Αμφίσημη εικόνα καταγράφουν τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, τροφοδοτώντας την μεταβλητότητα στην διακύμανση του ευρώ. Το κλίμα επηρεάζουν και οι πολιτικές αποφάσεις για τον μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης συνολικούς ύψους 750 δισ. ευρώ.
Χθες, τα Χρηματιστήρια στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο σε υψηλό δύο εβδομάδων, τροφοδοτούμενα από τα θετικά στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης PMI στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε σε υψηλό σχεδόν 3 ετών και ενισχύθηκε στις 56,2 μονάδες από 55,6 που ήταν τον Απρίλιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007.
Ωστόσο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης και ειδικά των καταναλωτικών δαπανών, θα πλήξουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Eurostat, το λιανικό εμπόριο στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν ήπια άνοδο.
Σε χθεσινή ανάλυση της Standard & Poor's υπογραμμίζεται πως η ανάπτυξη στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα συνεχίσει να τρέχει με δύο ταχύτητες, με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να απομακρύνονται ταχύτατα από την ύφεση, και κράτη όπως η Ισπανία και η Ελλάδα να αγωνίζονται ασθμαίνοντας να εξέλθουν από αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει διεύρυνση του αναπτυξιακού χάσματος μεταξύ των βόρειων και των νότιων κρατών της Ευρωζώνης και χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σημειώνεται πως σήμερα, Παρασκευή, ανακοινώνονται από την Eurostat τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο 2010. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει τρέξει με ρυθμό 0,2% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και κατά 0,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Το ευρώ διαπραγματεύεται σήμερα στα 1,2174 δολάρια, έχοντας καταγράψει χαμηλό ημέρας στα 1,2158 δολάρια. Σημειώνεται πως την Τετάρτη το ενιαίο νόμισμα είχε αναρριχηθεί έως στα 1,2249 δολάρια, ωστόσο πλέον φαίνεται πως σταθεροποιείται χαμηλότερα των1,22 ευρώ.
Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες για τον μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης συνολικούς ύψους 750 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα για το σκέλος που αντιστοιχεί στα κράτη της ζώνης του ευρώ, ήτοι τα 450 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο χρηματοδοτικός μηχανισμός που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο είναι ένα προσωρινό όχημα, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τρέχουσας κρίσης.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των 16 κρατών της ζώνης του ευρώ αύξησαν τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, διαμορφώνοντας τον συνολικό όγκο που έχει διακανονιστεί έως σήμερα στα 55,332 δισ. ευρώ. Εξ αυτών εκτιμάται πως περισσότερα από τα 30 δισ. ευρώ αφορούν σε ελληνικά ομόλογα.
Εξάλλου, μιλώντας χθες στο Swiss Economic Forum ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Γκρούγκμαν εκτίμησε πως το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συγκεντρώνει πιθανότητα 50%. Όπως επεσήμανε, παρά τη μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας, στο τέλος του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης το δημόσιο χρέος της χώρας θα έχει αυξηθεί στο 140% του ΑΕΠ.
«Και για κάποιο λόγο, θα πρέπει να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές και όλα θα είναι καλά. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτό θα επιτευχθεί», επισήμανε ο Γκρούγκμαν. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δήλωσε: «Θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι 50% - 50%».
Από το ίδιο βήμα, ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει δραματικές αλλαγές στην πολιτική της προκειμένου να βγει από την κρίση και θα πρέπει να δοθεί βάρος στη δημοσιονομική ενοποίηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου