Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ 4/6/2010

Η φούσκα ακινήτων στην Κίνα, Στο περιθώριο η Ελλάδα, Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα hedge funds

Η φούσκα ακινήτων στην Κίνα

Μεγάλες ανησυχίες προκαλεί στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα η φούσκα των ακινήτων στην Κίνα, η οποία «φουσκώνει» με ρυθμό 13% τον χρόνο. Ανώτατος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας υποστηρίζει ότι η φούσκα των ακινήτων στην χώρα του είναι πιο δραματική από την αντίστοιχη στις ΗΠΑ, αλλά παράλληλα δημιουργεί και τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Διότι, στον βαθμό που ο κινεζικός πληθυσμός αστικοποιείται, γίνεται προβληματική λόγω κόστους η ανεύρεση στέγης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτή δε η κοινωνική δυσαρέσκεια εκδηλώνεται πλέον με απεργίες σε μεγάλες κινεζικές βιομηχανίες, αλλά και με εντυπωσιακή άνοδο του αριθμού των αυτοκτονιών. Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, πολλοί Κινέζοι οικονομολόγοι προτείνουν αύξηση των αμοιβών εργασίας, ώστε να τονωθεί στην Κίνα η εσωτερική ζήτηση και να αποτελέσει συμπλήρωμα της γνωστής ανόδου των κινεζικών εξαγωγών. Το όλο θέμα απασχολεί σοβαρά τόσο τις ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές όσο τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Στο περιθώριο η Ελλάδα

Όλο και περισσότερο, το ελληνικό κύρος βυθίζεται σε όλα τα επίπεδα. Όπως διαπιστώσαμε, η εικόνα της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η χειρότερη δυνατή και στην επιδείνωσή της συμβάλλει πλέον και η αποκαλυπτόμενη διαφθορά που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική ελίτ. Έτσι, στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων συζητείται ευρέως η ελληνική νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών, η οποία χαρακτηρίζεται σκανδαλώδης και προκλητική. Το κλίμα αυτό θα έχει, αργά ή γρήγορα, και τις ανάλογες διπλωματικές επιπτώσεις για την χώρα μας, το γόητρο της οποίας θα απαιτήσει πλέον αρκετά χρόνια για να αποκατασταθεί. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι πληθαίνουν στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό Τύπο άρθρα και σχόλια που αποδίδουν στην υπερσπάταλη ελληνική δημοσιονομική διαχείριση τεράστιες ευθύνες για την γενικότερη κρίση της ευρωζώνης. Μία κρίση η οποία, κατά τον Αμερικανό καθηγητή Μάϊκλ Μπόσκιν, θα οδηγήσει την Ευρώπη σε οικονομική στασιμότητα, που θα έχει και δραματικές κοινωνικές συνέπειες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα hedge funds

Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (ΕΟΥ) του ΕΚ υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερο έλεγχο των αποκαλούμενων «εναλλακτικών ταμείων» και των διαχειριστών τους. Όπως μάς είπε ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης του ΕΚ, ευρωβουλευτής Ζαν-Πωλ Γκωζέλ, «η ΕΟΥ του ΕΚ τάχθηκε υπέρ μιας αποτελεσματικής ρύθμισης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη διαφάνεια και η καλύτερη προστασία των επενδυτών όταν αναλαμβάνουν κινδύνους». Πρόσθεσε δε ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις απαιτήσεις της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας κάθε φορά που εξυπηρετεί την οικονομική ανάπτυξη».

Όπως προκύπτει από την προαναφερόμενη έκθεση του ΕΚ, επιχειρείται πλέον μία σοβαρή πολιτική παρέμβαση στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες συστημικών κινδύνων στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι αυτό του τρόπου εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας σε τεχνικό επίπεδο. Από την άποψη αυτή, οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚ αποκαλύπτουν ότι, στο πεδίο εφαρμογής, η σχετική Οδηγία θα αντιμετωπίσει πολλές πολιτικο-τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες οφείλονται στην πολυπλοκότητα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και των προϊόντων που κυκλοφορούν διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: