Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ MARK MAZOWER

Η παρούσα κρίση παρουσιάζει μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να πάρει καθοριστικές αποφάσεις, να ανεξαρτοποιηθεί, και να χαράξει μόνη της, αυτόνομη, μια καινούργια πορεία, τόνισε ο παγκοσμίου βεληνεκούς ιστορικός Mark Mazower στην εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Harvard Business School, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, Mark Mazower, μίλησε στο επίλεκτο κοινό που περιλάμβανε Πρέσβεις, Υπουργούς, Πολιτικούς και Ακαδημαϊκούς, για την «Ανεξαρτησία και Αυτονομία του Ελληνικού Κράτους». Τον καθηγητή Mark Mazower, προλόγισε ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, David Landsman, και ο Πρόεδρος του Harvard Business School Club of Greece, Στέλιος Ζαββός.

Ο φιλέλληνας ιστορικός παρουσίασε την εξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας, μέσα από μια ιστορική αναδρομή κομβικών σημείων με σκοπό να αναδείξει για την Ελλάδα μια νέα στρατηγική εξόδου από την κρίση. Με αφετηρία την Επανάσταση του 1821, ξεδίπλωσε όλη την ιστορία της Ελλάδας μέχρι σήμερα και ανέδειξε την παθογένεια της χώρας μας: το χρέος.

Η ιστορική ματιά του Mark Mazower εντόπισε πως η οικονομική ιστορία της Ελλάδας είναι προϊόν κάποιας εξωτερικής, «ξένης», δύναμης που διαμόρφωσε τις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας. Οι αλλεπάλληλες προσαρμογές της Ελλάδας – από την περίοδο του μεσοπολέμου, στην δικτατορία, στην μετάβαση στην δημοκρατία το 1974, στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην υιοθεσία του ευρώ – επέφεραν ανάπτυξη και ανατροπές αλλά πάντα καθοδηγούμενες από «ξένους» παράγοντες.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Harvard Business School, κ. Στέλιος Ζαββός, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης δραστηριοποίησης της κοινωνίας των πολιτών (civil society) και τόνισε ότι έχει αποδειχθεί ιστορικά πως η διακοπή των πελατειακών σχέσεων κοινού και πολιτικών όπως και μια πραγματική εξωτερική πολιτική βοηθάνε στην εξομάλυνση του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: