Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 1/6/2010

Ζαν-Κλωντ Τρισέ: απαραίτητη μία δημοσιονομική ομοσπονδία, Καλοστημένη τουρκική παγίδα στο Ισραήλ

Ζαν-Κλωντ Τρισέ: απαραίτητη μία δημοσιονομική ομοσπονδία

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού εκφράζει την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο ευρώ, υπογραμμίζει ότι ορισμένες χώρες διακυβεύουν την δημοσιονομική ισορροπία της ευρωζώνης προκαλώντας σχετικές κερδοσκοπικές πιέσεις. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρεται ανοικτά στην Ελλάδα και τονίζει ότι οι ευθύνες της είναι σημαντικές για την σημερινή κρίση του ευρώ. Επίσης, απορρίπτει τις συνομωτικές θεωρήσεις κατά του ευρώ, τονίζοντας ότι αρκετοί διεθνείς επενδυτές αγνοούν τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. «Κατά συνέπεια», τονίζει, «οι επενδυτές αυτοί αδυνατούν να καταλάβουν την ιστορική διάσταση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι μπορούν να λαμβάνουν ιστορικές αποφάσεις, όπως αυτές που έλαβαν προσφάτως». Καταλήγει επισημαίνοντας ότι κάθε επιείκεια είναι επικίνδυνη απέναντι στις παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και προτείνει την δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής δημοσιονομικής αρχής.

Καλοστημένη τουρκική παγίδα στο Ισραήλ

Από καιρό, οι άλλοτε θερμές ισραηλο-τουρκικές σχέσεις δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Στον βαθμό δε που οι τουρκικές φιλοδοξίες για ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης στην Μέση Ανατολή γίνονταν εντονότερες, η τουρκική διπλωματία απομακρυνόταν από το Τελ-Αβίβ. Έτσι, από τις αρχές Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούταγλου είχε καλέσει το Ισραήλ να άρει το εμπάργκο της Λωρίδας της Γάζας και να επιτρέψει στον στολίσκο που ανήκε στην μη κυβερνητική οργάνωση της Insani Vardim Vakji (Ένωση Ανθρωπιστικής Βοήθειας) να δώσει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους οι οποίοι, ως γνωστόν, τελούν υπό την εξουσία της οργάνωσης Χαμάς. Πριν το αίτημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, η τουρκική ΜΚΟ –που πρόσκεται στο κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Τ.Ερντογάν– είχε απορρίψει την ισραηλινή πρόταση να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους Ισραηλινούς και, μέσω αυτών, να φθάσει στους Παλαιστίνιους.

Είναι προφανές ότι η ΜΚΟ προσέφερε μία θαυμάσια ευκαιρία για τις ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή να σπρώξουν το Ισραήλ προς δύσκολες κατευθύνσεις –κάτι που ο Τ.Ερντογάν είχε επιχειρήσει και στην Σύνοδο του Νταβός, επιτιθέμενος στον Ισραηλινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντί, λοιπόν, η Τουρκία να ρυθμίσει τις ισραηλινές απαιτήσεις δια της διπλωματικής οδού, κινητοποίησε Τούρκους μετανάστες στην Γερμανία και στο Βέλγιο, οι οποίοι από τα μέσα Μαΐου απειλούσαν ότι θα προκληθούν σοβαρά επεισόδια αν οι Ισραηλινοί επιχειρήσουν να σταματήσουν την νηοπομπή. Με άλλα λόγια, η Τουρκία προετοίμαζε μία αγγλιστί win-win επιχείρηση, η οποία απετέλεσε και σοβαρή παγίδα μέσα στην οποία έπεσε το Ισραήλ, που σήμερα βρίσκεται σε δεινή θέση.

Παράλληλα, η Τουρκία επεδίωξε να θέσει σε περιπέτειες και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, την στιγμή που η ίδια θέλει να πείσει την Ουάσινγκτον ότι, χωρίς την συμμετοχή της, δεν μπορούν να επιλυθούν σοβαρά περιφερειακά προβλήματα. Κατά τα λοιπά, ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για κρατική τρομοκρατία από την πλευρά του Ισραήλ, χωρίς να μάς πει τί είναι οι επιθέσεις του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: