή», μάς είπε ο κ. Χ. Γκέρκενς, σύμβουλος της κ. Α.Μέρκελ σε θέματα μεταρρυθμίσεων. Από αυτά που προηγούνται είναι σαφές ότι η όποια οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης αποφασιστεί, θα έχει γερμανική σφραγίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: